Johanna Rosenlind vidareutbildar sig inom hästyrket!

– För hästar är det bästa jag vet och jag har alltid velat jobba med dessa magnifika djur säger hon. Hon är den tredje studenten från 2017 som delar med sig av sin tid efter Realgymnasiet i Nyköping.

 

Hej Johanna! Du gick ut Häst på Realgymnasiet i Nyköping i våras. Vad har du gjort sen dess?

Jag har jobbat och jobbar fortfarande timmar på Preem här i Nyköping så läser jag till Equiopat på distans.

 

Du pluggar till Equiopat, vad blir man då?

Man blir mjukdelsspecialist på häst och hjälper hästar rehabiliterande och förebyggande med massage, stötvåg och djupvåg mm.

 

Hur ser en typisk dag på skolan ut på din nya skola?

En dag på skolan börjar vanligtvis vid kl 9. Antingen med praktik eller i skolbänken. Praktik så åker vi ut till stall som skolan samarbetar med och masserar hästar. Skolan har många samarbeten så det är alltid olika typer av hästar och vad de gör för arbete i sin vardag. Jag har gått igenom all massage som görs med händer så vi har nu börjat lära oss all stretch. Vi är på praktik halvdag två dagar i veckan. Efter praktik så sitter man på skolan i skolbänken och går igenom det området som vi håller på att lära oss. Just nu så pluggar vi in biomekanik och då är det ett läxförhör varje dag på det man lärde sig dagen innan. Jag slutar kl 16 på em och då sitter jag och pluggar tills det är dags för middag. Skolan ligger nere i Ullared så jag bor på den när jag kommer ner dit. Jag pluggar på distans så jag är nere på skolan var fjärde vecka och skriver tenta och pluggar på nytt material. Resterande tre veckor sitter jag hemma och pluggar på tills nästa seminarium och då är det prov. Det ska även lämnas in fem journaler på hästar som jag masserat under min tid hemma.

 

Vad engagerar dig i dina nuvarande studier, vad tycker du är roligast/viktigast?

Jag har alltid vetat att jag ska jobba med hästar. Anatomi och biomekanik har jag tyckt varit intressant när min pappa som jobbar som ambulansförare berättar vad som händer i kroppen hos oss människor när man är skadad eller fått en infektion av något slag. Så det var självklart att slå ihop mina två intressen. Det roligaste är såklart praktik. Jag har alltid lärt mig bäst när jag får göra saker praktisk. Dessutom så får man prova på yrket så som det kommer att utföras när man är klar med utbildningen.

 

Vilka egenskaper är viktiga när man ska jobba med hästar på det här viset?

Att man är tålmodig. Man måste ha lite känsla så att man inte bara kör på om hästen står och spänner sig och tycker att det är jätteobehagligt. Då gör det mer skada än nytta och hästen kommer inte att uppskatta nästa besök man gör. Man vill såklart helst släppa på alla spänningar som man hittar men man kan bara ta lite i taget. Hästen känner sig som oss efter en massage, lite mörbultad och lite träningsvärk i kroppen. Det är viktigt att vi ser till att de tycker att det är behagligt under besöken som vi gör.

 

Hjälpte din utbildning hos oss dig till ditt nuvarande yrkesval?

Den hjälpte absolut! Vi har läst om beteenden, temperament och hur olika raser är och beter sig för att bara nämna lite av det vi gjort under mina tre år på Realgymnasiet. Det har hjälp mig att läsa mina kunders hästar på ett bra sätt och kan göra mitt besök väldigt trevligt för dem.

 

Du läste som lärling sista året, skulle du rekommendera det?

Det skulle jag absolut göra! Jag läste mitt sista år hos hoppryttaren Py Jägerden och stortrivdes. Jag hade även turen att jag kunde ta med min häst till henne under längre praktikperioder. Som jag sagt innan så lär jag mig bättre praktiskt så att få komma till Py och jobba i ett tävlingsstall var absolut det bästa för mig. Jag blir väldigt trött av att sitta inne och sitta stilla och fokusera längre perioder så med lärling får man komma ut och röra på sig och lära sig på ett roligt sätt!

 

Hur har du utvecklats som person under dina år på gymnasiet och vad har du för nytta av det nu?

Jag har fått upp mina ögon ännu mer för hästvärlden och vad den innehåller. Hur alla delar hänger ihop och att allt är viktigt för att det ska funka. Jag klarade av hästskötarexamen i trean och känner mig säker på det jag gör och att jag kan ta hand om min eller andras hästar på ett korrekt och proffsigt sätt.

 

Vad har du för planer i framtiden?

Jag är själv tävlingsryttare inom hoppning så ska verkligen försöka satsa på mitt tävlande ihop med min stora häst. Skulle även vilja starta eget företag för utbildning och tävling av hästar.

 

Har du några tips till dem som går på gymnasiet nu eller ska välja gymnasium om hur de ska tänka kring framtiden?

Jag valde gymnasium efter att jag ville göra något kul mina sista år i skolan och kunde få högskolebehörighet. Var väldigt skoltrött efter högstadiet och ville inte att mina skoldagar skulle vara så fyrkantiga. På Realgymnasiet speciellt i trean när jag gick lärling så tyckte jag att skolan var mycket lättare och hur kul som helst. Så välj ett roligt gymnasium och välj till de ämnen som behövs för att få högskolebehörighet för efter studenten kan man då välja om man vill vidareutbilda sig till något mer avancerat eller så kan man minnas sina sista år i skolan på ett roligt sätt.

Tack Johanna för att du delar med dig och lycka till med både studierna och tävlandet!