För andra året i rad har vi på Realgymnasiet i Lund erbjudit våra elever i årskurs 3 att starta UF-företag i samspel med kursen Entreprenörskap.

”Jag har sett hur eleverna har lärt sig att ta ansvar och växt under året, ett framgångsrikt koncept att eleverna får möjlighet att starta UF-företag i kombination med kursen Entreprenörskap.” Berättar rektor Martina Lindvall.

Vad är Ung Företagsamhet? Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Deras läromedel och utbildning på gymnasiet heter UF-företagande och innebär att gymnasieelever får starta, driva och avveckla ett UF-företag under ett läsår.

UF-företaget Pet Lux på regionala mässan ”Entreprenörskap på riktigt”

Vad säger lärarna som har arbetat med eleverna?

”Roligt att eleverna tar ansvar för sin egen utveckling och glädjande att se att de genom det entreprenöriella lärandet utvecklas även i de teoretiska ämnena.” Berättar UF-lärare Tobias Kristensson.

”Elevens progression under UF året, vi har kunnat se hur de har blomstrat och utvecklats i samband med sitt företaget. Väldigt givande att se deras utveckling!” Berättar UF-lärare Isabella Marklund

Vad har ni elever lärt er genom att starta ett UF- företag?

”Trodde aldrig att det skulle gå såhär bra! Vi har fått möjlighet att jobba på många kalas och är bokade flera helger framåt. Sen har det varit några motgångar och det har varit lärorikt att lära sig att hantera dessa”. Berättar Amanda från UF-företaget Färgernas kamp.

”Planera och vikten av förberedelse har jag verkligen fått lära mig. Sen även produktion, att få fram själva produkten och hur får man en kund intresserad av att vilja köpa ens produkter och hur man snabbt fångar kundens intresse”. Berättar Adéla från UF-företaget For life.

”Att samarbete är jätteviktigt och vi har lärt oss att samarbeta på en helt ny nivå som har gjort att vi även kommit varandra närmre. Vi har fått lära oss att saker och ting tar längre tid än vad vi har trott så det tar vi verkligen med oss, att planera in gott om tid för förberedelser. Väldigt lärorikt!”. Berättar Felicia från UF-företaget Arcum.

Förra veckan, den 6-8 mars var det dags för den regionala mässan ”Entreprenörskap på riktigt” där alla UF-företag i Skåne får möjlighet att visa upp deras varor och tjänster, skapa nya kontakter och såklart få en hel del sålt!

Mässan hölls på köpcentret Emporia i Malmö för sjätte året i rad och var en given succé för våra elever på plats. En fartfylld mässa med Skånes unga entreprenörer!

UF-företaget Arcum

UF-företaget Brynsam

UF-företaget Braided Collars

UF-företaget Djur Gott