Real webb header 09

Gävle

Artiklar Gävle

Gävle – Artiklar

Välkomna på Öppet Hus

Onsdagen den 16/10 17.30 – 20.00 har vi terminens första Öppna Hus. Kom och hälsa på oss på skolan. Rektor Anna har skolinformation i ”Kungen”. Elever och personal kommer visa er runt och svara på era frågor. Vi bjuder på fika Kom till  Drottninggatan 29 om du är intresserad av utbildningarna Häst, …

Onsdagen den 16/10 17.30 – 20.00 har vi terminens första Öppna Hus.

Kom och hälsa på oss på skolan. Rektor Anna har skolinformation i ”Kungen”. Elever och personal kommer visa er runt och svara på era frågor.

Vi bjuder på fika

Kom till  Drottninggatan 29 om du är intresserad av utbildningarna Häst, Hund, Djurvård, Natur&Äventyr, Frisör och Stylist  och Första Magasinsgatan 1 om du är intresserad av utbildningarna Teknik, Estet/Media och IT

Kan du inte den 16/10 så har vi flera Öppna Hus på följande datum:

14/11  17.30 – 20.00

10/12  17.30 – 20.00

20/1    17.30 – 20.00

23/4    17.30 – 20.00

Har du frågor och funderingar kontakta jessica.wennerstrom@realgymnasiet.se

Hoppas vi ses!

2019-10-09

Lärande i Sverige tecknar samarbetsavtal med IT-företaget Atea i Östergötland och Gävle

Utbildningsföretaget Lärande i Sverige har tecknat ett samarbetsavtal med IT-företaget Atea i Östergötland och Gävle. Avtalet avser att göra eleverna som studerar på IT-utbildningen på Realgymnasiet i Norrköping, Linköping och Gävle ännu mer anställningsbara. – Vi vill erbjuda högkvalitativa gymnasi …

Utbildningsföretaget Lärande i Sverige har tecknat ett samarbetsavtal med IT-företaget Atea i Östergötland och Gävle. Avtalet avser att göra eleverna som studerar på IT-utbildningen på Realgymnasiet i Norrköping, Linköping och Gävle ännu mer anställningsbara.

– Vi vill erbjuda högkvalitativa gymnasieutbildningar till våra elever och samarbetet med Atea, bidrar i högsta grad till det. Det ligger helt i linje med den strategi vi har, att samarbeta med de främsta i sin bransch. Det kommer att ge eleverna värdefulla kontakter och erfarenheter inför sin framtida karriär, säger Patrik Wigelius, etableringschef på Lärande i Sverige.

Atea kommer att vara en aktiv partner och förutom att erbjuda elever APL kommer de att hålla föreläsningar, delta på branschdagar för eleverna och även vara med och utveckla utbildningen.

-Vi på Atea är väldigt glada över samarbetet med Lärande i Sverige och Realgymnasiet. Vi ligger i en expansiv fas där vi med detta samarbete ser en möjlighet att säkra det framtida rekryteringsbehovet och vara delaktiga i att utbilda framtidens IT-talanger, säger Stefan Ljung, platschef Atea i Östergötland.

– Samarbetet utvecklar vår IT-utbildning, både sett till elevernas IT-kunskaper såsom deras konsult- och affärsmannaskap. Vi får ytterligare en försäkran om att vi lär ut det som branschen efterfrågar och våra elever blir ännu mer anställningsbara, fortsätter Patrik Wigelius.

2019-09-30

Stor aktivitet på specialveckan för åk 1.

Varje nytt läsår har de ettor som läser ett yrkesförberedande program hos oss specialvecka i slutet av september som vi brukar kalla för introveckan.Tanken med introveckan är att man ska få möjlighet att arbeta mer intensivt med sitt karaktärsämne. Vi bryter den ordinarie undervisningen och fokusera …

Varje nytt läsår har de ettor som läser ett yrkesförberedande program hos oss specialvecka i slutet av september som vi brukar kalla för introveckan.Tanken med introveckan är att man ska få möjlighet att arbeta mer intensivt med sitt karaktärsämne. Vi bryter den ordinarie undervisningen och fokuserar på karaktären. Detta är för att eleverna ska få prova på flera olika delar av sina utbildning och se potentiella yrkesutgångar för att de flesta ska i årskurs två välja en specialisering att fördjupa sig i.  Elever reser ihop med personal till olika samarbetspartners och platser runt om i Sverige, och detta helt gratis eftersom det ingår i undervisningen.

Våra elever som läser Häst har tex. varit på studiebesök på riksanläggningen Strömsholm och på Västerbo Stuteri. De har också gnuggats lite extra i dressyr, kört ponnytrav och provat westernridning.

Djur- och hund eleverna har lyssnat på vår senior advisor Owe Sandström. De har haft Svenska Terapihundskolan på besök och de avslutar veckan hos vår samarbetspartner Furuvik där de är en dag med djuren i parken.

Natur och Äventyrseleverna tillbringar en vecka på camp vid Skuleberget där de har vandrat, tältat och klättrat.

Frisöreleverna har jobbat med SPA – tema de har tillverkat egna produkter som schampoo och läppglans, lagt ansiktsmasker och gjort hårinpackningar. De har tränat på att färga bryn och fransar och de har haft sköna avslappningsövningar.

Disco har genomsyrat stylistettornas vecka de har gjort discohår, disconaglar, färgat bryn och fransar samt att de har lyssnat på en make up föreläsning med Sara ifrån Make up Store.

Är du nyfiken på att se mer ifrån specialveckorna kika på våra sociala medier.

Facebook: Realgymnasiet Gävle https://www.facebook.com/realgymnasiet.gavle/

Instagram: Realgymnasiet https://www.instagram.com/realgymnasiet/

 

 

 

2019-09-27

De vann i år igen !!

Årets lokala tävling i EXIT filmfestival avgjordes i Gasklockorna här i Gävle den 22 september. Våra nuvarande och gamla elever ”Filmtroopers” på estet/media deltog och de gjorde det igen. DE VANN! Vi är så stolta och vi önskar ”Filmtroopers” stort lycka till på finalerna som går av stapeln i Stockh …

Årets lokala tävling i EXIT filmfestival avgjordes i Gasklockorna här i Gävle den 22 september.

Våra nuvarande och gamla elever ”Filmtroopers” på estet/media deltog och de gjorde det igen. DE VANN!

Vi är så stolta och vi önskar ”Filmtroopers” stort lycka till på finalerna som går av stapeln i Stockholm och Trollhättan.

2019-09-27

Mentor Ingas tips till nya elever

Att börja på gymnasiet är en stor förändring jämfört  med att läsa i grundskolan. Det är både pirrigt och spännande. Man ska lära sig att hitta i nya lokaler och träffa massor med nya klasskompisar. Mentor Inga har som sagts i tidigare artiklar varit med vid alla skolstarter hos oss i Gävle. Här del …

Att börja på gymnasiet är en stor förändring jämfört  med att läsa i grundskolan. Det är både pirrigt och spännande. Man ska lära sig att hitta i nya lokaler och träffa massor med nya klasskompisar.

Mentor Inga har som sagts i tidigare artiklar varit med vid alla skolstarter hos oss i Gävle.

Här delar hon med sig av tre heta tips så här i skolstarten.

 • Våga fråga om allt – inga frågor är dumma.
 • Våga ta kontakt med nya vänner.
 • Planera din studietid – ha fokus på skolan i första hand.
2019-09-02

Elevsalongen öppnar v.40

Från och med vecka 40 har våra elever kundpass i salongen. Tider för dam- och herrklippningar går att boka på fredag förmiddagar från 8.30. Vecka 42 har vi även tider på onsdagar. Dam- herrklippning, färg och skägg. Tid bokas på telefon 010-1398272 Välkomna!

Från och med vecka 40 har våra elever kundpass i salongen. Tider för dam- och herrklippningar går att boka på fredag förmiddagar från 8.30.

Vecka 42 har vi även tider på onsdagar. Dam- herrklippning, färg och skägg.

Tid bokas på telefon 010-1398272

Välkomna!

2019-08-29

Gänget som startar sitt tolfte läsår.

För elva år sedan startade rektor Anna Giljam Nilsson tillsammans med ridläraren Molly Hedkvist, mentor Inga Lindkvist och två lärare till skolan som då kallades Hästgymnasiet. Det var då en klass med 32 elever. Idag börjar det tolfte läsåret med 170 nya elever fördelat på nio olika utbildningar så …

För elva år sedan startade rektor Anna Giljam Nilsson tillsammans med ridläraren Molly Hedkvist, mentor Inga Lindkvist och två lärare till skolan som då kallades Hästgymnasiet. Det var då en klass med 32 elever. Idag börjar det tolfte läsåret med 170 nya elever fördelat på nio olika utbildningar så skolan har växt rejält från en hästklass till att bli Gävles största friskolegymnasium. När alla är på plats på fredag så är det ca 450 elever hos oss säger rektor Anna.

Uppropsdagen är pirrig både för oss och för de nya eleverna säger mentor Inga som med sin erfarenhet och mentorssuperkraft lärde sig namnen på sina 36 elever under en timme.

Under de första dagarna är det mycket information blandat med stadsvandring och andra teambuildings aktiviteter.

Vi frågar ridläraren Molly vad hon ser fram emot på det nya läsåret.

-Jag har stora förväntningar på det nya läsåret och jag hoppas att eleverna har detsamma. Självklart så längtar jag till introveckan som ettorna har v.39.

 

 

2019-08-21

Busskort

Har du frågor om tåg- och busskort ? Kontakta din hemkommun så hjälper dom dig.

Har du frågor om tåg- och busskort ?

Kontakta din hemkommun så hjälper dom dig.

2019-08-16

Välkomna till läsåret 19/20

Onsdagen den 21/8 välkomnar vi våra elever i åk 1 10.00 på Drottninggatan 29. Vi möter upp er vid entrén (samma entré som Hälsocentralen) och visar er vart ni ska. Under dagen kommer ni att få träffa skolans personal och era nya klasskamrater. Lunch äter vi gemensamt. Dagen avslutas ca 14.00. Åk 2 o …

Onsdagen den 21/8 välkomnar vi våra elever i åk 1 10.00 på Drottninggatan 29.

Vi möter upp er vid entrén (samma entré som Hälsocentralen) och visar er vart ni ska.

Under dagen kommer ni att få träffa skolans personal och era nya klasskamrater.

Lunch äter vi gemensamt.

Dagen avslutas ca 14.00.

Åk 2 och 3

Digitalt upprop den 22/8. Mentorerna kontaktar er via TEAMS.

Fredagen den 23/8 läser alla elever enligt schema.

2019-08-13

Sommar sommar sommar…

Nu tar vi sommarledigt och vi önskar alla en trevlig sommar. Personalen är tillbaka på skolan igen den 8/8. Vill du nå oss via sociala medier så bevakar vi dessa i ”semestertempo” och besvarar inom 72 timmar brådskande ärenden besvaras av rektor Anna på: anna.giljamnilsson@realgymnasiet.se Skolstart …

Nu tar vi sommarledigt och vi önskar alla en trevlig sommar. Personalen är tillbaka på skolan igen den 8/8.

Vill du nå oss via sociala medier så bevakar vi dessa i ”semestertempo” och besvarar inom 72 timmar brådskande ärenden besvaras av rektor Anna på: anna.giljamnilsson@realgymnasiet.se

Skolstarten för åk 1 är den 21/8 välkomstbrev kommer att skickas hem med information. Åk 2 och 3 har digitalt upprop den 22/8(mentorerna kontaktar er på teams) och den 23 /8 läser alla enligt schema.

HA NU EN SKÖN SOMMAR SÅ SES VI I AUGUSTI

 

 

2019-06-19

Elever Diplomeras till Nagelterapeuter av vår samarbetspartner NSI.

Jag har haft en dag med en massa vackra naglar då 13 goa elever har gjort sin Diplomering till Nagelterapeut säger Reni Mobrant grundare och utbildningsansvarig för NSI of Sweden. Det märks att eleverna har lyssnat ordentligt på lektionerna när nagelläraren Christina Liljekvist har undervisat och se …

Jag har haft en dag med en massa vackra naglar då 13 goa elever har gjort sin Diplomering till Nagelterapeut säger Reni Mobrant grundare och utbildningsansvarig för NSI of Sweden.

Det märks att eleverna har lyssnat ordentligt på lektionerna när nagelläraren Christina Liljekvist har undervisat och sedan har det övats och övats inför diplomeringen för jag har bedömt många välgjorda naglar.

Berätta för oss Reni vad som ingår i examinationen:

-Examinationens praktiska del är i tre huvudmoment: tiden, intrycket och den tyngsta delen det tekniska. För att sätta alla delar och få dessa godkända krävs många timmars övning och jag måste säga att jag blev imponerad av flera set naglar idag.Eleverna ska under två och en halv timme göra ett set naglar. Ena handen byggs med hjälp av mall samt fransk manikyr och den andra handen byggs med hjälp av tipp och den skall vara clear.  Eleverna skall också visa färgteknik med att lacka två röda tummar.

Fler än hälften av stylisteleverna kan nu kalla sig Diplomerad Nagelterapeut. Reni avslutade dagen med att gratulera och önska eleverna lycka till med karriär, salong och hon hoppas att de  kanske ses på någon tävling framöver.

 

 

 

2019-05-23

Stylistelever genomför diplomeringen ”Makeupartist”

Under två tillfällen nu i slutet på vårterminen genomför våra stylistelever i åk 3 FÄRGs  Makeupartist diplomering. Förra veckan gjordes den första delen av diplomeringen som innehåller en teoretisk del samt makeup med temat advisor. Idag gör elevena den sista delen av FÄRGs diplomering till makeupa …

Under två tillfällen nu i slutet på vårterminen genomför våra stylistelever i åk 3 FÄRGs  Makeupartist diplomering.

Förra veckan gjordes den första delen av diplomeringen som innehåller en teoretisk del samt makeup med temat advisor.

Idag gör elevena den sista delen av FÄRGs diplomering till makeupartist. Under dagen skall de göra tre olika makeuper med temat: trend/editorial, kvinnlig programledare/TVstudio och glam makeup/melodifestival berättar Linda Sundberg som är en av makeuplärarna på skolan.

Vicky som jobbar på Realgymnasiet i Uppsala är här för att tillsammans med Linda bedöma elevernas arbeten  när dagen närmar sig sitt slut.

Linda berättar att om man får sin diplomering godkänd så får man certifikat på att man är Makeupartist och det är ett viktigt certifikat som gör att man blir attraktiv i branschen.

På stylistutbildningen är det inte bara makeupartistcertifikatet du får möjlighet att ta utan också nagelterapeut, style advisor och hårstylist.

2019-05-13

Prova på Teknik och Estet/Media

Går du fortfarande och funderar på vad du egentligen vill studera? Kom och prova på våra Teknik och Estet/media utbildningar onsdagen den 24/4 på skolan (Första Magasinsgatan)  12.30 – 15.00 Vi bjuder på rundvandring, information om utbildningen och olika workshops. Och fika såklart. Anmäl och ställ …

Går du fortfarande och funderar på vad du egentligen vill studera?

Kom och prova på våra Teknik och Estet/media utbildningar onsdagen den 24/4 på skolan (Första Magasinsgatan)  12.30 – 15.00

Vi bjuder på rundvandring, information om utbildningen och olika workshops. Och fika såklart.

Anmäl och ställ ev. frågor till jessica.wennerstrom@realgymnasiet.se fyll i namn, mobilnr och eventuella allergier.

Välkomna!

2019-04-16

3 anledningar att plugga Natur&Äventyr

1) Natur & äventyrsbranschen är en snabbt växande bransch i landet vilket gör att möjligheten att få jobb efter din utbildning är väldigt stor. 2) För dig som är aktiv och vill arbeta med ditt intresse finns det många olika grenar och valmöjligheter du kan göra under utbildningen för att special …

1) Natur & äventyrsbranschen är en snabbt växande bransch i landet vilket gör att möjligheten att få jobb efter din utbildning är väldigt stor.

2) För dig som är aktiv och vill arbeta med ditt intresse finns det många olika grenar och valmöjligheter du kan göra under utbildningen för att specialisera dig och träna på ledarskapsyrket för framtida ledarpositioner inom många yrken.

3) På denna utbildningen kan du få med dig massor av certifieringar och intyg, exempelvis skidlärarutbildning, grönt kort för klättring, paddling, livräddning i fält, STS reseledarutbildning, motor- och röjsågskörkort m.fl. Certifikaten gör att du blir oerhört attraktiv på arbetsmarknaden och chansen för jobb direkt efter studenten är stor samtidigt som du får en god grund för vuxenlivet och vidare studier på högskola eller universitet.

Tycker du att det låter intressant kom och Prova på Natur&Äventyr den 30/4 mer info finns här.

