Djurparkselev med siktet inställt på etolog
Efter att ha gått Djurparksutbildningen hos oss på Realgymnasiet i Borås och jobbat på både Borås Djurpark och Nordens Ark har Rakel Adolfsson nu siktet inställt på att bli etolog, gärna med fokus på marina däggdjur.
Ta oss igenom din djurparksresa!
Jag har länge varit intresserad av djur, och speciellt hur man kan arbeta med bevarande av hotade arter, alltså så som djurparker funkar. Under gymnasiet jobbade jag parallellt på Borås Djurpark och efter studenten blev det hela säsongen. Sen tipsades jag om att söka till Nordens Ark och kände att det hade varit en rolig utmaning att hoppa på. För jag hade bara jobbat med däggdjur innan, men där gällde det amfibier, reptiler och insekter.
Hur var din sejour på Nordens Ark? Det måste ha varit mycket nytt att sätta sig in i?
Det var det, men samtidigt tyckte jag att det var så roligt och intressant att det gick bra ändå. I och med att det var nya arter för mig fick jag lära mig många saker helt från grunden såsom foderstater, hälsocheckar och hantering. Det är liksom allt från insekter och boxsköldpaddor som man kan hålla i handen, till flodsköldpaddor på 25 kilo… När jag kom dit höll de på att bygga upp den nya sköldpaddsarken så i början fick jag hjälpa till med det. Den byggdes för att 90% av sköldpaddsarterna i världen är utrotningshotade, så projektet är för att artbevara och kunna avla på vår population. Min roll var djurvårdare och med det följer att prata med och utbilda besökarna om vad vi gör för de olika arterna. Jag har trivts jättebra och verkligen haft världens bästa kollegor.
Och på sikt vill du bli etolog, vad är det som lockar med det och hur ser vägen ut dit fram?
Första steget är att ta en biolog-kandidat, så nu ska jag börja med att läsa ett naturvetenskapligt basår för att komma in där. Efter det kan man bygga på med att nischa sig mot etologi. Jag tycker träning av djur och berikning är väldigt fascinerande. Att få se utvecklingen och beteendena utifrån deras biologiska förutsättningar. Marina däggdjur är något jag skulle vilja fördjupa mig inom för de har så intressanta sociala sammansättningar och är fascinerande i sitt samspel. Genom att förstå djurs beteende kan vi minska konflikter mellan människor och djur – och arbeta runt detta.
Vem tycker du borde söka Djurpark på gymnasiet?
Man behöver vara intresserad av djur såklart. Sen skulle jag säga att utbildningen lägger bra grund oavsett om man vill jobba specifikt inom djurpark, plugga till veterinär eller t.ex. åt viltvård/miljövård. Vi lärde oss mycket om bevarande och fick förståelse för hur komplext det är med biologisk mångfald och naturfrågor i den värld vi människor format. För det handlar även om att förstå människors psykologi och beteende för att kunna skapa en hållbar situation. Så om man har ett intresse för biologisk hållbarhet tycker jag att Djurpark gav många nya perspektiv.