“Mentorsskap är en framgångsrik metod, skapad av oss på Realgymnasiet sedan 2003, som nu sprider sig inom den svenska skolan”. säger Jan Vikström, Grundare och koncernchef Lärande i Sverige. Hos oss får du en mentor som coachar och ger dig stöd genom hela din studietid. Mentorn har en mycket viktig roll när det kommer till din kunskapsutveckling och stödjer i allra högsta grad dessutom din personliga utveckling. Det som gör våra mentorer speciella är att de inte själva undervisar eller sätter betyg, vilket är helt unikt. På så sätt får du stöd av en person som du kan ha en helt öppen dialog med. Mentorn kan hjälpa dig med allt från kursval, studieplanering/studiecoachning och praktikplats till din egen personliga utveckling och tankar om framtiden.

Intervju med Anna Linders, mentor på Realgymnasiet i Göteborg

Vad gör man i rollen som mentor?
I min roll som mentor jobbar jag på skolan och stöttar våra elever. Här i Göteborg är vi ju tre mentorer, jag, Dag Fredman och Jan Böröy och vi jobbar ju även mycket med Helen Malmborg som är specialpedagog också. Mina mentorsklasser träffar jag ju varje vecka och samordnar deras studier och jobbar helt enkelt för att alla elever på skolan ska må bra! Det är ett fantastiskt jobb och det är också väldigt lärorikt för mig att träffa och lära känna nya elever och sen guida dem in i vuxenlivet genom skolan och självklart få se dem utvecklas i sina kurser och på sina APL-platser.

Hur ser en typisk arbetsvecka ut för dig som mentor?
En typisk arbetsvecka kan se ut ungefär såhär: måndagsmöte med alla lärare där vi går igenom hur veckan ser ut, information och olika projekt. Sen har jag mentorslektioner och studieplanering med mina elever. Jag har även möten med föräldrar och elever och även väldigt mycket kontakt med föräldrar och elever över mail och telefon.

En stor del i mitt jobb är även att hålla koll på olika studieplaner och frånvaro, det är för att ha koll på hur det går för mina elever i de olika kurserna och se om det behöver göras handlingsplaner. Detta är såklart alltid i samarbete med elevhälsan och Helen. Mentorns jobb är även att hålla i utvecklingssamtal och vi driver olika projekt för att öka trivseln på skolan för alla årskurser. Det är väldigt viktigt för oss att eleverna känner sig trygga i skolan och att lärare, mentorer, rektor, administratörer och ja, att alla samarbetar och tycker det är roligt att komma hit till oss på Realgymnasiet.

Vad är det bästa med att vara mentor?
Det bästa med att vara mentor är att få vara med eleverna och lära känna dem! Man får liksom en härligt band med sina elever och vi träffas ju varje vecka och pratar om väldigt mycket så jag är stolt och glad av att se dem utvecklas och nu till sommaren tar ju årskurs treorna studenten så dem är jag väldiga stolt och glad över men också lite sorgsen då jag kommer att sakna de!

Det är det bästa med min roll här, och det är jag väldigt stolt över!