Vad är en profildag på Realgymnasiet?

En profildag på Realgymnasiet är den dagen i veckan som man har sitt profilämne och är med de andra som valt samma inriktning. För mig som går Natur & äventyr så brukar det se väldigt olika ut, då vi är inne på skolan ibland och ute i naturen och på äventyr ibland som att åka skidor, klättra, vandra eller paddla kanot. Vi får också lära oss om ledarskap vilket är jättekul! När jag började på Realgymnasiet var jag en ganska tillbakadragen tjej men tack vare alla snälla lärare, mentorer och elever, samt en trygg skolmiljö, så har jag blommat ut och är mer öppen som person och tycker skolan är rolig och känns meningsfull.

Varför valde du just att anordna en vandring?

Jag valde att anordna en vandring eftersom jag en vecka i september åkte upp till Jämtlandsfjällen i Åre på en specialvecka. En specialvecka är en vecka som infaller en gång per termin i tvåan och trean, då man har chans att fördjupa sig mer inom en viss äventyrsaktivitet. Jag var den enda från Göteborg som åkte till Åre den här gången vilket gjorde att jag själv fick styra upp och planera en vandring för att dela med mig lite om vad jag lärt mig och hur jag upplevde resan. Så min vandring på Bohusleden i Göteborg var alltså som en uppföljning på specialveckan i Åre.

Hur har du förberett den här aktiviteten?

Jag har förberett mig genom att göra en planering där jag skrev allt om var vi skulle gå och vad som skulle hända på vägen. Jag hade även ansvaret för att ta med all utrustning från skolans förråd som skulle behövas men även ansvar för maten som skulle med. Enligt mig är det också viktigt att reka leden man ska gå på då jag känner mig tryggare sen när jag ska leda.

Vad är dina tre bästa tips för någon som ska ut på sin första vandring?

1. Mitt första tips är att alltid ha något att äta, helst något varmt. En termos med varmt vatten är toppen om man ska vandra en kortare en sträcka. Om det är längre ska man tänka på att ha med sig energirik mat som är varm, mycket snacks och mycket vatten om det inte finns bra sådant på vägen.
  2. Se till att använda bra utrustning och då tänker jag framförallt på sådant man har på sig som skor, kläder och ryggsäck. Att vandra ska vara härligt och man vill undvika skavsår och fuktiga kläder.
  3. Mitt sista tips är att NJUTA! Det finns fantastiska leder både i Sverige och utomlands och om man vill vara säker på att man får en så bra upplevelse som möjligt så finns det många duktiga guider som kan otroligt mycket om att vandra och hur man får uppleva naturens bästa sida. Det finns många alternativ till en bra vandring för alla åldersgrupper!

Varför ska man börja på Natur & äventyr på Realgymnasiet?

Man ska börja i Natur & äventyr för att man får uppleva så mycket skoj i tre år, man får träffa fantastiska engagerade lärare, man får åka på roliga äventyr som man antagligen inte hade gjort annars och man utvecklas som person då man får lära känna sig själv på en helt ny nivå.