2019-04-16

Teknik- och Estet/Media elever var med och invigde Gävle Innovation Hub

Hubben kommer att vara viktig i vårt arbete med att vara skolan som tar in branschen i utbildningen på riktigt säger Martin Roos biträdande rektor på Realgymnasiet. Teknik-och estet/media eleverna i årskurs 2 fick under dagen höra Dr Samuel West föreläsa om vikten av att våga misslyckas när man jobb …

Hubben kommer att vara viktig i vårt arbete med att vara skolan som tar in branschen i utbildningen på riktigt säger Martin Roos biträdande rektor på Realgymnasiet.

Teknik-och estet/media eleverna i årskurs 2 fick under dagen höra Dr Samuel West föreläsa om vikten av att våga misslyckas när man jobbar med innovation. Samuel visade många exempel där stora företag som Ikea, Amazon, Google med flera har misslyckats kapitalt, vilket är ofrånkomligt om man ska lyckas vara innovativ som entreprenör över tid!

Efter föreläsningen fick eleverna också ta del av Museum of Failure; ett innovationsmuseum där man bland annat kan se den svenskutvecklade plastcykeln Itera som kom 1982 och tyvärr floppade nåt alldeles ohyggligt eftersom den var riktigt usel på alla möjliga sätt.

Hubben invigdes av Landshövding Per Bill som kom cyklandes på just en Itera för att klippa bandet. Per Bill har koll och vet hur viktigt det är med misslyckanden på resan mot succé när det handlar om innovation!

Tack till FPX, Gävle kommun, och DoSpace för en fantastisk dag och grattis till öppnandet av Gävle Innovation Hub från oss på Realgymnasiet!

 

2019-03-11

Realgymnasiets stylistelever utbildar sig till Style Advisors

Innehållet i stylistutbildningen på Realgymnasiet syftar både till att ge eleverna bredd och djup. Utbildningen är även utformad för att ge eleverna hög kompetens med en möjlighet till ett flertal diplomeringar. – Det finns flera olika delar utbildningen, bland annat inom make up, nagel och hår, ber …

Innehållet i stylistutbildningen på Realgymnasiet syftar både till att ge eleverna bredd och djup. Utbildningen är även utformad för att ge eleverna hög kompetens med en möjlighet till ett flertal diplomeringar.

– Det finns flera olika delar utbildningen, bland annat inom make up, nagel och hår, berättar Mia Vesterinen, Programansvarig för Stylist och Frisör. I årskurs 2 eller 3 har eleverna möjlighet att diplomeras till Style Advisers genom den webbaserade utbildningsportalen S.m.a.r.t Styling training. Diplomeringen är framtagen av Mirjam Kellerman som har lång erfarenhet inom bransch och vet vad som krävs i arbetet som stylist.

Flera modeföretags personal shoppning-avdelningar och stora kedjor som Indiska, MQ och Åhléns använder sig av S.m.a.r.t. Styling vilket bidrar till en högre anställningsbarhet för eleverna.

– Realgymnasiets samarbetspartners är oerhört viktiga för utbildningen, betonar Mia. De hjälper oss att kvalitetssäkra utbildningarna långsiktigt, de tillser att undervisningen ständigt hålls uppdaterad och baseras på branschens krav och behov, att lärarna kontinuerligt får relevant fortbildning och att vi som utbildningskoncern ligger i framkant och har hög nivå av omvärldsbevakning.

Mirjam Kellerman som är grundare och ägare S.m.a.r.t Styling training är mycket nöjd med samarbetet med Realgymnasiet.

– För många butiker är det viktigt med en hög servicenivå med personlig rådgivning kring kundernas klädval. För detta krävs kompetens och en bra utbildning för framtidens butikspersonal, vilket är en förutsättning om man ska kunna konkurrera med webhandeln. Kraven på butikspersonal kommer sannolikt att öka. Jag är imponerad av Realgymnasiets arbete med att skapa en attraktiv, högkvalitativ och stilbildande utbildning och jag ser fram emot att fortsätta utveckla vårt samarbete. Realgymnasiets personal har bidragit med synpunkter i samband med att jag uppdaterar portalen, så även S.m.a.r.t. Styling training har stor nytta av det utvecklingsorienterade arbetssättet, avslutar Mirjam.

 

2019-02-21

APL i Sydafrika ger minnen för livet.

Vår APL-period har gett oss minnen för livet. När vi kom hem förstod vi vad vi varit med om. Det säger Johanna, Stina, Eira, Wilma och Hilda när de berättar för oss om sina tre APL-veckor i naturreservatet Welgewonden Game Reserve. Tjejerna berättar inspirerande och visar både film och bilder ifrån …

Vår APL-period har gett oss minnen för livet. När vi kom hem förstod vi vad vi varit med om. Det säger Johanna, Stina, Eira, Wilma och Hilda när de berättar för oss om sina tre APL-veckor i naturreservatet Welgewonden Game Reserve.

Tjejerna berättar inspirerande och visar både film och bilder ifrån sin APL-period i Sydafrika.

Vi har varit med och bidragit i bevarandet av Afrikas djur men framförallt deras noshörningar. Detta gjorde vi genom olika uppgifter såsom, Game Transect som innebär att man skriver in arten, antalet, kön och allmäntillståndet på djuren i ett program som bidrar till deras forskningen. Vi har även spårat geparder med hjälp av GPS tracker. Geparderna utfodrade vi då deras mamma hade dött tidigt i deras liv.

Vi fick även vara med om Rhino monitoring det innebär att vi via märkningar i noshörningarnas öron letar upp vilken individ det är samt lägger in viktig information såsom, hull, ålder, kalvar mm. Dessa märkningar var formade på olika vis och stod för olika saker. Vi fick även vara med att mata undernärda noshörningar utanför lägret, namnge en kalv och dess mamma och mycket annat.

Hur förberedde ni er inför resan?

Det var svårt att kunna förbereda sig då man egentligen inte hade förstått att vi verkligen skulle åka till Afrika. Men;

US-resklar app är att rekommendera! Den får man generell information om landet, kulturen, politik och annat som är bra och veta.

Vi gick på alla föreläsningar och träffar som skolan hade anordnat med GoExpolore samt möten på skolan. Och vi lyssnade även på förra årets grupps redovisning av deras resa.

Vi läste mycket på GoExplores hemsidan och kollade på förberedande filmer.

Sen peppade vi varandra hela tiden och skrev bland annat packlistor och planerade tillsammans. Vi hade en chatt där vi höll kontakt hela tiden och det gjorde att vi kände oss trygga med att åka.

Vad har ni lärt er under resan?

Ansvar! Vi har lärt oss att stå på egna ben, blivit mer självständiga och att anpassa oss efter olika situationer. Helt enkelt utvecklats som människor.

Vi har fått en helt annan förståelse för Sydafrika och deras kultur och historia.

Vi har arbetat med nya metoder och verktyg samt lärt oss nya fackord som används inom yrket. Vi har också fått stor kunskap om de olika djuren som finns i Sydafrika och vad Welgewonden gör för dem.

Har ni några tips till de som funderar på att söka djurvårdsutbildningen

Har du ett intresse för djur ska man inte tveka att välja Realgymnasiet. Skolan erbjuder en proffsig utbildning med mycket föreläsningar, temadagar, praktik (APL) och lärande på ett yrkesförberedande vis.

Vi arbetar mycket tillsammans med branschen vilket gör att man snabbt får ett brett kontaktnät inför framtiden och chans till jobb efter avslutade studier. Vi får möjlighet att välja kurser som ger oss högskolebehörighet.

 

                   

2019-02-18

Våra It, Estet och Teknikelever får mer verklighet i sin utbildning.

Det säger Martin Roos biträdande rektor och programutvecklare för IT-, Estet- och Teknikutbildningar nationellt. Martin brinner för dessa utbildningar han har en magisterexamen i Data- och systemvetenskap från Uppsala universitet. Han har jobbat som projektledare inom IT- och teknikbranschen. Under …

Det säger Martin Roos biträdande rektor och programutvecklare för IT-, Estet- och Teknikutbildningar nationellt.
Martin brinner för dessa utbildningar han har en magisterexamen i Data- och systemvetenskap från Uppsala universitet. Han har jobbat som projektledare inom IT- och teknikbranschen. Under många år så har han också varit lärare inom Teknik, IT och media.
Ibland kan det vara svårt att veta vad man vill och vad man ska välja i det stora utbildningsutbud som finns idag. Vi passar på och frågar Martin vad som är det specifika med Realgymnasiets utbildningar.

Vad tycker du är bäst med Realgymnasiet?
-I mina roller träffar jag företagare, högskolor och universitet och får väldigt ofta höra att vi gör det jobb man önskar att alla skolor skulle göra. Våra elever får mer verklighet i sin utbildning än vad eleverna på andra skolor får! Våra elever får en bättre utbildning, helt enkelt!

Hur skiljer sig teknikutbildningen på REAL jämfört med andra skolors teknikutbildning?

-Vi är väldigt bra på att jobba med företag och bransch i stort. Vi är skolan som tar in branschen i undervisningen på riktigt! Dessutom har vi riktigt snygga och kreativa lokaler, väldigt kraftfulla elevdatorer och en massa ny och modern teknik som vi använder i undervisningen!

En annan viktig sak är att våra teknikelever jobbar mycket ihop med eleverna på Estet-Mediautbildningen. Vi tränar våra elever att fungera i projektgrupper där blivande ingenjörer och designers samarbetar för att nå längre, det behövs idag när innovationsförmåga, tvärvetenskapligt tänk och samarbete är viktiga egenskaper för alla som vill nå långt inom teknikbranschen.

Vad är din vision för de elever som läser teknik?

Att eleverna i tid före sin examen är på väg till nästa steg inom branschen, att de har utvecklat ett teknikintresse utöver det vanliga och att de rekommenderar andra att gå samma utbildning!

Arbetar ni med några projekt? 

Vi har alltid projekt på gång, både här och nu i klassrummet och i planeringsstadiet tillsammans med våra branschkontakter! Just nu har vi projekt kopplade till allt från Virtual Reality och Unity 3D via programmering i C# till Smarta städer, Internet of Things, digitalt skapande tillsammans med vår 3d-Artist Adam Bengtsson och ett matematik- och fotoprojekt där vi låter matematiken berätta för oss hur man tar en riktigt bra bild med sin kamera! Vi har en hel del annat kul igång också, jag får be mina lärare om ursäkt i förväg eftersom jag helt säkert glömmer något häftigt vi håller på med!

Har du några tips till elever som funderar på att söka till en teknikutbildning.

 • Teknikutbildningen förbereder dig för att sedan läsa till ingenjör på högskola eller universitet, det är en jättebra men också tuff och krävande utbildning så var beredd på att du kommer att utmanas!
 • Teknik är det roligaste som finns, men det finns många olika teknikutbildningar så ta reda på så mycket du kan innan du gör ditt val.
 • Besök de olika utbildningarna på tex. prova på eller elev för en dag.

 

 

 

2019-02-12

Lärarkåren utökas med en 3D-generallist och motion designer

På IT-, Teknik och Estet-Media utbildningarna har vi dataingenjörer, data- och systemvetare, civilingenjörer, fotografer och konstnärer i lärarkåren. Nu utökar vi med en 3d-artist också. Vi hälsar Adam Bengtsson välkommen till oss.  På bilden visar Adam våra elever hur man jobbar med 3d-modeller i P …

På IT-, Teknik och Estet-Media utbildningarna har vi dataingenjörer, data- och systemvetare, civilingenjörer, fotografer och konstnärer i lärarkåren. Nu utökar vi med en 3d-artist också.

Vi hälsar Adam Bengtsson välkommen till oss. 

På bilden visar Adam våra elever hur man jobbar med 3d-modeller i Photoshop!

Adam är 3D-generallist och motion designer. Han har frilansat i branschen under dom 2 senaste åren. Under den tiden har han också läst en kandidat inom industridesign på högskolan.

När vi frågar Adam hur han ser på framtiden för de elever som går dessa utbildningar och vad han har för vision i sitt arbete tillsammans med eleverna så säger han att:

– Visionen med utbildningen framöver är att kunna inspirera eleverna med att visa upp och även låta dom jobba med projekt som är på en ”professionell” nivå. Jag vill att de ska få känna på hur ett projekt inom digitalt skapande kan se ut i arbetslivet.

2019-02-04

”Hos oss på STS finns det en lysande framtid.”

Så säger Anne Sandberg, Global Operating Manager på STS Alpresor. Realgymnasiet har samarbetat med STS Alpresor, Nordens största researrangör, sedan 2013. Enligt Anne så finns det en lysande framtid inom STS. Här berättar Anne mer om samarbetet med Realgymnasiet och om STS Alpresor. Hej Anne Sandber …

Så säger Anne Sandberg, Global Operating Manager på STS Alpresor. Realgymnasiet har samarbetat med STS Alpresor, Nordens största researrangör, sedan 2013. Enligt Anne så finns det en lysande framtid inom STS. Här berättar Anne mer om samarbetet med Realgymnasiet och om STS Alpresor.

Hej Anne Sandberg, Global Operating Manager, STS Alpresor! Vad gör STS Alpresor?
-STS Alpresor grundades 1976 och är Nordens största researrangör med årligen cirka 45 000 gäster. Under vintersäsongen arrangerar STS Alpresor skidresor till 19 resmål i Alperna, till Österrike, Italien och Frankrike. På sommarhalvåret arrangerar STS Alpresor vandringsresor, utflykter och olika temaveckor till Bad Gastein och Cervinia. Att vara aktiv på sin semester blir alltmer populärt och vi har många gäster som återkommer år efter år. Därför satsar vi mycket på vår produktutveckling under sommarsäsongen för att möta den stora efterfrågan som finns av att vara aktiv på sin semester. STS Alpresor äger och driver även hotell i alperna och i Italien.

Förutom att arrangera resor och driva hotell så arrangerar även STS Alpresor en Reseledarkurs som arrangeras 2 gånger om året, i maj och i december. Från reseledarkursen rekryterar sedan STS Alpresor sina guider inför både vinter- och sommarsäsongen. Kursen hålls i Bad Gastein, Österrike och utbildningen ger en otrolig personlig utveckling och kunskap inom resebranschen. Vi ser det även som viktigt att utbildningen hålls i Bad Gastein under pågående säsong då det blir mer verklighetsbaserat och autentiskt på det sättet.

Vad för typ av samarbete har ni med Realgymnasiet?
-Sedan många år deltar elever från Natur- och äventyrsutbildningen på Realgymnasiet på vår Reseledarkurs i Bad Gastein, Österrike. Efter kursen har godkända elever möjlighet till arbete på något av våra resmål, både sommar och vinter.

Vad får eleverna göra hos er?
-Efter godkänd Reseledarkurs har eleverna möjlighet att arbeta som reseledare på något av våra resmål. Som reseledare håller man i välkomstmöten, vandrar med våra gäster, ansvarar för utflykter, håller i busstransfer, gemensam skidåkning och mycket annat. Det är ett spännande jobb som innebär stort ansvar och personlig utveckling. Man lär sig mycket om hur man hanterar olika människor och hur man löser problem. Efter utlandsarbete finns det också möjlighet till fortsatt anställning inom företaget, till exempel på vårt huvudkontor. Vi har flera som jobbar på huvudkontoret som började som reseledare för oss. Jag tycker att reseledaryrket är en mycket bra bas inför framtiden.

-Oavsett om man väljer att bli reseledare eller ej är kursen meriterande eftersom ledarskap och service är viktiga grundstenar i hela branschen och i arbetslivet generellt.

Varför ville ni samarbeta med en gymnasieskola och varför just Realgymnasiet?
-Vi har alltid sett det som viktigt att ha en kontakt med elever och låta dem få möjlighet att använda sina teoretiska studier även i praktiken. I över 20 år har vi samarbetat med olika skolor där vår Reseledarkurs har varit en central punkt för att komplettera skolornas kursprogram. När vi kom i kontakt med Realgymnasiet så såg vi direkt att här fanns det ett ömsesidigt intresse av att arbeta tillsammans. Och på den vägen är det.

Vad för personal har ni behov av i framtiden?
-Inom STS Alpresor så finns det möjlighet att arbeta antingen på huvudkontoret i Göteborg eller som Reseledare eller Platschef på någon av våra resmål i Alperna. Vi ser det som enormt viktigt att ha mix av människor, ålder och erfarenhet på vårt kontor. På så sätt skapar man ett dynamiskt team som driver vårt företag framåt.

2019-01-30

Teknik- och estetelever skapar framtidens möjligheter till ett självständigt liv.

I mitten av januari var tre elever från Realgymnasiets teknik- och estetprogram på Elite Grand Hotel för att delta på en samskapande workshop anordnad av Future Position X och Gävle kommun. Temat var att komma med idéer och lösningsförslag kring ett självständigt boende i den nya stadsdelen Södra He …

I mitten av januari var tre elever från Realgymnasiets teknik- och estetprogram på Elite Grand Hotel för att delta på en samskapande workshop anordnad av Future Position X och Gävle kommun.

