Frida Olofsson studerar sista terminen på Natur & Äventyr på Realgymnasiet i Gävle. Frida har jobbat flitigt som elevambassadör i två år på mässor och öppna hus. Vem vet….. ni kanske har träffat henne.

Natur & Äventyrs eleverna är ofta på språng men en eftermiddag passade vi på att ställa lite frågor till Frida om hennes tid här på skolan.

Berätta om din tid på Realgymnasiet i Gävle Frida.

-Det har varit helt fantastiskt att gå på den här skolan med alla möjligheter och förutsättningar som den ger. Skolan har aldrig varit tråkig, lite kämpigt emellanåt men det har gått bra.

Jag har fått möjligheten att läsa det jag är intresserad av och samtidigt läst in en särskild högskolebehörighet.

Lärarna på skolan är duktiga på att lyfta våra styrkor. Dom peppar och gör oss motiverade.

Under de här åren så har jag växt otroligt som person, skolan har hjälpt mig att utveckla sidor som jag inte visste att jag hade. Jag har lärt känna mig själv, leda andra, prata inför grupp, organisera och arrangera. Jag har utmanat mig i mycket och lärt mig samarbeta med andra.

Under min tid på skolan har jag fått många nya vänner ifrån hela Sverige eftersom flera Realskolor träffas under specialveckorna. Där är det lätt att knyta kontakter då vi har samma intressen. Jag har även fått vänner och jobbkontakter internationellt.

Varför valde du Natur & Äventyr?

-Jag har alltid haft ett stort intresse av natur- och friluftsliv. På Natur & Äventyr såg jag möjligheten att få utveckla det jag är intresserad av samtidigt som jag läser in en högskolebehörighet.

Mitt stora intresse för skidåkning fick styra lite. Jag har alltid haft en dröm om att kunna jobba som skidlärare. Den utbildningen har jag idag fått i skolan. Jag såg också möjligheten att få jobb efter skolan tack vare den APL man har under studietiden.

Det krävdes inga förkunskaper eller erfarenheter av de aktiviteter som ingår i utbildningen. Det fanns heller inga speciella krav på egen utrustning det fanns i skolan.

Nämn tre styrkor i utbildningen:

• Roligt
  • Utvecklande – ledarskap
  • Intressant – äventyrligt

Vad var det som lockade dig att välja Real?

-Det som lockade var att jag var garanterad en gymnasieexamen och att det gick att läsa till en särskild högskolebehörighet.

Jag fick en bra känsla när jag besökte skolans öppna hus. Det var fina och trivsamma lokaler, bra lärare och man fick tillgång till bra tekniska hjälpmedel.

Vad är det roligaste du gjort under utbildningen?

-Det är svårt att välja, allting har varit roligt det beror på hur man ser det. Häftigast just nu är APL- veckorna i Syd Afrika och allt man fick uppleva där kulturen, naturen, djuren och människorna. Det var en otroligt spännande och lärorik upplevelse.

Nu går du sista terminen snart är det studenten. Vad har du för framtidsplaner?

-Min plan just nu är att göra militärtjänst i september och nio månader framåt. Min förhoppning efter det är att få jobba som pistguide i Alperna. Jag vet redan nu att jag kommer att jobba med människor. Jag vill ge barn som vuxna oförglömliga minnen och upplevelser ifrån aktiviteter i naturen och andra aktiva miljöer.

Skulle du rekommendera Natur & Äventyrs utbildningen och Realgymnasiet till andra?

-Absolut!!! Det är en fantastisk utbildning. Den och skolan ger en massa olika möjligheter i framtiden.

Vi önskar Frida stort Lycka till !