Vecka 11 har eleverna på hästutbildningen på Realgymnasiet i Malmö specialvecka. En vecka då de på flera olika sätt kommer att fördjupa sig i just häst. En av de aktiviteter eleverna kommer få göra är att bli undervisad av Paulinda Friberg, som tillhör dressyrlandslagets spetsgrupp.

Paulinda är född och uppväxt i Flyinge och började rida redan i tidig ålder. Idag bedriver hon sin verksamhet på sin gård i Flyinge där hon tränar hästarna, ger dressyrlektioner samt föder upp hästar.

Bland hennes meriter finnsreserv platser på VM 2014 och EM 2015. Hon har deltagit på träningsläger för dressyrlandslaget inför OS i Rio 2016. 2015 var Paulinda kvalificerad till finalen i World Cup där resultaten blev 72,686% och ett årsbästa. Dessutom så har hon tilldelats ridsportens första Jubileumsstipendium samt Lundapokalen. Så meriter på hennes cv är det inte ont om.

Något som är unikt för Paulinda är att hon är den enda som suttit på hennes internationella tävlingspartner Di Lapponia T. Hon köpte henne när hon var två år från uppfödaren i Tyskland och har sedan dess ridit in och utbildat henne helt själv till internationell Grand Prix, den högsta svårighetsgraden i dressyr.  Ekipaget spås en lysande framtid tillsammans.

Det är viktigt för Paulinda att ha en nära relation till sina hästar. Hon säger att hästen är hennes tävlingspartner där tillit och förtroende spelar en viktig roll och hennes koncept för att nå framgång är att skynda långsamt och ge varje häst den tid den behöver för att utvecklas.

Nu kommer Paulinda och besöker hästeleverna på Realgymnasiet, där eleverna både blir teoretiskt och praktiskt undervisade. Paulinda kommer dela med sig av sin hästfilosofi och säger själv att hon ser mycket fram emot dagen.

Vad som kommer härnäst för Paulinda är fortfarande lite oklart, det är upp till var förbundskaptenen vill skicka henne. Hon tror dock att det bär iväg någon gång i april. Vi ser såklart fram emot att få följa Paulinda och Di Lapponia T framöver.