Temat var att komma med idéer och lösningsförslag kring ett självständigt boende i den nya stadsdelen Södra Hemlingby. Södra Hemlingby är ett nytt bostadsområde i Gävle som kommer att rymma hyresrätter,bostadsrätter och egna hem. I området kommer det också att finnas förskola, skola, idrottshall, gruppboende samt ett vård och omsorgsboende.

Under dagen kläcktes och presenterades många innovativa idéer och lösningar kring teknik, hållbarhet och välmående för medborgare i olika åldrar.

Det ska bli spännande att följa detta från idé till verklighet! säger Martin Roos som är biträdande rektor för teknik och estet utbildningarna.

Anton Larsson från estet utbildningen var en av eleverna som var med under dagen. Han tyckte att dagen var väldigt intressant och rolig, delvis för att alla var så öppna med de förslag som vi kom med, vilket gjorde att man kände sig både välkommen och uppskattad.

Vi på Realgymnasiet är jättestolta över våra elever och kommer precis som Martin att följa detta.

2019-01-25

”Svensk naturturism, en bransch med enorma framtidsmöjligheter.”

Så säger Joakim Hermansson, ägare av Upplevelsebolaget och generalsekreterare för Naturturismföretagen. Han menar att naturturism oundvikligen är en lysande framtidsbransch – ett Sverige 2.0. – Vi som arbetar med naturturism är representanter för ett nytt och mer modernt sätt att nyttja naturen som …

Så säger Joakim Hermansson, ägare av Upplevelsebolaget och generalsekreterare för Naturturismföretagen. Han menar att naturturism oundvikligen är en lysande framtidsbransch – ett Sverige 2.0.

– Vi som arbetar med naturturism är representanter för ett nytt och mer modernt sätt att nyttja naturen som resurs för att skapa arbetstillfällen och leva mer hållbart än tidigare. Det är ett smartare sätt att nyttja naturen. I det avseendet är detta en framtidsbransch. Ett Sverige 2.0, säger Joakim.

Joakim driver Upplevelsebolaget som är ett natur- och ekoturismföretag. De var tidigt ute med denna typ av verksamhet och började redan för 25 år sedan. Upplevelsebolaget arrangerar havskajakpaddling, klättring, mountainbiketurer, vandring och även grupputvecklingskoncept och har svenska och internationella kunder.

Vad är det som driver dig inom naturturism Joakim?
-Från början bottnar det i ett eget intresse och passion för aktiva naturupplevelser. Allt mer har det också handlat om en övertygelse om att det är en verksamhet för en hållbar framtid. Jag har också alltid gillat att resa, möta människor och uppleva andra kulturer.

 Vad tror du om framtiden för naturturismbranschen i Sverige?
-Om man tittar på undersökningar om vad folk vill ha och vad som är viktigt när man reser så tickar Sverige i de flesta boxar. Vi är ett förhållandevis stort land med lite befolkning, vi har en vacker natur och fina skogar, fantastiska skärgårdar och en lång kustlinje. Det är säkert och lagom exotiskt. Vi har fantastiska möjligheter på en internationell marknad. Framtiden är ljus men det är upp till oss att förvalta de möjligheterna.

-Konkurrensen globalt ökar markant. Det gör att vi som företag och vi som destination måste utvecklas och bli bättre. Då är det klart att utbilda människor som blir duktiga i det här är viktigt och en pusselbit som måste till. Natur- och äventyrsutbildningar på gymnasienivå, som exempelvis den på Realgymnasiet, är viktiga i det avseendet.

Hur ser du på samarbeten mellan branschen och skola?
-Det är viktigt. Tillförsel av duktiga unga människor till branschen är jätteviktigt.

Vad finns det för karriärmöjligheter i branschen förutom att exempelvis jobba som guide?
 -Guider kommer det alltid att finnas ett behov av och aktivitetsspecifik kunskap är viktigt.
Bara för att du är en duktig klätterinstruktör så innebär inte det att du kan ta ut gäster på havet i en kajak, Det får man ha respekt för och tar lite tid att tillägna sig.

-Jag tycker också att det är viktigt med social kompetens, att man är intresserad av värdskap och andra människor. Du träffar ofta olika sorts människor från olika kulturer. Att vara lösningsorienterad, ha bra ledaregenskaper och känna sig bekväm och lugn i olika situationer är också viktigt.

Vad är dina bästa tips till en ung person som vill få in en fot i branschen?

 1. Om man tycker om att vistas och jobba i naturen så kan naturturismen erbjuda fantastiska jobb i en framtidsbransch!
 2. Försök också att bli riktigt bra på något som det finns underlag för. Om du vill bli paddelguide, då ska du sikta på att bli riktigt bra på just det. Fortsätt vidareutveckla dina specialintressen!

 

 

 

2019-01-25

Hund på jobbet och hund hemma.

Tänk att få jobba med människans bästa vän och samtidigt utbilda andra så de också får den möjligheten i framtiden. Vår hundlärare Ulrika Gill berättar om både sig själv, hundutbildningen och vad hon tycker är det bästa med Realgymnasiet i Gävle. Ulrika berättar att hon alltid har haft ett stort dju …

Tänk att få jobba med människans bästa vän och samtidigt utbilda andra så de också får den möjligheten i framtiden. Vår hundlärare Ulrika Gill berättar om både sig själv, hundutbildningen och vad hon tycker är det bästa med Realgymnasiet i Gävle.

Ulrika berättar att hon alltid har haft ett stort djurintresse ända sedan barnsben. Under många år var det främst hästar som gällde, men nu är det endast hundar och då främst pudlar som är mitt intresse. Jag har för närvarande 3 mellanpudlar hemma i Älvkarleby, som jag tränar och tävlar en del med. Antalet hundar kan variera då jag föder upp mellanpudlar i liten skala. Jag brinner för agility men tycker även rallylydnad och viltspår är kul. Föreningslivet ligger mig varmt om hjärtat och jag är aktiv i både Svenska Pudelklubben och Älvkarleby hundsport LKK.

Vilken roll har du på skolan?

Jag är förstelärare och hundlärare.

Vad tycker du är bäst med skolan?

På Realgymnasiet i Gävle är det en härlig samling elever och lärare som alla brinner lite extra för sina intressen. Det är trevlig miljö och centrala och bra hemtrevliga lokaler. Sen är det kul att det finns många djur på jobbet som vi kan arbeta praktiskt med i våra utbildningar. På plan 5, där jag mest håller till, har vi tre olika djurrum och även ett riktigt bra hundtrim där vi kan ha undervisning med våra hundelever.

Varför valde du att arbeta på skolan och hundutbildningen?

Jag ser det som en stor förmån att få kombinera läraryrket med mitt största intresse. Det är helt enkelt underbart. Jag har tidigare arbetat i grundskolan och särskolan under många år, vilket jag också gillade. Att få arbeta med äldre elever och på ett yrkesprogram visade sig passa mig toppenbra.

Vad är din vision för de elever som läser hundutbildningen?

Min vision är att de ska få en bred teoretisk hundkunskap och utvecklas inom hundträning så de är väl förberedda för att arbeta professionellt i branschen. Vår APL (Arbetsplatsförlagd lärande) som ingår i utbildningen ger eleverna möjlighet till stor personlig utveckling och de får stor förståelse för branschen.

 

 Arbetar ni med några projekt eller annat spännande på hundutbildningen?

Vi har bra samarbetspartners som stärker vår utbildning som t.ex. Svenska Kennelklubben och Evidensia. Vi har tex nu en föreläsningsserie med veterinär Stefan ifrån Evidensia. Han besöker oss vid ett par tillfällen och då har våra elever både teoretisk och praktisk undervisning inom en kurs de läser.

Under våren åker några av våra hundelever till Irland för att göra tre veckors APL.  Det är en del av vårt internationaliseringsprojekt tillsammans med Equipeople och det ska bli jättespännande att följa.

2019-01-22

Har du frågor ?? Mejla våra ambassadörer.

På varje skola finns det ett gäng värdefulla elevambassadörer. Kanske har du träffat någon redan på gymnasiemässan eller på något av våra öppna hus. Varje utbildning har sina alldeles egna ambassadörer och de är experter på hur det är att plugga just den utbildningen. Har du många frågor nu inför va …

På varje skola finns det ett gäng värdefulla elevambassadörer. Kanske har du träffat någon redan på gymnasiemässan eller på något av våra öppna hus.

Varje utbildning har sina alldeles egna ambassadörer och de är experter på hur det är att plugga just den utbildningen.

Har du många frågor nu inför valet så hjälper gärna ambassadörerna till. Du kanske vill veta mer om hur det är att vara elev hos oss. Eller vart man äter, om det är bra kommunikationer mm.

Tveka inte att mejla våra ambassadörer på ambassador.gavle@realgymnasiet.se

2019-01-17

Vi har Öppet Hus och antagningen öppnar

Måndagen den 21/1 18.00-20.00 har vi vårt sista öppna hus inför valet. Och i vår region öppnar antagningen. Så ta chansen och kom och hälsa på oss innan du gör ditt val. Välkommen! Kom och träffa lärare och elever från våra olika utbildningar, ta en fika. Passa på och ställ dina frågor  inför valet …

Måndagen den 21/1 18.00-20.00 har vi vårt sista öppna hus inför valet. Och i vår region öppnar antagningen. Så ta chansen och kom och hälsa på oss innan du gör ditt val.

Välkommen! Kom och träffa lärare och elever från våra olika utbildningar, ta en fika. Passa på och ställ dina frågor  inför valet och få mer information om hur det är att plugga hos oss!

Rektor Anna Giljam Nilsson har skolinformation 18.30 och 19.15 i Kungen på Drottninggatan 29

Information om gymnasievalet och antagningen hittar du här.

Vi har öppet på Drottninggatan 29 där vi har utbildningarna: Häst, Djurvård, Hund, Natur & Äventyr, Stylist och Frisör.

Och på Första Magasinsgatan 1 där vi har utbildningarna: Teknik, Estet/Media och It.

Hoppas vi ses!

 

2019-01-16

Visste du att?

Allt fler väljer Realgymnasiet och våra resultat tål att jämföras. Antalet sökande elever till oss slår nya rekord för varje år. Allt fler vill att ha roligt under studietiden,lära på riktigt och få en utbildning som skapar möjligheter för framtiden. Antal sökande till Realgymnasiet från 2013-2018 V …

Allt fler väljer Realgymnasiet och våra resultat tål att jämföras.

Antalet sökande elever till oss slår nya rekord för varje år. Allt fler vill att ha roligt under studietiden,lära på riktigt och få en utbildning som skapar möjligheter för framtiden.

Antal sökande till Realgymnasiet från 2013-2018

Våra resultat tål att jämföras.

Hög kvalitet och nöjda elever ger resultat.

Vid Skolinspektionens senaste granskning av alla våra skolor var 86% av dem helt utan brister. Motsvarande siffra i riket är 22%. Våra två brister är rättade och nu är vi 100% felfria.

Våra elever har en hög sysselsättningsgrad efter examen 83,2% jobbar eller studerar ett halvår efter examen. Det är 30% mer än motsvarande siffra i Sverige.

Hela 91.7% avslutar sina studier med en gymnasieexamen hos oss motsvarande siffra i riket är 88%

Gör det roligt  Lär på riktigt – mitt i verkligheten hos oss på Realgymnasiet

 

2019-01-11

God Jul & Gott Nytt År

Vi på Realgymnasiet önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År ! Våra elever önskar vi ett skönt och välförtjänt jullov. Vi ses igen den 8/1 då det är studiedag den 7/1.

Vi på Realgymnasiet önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År !

Våra elever önskar vi ett skönt och välförtjänt jullov. Vi ses igen den 8/1 då det är studiedag den 7/1.

2018-12-21

Vill du ha råd inför valet?

Tycker du att det är svårt? Är du osäker på vad du ska välja? Vår studie- och yrkesvägledare Ella Fröjdman hjälper dig gärna! Hon kan svara på frågor om kursupplägg, behörigheter,våra utbildningar och behörigheter till vidare studier och den framtida arbetsmarknaden. Ellas tre tips inför gymnasieval …

Tycker du att det är svårt? Är du osäker på vad du ska välja?

Vår studie- och yrkesvägledare Ella Fröjdman hjälper dig gärna! Hon kan svara på frågor om kursupplägg, behörigheter,våra utbildningar och behörigheter till vidare studier och den framtida arbetsmarknaden.

Ellas tre tips inför gymnasievalet.

 • välj något som du är intresserad av och som känns roligt.
 • besök gärna skolan för att få en inblick i de utbildningar du är intresserad av.
 • ta hjälp av en studie- och yrkesvägledare.

 

 

Kontaktuppgifter:

Ella Fröjdman

010-139 82 61

2018-11-22

Nio myter om ditt gymnasieval

Nio myter om ditt gymnasieval Nu närmar sig gymnasievalet, spännande eller hur? Det kan samtidigt vara lätt att bli stressad över gymnasievalet och bli orolig för att välja fel. Skolverket har därför under hösten tagit fram en folder under namnet ”Gymnasiemytologin” där de listar de nio vanligaste m …

Nio myter om ditt gymnasieval

Nu närmar sig gymnasievalet, spännande eller hur? Det kan samtidigt vara lätt att bli stressad över gymnasievalet och bli orolig för att välja fel. Skolverket har därför under hösten tagit fram en folder under namnet ”Gymnasiemytologin” där de listar de nio vanligaste myterna, och svar på dessa.

 

Myt 1: “Gymnasivalet avgör din framtid”

Nej, det är bara ett val av grundutbildning. Många tänker att gymnasievalet avgör vad man ska göra resten av livet. Men så är det inte, som tur är. Gymnasievalet är ett val av grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på.

 

Myt 3: “Välj ett högskoleförberedande program så håller du alla dörrar öppna”

Nja, valfriheten är minst lika stor med ett yrkesprogram. De högskoleförberedande programmen leder i första hand till vidare studier på högskolan – under förutsättning att man har rätt behörighet och tillräckligt goda resultat för att komma in på utbildningarna. Yrkesprogrammen leder direkt till en massa intressanta yrken både i Sverige och andra länder. Om du väljer vissa kurser på ditt yrkesprogram, får du också en grundläggande högskolebehörighet. Exakt vilka kurser som behövs ser olika ut på olika program. Hur det ser ut på Realgymnasiet kan du läsa mer om här. 

 

Myt 5: På ett yrkesprogram får du ingen högskolebehörighet

Jo, alla kan få högskolebehörighet! Vilket yrkesprogram du än väljer har du alltid rätt att inom ramen för programmets 2 500 poäng läsa de kurser som gör att du får grundläggande behörighet till högskolan.

Läs om alla nio myter i foldern här.

2018-11-19

Tre snabba med Mats på Estet-Media

Mats Åstrand jobbar som lärare på Realgymnasiet i Gävle och vi tog chansen att göra en kort intervju med honom där vi frågade vad det bästa med skolan är och varför han tycker att man ska välja just Estet-media.  Vad är det bästa med Realgymnasiet i Gävle? -Det bästa med skolan är helt klart elevern …

Mats Åstrand jobbar som lärare på Realgymnasiet i Gävle och vi tog chansen att göra en kort intervju med honom där vi frågade vad det bästa med skolan är och varför han tycker att man ska välja just Estet-media. 

Vad är det bästa med Realgymnasiet i Gävle?

-Det bästa med skolan är helt klart eleverna som kommer till oss. De är nyfikna, vill lära sig saker och utmana sig själva.  När man får se den utvecklingen eleverna gjort när de går ut gymnasiet så känner man sig väldigt stolt.

Vad är det som driver dig  som lärare? 

-Jag jobbar med att göra eleverna till egna individer som utmanar sig själva och som blir vana att jobba tillsammans, men även så att de känner att de själva kan komma med egna idéer och förverkliga dem.

Varför ska man välja Estet/Media?

-Största anledningarna till att välja estet-media på Realgymnasiet är att det är en utbildning där man inte bara utvecklas inom media utan även som person. Framför allt är det en utvecklande och rolig utbildning och de elever som läser estet-media blir eftertraktade på arbetsmarknaden för dels sin kunskap men även för utvecklingen man gör som person i tex kreativitet, projekt och kommunikation.

2018-11-07

Öppna Hus och Prova på!

Missade du vårt första Öppna Hus i oktober ? Det är lugnt det kommer flera! Under kommande aktiviteter här på hemsidan kan du läsa mer om våra Öppna Hus  som vi har framöver. Vi erbjuder också ”Prova På” och ”Elev för en dag” för dig som vill komma och få en djupare inblick i våra utbildningar. Hopp …

Missade du vårt första Öppna Hus i oktober ?

