Pernilla Rundström i årskurs 3 läser djurvårdsutbildningen på Realgymnasiet i Göteborg. Under sitt sista år har hon kombinerat studierna med att sköta skolans reptiler, däggdjur och fåglar på helger och lov.

gbg-pernilla-citat

I djuravdelningen på Realgymnasiet i Göteborg finns det många djur som behöver skötsel och tillsyn varje dag. På veckodagarna är det elever och lärare som fixar det men djuren behöver också omtanke på helger och lov. Tre elever i årskurs 3 inom djurvårdsutbildningen har därför möjlighet att bli anställda som djurvårdare under dessa dagar. Eleverna får skicka in en jobbansökan och det krävs att de visat framfötterna under lektionerna och är redo att ta ansvar för att jobba på egen hand. Pernilla har jobbat sedan förra hösten, först med en kompis och sedan själv med djuren.
– Det här är mitt första riktiga jobb, det är väldigt intressant, säger Pernilla.

Pernilla känner att hon under utbildningen har lärt sig mycket nyttigt. I år 1 och 2 har det fokuserats mest på smådjur vilket man behöver kunna för att jobba i djuraffär. Under tredje året har hon läst kurser som handlar mer om djur som hålls i djurpark.
– Det känns som att man har lär sig allt man behöver för att jobba som djurvårdare.
Under sommaren kommer hon jobba i djuravdelningen på Realgymnasiet men hoppas även på något mer extrajobb. Flera andra elever hamnar på djuraffärer men Pernilla vill helst jobba med mer exotiska djur på någon djurpark för att sedan förhoppningsvis komma in på Djursjukskötarprogrammet på SLU i Uppsala.
– Det ska bli spännande att gå vidare, det är ju det här man har jobbat för under gymnasietiden.