Tova, Emma, Ronja och Josefine är åk 2 elever på hästutbildningen. Vi träffas en torsdagseftermiddag för att prata om deras upplevelser och erfarenheter av hästinriktningen. Deras hösttermin har bestått av både undervisning på hemmaplan men även av intressanta och lärorika studiebesök. Hemmaplan för hästeleverna är på Örestads Ryttarsällskap där det finns tillgång till stallar, hästar och ridhus.  Det finns cirka 45 hästar och ponnyer på Örestad vilket Emma tycker är en fördel. Det innebär att man lär sig rida på olika typer av hästar. Eleverna är ute på Örestads RS en gång i veckan och har då både teoretiska och praktiska lektioner. Exempel på ämnen som berörts under de teoretiska lektionerna under höstterminen är bland annat foderkunskap och hovlära. Tova menar på att detta är bra kunskaper inför framtiden.

Ett tvådagars studiebesök genomfördes under oktober månad då man var iväg till Flyinge och Breeders Trophy. Eleverna tittade på allt ifrån (gulliga) föl, lovande dressyr- och hopphästar, ett modernt hästhållningssystem samt fick se riksanläggningen Flyinge. Givetvis är det flera intryck och kunskaper eleverna tog med sig från dessa dagar. Bland annat tyckte de att det var intressant att se det moderna hästhållningssystemet som kallas Active Stable. Under vårterminen kommer eleverna att fortsätta att fördjupa sina kunskaper inom just Active Stable.

Den första december åkte alla hästelever upp för en heldag på Sweden International Horse Show i Stockholm. Det blev ett händelserikt dygn som startade med ett tidigt morgontåg från Malmö Central vid femtiden på morgonen. Väl framme i Stockholm och Friends Arena fick eleverna titta på både internationella hopp- och dressyrtävlingar ända fram till klockan tio på kvällen. Därefter tog man nattåget hem till Malmö. De är alla överens om att det är kul att få komma iväg på ett sådant stort evenemang och att man dessutom kan få tid att shoppa på den stora hästmässan gör inte upplevelsen sämre.

När eleverna tittar i backspegeln så är deras spontana reflektion att även årskurs ett var innehållsrik. De fick bland annat genomföra en körutbildning i samarbete med Jägersro Travskola vilket Josefine tyckte var intressant. Emma ansåg att det var kul att testa något nytt som hon inte tidigare hade provat på. Under årskurs ett fick de även prova på voltige och att rida på islandshäst vilket var nya upplevelser som bidrog till att ge en bredare inblick i hästnäringen.

Inom snar framtid är det dags för eleverna att genomföra sin andra specialvecka. Veckan är inriktad på praktisk och teoretisk kunskap om både hoppning och dressyr. I dressyren är det Paulinda Friberg som undervisar och i hoppningen är det Jörgen Larsson. Vidare innehåller veckan även en resa upp till Västerås och Strömsholm där det både kommer bli rundvandring på Strömsholms anrika anläggning samt en halvdagsclinic.

I elevernas framtid finns hästar med på ett eller annat sätt. Ronja har som målsättning att bli ridande polis, Emma och Tova drömmer om att bli djurskyddsinspektörer. Emma har även ett extra intresse för unghästen och dess utveckling medan Josefine vill syssla med häst på fritiden.