Det är lugnt det kommer flera!

Under kommande aktiviteter här på hemsidan kan du läsa mer om våra Öppna Hus  som vi har framöver.

Vi erbjuder också ”Prova På” och ”Elev för en dag” för dig som vill komma och få en djupare inblick i våra utbildningar.

Hoppas vi ses !

2018-11-06

Emelie såg chansen att kombinera sitt intresse med skolan.

För ett par veckor sedan var vi sponsorer på vår samarbetspartner Gävle Ryttarsällskaps nationella hopptävlingar. Klassen vi sponsrade var en 1.10 bed A:0/A:0 med 37 startande. Med i startfältet fanns vår elev Emelie Bernhardsson i åk 1 på inriktning häst. För många var det första starten inomhus på …

För ett par veckor sedan var vi sponsorer på vår samarbetspartner Gävle Ryttarsällskaps nationella hopptävlingar. Klassen vi sponsrade var en 1.10 bed A:0/A:0 med 37 startande. Med i startfältet fanns vår elev Emelie Bernhardsson i åk 1 på inriktning häst.

För många var det första starten inomhus på länge efter utomhussäsongen så i klassen var det en hel del nedslag. Men för Emelie blev det en dubbelnolla och en niondeplacering. Efter prisutdelningen så passade vi på att ställa lite frågor om varför hon valde just Realgymnasiet.

Stort Grattis till din placering Emelie!

-Tack 🙂

Du har nu gått ett par månader hos oss berätta varför du valde Realgymnasiet?

-Jag valde Realgymnasiet då jag fick möjlighet att kombinera mitt intresse och samtidigt satsa på skolan. Det är lagom långt att åka och jag fick ett bra intryck av skolan och alla lärare, när vi var och hälsade på på Öppet hus.

Hur ser en typisk dag ut ?

-Skoldagarna är lagom långa och vi slutar inte alls så sent. Vi har ganska få lektioner på en dag. Dock är då dom lektionerna lite längre men det ser inte jag som något problem. Jag trivs med hur lektionerna är och hur allt är upplagt!

Vad tycker du är roligast/bäst på Realgymnasiet?

– Det är god stämning på hela skolan, både bland elever och lärare. Det gör att man trivs och vill gå till skolan. En till sak som jag gillar lite extra är dom dagar då vi är ute och rider och är på ridskolan hela dagen. Det är verkligen en höjdpunkt på veckan!

Vad har du för planer i framtiden?

-Mina Kortsiktiga mål med min storhäst Girl, som vi kallar henne, är att klättra upp i klasserna och nå så långt det går. Förhoppningsvis kvala till Falsterbo och även SM som långsiktigt mål! I framtiden vill jag absolut jobba med hästar, kanske utbilda mig till beridare.

Återigen stort grattis Emelie och lycka till i framtiden!

 

 

 

 

2018-10-16

Pauline är Dumbos nya kollega.

För ganska precis två månader sedan började Pauline Wännström att jobba hos oss på Djurvårdsutbildningen. En förmiddag i oktober träffade vi Pauline och Dumbo i djurrummet och då passade vi på att ställa lite frågor. Kort om Pauline: Pauline är 25 år och bor i Gävle. Hon är en glad och utåtriktad tj …

För ganska precis två månader sedan började Pauline Wännström att jobba hos oss på Djurvårdsutbildningen.

En förmiddag i oktober träffade vi Pauline och Dumbo i djurrummet och då passade vi på att ställa lite frågor.

Kort om Pauline:

Pauline är 25 år och bor i Gävle. Hon är en glad och utåtriktad tjej som gillar att ha både djur och människor omkring sig. Hon har ett stort hästintresse just nu rider hon mest för skojs skull men hon har haft egna hästar som hon tävlat  hoppning på.  Djur ligger Pauline väldigt varmt om hjärtat. På fritiden hänger hon med kompisar, kollar mycket på sport. Resa och upptäcka världen är det bästa hon vet.

Var har du jobbat tidigare?

-Jag har jobbat hos vår samarbetspartner Furuviksparken i sammanlagt 11 år. I Furuvik började jag jobba på helger och lov i stallet, endast 14 år gammal. Där jobbade jag tills jag blev  blev 18 år och fick börja jobba med de andra djurparksdjuren. I parken fick jag förmånen att arbeta med olika typer av apor, kameler, kängurus, fåglar och reptiler. Efter att ha jobbat som djurvårdare i några år började jag jobba som zoolärare och fokuserade då mest på att ta hand om elever och guidningar för större grupper.

Varför valde du att arbeta på skolan?

Jag har jobbat med Realgymnasiets elever ute på Furuvik och på så sätt haft nära kontakt med både elever och lärare. På det viset har jag fått en väldigt bra bild av skolan i helhet. När jag fick möjligheten att börja jobba här så tvekade jag inte en sekund utan såg en bra chans till att få jobba med grymma elever och kollegor.

Vad är roligast med att jobba på Realgymnasiet?

-Det är tre saker som jag skulle säga är roligast med att jobba på Realgymnasiet, att välja ut en grej är alldeles för svårt. Jag får jobba med superhärliga elever som brinner för samma saker som jag gör. Mina kollegor inspirerar mig, samt arbetet med djuren på skolan. Det bästa av alla världar helt enkelt eftersom jag gillar att jobba med både människor och djur. Jag får även vara ute på olika djurparker och andra ställen i branschen vilket är roligt och en stor fördel.

Vad är din vision för eleverna som läser djurvård?

-Min vision för eleverna som läser djurvård är att de ska få ett livslångt lärande och engagemang för både djur och natur. Jag vill att de ska ha möjlighet och förutsättningar att få prova på att jobba med djur i branschen för att sedan förhoppningsvis vilja fortsätta på det spåret efter studenten oavsett om det är praktiskt eller teoretiskt. Jag vill göra mitt bästa för att de ska få en ärlig och bra bild av denna underbara bransch.

Tre heta studietips till våra elever från Pauline:

 • Stressa inte upp er- allt löser sig.
 • Ha på kul på vägen
 • Ingen fråga är dum – våga fråga!

Tack för idag Pauline och Dumbo!

 

2018-10-05

Real Beauty öppnar ny elevsalong

Det händer grejer på nedre plan hos oss på Drottninggatan 29. Redan i somras så började det. Det har snickrats, dragits nya rör och ny el, skåp har monterats och mycket mycket mer. Nej nej vi har inte startat byggprogrammet hos oss utan stylist- och frisörutbildningen håller på och gör om i sina lok …

Det händer grejer på nedre plan hos oss på Drottninggatan 29. Redan i somras så började det. Det har snickrats, dragits nya rör och ny el, skåp har monterats och mycket mycket mer.

Nej nej vi har inte startat byggprogrammet hos oss utan stylist- och frisörutbildningen håller på och gör om i sina lokaler.

Men vad har hänt? och undra vad som kommer att hända framöver?

Vi frågar Mia Vesterinen som är stylist – och frisörlärare på Hantverksprogrammet.

Mia berättar att här har det gjorts en riktig rokad. Vår make up sal har flyttat till den gamla frisörsalen och frisörsalen håller på att flytta in i salarna som har fönster ut mot Drottninggatan.

Syftet med det är att vi vill visa vad vi gör på våra utbildningar. Den största vinningen är att vi får in dagsljuset, lokalerna är större och trevligare samt att shamponeringsplatserna är flera. I och med detta så får våra elever  möjlighet att arbeta tillsammans mellan utbildningarna.

Tanken är att vi ska ha öppet som en vanlig salong en dag i veckan (torsdagar 12.15-18.00) där vi inom kort kommer att erbjuda manikyr, make up och frisörtjänster.

Redan nu kan man boka tid för elevklippning på onsdagar.

Bokar gör du på 010-1398272

Håll utkik aktiviteter och bra erbjudanden kommer att erbjudas.

 

2018-09-27

Gävleelever vidare i filmfestival

I helgens regionala uttagning gick Eric, Martin och Halvar från åk 3 på Estet/Media vidare i Exit Filmfestival med sin film ” Livlöst Oljud”. Men vad är Exit ? Exit Filmfestival har funnits sedan 1995 och är en festival för ung film. 2009 bytte festivalen namn från Gestrike Filmfestival till Exit. V …

I helgens regionala uttagning gick Eric, Martin och Halvar från åk 3 på Estet/Media vidare i Exit Filmfestival med sin film ” Livlöst Oljud”.

Men vad är Exit ?

Exit Filmfestival har funnits sedan 1995 och är en festival för ung film. 2009 bytte festivalen namn från Gestrike Filmfestival till Exit. Varje år anordnas en regional uttagningsfestival där filmare från Gävleborg kan kvalificera sig till Novemberfestivalen och Stockholm NooMaraton.

Våra grabbar gjorde det!

De tog sig vidare till NooMaraton med en av sina filmer.  På lördag den 29/9 får vi hålla tummarna då tävlar de vidare och deras film visas igen.

Kriterier för  NOOMARATON 2018 är:
Årets tema: Viskningar och rop
Tre platser: Vid ett monument eller en staty, I en spegel, På en scen
Tre föremål: Röstsedel, Linjal, Knytblus

Vi är jättestolta över våra elever och önskar dem stort lycka till i Stockholm!

2018-09-24

Vi bjuder in till föräldramöte!

Vårdnadshavare och elever som börjat hos oss bjuds in på informationsmöte följande datum: Hantverksprogrammen (Frisör, Stylist) Måndag den 24/9 kl.18.00 på Drottninggatan 29 (plan 2) Naturbruksprogrammen (Djur, Hund, Häst, Natur&Äventyr) Tisdag den 25/9 kl.18.00 på Drottninggatan 29 (plan 2) El …

Vårdnadshavare och elever som börjat hos oss bjuds in på informationsmöte följande datum:

Hantverksprogrammen (Frisör, Stylist)

 • Måndag den 24/9 kl.18.00 på Drottninggatan 29 (plan 2)

Naturbruksprogrammen (Djur, Hund, Häst, Natur&Äventyr)

 • Tisdag den 25/9 kl.18.00 på Drottninggatan 29 (plan 2)

El&Energiprogrammet, Teknikprogrammet Och Estet/Media

 • Onsdag den 26/9 kl.18.00 på Första Magasinsgatan 1 (Alderholmen)

 

Vi kommer att visa skolan och ge Er chansen att möta delar av personalen, samt informera er i allmänna frågor. Självklart finns det chans att ställa egna frågor.

Varmt Välkomna!

2018-09-14

Realgymnasiet satsar på APL i Irland

Från och med vårterminen 2019 kommer elever som läser djurvård-, hund- och hästutbildningen på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet att kunna göra sin APL på Irland. Lärande i Sverige, som driver 14 Realgymnasieskolor runt om i landet, har inlett ett samarbete med det irländska företaget Equipeople …

Från och med vårterminen 2019 kommer elever som läser djurvård-, hund- och hästutbildningen på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet att kunna göra sin APL på Irland. Lärande i Sverige, som driver 14 Realgymnasieskolor runt om i landet, har inlett ett samarbete med det irländska företaget Equipeople som specialiserar sig på att erbjuda olika former av praktik inom djurhållning till ungdomar från hela Europa.

-Genom samarbetet med Equipeople kan vi erbjuda våra djurvård-, hund- och hästelever nya spännande APL-platser på Irland i nära samarbete med olika djurbranscher. Tillsammans med Equipleople har vi under förra läsåret gått igenom våra rutiner för säkerhet, arbetsmiljö och kvalitetssäkring och nu har vi alla system på plats för att kunna initiera samarbetet. Vi känner oss trygga med att den erfarna och kunniga personalen på Equipleople hjälper oss att finna lämpliga APL-platser och handledare, säger Patrik Wigelius, affärsområdeschef för Realgymnasiet.

Det är elever som läser andra och tredje året på djurvård-, hund- och hästutbildningen som kommer att ha möjlighet att söka APL-platserna. Equipeople förmedlar APL-platser på en stor mängd, mindre företag inom olika typer av djurhållning. Eleverna kommer bland annat att få göra sin APL på gårdar som exempelvis har köttproduktion, mjölkproduktion och ridskolor.

-Vi har sett en efterfrågan på praktik på Irland från både elever och lärare, så vi är väldigt glada över samarbetet. Utöver djurhållning kommer eleverna få träna språkliga kunskaper och färdigheter och de ökar sina kunskaper och sin förståelse för andra länder och kulturer kopplat till bland annat naturkunskap, biologi, samhällskunskap, religion och historia, fortsätter Patrik.

Viktigt med tydlig koppling till utbildningen

APL-perioden är tre veckor lång och elevernas inriktning matchas mot de APL-platser som erbjuds för att lärandet ska få en tydlig koppling till deras utbildning.

Anna Andbjer, verksamhetsansvarig för programutveckling på Realgymnasiet, lyfter fram fördelarna med den internationella erfarenheten som eleverna får.

-Att erbjuda elever APL utomlands är en viktig del i vårt internationaliseringsarbete. Vi hoppas att den internationella erfarenheten ska bidra till en högre grad av anställningsbarhet både i Sverige och utomlands.

Även Equipeople är väldigt glada över det nya samarbetet.

– Vi är väldigt nöjda med samarbetet med Realgymnasiet. Vi har ett stort antal värdfamiljer som ser fram emot att välkomna en svensk student. Irland är ett underbart land med varma och vänliga människor. Vi tror att partnerskapet mellan Realgymnasiet och Equipeople kommer att vara till fördel både för våra värdfamiljer och för eleverna, säger Caroline Lane, VD för Equipeople.

2018-09-11

Dax att rösta för första gången? Tycker du det är svårt ?

 Frågorna är många så skolan tar sitt demokratiska uppdrag på allvar och arrangerar en valdebatt  torsdagen den 30 augusti.  Valdebatten äger rum på Högskolan Gävle.Eleverna kommer under debatten att få möjlighet att ställa frågor till partierna. Moderator under dagen är statsvetaren Stig-Björn Ljun …

 Frågorna är många så skolan tar sitt demokratiska uppdrag på allvar och arrangerar en valdebatt  torsdagen den 30 augusti. 

Valdebatten äger rum på Högskolan Gävle.Eleverna kommer under debatten att få möjlighet att ställa frågor till partierna. Moderator under dagen är statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Representanter för samtliga riksdagspartier deltar, exempelvis Per-Åke Fredriksson (L), Ulla Andersson (V), Marcus Lageroos (SD), Lars Beckman (M), Kristoffer Lindberg(S), Martina Kyngäs (KD).

Tid och plats:
Datum: 30 augusti.
Tid:13.00-15.00
Plats: Högskolan i Gävle, Valhallsalen.

2018-08-28

Välkomna till läsåret 2018-19

Nu är det äntligen dags för skolstart hos oss på Realgymnasiet i Gävle! Vi ser fram emot att träffa både nya och gamla elever. Nedan finns information inför starten: Skolstart  Åk 1        16 augusti kl. 10.00, Drottninggatan 29 (vi möter dig och visar dig till rätta vid entrén). Dagen avslutas ca 1 …

Nu är det äntligen dags för skolstart hos oss på Realgymnasiet i Gävle! Vi ser fram emot att träffa både nya och gamla elever. Nedan finns information inför starten:

Skolstart 

Åk 1        16 augusti kl. 10.00, Drottninggatan 29 (vi möter dig och visar dig till rätta vid entrén). Dagen avslutas ca 14.00. Vi äter gemensam lunch.

Åk 2&3   16 och 17 augusti – digital närvaro. Läser enligt schema from 20/8.

 

Varmt Välkomna!

 

 

2018-08-07

Vår studie- och yrkesvägledare ger dig råd

Vi går nu in i slutspurten av omvalsperioden. Tycker du att det är svårt? Är du osäker på vad du ska välja? Vår studie- och yrkesvägledare Ella Fröjdman hjälper dig gärna! Hon kan svara på frågor om kursupplägg, behörigheter,våra utbildningar och behörigheter till vidare studier och arbetsmarknaden. …

Vi går nu in i slutspurten av omvalsperioden. Tycker du att det är svårt? Är du osäker på vad du ska välja?

Vår studie- och yrkesvägledare Ella Fröjdman hjälper dig gärna! Hon kan svara på frågor om kursupplägg, behörigheter,våra utbildningar och behörigheter till vidare studier och arbetsmarknaden.

Ellas tre tips inför gymnasievalet.

 • välj något som du är intresserad av och som känns roligt.
 • besök gärna skolan för att få en inblick i de utbildningar du är intresserad av.
 • ta hjälp av en studie- och yrkesvägledare.

