1. Att Sverige har mycket skog vet nog de flesta, men faktum är att hela två tredjedelar av hela landet är täck av skog med en total skogsyta på 280 650 km2.

 

2. Vandring är ett underbart och också populärt sätt att uppleva friluftsliv. Fjälleden Kungsleden i Lappland är Sveriges äldsta och mest kända vandringsled. Den längsta leden är i nuläget Östgötaleden. Andra långa leder är bland andra Skåneleden och Sörmlandsleden.

 

3. Det finns ungefär 250 olika vilda ätbara växter i Sverige. Förutom att de vilda växterna är gratis är de ofta mycket näringsrika. Nässlor innehåller exempelvis en rad välgörande vitaminer och mineraler, till exempel järn, kalium, kalcium, magnesium, fosfor, zink, selen, klorofyll, B- C, K-vitamin.

4. Sverige har paddelvatten i mycket hög klass och både nybörjare och erfarna kan hitta passande turer med olika längd. En del paddlare köper egen utrustning och paddlar året om närhelst det är isfritt. Andra hyr utrustning på plats för att kunna uppleva olika vatten varje gång.

 

5. Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige har någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening.