Vi har träffat Nina Brunstedt som äger och driver Säva Ridcenter tillsammans med sin man. Säva Ridcenter är vår samarbetspartner där alla som läser Hästutbildningen hos oss rider och spenderar mycket tid.

Hej Nina! Hur kom det sig att ni startade Säva Ridcenter?
– Det var min dotter Katarina som skulle flytta till Uppsala och plugga till veterinär som upptäckte anläggningen. Hon skulle hitta en plats åt sin egna häst och kom i kontakt med anläggningen som då var till försäljning. Hon ringde mig direkt och frågade ”Mamma, ska vi inte köpa det?”. På den vägen är det.

Ninas bakgrund är minst sagt imponerande. Hon har arbetat vid Utrikesdepartementet som förhandlare i handelsfrågor och krishantering i 18 år, är diplomerad coach, diplomerad ridlärare SRL II och läser just nu till yrkeslärare. Då har vi bara lyft några av de bedrifter Nina åstadkommit.
Vi frågar oss såklart hur vägen från UD ledde till att starta ridskola. Nina berättar att tankarna började växa kring ”Gud ska jag sitta här resten av arbetslivet” kring sin dåvarande arbetsplats och 2007 i samband med att Katarina hittade anläggningen bestämde hon sig för att sadla om helt och ge sig in i hästbranschen.

Nina berättar att hon alltid älskat hästar och ser att det finns så mycket potential i hästbranschen. Det finns många verksamheter som fungerar kring hästar. Hon berättar bland annat om ledarskapsutbildningar med hästar som hjälpmedel är något hon vill jobba mer med.

Idag driver familjen Säva Ridcenter som ligger strax utanför Örsundsbro. På anläggningen har de 35 egna hästar och 11 inackorderingar. Varje vecka är det runt 400 ridande och omkring 50 lektioner. Mitt i den här fantastiska verksamheten befinner sig våra elever en gång i veckan.

En dag i veckan rider våra elever som går Hästutbildningen på Säva. Vår ridlärare Kristina ”Kirri” jobbar både på Realgymnasiet och på Säva. Kirri är diplomerad Ridlärare SRL III och genomgått ”Högre Ridutbildningen” på Strömsholm.

Nina, Vad tycker du om Realgymnasiet?

– Realgymnasiet är väldigt seriösa och jag är stolt över att vi är samarbetspartners. Jag tycker det är fantastiskt att eleverna får ha en mentor! Det ger eleverna den trygghet som behövs under gymnasietiden.
Det är jättebra att eleverna får en Hästskötarexamen och förarbevis för terränghjuling. Det är väldigt bra att ha när de senare ska söka jobb.

Hur ser du på hästbranschen?
– Det är svårt att få tag i utbildad personal så därför har man goda chanser att lyckas när man har examen. Det är en otroligt bred bransch men det gäller att vilja anpassa sig till branschen också. Det är mycket arbete på kvällar och helger som gäller.

TIPS! Läs vidare om Hanna och Sofie som läser årskurs 3 på vår Hästutbildning som har gjort sitt gymnasiearbete på Säva. Artikeln hittar ni här.