 

 

Kontaktuppgifter:

Ella Fröjdman

010-139 82 61

 

2018-05-14

Första APL platsen ledde till sommarjobb

Emilia Löfgren går åk 1 på hundutbidningen hos oss. Hon har haft sin första APL på Anettes Hunddagis i Bollnäs. Vi åkte dit en förmiddag för att träffa Emilia och Anette som driver verksamheten. Det är full fart i hundgården när vi kommer ett tiotal hundar springer och leker och personalen ställer i …

Emilia Löfgren går åk 1 på hundutbidningen hos oss. Hon har haft sin första APL på Anettes Hunddagis i Bollnäs. Vi åkte dit en förmiddag för att träffa Emilia och Anette som driver verksamheten.

Det är full fart i hundgården när vi kommer ett tiotal hundar springer och leker och personalen ställer i ordning efter helgens stormbyar.

Anette berättar att det är totalt 90 inskrivna hundar och ca 40 stycken på plats varje dag. Förutom dagisverksamhet så bedrivs även pensionat och SPA samt försäljning av hundartiklar och foder.

 

 

 

 

Hur länge har du samarbetat med Realgymnasiet?

I höst är det fem år. Jag är stolt över att samarbeta med Realgymnasiet, eleverna är duktiga och har hundvana. Jag har gärna elever, jag har själv gått skolverkets APL handledarutbildning som är en mycket bra utbildning som jag rekommenderar till andra som är handledare.

 

Vad får eleverna göra hos dig?

Eleverna gör allt som jag och min personal gör förutom eventuella riskfyllda moment. De går promenader, utfodrar, tar hand om kunder och försäljning hjälper till i SPA:t med trimning, bad och kloklippning mm. Sedan blir det mycket städning med så mycket hundar, hygienen är jätteviktig.

Efter en stund är det dags att byta hundgäng i hundgården. Det är ordning och reda vid grinden alla väntar på sin tur. Vi följer med Emilia in som ska utfodra de hundar som varit ute.

När hundarna äter passar vi också på att fika och samtidigt ställa lite frågor till Emilia om hennes APL.

Hur har det varit på din allra första APL?

-Det har varit bra! Jag trivs jättebra och jag har lärt mig massor.

Varför valde du inriktning hund på Realgymnasiet?

-Jag har alltid tyckt om och varit intresserad av hundar, vi har två hundar hemma i familjen. Jag har en dröm om att kunna jobba som hundförare i framtiden.

Nämn tre viktiga saker som du tar med dig ifrån din APL

 • Det är viktigt med hygien.
 • Tänk alltid på säkerheten
 • När man hanterar många hundar är det viktigt att lära sig läsa deras beteende.

Nu är det inte så lång tid kvar på din APL period och terminen. Vad ska du göra i sommar?

-Jag och min klasskompis Maja Hedberg som också har APL här fast på tisdagar skall jobba här i sommar. Det skall bli jättekul!

Vi önskar Emilia och Maja stort lycka till i sommar på Anettes Hunddagis !

Vill du läsa mer om hundutbildningen kan du göra det här.

2018-05-03

Realgymnasiets mentorsskap ger bra resultat.

Realgymnasiets mission lyder ”Vi vill ge så många barn och ungdomar som möjligt de bästa förutsättningarna att utvecklas och lyckas under skoltiden – och i framtiden” Realgymnasiets mentorskapsmodell är en stor bidragande faktor till att 88% av våra elever lyckas och är aktiva inom jobb och studier …

Realgymnasiets mission lyder ”Vi vill ge så många barn och ungdomar som möjligt de bästa förutsättningarna att utvecklas och lyckas under skoltiden – och i framtiden”

Realgymnasiets mentorskapsmodell är en stor bidragande faktor till att 88% av våra elever lyckas och är aktiva inom jobb och studier sex månader efter avslutad utbildning.

Vi känner vår mentor Inga Lindqvist lite på pulsen som har arbetat som mentor i snart 10 år på skolan. Inga har varit med sedan skolan startades hösten 2008.

Inga berättar:

-2008 började vi i liten skala med 32 hästelever, vi har med åren vuxit och nu har vi 9 utbildningar och ca 400 elever. Idag jobbar jag som mentor för våra stylistelever som är ca.100.

Hur skulle du beskriva ditt uppdrag?

-Mitt uppdrag är omväxlande jag kan aldrig förutspå hur dagen kommer att se ut. Under en dag är det många möten med kollegor, elever både planerade och oplanerade.

Jag ska ha en helhetsbild av mina elevers situation på skolan när det gäller tex. studieplaner, individuella val och andra stöd. Jag sköter kontakterna mellan hem och skola, närvarorapportering och allt ikring den. Alla klasser har en egen schemalagd mentorstid en gång i veckan. Vi mentorer ingår i skolans EHT team.

Vad tror du eleverna tycker om att ha en mentor?

-BRA! Dom vet vem dom skall vända sig till. Eftersom man oftast följer eleverna i alla tre läsåren så lär man känna varandra bra. Jag upplever att de har lättare att ta upp vissa saker med mig då jag ej skall bedöma och sätta betyg.

De uppskattar att det finns en person som man kan få extra stöd utav när det är lite motigt och jobbigt.

Vad driver dig i din roll som mentor?

-Jag vill göra ett bra jobb. Det är utvecklande och roligt att arbeta med elever och kollegor i en ganska så ung verksamhet med korta beslutsvägar. Jag har under åren jobbat mycket med ledningen och tillsammans har vi jobbat fram den mentorsmodell vi har idag och det har varit oerhört roligt att få vara med och påverka.

Vi mentorer känner oss uppskattade av elever och kollegor.

Vi är en del i teamet!

4 av våra 5 mentorer som jobbar på skolan fv. Inga Lindqvist, Erika Grönlund Lööf, Sofia Nyström och Christina Böling saknas på bild gör Helena Eriksson som vikarierar för Christine Hedlund.

2018-04-16

Uppskattad clinic med Mads Hendeliowitz

Närmare 200 personer övergav det soliga vårvädret och deltog på vår dressyrclinic med Mads Hendeliowitz. – Det är roligt att se att så många samlas till en kväll i dressyrens tecken. Gamla, nuvarande och nya elever samt många andra hästintresserade ifrån flera olika klubbar runt om i vårt distrikt s …

Närmare 200 personer övergav det soliga vårvädret och deltog på vår dressyrclinic med Mads Hendeliowitz.

– Det är roligt att se att så många samlas till en kväll i dressyrens tecken. Gamla, nuvarande och nya elever samt många andra hästintresserade ifrån flera olika klubbar runt om i vårt distrikt säger Anna Giljam Nilsson rektor och även kvällens konferencier.

Clinicen hade fokus på dressyrens grunder, utbildningsskalan, grundridning och hur vi bygger upp våra hästar och förbereder dom inför tävling.

Mads gick grundligt igenom signalsystemet till hästen som vi använder oss av i ridningen.

– Hästarna lär sig att förhålla sig till oss. Vad och hur vi förmedlar till hästen är viktiga frågor att ställa till sig själv som ryttare  säger Mads.

Under kvällen fick vi se fyra olika ekipage, Evelina Söderström red på sina hästar Weihenstephaner ”Weine ” och Zancas Klint och Märtha Nilsson red sin Miro.

Kvällens höjdpunkt och avslutning var när Mads själv red sin häst Sir Adam. Med lätthet visade han dressyrrörelser av de högre skolorna. Under ritten var han mycket noga med att påpeka vad och hur han förmedlade till sin häst.

Vi passade även på att fråga Mads efter clinicen hur man gör karriär inom hästnäringen? Och vi fick tre snabba svar:

 • JOBBA! – var beredd att lägga ner mycket jobb när det är jobbigt lägg i en till växel och jobba dubbelt.
 • Ta reda på vad som är din drivkraft – när det känns tufft hitta tillbaka till drivkraften.
 • Sätt höga mål och tro på dom.

 

2018-04-12

”Vi är beroende av input från ungdomar för att lösa samhällets framtida utmaningar. Tillsammans är vi innovativa.”

Så summerar Omvårdnad Gävle innovationsdagen den 8 mars som Realgymnasiet och Future Position X anordnade för våra Teknik, Estet-Media och IT elever. Magasinet fylldes med företag ifrån näringslivet. Eleverna fick förmånen att lyssna på flera bra gästföreläsare ifrån bla Högskolan i Gävle,4 Dialog, …

Så summerar Omvårdnad Gävle innovationsdagen den 8 mars som Realgymnasiet och Future Position X anordnade för våra Teknik, Estet-Media och IT elever.

Magasinet fylldes med företag ifrån näringslivet. Eleverna fick förmånen att lyssna på flera bra gästföreläsare ifrån bla Högskolan i Gävle,4 Dialog, IFTAC, Atea och Trafikverket. Mellan föreläsningarna minglade eleverna runt ibland  företagen och då fick de chans att  ställa  frågor om branschen.

Dagens höjdpunkt och utmaning för eleverna var att gruppvis lösa ett verkligt case från Gävle Kommun / Omvårdnad Gävle.

Casen handlade om att med ny teknik, geodata och nytänkande lösningar som skall bidra till:

 1. trygghetsskapande tillsynsbesök.
 2. en ökad självständighet för brukare av hemtjänsten.

De 8 lagen fick en introduktion av casen och även om GeoHälsa, som låg till grund för uppdragen, innan de fick börja fundera kring olika lösningar.

Varje lag fick sedan pitcha sin idé i max tre minuter för en jury som bestod av rektor på Realgymnasiet, representanter från Omvårdnad Gävle och näringslivet.

Juryn tittade på följande kriterier:

 • Nytänkande.
 • Det ska vara möjligt och rimligt att göra verklighet av er idé.
 • Positionering ska vara en del av er lösning.
 • Er lösning ska använda minst en teknisk pryl.

Efter att lagen framfört sina pitchar kunde juryn efter överläggande till slut utse ett vinnande lag.

Så här löd det vinnande lagets motivering:

Genom att kombinera IOT och IOMT (Internet Of Medical Things) tar lösningen hänsyn till kundgruppens behov och fokuserar på självständighet. Lösningen säkrar effektivitet genom att involvera anhöriga. Bonus för en väl genomförd pitch som fångade juryns intresse.

Vi är med och arrangerar ” Innovationsdagen för andra året i rad. Det är väldigt roligt och imponerande att se hur de på kort tid , i en ny grupp av elever lyckas presentera innovativa sätt att tillämpa teknik inom hälsa och omvårdnad. Vi tycker det är en viktig del i att utveckla framtida smarta , hållbara och livskraftiga samhällen säger Emelie Hildebrand ifrån Future Position X.

 

Vinnarna fick ett varsitt Gävle City presentkort som var sponsrat av Gävle Kommun, prisutdelare var Mikael Nyman, ansvarig för innovationsarbetet i kommunen.

 

Wilma Wannberg Est 15 var en av vinnarna i det segrande laget. Vad tyckte du om dagen?

-Det som var bra med branschdagen var den kontakt man fick med olika elever från de olika klasserna. Stämningen under den dagen var jättebra. I korridorerna hälsade alla på varandra pratade och diskuterade om vilken grupp som hade bäst idé. Det var roligt att få samarbeta mellan klasserna och komma på olika lösningar på problemen vi fick presenterade.

 

 

2018-03-22

Elever från Realgymnasiet i Gävle löser innovationsuppdrag för Omvårdnad Gävle

Den 8 mars arrangerar Realgymnasiet i Gävle och Future Position X en branschdag för elever på utbildningarna Teknik, Estet-Media och IT. Under dagen får representanter från näringslivet möta elever och lärare, samtidigt som de får visa upp sina verksamheter för framtidens arbetskraft. Eleverna från …

Den 8 mars arrangerar Realgymnasiet i Gävle och Future Position X en branschdag för elever på utbildningarna Teknik, Estet-Media och IT. Under dagen får representanter från näringslivet möta elever och lärare, samtidigt som de får visa upp sina verksamheter för framtidens arbetskraft.

Eleverna från Realgymnasiet kommer att lösa ett innovationsuppdrag som tagits fram av Realgymnasiet och Future Position X. Uppdraget görs för Gävle kommun/Omvårdnad Gävle som vill ha hjälp med innovativa idéer kring modern teknik och geodata för att på bästa sätt kunna möta de utmaningar man kommer att stå inför i framtiden. Elevernas innovativa idéer ska sedan presenteras för en jury från både skolan och näringslivet.

-Skola och bransch hör ihop och behöver träffas. Dagar som dessa gör att eleverna kan träffa många företag effektivt på en och samma dag. Företagen får även träffa framtida arbetskraft och kan svara på frågor om vad de önskar av framtida personal. Inom innovationsuppdraget får elever öva på att lyssna på kunders önskemål och arbeta kreativt i en teknikprocess för att senare få testa på att pitcha sin innovationsidé för en jury bestående av folk från näringslivet, säger Martin Roos som är arrangör och biträdande rektor på Realgymnasiet i Gävle.

– Förra årets branschdagar uppskattades verkligen av våra elever. Vi fick vi jättebra kontakt med branschen vilket ledde till flera nya branschsamarbeten och samarbetspartners. I år har vi haft bättre branschkontakt än någonsin tidigare, fortsätter Martin Roos.

Under dagen bjuds eleverna dessutom på gästföreläsningar från bland annat Högskolan i Gävle, 4Dialog, IFTAC, Atea, Trafikverket. Dessutom kommer Karolina Moberg, Communications manager på Viacom att berätta om sin lyckade resa i en bransch av stenhård konkurrens.

2018-03-07

Frida vet redan att hon kommer att jobba med människor efter studenten.

Frida Olofsson studerar sista terminen på Natur & Äventyr på Realgymnasiet i Gävle. Frida har jobbat flitigt som elevambassadör i två år på mässor och öppna hus. Vem vet….. ni kanske har träffat henne. Natur & Äventyrs eleverna är ofta på språng men en eftermiddag passade vi på att ställa …

Frida Olofsson studerar sista terminen på Natur & Äventyr på Realgymnasiet i Gävle. Frida har jobbat flitigt som elevambassadör i två år på mässor och öppna hus. Vem vet….. ni kanske har träffat henne.

Natur & Äventyrs eleverna är ofta på språng men en eftermiddag passade vi på att ställa lite frågor till Frida om hennes tid här på skolan.

Berätta om din tid på Realgymnasiet i Gävle Frida.    

-Det har varit helt fantastiskt att gå på den här skolan med alla möjligheter och förutsättningar som den ger. Skolan har aldrig varit tråkig, lite kämpigt emellanåt men det har gått bra.

Jag har fått möjligheten att läsa det jag är intresserad av och samtidigt läst in en särskild högskolebehörighet.

Lärarna på skolan är duktiga på att lyfta våra styrkor. Dom peppar och gör oss motiverade.

Under de här åren så har jag växt otroligt som person, skolan har hjälpt mig att utveckla sidor som jag inte visste att jag hade. Jag har lärt känna mig själv, leda andra, prata inför grupp, organisera och arrangera. Jag har utmanat mig i mycket och lärt mig samarbeta med andra.

Under min tid på skolan har jag fått många nya vänner ifrån hela Sverige eftersom flera Realskolor träffas under specialveckorna. Där är det lätt att knyta kontakter då vi har samma intressen. Jag har även fått vänner och jobbkontakter internationellt.

 

Varför valde du Natur & Äventyr?

-Jag har alltid haft ett stort intresse av natur- och friluftsliv. På Natur & Äventyr såg jag möjligheten att få utveckla det jag är intresserad av samtidigt som jag läser in en högskolebehörighet.

Mitt stora intresse för skidåkning fick styra lite. Jag har alltid haft en dröm om att kunna jobba som skidlärare. Den utbildningen har jag idag fått i skolan. Jag såg också möjligheten att få jobb efter skolan tack vare den APL man har under studietiden.

Det krävdes inga förkunskaper eller erfarenheter av de aktiviteter som ingår i utbildningen. Det fanns heller inga speciella krav på egen utrustning det fanns i skolan.

Nämn tre styrkor i utbildningen:

 • Roligt
 • Utvecklande – ledarskap
 • Intressant – äventyrligt

 

Vad var det som lockade dig att välja Real?

-Det som lockade var att jag var garanterad en gymnasieexamen och att det gick att läsa till en särskild högskolebehörighet.

Jag fick en bra känsla när jag besökte skolans öppna hus. Det var fina och trivsamma lokaler, bra lärare och man fick tillgång till bra tekniska hjälpmedel.

 

Vad är det roligaste du gjort under utbildningen?

-Det är svårt att välja, allting har varit roligt det beror på hur man ser det. Häftigast just nu är APL- veckorna i Syd Afrika och allt man fick uppleva där kulturen, naturen, djuren och människorna. Det var en otroligt spännande och lärorik upplevelse.

 

Nu går du sista terminen snart är det studenten. Vad har du för framtidsplaner?

-Min plan just nu är att göra militärtjänst i september och nio månader framåt. Min förhoppning efter det är att få jobba som pistguide i Alperna. Jag vet redan nu att jag kommer att jobba med människor. Jag vill ge barn som vuxna oförglömliga minnen och upplevelser ifrån aktiviteter i naturen och andra aktiva miljöer.

