Alla elever som läser ett yrkesprogram har minst 15 veckor APL totalt under sina tre gymnasieår. Men vad betyder egentligen APL och vad innebär det för dig som elev? Vi har pratat med Jenny Börnfelt som är lärare och APL-samordnare på Stylist.

1. Vad innebär APL på Realgymnasiet?

APL är en förkortning av arbetsplatsförlagt lärande och är precis vad det låter som, lärande som sker på en arbetsplats. Arbetsplatserna kan variera men har stark koppling till den yrkesutgång ens utbildning har. Totalt har man 15 veckor under sina tre år men dessa veckor kan fördelas lite olika, veckovis eller en till två dagar i veckan under ett läsår.

2. Varför är det så bra att ha APL?

Enligt min mening är kanske den viktigaste erfarenheten ta del av en yrkeskultur. För många av våra elever är det första mötet med en arbetsplats med allt vad det innebär. Att träna sig i att ingå i ett team utanför skolan och skapa relationer med andra än dem i ens klass är otroligt utvecklande. Sen är det givetvis många som får sina första anställningar tack vare sin APL och det är fantastiskt roligt för oss som skola att det leder till arbete för våra elever. Det är ju ett kvitto på att vi utbildar elever som branschen tycker är attraktiva.

3. Du jobbar på Stylist, kan du ge några exempel på praktikplatser som Stylisteleverna har?

Det kan som sagt vara väldigt varierande, men det vanligaste är att eleverna är på klädbutiker som t.ex. BikBok och Gina Tricot för att nämna några. Mer skönhetsinriktade butiker som t.ex. Kicks och Body Shop är också vanliga APL-platser med engagerade handledare. Några elever har haft möjligheten att följa en frilansande makeupartist och då vara med under TV-inspelning och andra typer av uppdrag, dessa tillfällen är få och hör därför mer till ovanligheten.

Jenny (till vänster) är på besök hos Ebba som har APL på Modevillan.
Här har Jenny och Ebba ett tredjepartssamtal med Freddie som är handledare.