Så säger Erika Andbjer som läser andra året på Natur och Äventyr på Realgymnasiet i Nyköping. Som en del av sin lärlingsutbildning så var Erika med i både planering och utförande av en gruppresa till Indien på sin lärlingsplats Swed-Asia Travels. De arrangerar skräddarsydda resor och är experter på resor till Indien, Nepal, Tibet, Bhutan, Sydostasien, Kambodja och Vietnam.

Erika ger intryck av att vara en väldigt positiv, driven och självständig tjej. Enligt henne själv så har hon alltid varit intresserad av resor, djur och andra länder. När hennes föräldrar planerade en resa till Indien var hon inte sen med att följa med till researrangören och se hur det gick till att planera en sådan resa.

-Kontakten med Swed-Asia Travels började för ungefär ett år sedan då min familj kom i kontakt med dem privat för att få göra en resa till Indien. Mina föräldrar skulle på ett informationsmöte och jag var så nyfiken så jag följde med för att lyssna. Jag berättade om min utbildning och ägarna blev intresserade och kontaktade skolan.

-Nu har jag varit där i snart ett år. Jag har gjort allt ifrån att börja vara med och planera en resa för sex personer till att sen få genomföra resan. Jag var med från början med planering av resan, jag genomförde resan och jag slutförde med utvärdering. Jag har verkligen fått en helhet i något som har varit ett helt fantastiskt äventyr!

Vad fick du göra i Indien?
-Jag följde med min handledare Kjell som elev. Resans fokus var Indiens djur och natur med fokus på lejon, tigrar, vildåsnor och flamingos. Vi besökte tre nationalparker och såg fantastisk natur och mängder med olika djurarter. I Jaipur, juvelernas stad, upplevde vi bland annat kultur och hantverk. Jag fick även genomföra undervisning i en indisk skola, främst inom idrott och teambuilding.

-Under tiden i Indien pratade jag mest engelska, även om jag försökte ge mig på nepali och hindi. Jag fick bland annat delta i och genomföra guidningar, intervjua guider och parkpersonal, planera och genomföra riskbedömningar, informera resenärerna om aktiviteter och upplägg samt reflektera med min handledare.

Vad har gjort störst intryck på dig?
– Bland annat att det var viktigt att vara bra förberedd när det gällde kulturen. Min handledare var noga med att presentera mig för alla vi träffade, så jag knöt många kontakter.

– Intryck som blev mer personliga var att det var otroligt fattigt på många ställen. Människorna i Jaigon hade inte mycket, men var nöjda med det som de hade. Ska jag beskriva nationalparkerna så kändes de som ”Djungelboken” och staden Jaipur var som ”Aladdins värld”.

 Hur förberedde du dig inför resan?
-Förberedelserna bestod av att jag tog del av massor med fakta och bilder. Tina, den ena ägaren av Swed-Asia Travels, var den som hjälpte mig med inläsning och förberedelser. Tina och jag diskuterade mycket och jag fick broschyrer, kartor, ritade ut platserna, tittade på bilder och skrev egna anteckningar om platser, djur och kultur. Jag läste böcker, både svenska och engelska, och avslutade varje dag på Swed-Asia med reflektioner då jag berättade för Tina vad jag hade lärt mig under dagen. Tina stöttade och peppade mig, hon gav mig nya idéer och nya sätt att tänka på men framförallt gav hon mig kunskaper för livet.

Vad har du lärt dig under din resa?
-Det jag har lärt mig går inte att sätta ord på. Jag har fått nya sätt att se på saker, nya värderingar, gjort saker jag aldrig trodde att jag skulle få göra, sett saker jag inte trodde på och fått träffa människor som är nöjda oavsett hur illa det kan se ut. När jag var i Indien så såg jag en annan värld. Största lärdomen jag tar med mig är att vi kan göra skillnad för andra människor.

Vad vill du göra efter studenten?
Jag vill gärna resa efter studenten. Den här branschen är absolut något jag skulle vilja fortsätta inom. Jag har väldigt svårt att se mig i Sverige om några år, jag är nästan säker på att jag kommer vara någonstans dit galna idéer har tagit mig.

-Utan Swed-Asia, min familj och inte minst min skola och utbildning hade jag inte gjort detta. Jag är livslångt tacksam för att jag valde den här vägen och fick så mycket hjälp. Jag blev peppad hela vägen och jag nådde mitt mål.

Tack till alla som hjälpt mig!