Skulle du rekommendera Natur & Äventyrs utbildningen och Realgymnasiet till andra?

-Absolut!!! Det är en fantastisk utbildning. Den och skolan ger en massa olika möjligheter i framtiden.

Vi önskar Frida stort Lycka till !

 

 

 

2018-02-15

Jag är väldigt stolt över att få vara en del av Team Baryard

Säger vår alumnelev Sandra Jacobsson som började i den allra första hästklassen på Realgymnasiet i Gävle 2008. -Det är ett hårt arbete som krävs om man vill ta sig framåt i hästbranschen oavsett vad man väljer att göra. För att lyckas som ryttare räcker det inte med att bara vara skicklig i sadeln u …

Säger vår alumnelev Sandra Jacobsson som började i den allra första hästklassen på Realgymnasiet i Gävle 2008.

-Det är ett hårt arbete som krävs om man vill ta sig framåt i hästbranschen oavsett vad man väljer att göra. För att lyckas som ryttare räcker det inte med att bara vara skicklig i sadeln utan du måste ha god hästkunskap och ett gott management säger Sandra.

Jag hade en dröm att få arbeta med hästar och då främst som beridare. Därför valde jag naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning på Realgymnasiet

Berätta om din tid på Realgymnasiet.

-Min skoltid var väldigt bra! Jag hade bra och kunniga lärare, mentor och rektor. Klassen jag gick i var en härlig klass där de flesta hade olika inriktningar inom häst.

På Realgymnasiet fick jag en bra grund att stå på och bred kunskap inom hästhållning. Kunskap som jag kommer att bära med mig hela livet.

Efter gymnasiet började Sandra jobba som beridare i ett välkänt tävlingsstall. Där jobbade hon 6 månader innan en gammal skada satte stopp. Men det stoppade inte Sandra. Foten opererades och när hon var fit for fight så påbörjades ett nytt jobb i ett större försäljningsstall och ett par år efter det startade hon egen verksamhet.

Vad gör du idag?

-Nu jobbar jag som beridare hos Malin Baryard-Johnsson. Jag känner mig lyckligt lottad som fått möjligheten att vara hos Malin och tävla hennes yngre hästar. Det Malin lär mig varje dag är ovärderligt.

Mina dagar innehåller både stallskötsel och ridning.  På min lista har jag 7–8 hästar som ska ridas. Det är kul att utveckla unghästar mot toppindivider inom sporten. Att se och vara en del i deras utveckling är en fantastisk känsla.

Vad har du för framtida mål?

-Jag vill bli så bra som möjligt och med lite tur hoppas jag kunna göra en landslagssatsning en dag.

4 tips från Sandra

 • Vill man jobba som beridare krävs många ridtimmar på olika hästar.
 • Omge dig av kunniga personer som kan hjälpa dig framåt
 • Glöm inte helheten
 • Ge aldrig upp, det kommer jobbiga perioder men det är värt mödan när man uppnår ett mål.

 

2018-02-12

Realgymnasiet i Gävle arbetar för ökad jämställdhet inom IT och teknik

  Realgymnasiet i Gävle har tillsammans med, Future Position X och GävleDala e-sportförening startat ett projekt för att få in fler tjejer inom IT- och teknikområdet. Som första steg i projektet arrangerades i början av december en kväll för tjejer och icke-binära, för att inspirera och dela er …

 

Realgymnasiet i Gävle har tillsammans med, Future Position X och GävleDala e-sportförening startat ett projekt för att få in fler tjejer inom IT- och teknikområdet. Som första steg i projektet arrangerades i början av december en kväll för tjejer och icke-binära, för att inspirera och dela erfarenheter och kunskaper kring e-sport, streaming och virtual reality.

-Det blev en väldigt lyckad kväll, 15 tjejer deltog. Det bjöds på mat och fika och under kvällen fick de träffa några av Sveriges mest framgångsrika tjejer inom e-sport. Under kvällen fanns Tilde Byström även känd som ”7ilious”, streamer från Valbo och Emelie Wahlman känd som ”Embla”, streamer från Gävle på plats, säger Martin Roos, biträdande rektor på Realgymnasiet i Gävle och även en av de drivande eldsjälarna i projektet.

Enligt Martin så är det viktigt att få in fler tjejer till it- och teknikutbildningar på gymnasiet och även senare till branschen eftersom det finns ett stort behov av denna kompetens. Han menar också att det kan vara svårt för tjejer att ta plats i e-sport och teknik eftersom de ibland behandlas annorlunda, just för att de är tjejer.

-Det är alldeles för få tjejer som läser it- och teknikutbildningar. Vi går miste om en massa talang. Om det finns stoppklossar som skrämmer tjejerna där de behövs så måste vi hjälpa till, alla måste göra det de kan. Vi har tidigare elever som lyckats bra i branschen varför inte fler, säger Martin Roos.

Efter träffen i december så stod det klart från deltagarna att de ville fortsätta med träffarna. I nästa steg så planeras en kväll då man fokuserar på teknik och utveckling av dataspel. Elever och lärare från Realgymnasiet kommer att undervisa deltagarna Dessutom kommer det bjudas in fler gäster som ska inspirera och dela med sig av erfarenheter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018-01-29

Julledighet och terminsstart

Vi önskar alla en God Jul och ett Gott nytt år ! Njut av en välförtjänt julledighet så ses vi på det nya året. Vårterminen börjar den 8/1 med studiedag för våra elever så vi ses pigga och utvilade den 9/1.  

Vi önskar alla en God Jul och ett Gott nytt år !

Njut av en välförtjänt julledighet så ses vi på det nya året.

Vårterminen börjar den 8/1 med studiedag för våra elever så vi ses pigga och utvilade den 9/1.

 

2017-12-22

Nio myter om ditt gymnasieval

Nu närmar sig gymnasievalet, spännande eller hur? Det kan samtidigt vara lätt att bli stressad över gymnasievalet och bli orolig för att välja fel. Skolverket har därför under hösten tagit fram en folder under namnet ”Gymnasiemytologin” där de listar de nio vanligaste myterna, och svar på dessa. …

Nu närmar sig gymnasievalet, spännande eller hur? Det kan samtidigt vara lätt att bli stressad över gymnasievalet och bli orolig för att välja fel. Skolverket har därför under hösten tagit fram en folder under namnet ”Gymnasiemytologin” där de listar de nio vanligaste myterna, och svar på dessa.

 

Myt 1: ”Gymnasivalet avgör din framtid”

Nej, det är bara ett val av grundutbildning. Många tänker att gymnasievalet avgör vad man ska göra resten av livet. Men så är det inte, som tur är. Gymnasievalet är ett val av grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på.

 

Myt 3: ”Välj ett högskoleförberedande program så håller du alla dörrar öppna”

Nja, valfriheten är minst lika stor med ett yrkesprogram. De högskoleförberedande programmen leder i första hand till vidare studier på högskolan – under förutsättning att man har rätt behörighet och tillräckligt goda resultat för att komma in på utbildningarna. Yrkesprogrammen leder direkt till en massa intressanta yrken både i Sverige och andra länder. Om du väljer vissa kurser på ditt yrkesprogram, får du också en grundläggande högskolebehörighet. Exakt vilka kurser som behövs ser olika ut på olika program. Hur det ser ut på Realgymnasiet kan du läsa mer om här. 

 

Myt 5: På ett yrkesprogram får du ingen högskolebehörighet

Jo, alla kan få högskolebehörighet! Vilket yrkesprogram du än väljer har du alltid rätt att inom ramen för programmets 2 500 poäng läsa de kurser som gör att du får grundläggande behörighet till högskolan.

Läs om alla nio myter i foldern här.

2017-12-13

Lyckad Gamingkväll för tjejer

Realgymnasiet & Escape Gaming bjöd  in till tjejkväll inom E-sport, streaming & virtual reality onsdagen den 6/12. Tanken med kvällen var att tjejerna skulle inspireras och få prova på gaming och e-sport. 15 tjejer deltog och det var flera än vad arrangörerna hade trott. Det bjöds på mat och …

Realgymnasiet & Escape Gaming bjöd  in till tjejkväll inom E-sport, streaming & virtual reality onsdagen den 6/12.

Tanken med kvällen var att tjejerna skulle inspireras och få prova på gaming och e-sport. 15 tjejer deltog och det var flera än vad arrangörerna hade trott. Det bjöds på mat och fika och under kvällen fick de träffa några av Sveriges mest framgångsrika tjejer inom E-sport – 7ilicious & Embla som dessutom är från Gävleborg.

Kvällen uppmärksammades av P4 Gävleborg. I länkarna nedan kan ni lyssna på reportage inför och under arrangemanget.

Intervju med Tilde i åk 2 NaturÄventyr 2.15.47 in i sändningen.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/989330?programid=786&start=8151

Intervju med Emelie Hildebrand ifrån vår samarbetspartner FPX och Wilma ES 15A och Julia TE 15 A  2.04.40 in i sändningen.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/989341?programid=318&start=7482

 

 

 

 

 

 

2017-12-11

REAL elever på utlandspraktik i Sydafrika.

I samarbete med GoXplore anordnar Realgymnasiet APL-resor utomlands med fokus på djur, natur och äventyr. Följ med på en spännande tripp och kika på bildhälsningar ifrån våra elever.   Hästeleverna är uppe med tuppen på African Dreamhorse Safari och rider 07.00 i 30 graders värme.   Game d …

I samarbete med GoXplore anordnar Realgymnasiet APL-resor utomlands med fokus på djur, natur och äventyr. Följ med på en spännande tripp och kika på bildhälsningar ifrån våra elever.

 

Hästeleverna är uppe med tuppen på African Dreamhorse Safari och rider 07.00 i 30 graders värme.

 

Game drive

En kväll fick  våra hästelever uppleva massor under en Game drive. Driven ägde rum i Jejane Nature Reserve som hänger samman med världsberömda Kruger National Park.

 Under en halvtimme hade de turen att få iaktta  en stor lejonflock med fem honor och 9 ungar av varierande ålder. På bilden äter de en nyfödd buffel ca 30 m från deras jeep.

På turen fick de även se totalt fem trubbnoshörningar ca 10-40 m från jeepen. Magiska ögonblick för eleverna.

 

                                                     Vacker kväll och 32 grader varmt.

 

Bilder och hälsningar ifrån våra djurvårdselever som har sin APL på Welgevonden.

Härliga dagar där våra elever får en unik inblick i ett lands kultur eftersom de är med och arbetar i vardagen.

Fortsättning följer…..

 

2017-11-20

Att se sina elever som kämpar och sliter i tre år ta sin examen, den känslan är obeskrivlig.

Så säger Mats Åstrand, lärare på Estet-Media på Realgymnasiet i Gävle. Förutom att eleverna ska känna sig säkra på teknik, utrustning och datorprogram när de tar examen så är det även viktigt för Mats att eleverna har utvecklats som personer.  Hej Mats! Vad gör du på Realgymnasiet i Gävle. -Jag är E …

Så säger Mats Åstrand, lärare på Estet-Media på Realgymnasiet i Gävle. Förutom att eleverna ska känna sig säkra på teknik, utrustning och datorprogram när de tar examen så är det även viktigt för Mats att eleverna har utvecklats som personer.

 Hej Mats! Vad gör du på Realgymnasiet i Gävle.
-Jag är Estet- och medialärare.

Hur länge har du arbetat på Realgymnasiet i Gävle?
-Jag har varit på Realgymnasiet sedan 2013.

 Vad gjorde du innan du var på Realgymnasiet?
-Jag arbetade på en annan gymnasieskola och innan dess jobbade jag som fotograf/frilansfotograf med inriktning på press och reportage.

Arbetar ni med några projekt just nu på skolan?
-Vi jobbar bland annat med skarpa uppdrag i Foto och Film. Till exempel så fotograferar eleverna på Gefle IF fotboll och Brynäs IF:s hockeymatcher. Vi gör även filmprojekt tillsammans med teatergrupper som vill ha föreställningar inspelade. I ämnet Fotografisk bild jobbar vi mycket med att eleverna i trean ska ha en portfolio så den kan söka vidare på film/regi-utbildningar. Eleverna gör också filmer som dom skickar till olika filmfestivaler/tävlingar.

-Jag jobbar också gärna ämnesintegrerat så att foto kan komma in i olika kurser för att göra vissa saker lättare för eleverna. Till exempel ett matteprojekt för esteterna som ska lära sig mer om symmetrier, linjer och gyllenesnittet i matematik. Där gör jag och matteläraren ett projekt ihop där man får hitta dessa saker och fotografera för att sedan till exempel räkna speglingar och symmetrier i bilderna. Det är ganska mycket matte i foto som man kanske inte tänker på, till exempel bråk som i 1/60 dels sekund.

 Vad driver dig i din roll?
-När jag ser att eleverna utvecklas och när dom själva blir skickligare på det dom har valt att fördjupa sig i och när jag ser att en elev går vidare till arbeten eller vidare till olika utbildningar. Det som kanske känns allra bäst är dom elever som har haft det lite trassligt och jobbigt och som kämpar och sliter i tre år. Att se den eleven sedan klara gymnasiet och ta sin examen, det är obeskrivligt.

 

 

2017-10-10

Våra hästelever i åk 3 volontärarbetar under EM i ridsport

Idag åker 10 av våra hästelever i åk 3 i spänd förväntan ner till Göteborg. De ska delta som volontärarbetare under EM i ridsport som pågår 21-27 augusti.Eleverna kommer att arbeta på Ullevi, Heden och i Slottsskogen mitt i centrala Göteborg där tävlingar och andra aktiviteter kommer att hållas. Upp …

Idag åker 10 av våra hästelever i åk 3 i spänd förväntan ner till Göteborg. De ska delta som volontärarbetare under EM i ridsport som pågår 21-27 augusti.Eleverna kommer att arbeta på Ullevi, Heden och i Slottsskogen mitt i centrala Göteborg där tävlingar och andra aktiviteter kommer att hållas. Upplägget ingår i kursen ”entreprenörskap” som ingår i hästutbildningen på Realgymnasiet.

På måndagskvällen kommer eleverna få vara med på invigningen och på tisdag börjar allvaret. De kommer att jobba inne på arenorna där det finns olika stationer som de är fördelade på, exempelvis arena-staff, event-team, stall, show-office och media, värdar och värdinnor på stan, guest-service och acreditation. De kommer dessutom att hjälpa till under fyrspannskörningen i centrala Göteborg och Slottsparken under lördagen. 

 

2017-08-21

Välkommen på upprop!

Du som är antagen till åk 1 på REAL Gymnasiet i Gävle är hjärtligt välkommen på torsdag den 17/8 klockan 10.00 Drottninggatan 29. Du kommer att bli emottagen av personal på plats som visar dig vägen. Vi ses!

Du som är antagen till åk 1 på REAL Gymnasiet i Gävle är hjärtligt välkommen på torsdag den 17/8 klockan 10.00 Drottninggatan 29.

Du kommer att bli emottagen av personal på plats som visar dig vägen.

Vi ses!

2017-08-15

Hundelever på äventyr ”ett minne för livet” Skol SM

Skol SM i Blekinge 1. Tillsammans med hundlärare Ulrika Gill har detta gäng tränat under hela läsåret med målet att genomföra Skol SM 2017 på bästa möjliga sätt. Varje vecka under årskurs tre har de haft både teoretiska och praktiska moment för att förbereda sig. Målet sattes högt då de förra året p …

Skol SM i Blekinge

1.

Tillsammans med hundlärare Ulrika Gill har detta gäng tränat under hela läsåret med målet att genomföra Skol SM 2017 på bästa möjliga sätt. Varje vecka under årskurs tre har de haft både teoretiska och praktiska moment för att förbereda sig. Målet sattes högt då de förra året placerade sig som trea i lagtävlingen och de ville naturligtvis förbättra den placeringen.

Skol-SM är ett arrangemang som vandrar mellan de olika gymnasieskolorna i landet. I år stod Blekinge Naturbruksgymnasium som värd och det medförde en resa på ungefär 62,5 mil enkel resa.

Öka sammanhållningen i klassen

Äventyret startade i en minibuss där både elever, lärare och hundar packades in. Alla bodde på en camping och sammanhållningen i gruppen stärktes då alla fick hjälpa till med matlagning och annat förekommande. ”Vi har fått ett minne för livet”, tyckte en av eleverna.

Eleverna tävlade både i lag och individuellt. ”Alla var med och stöttade varandra och man kände att vi hade kommit varandra så mycket närmare. Dagen rullade på och tillslut var det prisutdelning. Vi alla gjorde otroligt bra ifrån oss med mycket bra poäng. Vi får vara stolta helt enkelt! Men det räckte tyvärr inte till någon pallplats för vårat skollag. Men vi åkte därifrån med glada miner ändå för vi hade fått minnen för livet och några erfarenheter rikare”, säger en av deltagarna, Matilda Snellman.

