Snart är det dags att välja gymnasieutbildning. Ett val som många ungdomar runt om i Sverige ställs inför. Ibland känns det självklart vad man ska välja och andra gånger inte. Något som Realgymnasiets digitala studie- och yrkesvägledare Anna Lindgren rekommenderar är att man i första hand ska tänka på är att välja något som man tycker verkar roligt och intressant.

-Studierna blir lättare när du har ett intresse för det du läser. Jag kan rekommendera att du pratar med din studie- och yrkesvägledare för att bolla tankar och få information om de olika programmen. För att hålla fler dörrar öppna så kan det vara bra att välja grundläggande högskolebehörighet om du går ett yrkesprogram, säger Anna.

 

Annas topp 5 tips inför gymnasievalet.

  1. För vissa är det självklart vad de vill läsa och lätt att hitta rätt utbildning medan andra behöver mer vägledning och information om vilka möjligheter som finns. I båda fallen kan det vara skönt att få lite vägledning. Prata med din studie- och yrkesvägledare, kanske finns det utbildningar som du inte känner till.
  2. Läs på om utbildningarna så att du är väl informerad. Ta till vara på tillfällen som ”prova-på” och ”öppet hus” där du kan få mer information på skolan du är intresserad av.
  3. Det är bra att prata med familj och vänner men tänk på att välja något som DU tycker är roligt och brinner för.
  4. Ett annat tips är att ta hjälp av de olika testerna som finns, de kan hjälpa dig att avgränsa dina val.
  5. Försöka att inte stressa över ditt val, oavsett vilken utbildning du väljer så har du oändligt med möjligheter efter studenten.

 

Om du har några frågor kring ditt gymnasieval, våra utbildningar på Realgymnasiet, behörigheter till vidare studier och arbetsmarknaden så kan du Skypa med Anna på fredagar fram till den 16 februari mellan 10.00-15.00.

Du kan även nå henne via telefon eller mejl.

Tel: 010-139 85 35
E-post: anna.lindgren@realgymnasiet.se
Skype: realgymnasiet.syv
Youtube: Realgymnasiet digital SYV