Hästbranschen växer ständigt och det gör även arbetstillfällena inom häst, man kan bli hästskötare, ridlärare, unghästutbildare, foderrådgivare, equiterapeut, tävlingsarrangör, ridande polis… Listan kan göras hur lång som helst! På Realgymnasiet får du bland de allra bästa Hästutbildningen i Sverige med flest certifikat och intyg av alla, helt gratis.

Den samarbetspartnern i Trollhättan för Hästutbildningen är Trollhättans Fältrittklubb, den största klubben i Trollhättan med två moderna ridhus och fina utomhusytor och 28 hästar samt ca 350 ridande elever per vecka. Klubben har funnits sedan 1968 och många på orten har en anknytning dit. Vi har träffat verksamhetschefen Stina Pilhall och ställt några frågor om hennes bakgrund och vårt samarbete.

Hej Stina, berätta lite om vem du är och vilken utbildning eller väg tog du till ditt yrke?
Hej! Mitt intresse för häst har varat genom hela livet. Jag började rida på ridskola 1979 och sedan dess har jag varit aktiv på ridskola och på privata hästar. 1988 köpte jag min första egna häst i samband med att jag började jobba heltid inom hästbranschen som ridlärare. Nu har jag jobbat heltid inom hästbranschen i 31 år totalt. 12 år jobbade jag som ridlärare, sen var jag hästlärare på gymnasiet i 13 år och nu är jag verksamhetschef här på TFRK och har varit det i snart sex år.
För att kunna göra allt det här så utbildade jag mig först till ridlärare level I. Därefter gick jag utbildningar till hippolog med inriktning stallchef/hästutbildare, gymnasielärare inom hästämnen och C-tränare i dressyr.

Hur ser du att branschen kommer att kunna anställa dessa elever om tre år?
För att gå vidare inom branschen behöver man ett brett och djupt kunnande, hästskötarexamen och god erfarenhet. Vilket man får på vår utbildning på Realgymnasiet. Anledningen till att hästskötarexamen är så viktig är att många eftergymnasiala hästutbildningar kräver den och därför har Realgymnasiet valt att lägga till det i utbildningen som eleverna får helt gratis.
Jag tror att många av dessa elever kommer vara hett eftertraktade som hästskötare, både nationellt och internationellt men också inom trav- och galoppsporten.

Praktik och APL: Vad lär sig eleverna hos oss som är användbart senare i framtiden?
Hos oss kommer eleverna från årskurs ett och har sina praktiska moment, men såklart även en del teoretisk. Det man får med sig från oss är mycket rationellt och metodiskt tänkande och arbete. Vi jobbar mycket med säkerhetstänk, ergonomi, hästhantering och foderhantering och stallskötsel vilket eleverna kommer få lära sig mer om.

Vi ser verkligen fram emot att träffa alla nya elever till hösten och se er utvecklas under dessa tre år på gymnasiet hos oss och hos våra samarbetspartners.