”Att åka på Skol SM var det roligaste jag gjort. Att vi tillsammans som en klass får åka på en miniresa och göra det vi älskar är oslagbart. Något jag kommer komma ihåg är när vi parkerade minibussen vid agilityplanen och satt i den och åt muffins medan vi kollade på agility och hejade på våra klasskompisar” säger Matilda.

2.

Vår elev Kristin tävlade flitigt i många grenar och med flera hundar med gott resultat. Förutom Skol SM har hon även tagit medalj på SM i agility med sina hundar.

I lagtävlingen ingick även ett teoretiskt moment. Det var Matilda Holm som fick axla ansvaret för laget i denna gren. Hon gjorde det med bravur.

3.

Bild 1: Laget bestod av Sofie Boman, Matilda Holm, Matilda Snellman och Kristin Nilsson Vikberg.

Bild 2: Sofie Boman och hunden Zelda tävlade i rallylydnad.

Bild 3: Baloo och Ida som tillsammans med Kristin Nilsson Vikberg vann två guld och två silver i agility.

 

 

2017-06-08

Studenten för årskurs 3

Realgymnasiets utspark av årets studenter fredagen den 9/6 kl. 12.00 på Slottstorget i centrala Gävle… Välkomna!

Realgymnasiets utspark av årets studenter fredagen den 9/6 kl. 12.00 på Slottstorget i centrala Gävle
Välkomna!

2017-05-05

Skolavslutning för Årskurs 1 och 2

Fredagen 2/6 kl.10.00-12.00 för alla åk 1 och åk 2 elever på Realgymnasiet i Gävle! Elever, lärare, mentorer och rektor avslutar läsåret tillsammans på Valhall, Högskolan. Tal av rektor Anna Stipendieutdelning… Mingel Fika SOMMARLOV!

Fredagen 2/6 kl.10.00-12.00 för alla åk 1 och åk 2 elever på Realgymnasiet i Gävle!
Elever, lärare, mentorer och rektor avslutar läsåret tillsammans på Valhall, Högskolan.
Tal av rektor Anna
Stipendieutdelning
Mingel
Fika
SOMMARLOV!

2017-05-05

Stylistelever får pris i Nail System Open

Våra stylistelever har den 25e Februari tävlat i Nail System Open. Tävlingskategorin var Gel Klassisk Fransk och eleverna utmärkte sig för bra organisation och struktur. Vi dominerade på pallen och de som tog medaljerna var på tredje plats Lisa Lidén, andra pris erövrades av Ebba Borgström och segra …

Våra stylistelever har den 25e Februari tävlat i Nail System Open.

Tävlingskategorin var Gel Klassisk Fransk och eleverna utmärkte sig för bra organisation och struktur.

Vi dominerade på pallen och de som tog medaljerna var på tredje plats Lisa Lidén, andra pris erövrades av Ebba Borgström och segrande ur striden gick Julia Eriksson. Alla tre studerar på Realgymnasiet i Gävle. Nöjd med elevernas insats var hantverksläraren Susanne Qvick som står längst till vänster på bilden.

Grattis till fina placeringar.

2017-02-28

Elever löser innovationsuppdrag på uppdrag av företag

Den 1 februari arrangerade Realgymnasiet i Gävle en branschdag för eleverna på utbildningarna Teknik, Estet-media och IT. Denna dag fick näringslivet möta Realgymnasiets elever och lärare, samtidigt som företagare fick en fantastisk möjlighet att presentera sina verksamheter för framtidens arbetskra …

Den 1 februari arrangerade Realgymnasiet i Gävle en branschdag för eleverna på utbildningarna Teknik, Estet-media och IT. Denna dag fick näringslivet möta Realgymnasiets elever och lärare, samtidigt som företagare fick en fantastisk möjlighet att presentera sina verksamheter för framtidens arbetskraft.

Ansvarig för branschdagen på Realgymnasiet var Martin Roos, här testar han tekniken.

– Realgymnasiet arbetar för att ligga i framkant gällande ny teknik och dess användningsområden och vill vara skolan som tar in branschen i utbildningen på riktigt. Det var fantastiskt lärorikt för eleverna att ta sig an ett riktigt innovationsuppdrag från Future Position X, träffa spelutvecklare från King, gästföreläsare från PlaygroundSquad och alla andra besökare. En riktig entusiasmboost, säger Martin Roos, arrangör och biträdande rektor på Realgymnasiet i Gävle.

Eleverna skulle lösa ett innovationsuppdrag inom GeoHälsa. Uppdraget hade tagits fram av Realgymnasiet och Future Position X, som är en klusterorganisation inom geografisk informationsteknik. GeoHälsa är en blandning av kompetenser som geografisk informationsteknik, arbetsmiljö, medicin, genetik, beteendevetenskap, idrottsvetenskap och folkhälsa. Med en kombination av dessa data är målet att förstå hur platser kan inverka individens hälsa och välbefinnande samt hur individen påverkar platsen.

Elevernas innovativa idéer presenterades för en jury från både skolan och näringslivet.

Under dagen bjöds eleverna dessutom på gästföreläsningar från spelutvecklingsföretaget King, PlaygroundSquad, IFTAC (utbildningsföretag inom IT och telekom), Högskolan i Gävle och Folkuniversitetet. En tidigare elev på skolan, Anders Hedström, fanns också på plats. Han har gått vidare till högre studier inom Graphics and Game Design (Campus Gotland) och är nu på väg att göra sig ett namn på 3D-scenen.

Juryn bestod av:

 • Emelie Hildebrand, Cluster Market Manager, FPX.
 • Anna Giljam Nilsson, Rektor, Realgymnasiet Gävle.
 • Jonas Klingström, Produktionschef och lärandekonsult, Harriett AB.
 • Lina Andersson, Idrottslärare, Realgymnasiet Gävle.
 • Andreas Jonsson, Gävle-entreprenör, Escape Gaming och Gävle Pride mm.
 • Mikael Nyman, Ansvarig för innovationsarbetet Gävle Kommun. Prisfinansiär och prisutdelare.

 

Svenskt Näringslivs publicerade en nyhet om detta på sin hemsida. Läs gärna mer här.

2017-02-03

Den ljusnande framtid är Gustavs.

  Det är bara några dagar kvar till studenten. Jag träffar en avspänd Gustav i det klassrum där han har tillbringat många lektionstimmar.  Solen letar sig in genom persiennerna och det hörs ett sorl utanför av elever som väntar på nästa lektion. Lokalerna är ljusa och fräscha.  På tavlan står e …

 

Det är bara några dagar kvar till studenten. Jag träffar en avspänd Gustav i det klassrum där han har tillbringat många lektionstimmar.  Solen letar sig in genom persiennerna och det hörs ett sorl utanför av elever som väntar på nästa lektion. Lokalerna är ljusa och fräscha.  På tavlan står en uppmaning till eleverna att lämna tillbaka kök, ryggsäck, underlag och sovsäck.

Gustav berättar att han åkt slalom och fjällvandrat mycket redan då han var liten, men det fanns en tid när Gustav mest ville spela dataspel. Han har ändå alltid gillat att vara ute och haft en vilja att testa nya saker, så valet för honom att gå natur och äventyr kändes ganska naturligt.

”Det är väl pappas förtjänst, vi har varit ute mycket. Förut när man var yngre uppskattade man väl det inte så mycket, det har kommit med tiden” säger Gustav.

Det bästa med utbildningen på Realgymnasiet är att han utvecklats som människa, att de är en liten klass så de har blivit tighta tillsammans men framförallt har de haft kul. Jag ber honom berätta om något roligt minne och han tänker en stund.

”Det har hänt så mycket roligt under de här åren men första gången vi skulle tälta var kul. Eller det tyckte vi inte då men i efterhand. Den turen och övernattningen har kommit upp som ett dåligt exempel på planering några gånger” säger Gustav och skrattar.

”Vi hade inte lämpliga kläder det vill säga, inga regnkläder med oss och bara converse på fötterna. När vi hade lagat mat på kvällen tog vi inte reda på efter oss eftersom det regnade, vilket gjorde att allt var blött och äckligt dagen efter. Vi blev blöta, kalla och i frustrationen blev vi arga på varandra. Men det är annorlunda nu” försäkrar han och skänker en tanke till deras tålmodige lärare Johan Pallin.

Det roligaste med utbildningen tycker han har varit STS reseledarutbildningen, ta dykarcert och att utveckla skidåkningen. Gustav berättar att han för några veckor sedan var på en reseledarutbildning som STS anordnar i Österrike. Där fick han finslipa på sina förmågor i kommunikation och samarbete. Han trivs att jobba i team, tillsammans med människor och att ständigt utmana sig själv.

”Det är häftigt att se utvecklingen hos människor. Det var en tjej som var med på reseledarutbildningen som var väldigt blyg och som tyckte det var jobbigt att prata inför människor. Men under veckan hade vi olika övningar, vi pushade och uppmuntrade varandra och sista dagen höll den här tjejen en presentation inför oss alla på engelska. Det var häftigt att vara med om den utvecklingen” säger Gustav med eftertryck.

Utbildningen i Österrike gick så bra att han blev en av de utvalda och blev rekommenderad. Det innebär att Gustav är en god kandidat för reseledaryrket och får möjlighet att söka tjänster i STS Alpresors breda vinter- och sommarprogram.

österrike sts

STS reseledarutbildning, Bad Gastein, Österrike.

Drömmar för framtiden har han många. Han vill fortsätta åka skidor, han vill jobba på en dykarskola på Bali, resa och träffa andra människor och se andra kulturer. Han vill lära sig att surfa, hoppa bungyjump, åka på en roadtrip i USA –  ja helt enkelt upptäcka världen.

Det är lätt att dras med i Gustavs entusiastiska sätt att prata och han säger att han längre fram i framtiden vill starta ett eget företag. Han vill leva utomlands, antingen nära en skidbacke eller strand, kanske utveckla någon produkt – ja här finns oändliga möjligheter!

Men först ska Gustav ta studenten, åka lastbilsflak med sina klasskompisar och fira att tre år på gymnasiet är slut. Sedan i sommar ska han jobba på Äventyrsservice i Högbo som är ett eventföretag som anordnar olika aktiviteter med helhetslösningar. Sedan får vi se var det bär av.

gustav högbo

Gustav steker kolbullar i Högbo på Äventyrsservice.

2016-06-28

Vår zoolog-Owe pratar djur i TV4:s morgonsoffa

Zoologen Owe Sandström fortsätter att sprida sin kunskap om djur till allmänheten – i sommar gästar han TV4:s morgonsoffa.   Owe Sandström håller i en ugglefjäril och berättar den sanna historien om dess ögonlika form på vingarna, för några elever på Djurvård på Realgymnasiet i Stockholm. …

Zoologen Owe Sandström fortsätter att sprida sin kunskap om djur till allmänheten – i sommar gästar han TV4:s morgonsoffa.

 

Owe Sandström med fjäril

Owe Sandström håller i en ugglefjäril och berättar den sanna historien om dess ögonlika form på vingarna, för några elever på Djurvård på Realgymnasiet i Stockholm.

 
– Vilka djur är egentligen farliga på semestermålet dit man reser? Många kanske oroar sig över att bli stungen av skorpioner fast risken är minimal. Samtidigt missar man helt att skydda sig mot myggor som man nästan säkert kommer träffa på och kan riskera att få en tropisk sjukdom, berättar Owe.

Owe satt med i Morgonsoffan även förra året. Då pratade man ödlor, ormar och hajar. I år blir det mer fokus på sommarsäsongens djur, både svenska och internationella, likväl som gulliga och otäcka, och hur man ska skydda sig om så krävs.

Vad är det som är kul med att sitta som djurexpert i soffan?
– Att sprida kunskap! Vi har en medfödd fascination för sådant som är farligt men det är viktigt att man har riktiga fakta och det kan vi zoologer förmedla. Då kan vi hjälpa till att minska oron och ta bort vanföreställningar.

Owe dyker upp i morgonsoffan 15:e, 22:a och 29:e juli samt 12 augusti. Fler tillfällen kan komma.

 

Owe Sandström porträtt

En härlig bild på Owe Sandström, självklart med naturliga inslag i bakgrunden.

 

Owe Sandströ och elever från Realgymnasiet

Owe har mycket att berätta om den lilla vakteln, som bor fritt inne i Fjärilshuset.

2016-05-18

Nytt samarbete med världstäckande reseföretag

Att resa med GoXplore innebär också att resa till och vara en del av platsen.   På Realgymnasiet arbetar vi nära branschen. Nu har vi påbörjat ett samarbete med GoXplore, som anordnar arbetsresor utomlands med stort fokus på djur, natur och äventyr.   – GoXplore arrangerar fantastiska reso …

GoXplore

Att resa med GoXplore innebär också att resa till och vara en del av platsen.

 

På Realgymnasiet arbetar vi nära branschen. Nu har vi påbörjat ett samarbete med GoXplore, som anordnar arbetsresor utomlands med stort fokus på djur, natur och äventyr.

 

– GoXplore arrangerar fantastiska resor över hela världen som är helt i linje med de utbildningar inom djur och äventyr vi erbjuder, tillsammans med en entreprenöriell anda. Vi tror att vi kan lära och ha ett utbyte av varandra som kommer gagna våra elever, säger Anna Andbjer-Persson på Realgymnasiet, som varit drivande i att sluta avtalet.

En resa med GoXplore innebär att resenären får en unik inblick i ett lands kultur eftersom man arbetar på det ställe man reser till, och deltar i vardagen där.

Samarbetet innebär även att elever som tar studenten från Realgymnasiet får rabatt när de bokar en resa med GoXplore. Erbjudandet gäller i tre år från studenten så det finns gott om tid att spara ihop till reskassan.

– Det är ett viktigt steg i vår internationalisering eftersom alla elever inte kan åka utomlands under sin skoltid men vi samtidigt vill uppmuntra till internationella erfarenheter. Det är ju utvecklande och meriterande både på det personliga och professionella planet.

Mer information om GoXplores resor hittar du på www.goxplore.se.

 

cowboys lejon majs stangdjur

2016-04-26

Realgymnasiet och Evidensia tecknar avtal med fokus på kvalitet i undervisning

  Realgymnasiet har tecknat ett långsiktigt avtal med Evidensia, Europas kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Partnerskapet innefattar ett gemensamt ansvar för kursinnehållet i Realgymnasiets djurvårdsutbildning.   ”Det är fantastisk att kunna erbjuda våra elever möjligheten att lära s …

real-sundsvall-djurvard-marsvin-feb2016-1

 

Realgymnasiet har tecknat ett långsiktigt avtal med Evidensia, Europas kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Partnerskapet innefattar ett gemensamt ansvar för kursinnehållet i Realgymnasiets djurvårdsutbildning.

 

”Det är fantastisk att kunna erbjuda våra elever möjligheten att lära sig det branschen efterfrågar direkt av djurvårdare och veterinärer på djurkliniker och -sjukhus. Vi ser fram emot detta goda samarbete, att få arbeta med Evidensia är ytterligare en kvalitetsstämpel för oss”, säger Anna Andbjer Persson som är programspecialist på utbildningen Djurvård på Realgymnasiet.

Målsättningarna för utbildningen kommer att utvecklas gemensamt. Dessutom kommer eleverna att tränas praktiskt i olika moment som standardiseras på alla 14 Realgymnasier i landet för att säkerställa högsta kvaliteten i undervisningen. Evidensia upplåter praktik- och lärlingsplatser på sina kliniker i Sverige, så att utbildningen genomförs i så nära kontakt med branschen som möjligt. Detta ger elever på Realgymnasiets djurvårds- och hundutbildning möjligheter att lyckas, både i sin utbildning men också i framtiden då det ökar chanserna till arbete.

”Djurvårdare är en mycket viktig personalgrupp i vår verksamhet och vi ser fram emot samarbetet mellan Evidensia och Realgymnasiet. Det ger oss möjlighet att direktpåverka innehållet i utbildningen och på så vis göra eleverna mer anställningsbara och attraktiva för oss som arbetsgivare”, säger Mia Rådberg, Sverigechef Evidensia Djursjukvård.

 

Om Evidensia AB: ”Evidensia består av närmare 160 djursjukhus och kliniker i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Varje år behandlar vi cirka 1 300 000 djur – hundar, katter, smådjur, exotiska djur samt  hästar. Hos oss får viktiga familjemedlemmar veterinärmedicinsk service i världsklass. Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. Bara så kan man skapa morgondagens djursjukvård.”

www.evidensia.se

2016-03-15

Dags att boka plats till årliga LAN:et i Gävle

Vill du också spela spel med likasinnade en hel helg i januari? Nu är det dags att boka upp sig till Realgymnasiets LAN, perfekt för dig i högstadieåldern! Realgymnasiet i Gävle anordnar den 22-24 januari åter ett stort LAN på skolan där befintliga elever mixas med elever från högstadiet. – Det är e …

LAN-bild

Vill du också spela spel med likasinnade en hel helg i januari? Nu är det dags att boka upp sig till Realgymnasiets LAN, perfekt för dig i högstadieåldern!

