Martha Landin arbetar sedan 2016 som djurvårdslärare på Realgymnasiet i Helsingborg. Vid sidan av läraryrket är hon även mycket aktiv inom hundsport och blev nyligen utsedd till ny landslagsledare i lydnad.

Du blev nyligen landslagsledare i lydnad. Grattis! Berätta vad uppdraget går ut på och vad som kommer hända framöver.
Förutom att leda laget under mästerskapen så ska jag genomföra läger där laget träffas och tränar tillsammans. I vanliga fall är lydnaden ingen lagsport men på dom internationella mästerskapen tävlar ekipagen både individuellt och i lag och då är det viktigt att skapa ett starkt team inom laget.
Framför oss har vi en tvådagars Rankingtävling i april där ekipagen samlar på sig poäng till Rankinglistan, ekipagen som placerar sig högst på listan blir uttagen till landslaget som ska representera Sverige på Lydnads VM i Tjeckien i juli.
Det känns otroligt inspirerande att få ta mig an uppdraget som landslagsledare och jag hoppas att vi tillsammans inom landslaget kommer kunna ge Sverige dom bästa förutsättningarna för att lyckas när det gäller.

Vilken utbildning och bakgrund har du?
På gymnasiet gick jag Naturbruk, inriktning djurpark och smådjur, efter studenten sökte jag till en ettårig hundutbildning där jag blev ”Hundkonsult”.
Inom Svenska Brukshundklubben är jag utbildad både som instruktör, MH-figurant och framförallt lydnadsdomare. Jag har fått äran att döma både SM, NM och Belgar VM i Tyskland. Jag var även en del av styrgruppen som aktivt jobbade med Bruks, IPO, Lydnad och Rallylydnads SM 2018 i Blekinge, en riktig utmaning som blev en stor succé.
Jag tränar och tävlar aktivt med mina egna hundar, tillsammans med min pensionerade tollare så deltog vi på Lydnads SM 2014 och självklart drömmer jag om att få kvala till SM igen med mina nuvarande hundar.

Till vardags arbetar du på Realgymnasiet i Helsingborg, hur länge har du jobbat där och varför valde du att börja undervisa?
Jag har jobbat på Realgymnasiet i Helsingborg sedan hösten 2016. Jag blev rekommenderad att söka tjänsten som djurvårdslärare av en kompis, tyckte det lät intressant och utvecklande att få jobba med ungdomar. Nu några år senare så känner jag verkligen att jag har hittat rätt!

Hur kan du använda ditt engagemang inom Svenska Brukshundklubben i din roll som lärare?
Pedagogiken är viktigt både i min roll som lärare men också när jag är ute och dömer lydnadsprov eller hjälpare hundägare med deras hundar. Både i skolan och inom SBK möter jag många olika människor i olika situationer och här gör jag mitt yttersta för att få folk att trivas och bli inspirerad till att vilja lära sig mer och fortsätta utvecklas.

Varför är det så roligt att arbeta med djur och människor?
Det roligaste är när man ser både djur och människor utvecklas tillsammans, relationen blir starkare och man får en förståelse för hur djuret fungerar. Hur härligt är det inte när djuren börjar visa tillit till oss och eleverna växer i sin roll som djurvårdare/hundförare, det av något inspirerar mig!