Emelie Johansson tog i våras studenten från Realgymnasiet i Nyköping, där hon pluggade som lärling på hästutbildningen. Nu pluggar Emelie på Flyinge där hon läser till unghästutbildare. Drömmen om att starta eget företag inom hästnäringen är snart inte bara en dröm utan verklighet.

Emelie väntade inte en sekund utan åkte direkt till Flyinge för att börja utbildningen som ska hjälpa henne nå sin dröm.

-Direkt efter studenten blev jag antagen till Flyinges 1 åriga YH-unghästutbildning, så för tillfället är jag bosatt i Skåne och studerar häst på heltid.

Efter tre år på Realgymnasiet känner Emelie att hon har fått en bra utbildning som har hjälpt ta henne dit hon är nu.

-Realgymnasiet har tillhandahållit alla verktyg och redskap jag behöver för att etablera mig inom hästbranschen på ett professionellt sätt. Tack vare många teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter tillgodoseddes en bred kompetens inom min valda utbildning. Jag fick en god grund som gett mig förutsättningar att fördjupa mig inom hästnäringen.

Även fast Emelie trivs nere på Flyinge så är den största motivationen så klart att ta examen och ta sig ut i branschen.

-Min största motivationsfaktor är att jag efter snart fyra år av hästrelaterade studier känner mig förberedd och drillad att ta mig ut i hästföretagarvärlden. Jag är oerhört förväntansfull att få starta min egna hästverksamhet och försöka utveckla den i största möjliga mån. Jag har mitt mål i sikte och inom räckhåll, den vetskapen har alltid en motivationshöjande effekt.

Emelie har en tydlig plan med framtiden och vet precis vad hon ska göra när hon är klar nere i Skåne. Gård, familj, företag och samarbetspartners står hemma och bara väntar på att hon ska bli klar och komma tillbaka hem och sätta allt i rullning.

-Jag har familj, hästar, hästägare, samarbetspartners och sponsorer som väntar på mig där hemma för att tillsammans utgöra en grund för mitt team. De flesta beståndsdelarna är klara, det är bara min roll som inte är färdig ännu och jag är ivrig att axla den rollen. Efter jag tagit examen kommer jag flytta hem till familjegården i Södermanland där jag har en växande verksamhet som väntar på mig.

Under sina år på Realgymnasiet har Emelie haft APL på flera olika ställen och den möjligheten har hon utnyttjat till fullo och har stor nytta av när hon ska dra igång sitt företag.

-Jag har tack vare mina tidigare APL-handledare knutit värdefulla kontakter som idag är verksamma som samarbetspartners, hästägare och förmedlare av olika slag, vilket skapat många jobbmöjligheter, samarbeten och erbjudanden som förenklar min start som blivande egenföretagare. Målet är att bygga upp och vidareutveckla gården till en modern träningsanläggning där jag i första hand kommer bedriva unghästutbildning med eventuellt sikte på årgångschampionaten, bedriva uppfödning samt utbilda mig till tränare. Jag har också ambitioner om att jobba som unghästberidare utomlands, men det är inte första prioritet för tillfället.

Emelie har jobbat hårt för att komma dit hon är och kommer fortsätta jobba lika hårt i framtiden för att nå dit hon vill. Enligt Emelie kan man nå väldigt lång i branschen bara man har rätt inställning.

-Jag lever efter talesättet ” hard work beats talent when talen doesn’t work hard.” Det finns många egenskaper och principer att efterfölja i branschen som inte kräver talang eller utbildning.

Nedan kommer de tio budorden för att visa anställningsbarhet och yrkesmässighet enligt Emelie.

1. Komma i tid
2. Attityd och inställning
3. Vara förberedd
4. Anstränga sig
5. Arbetsmoral
6. Kroppsspråk
7. Energi
8. Passion
9. Öppen för coachning
10. Gör det lilla extra