Realgymnasiet i Gävle anordnar den 22-24 januari åter ett stort LAN på skolan där befintliga elever mixas med elever från högstadiet.

– Det är en rolig och social tillställning för våra elever som verkligen uppskattas. Samtidigt är det förstås också ett sätt för oss att visa upp skolan och våra fina lokaler för de som är intresserade av att bli elever hos oss i framtiden, säger Martin Roos som är lärare i IT och teknik.

Under en hel helg får deltagarna spela med och träffa andra med samma intressen.

– Vi anordnar tävlingar i populära spel och man umgås under dagarna i våra nya lokaler på Alderholmen. Dock har vi inte lika mycket plats som tidigare så ett tips är att vara snabb på att boka sin plats, säger Martin.

All information om vad som sker, värt att tänka på och hur man bokar upp sig finns på LAN-bloggen här. Vid bokning online är priset 50 kronor.

Välkomna!

2015-12-22

Äventyrselever på höstpaddling

Äventyrselever på höstpaddling Då är Realgymnasiet Gävle och Uppsalas äventyrs 2:or tillbaka på skolan, efter en fin och lärorik kajaktur. Äventyrslärarna stod denna gång för ramarna och logistiken, och det har varit elevernas uppgift att till stor del planera och ansvara för att guida resten av gru …

Äventyrselever på höstpaddling

Då är Realgymnasiet Gävle och Uppsalas äventyrs 2:or tillbaka på skolan, efter en fin och lärorik kajaktur. Äventyrslärarna stod denna gång för ramarna och logistiken, och det har varit elevernas uppgift att till stor del planera och ansvara för att guida resten av gruppen. Runt lägerelden har vi på kvällarna diskuterat ledarskap och grupputveckling, kopplat till den teori vi gått igenom på skolan.

Mycket lyckad tur och vi tar alla med oss nya lärdomar!

2015-10-01

Välkommen till skolstarten

Välkommen till Realgymnasiet i Gävle För dig som ska börja årskurs 1 börjar skolan Onsdag den 19 augusti kl. 10:00. Adressen till skolan är Drottninggatan 29, Gävle   Ni som går år 2 och år 3 börjar Måndag den 24 augusti kl 13:00. Det kommer bli så kul att träffa er igen! Välkomna!

Välkommen till Realgymnasiet i Gävle

För dig som ska börja årskurs 1 börjar skolan Onsdag den 19 augusti kl. 10:00. Adressen till skolan är Drottninggatan 29, Gävle

 

Ni som går år 2 och år 3 börjar Måndag den 24 augusti kl 13:00.

Det kommer bli så kul att träffa er igen! Välkomna!

2015-08-17

Frisöryrket nästa för Pim

För Pim Johansson finns det ingen tvekan – det är frisör hon kommer bli. – Det är det jag vill göra, säger hon. Pim Johansson vill jobba som frisör efter gymnasiet. Det är ett drygt år kvar till studenten. Men Pim Johansson vet redan att hon efter sin frisörutbildning på Realgymnasiet i Gävle ska ar …

För Pim Johansson finns det ingen tvekan – det är frisör hon kommer bli. – Det är det jag vill göra, säger hon.

pim-600px
Pim Johansson vill jobba som frisör efter gymnasiet.

Det är ett drygt år kvar till studenten. Men Pim Johansson vet redan att hon efter sin frisörutbildning på Realgymnasiet i Gävle ska arbeta inom yrket.

– Det är det jag vill – det jag kommer – att göra! säger hon utan att tveka.

Kreativitet viktigt
För att verkligen bli en bra frisör menar Pim att det krävs ett öppet sinne, kreativitet och att man inte stänger in sig i sig själv. Det kundnära arbetet kräver också att man trivs med att jobba med människor.

– Det är inga problem för mig att träffa nya människor. Jag är väldigt social och har lätt för det. Jag har alltid vetat att jag vill jobba med människor, säger hon.

Upplever verkligheten under praktiken
Kundbemötande är något eleverna tränar sig på i skolans salong Real Beauty. De tränar också på det under sin praktik, som de genomför vid flera tillfällen under åren.

– Det är absolut viktigt med praktiken. I skolan övar vi på kompisar och familjen. Det blir en helt annan sak på salong, mer på allvar. På salong får vi veta hur det verkligen är. Där träffar vi nya människor hela tiden och lär oss att det finns många olika klippsätt.

Med ett år kvar har Pim alla möjligheter att vässa sina kunskaper ytterligare. Efter de obligatoriska 3000 timmarna på frisörsalong, som alltid måste genomföras utöver skoltiden, kan hon stolt titulera sig frisör.

2015-05-29

Claudia trivs på Frisör

Claudia Björklund trivs så bra att hon inte vill sluta skolan. Då är det ju tur att hon har ett år kvar på frisörutbildningen.   Claudia vill gärna jobba med hår och mode i framtiden.   Claudia Björklund pluggar Frisör på Realgymnasiet i Gävle. Efter två år på linjen är det drygt ett år kv …

Claudia Björklund trivs så bra att hon inte vill sluta skolan. Då är det ju tur att hon har ett år kvar på frisörutbildningen.

 

Claudia trivs i skolan.

Claudia vill gärna jobba med hår och mode i framtiden.

 

Claudia Björklund pluggar Frisör på Realgymnasiet i Gävle. Efter två år på linjen är det drygt ett år kvar till studenten. Något hon inte riktigt ser fram emot.

– Jag vill inte sluta skolan, säger hon. Jag trivs så bra i klassen. Det är bra sammanhållning och jättekul att gå sill skolan. Man får göra så många roliga saker.

 

Kul med herrklippningar
– Det roligaste att klippa är herrklippningar, när man klipper kort på sidorna och sen tunnar ut så det blir längre uppåt. Eller page på tjejer. Det är roligt att se resultatet.

Frisör är det självklara yrket efter studenten men eftersom Claudia har fibromyalgi, en ledsjukdom som gör att man har ont i kroppen, är karriären inte riktigt lika säker. Frisör är nämligen ett yrke som kan vara ganska krävande fysiskt. Därför är lärarna noga med att eleverna alltid har en ergonomisk kroppshållning när de jobbar.

 

Mode intresserar
– Om jag inte kan jobba som frisör vill jag jobba i en klädbutik, säger hon och berättar hur kul hon tycker det är när eleverna i klassen ska skapa en specifik look, komplett med allt från hår till kläder och smink.

Något som förstås är viktiga kunskaper inom såväl frisöryrket som modebranschen.

2015-05-18

Fotoutställning skänker vinsten till Nepal

Några estetelever, en fotoutställning och ett engagemang för människofrågor. Det var det som ledde till elevbeslutet att låta vinsten från försäljningen gå till gatubarnen i Nepal.   När en eventkurs och en fotokurs på utbildningen Estet-media skulle sammanföras blev det naturligt att skapa en …

Några estetelever, en fotoutställning och ett engagemang för människofrågor. Det var det som ledde till elevbeslutet att låta vinsten från försäljningen gå till gatubarnen i Nepal.

 

När en eventkurs och en fotokurs på utbildningen Estet-media skulle sammanföras blev det naturligt att skapa en fotoutställning med sina och klasskompisarnas bilder.

– Jag tycker det är kul att planera event, säger Sanna Tällberg som just nu pluggar sista året på Realgymnasiet i Gävle.

Jordbävning i Nepal
Under cirka två månader planerade hon utställningen, tillsammans med klasskompisarna Hanna Westerberg och Camilla Ranta och med bra stöd från lärarna.

Så inträffade jordbävningen i Nepal. Sanna var sedan tidigare engagerad i en organisation som heter Gatubarn i Nepal. Därför bestämde man att låta förtjänsten från försäljningen av bilderna på fotoutställningen gå till den organisationen.

Visar tatueringar på annat sätt
En annan av klasskompisarna som ställer ut sina bilder är Emma Stenberg. Hon har fotat en killkompis med tatueringar över hela kroppen. På bilderna kan man även se både färger och poser man inte ofta ser hos en manlig modell. Det var ingen slump, utan väl medvetet.

– De rosa kalsongerna är ju till exempel inte en vanlig färg för killar, säger hon.

Andra bilder visar på undervattensliv, hur naturen skyfflas undan och tidiga vårdopp i kalla vatten. Utställningen äger rum i Sjömansskyrkan och pågår under en dryg månad.

 

Läs mer om utställningen här.

 

hanna-westerberg-estetmedia-gavle-vt2015-2

Hanna Westerbeg experimenterade med analogt foto och dubbelexponeringar.

 

sanna-tallberg-estetmedia-gavle-vt2015-1

Sanna Tällberg gjorde mörka porträtt med sig själv som motiv.

 

emma-stenberg-estet-gavle-vt2015-2

Emma Stenberg fotade en kompis med en mängd snygga tatueringar över kroppen.

 

2015-05-12

Ella är ett extra stöd för eleverna

Ella Fröjdman jobbar som mentor på Realgymnasiet i Gävle. Vi bad henne att berätta om sitt arbete och vad det innebär att vara mentor.   Vad gör man i rollen som mentor? – Jag är mentor för flera olika klasser och träffar dem varje vecka på en så kallad mentorstid. Jag jobbar mycket med vägledn …

Ella Fröjdman jobbar som mentor på Realgymnasiet i Gävle. Vi bad henne att berätta om sitt arbete och vad det innebär att vara mentor.

 

Vad gör man i rollen som mentor?
– Jag är mentor för flera olika klasser och träffar dem varje vecka på en så kallad mentorstid. Jag jobbar mycket med vägledning och studiecoaching, så jag träffar många elever enskilt också, berättar Ella. Min dörr står alltid öppen och varje dag kommer det elever som småpratar eller bara hänger på rasten.

 

Hur ser en typisk arbetsvecka ut för dig som mentor?
– Jag försöker att vara närvarande så mycket så möjligt i elevernas olika studiemiljöer. Jag följer med på friluftsdagar, studiebesök och temadagar säger Ella. Eleverna tycker det är kul när man som mentor följer med till fotostudion, hänger i salongen eller följer med till stallet. Eleverna vill gärna visa upp det de kan!

 

Vad är det bästa med att vara mentor?
– Helt klart eleverna! De ger mig glädje, energi, inspiration och utmaningar. I mentorsgruppen på Realgymnasiet i Gävle har vi alla väldigt olika bakgrunder, vilket är är jättespännande då vi lär mycket av varandra, avslutar Ella.

ella-mentor

Foto: Ida Honkonen, elev på Estet-media

 

2015-04-16

VIP-kväll för Teknik och Estet/Media 23 april

För er som är intresserade av Teknik, Estet-Media programmet i Gävle bjuder vi nu in till en VIP kväll med föreläsningar och Fika. Torsdag 23 april Realgymnasiet  kl 18-20. Fri Entré och ingen föranmälan behövs Drottninggatan 29 i Gävle, Välkomna Programmet: ”Att jobba som animatör, illustratör” Mat …

VIP star

För er som är intresserade av Teknik, Estet-Media programmet i Gävle
bjuder vi nu in till en VIP kväll med föreläsningar och Fika.
Torsdag 23 april Realgymnasiet  kl 18-20. Fri Entré och ingen föranmälan behövs
Drottninggatan 29 i Gävle, Välkomna

Programmet:

”Att jobba som animatör, illustratör”
Mattis Gordon har jobbat 18 år inom yrket

Paus Fika

”Nya yrkesroller inom mediebranschen”.
Richard Sandberg från Scandinavian Photo

2015-04-14

Adam drömmer om att bli dykinstruktör

Adam Borgqvist, äventyrselev som går första året på Realgymnasiet i Gävle har ett stort intresse för turism och då framförallt dykning. Adam är en elev som tar skolan på allvar. Han ser också fram emot att bli en ambassadör för sin utbildning till hösten.   Vad fick dig att söka Realgymnasiet? …

Adam Borgqvist, äventyrselev som går första året på Realgymnasiet i Gävle har ett stort intresse för turism och då framförallt dykning. Adam är en elev som tar skolan på allvar. Han ser också fram emot att bli en ambassadör för sin utbildning till hösten.

 

Vad fick dig att söka Realgymnasiet?

– Öppet hus lockade mig till utbildningen.  Det var en mycket bra presentation av utbildningen, duktiga lärare som är stora förebilder. Fina lokaler och en trevlig studiemiljö. Jag har ett stort intresse av turism och framförallt dykning.

På vilket sätt fick du reda på att skolan och Äventyrsprogrammet fanns?

– Jag såg annonsen i dagstidningen om att det var öppet hus och blev intresserad av att komma och titta. Min SYV på Sofiedalsskolan tipsade mig också att denna utbildning var något för mig.

Hur är sammanhållningen i klassen?

– Vi i Äventyrsklassen är som en liten familj. Vi umgås med varandra hela tiden och vi trivs ihop, pluggar tillsammans och sen hänger vi på fritiden. Mycket för att vi har samma intressen.

Vad är det bästa med programmet?

– Äventyr och Turism har en bred utbildningsbas. Den ger eleverna en plattform för att klara sig ute i arbetslivet men den ger också möjlighet till grundläggande och särskild högskolebehörighet. Den bästa aktiviteten på programmet är dock dykning.

Vilka planer har du efter gymnasiet?

– Då vill jag åka utomlands och jobba som dykinstruktör. Även ett jobb med naturguidning utomlands  vore spännande.

Vilket är ditt drömyrke?

– Dykinstruktör.

Adam

En bild från Adams egna arkiv när han tog sitt dykarcertifikat i Thailand. – Det bästa jag gjort i hela mitt liv, säger Adam.     Foto: Nick Johnsson

 

Kommer du att ha nytta av det du lär dig på programmet?

– Ja. Vi får bl a lära oss ledarskap och kommunikation som är en förutsättning för att arbeta inom turism men allt som vi lär oss är av stor betydelse för att klara av ett yrke inom näringen.

Vad skulle du vilja säga till en elev i grundskolan som funderar på att söka utbildningen?

– Om man gillar utomhusaktiviteter och vill ha tre roliga år på gymnasiet och samtidigt få den bas som utbildningen ger ska man absolut söka denna utbildningen. Det handlar om gemenskap och att ha kul i gruppen och det stärker ens självförtroende så att skolarbetet går så mycket lättare. Jag har redan lockat tre av mina yngre kompisar att söka utbildningen till hösten

2015-04-09

Realgymnasiet i Gävle får nya lokaler i höst

I augusti 2015 flyttar Realgymnasiet från Utmarksvägen till en helt behovsanpassad fastighet i stadsdelen Alderholmen i Gävle. Det gäller utbildningarna IT, Teknik och Estet-media. Lokalerna på Drottninggatan blir kvar som tidigare.     – Jag är så glad för allas vår skull, äntligen är avt …

I augusti 2015 flyttar Realgymnasiet från Utmarksvägen till en helt behovsanpassad fastighet i stadsdelen Alderholmen i Gävle. Det gäller utbildningarna IT, Teknik och Estet-media. Lokalerna på Drottninggatan blir kvar som tidigare.

 

karta-gävle-alderholmen

 

– Jag är så glad för allas vår skull, äntligen är avtalet i hamn och vi kan starta höstterminen i ytterligare nya fräscha lokaler i centrala Gävle. All personal och alla elever har verkligen sett framemot denna nyhet. Det blir Gävles fräschaste gymnasieskola, säger Anna Giljam Nilsson, rektor.

– Flytten är helt i linje med vårt systematiska arbete för att öka kvaliteten på våra skolor. Vi vet att lokalerna spelar stor roll för både elever och personal eftersom de påverkar såväl trivsel som inlärning. Adressändringen är också välkommen då den innebär att all vår skolverksamhet i Gävle nu samlas i de centrala delarna. Det är något vi alltid eftersträvar i de städer vi verkar, säger Matthias Trygg, vd på Lärande i Sverige AB som Realgymnasiet är en del av.

2015-03-12

Nathalie tar brons i rikstäckande novelltävling

  Även den som sällan skriver kan vara en lovande författare. Så har det i alla fall visat sig vara för stylisteleven Nathalie Källström, som oväntat kom på prispallen i en stor skrivartävling.   Nathalie Källström – prisbelönt skribent.   – Det känns lite konstigt, jag har inte rikti …

 

Även den som sällan skriver kan vara en lovande författare. Så har det i alla fall visat sig vara för stylisteleven Nathalie Källström, som oväntat kom på prispallen i en stor skrivartävling.

 

nathalie-kallstrom_w700-2

Nathalie Källström – prisbelönt skribent.

 

– Det känns lite konstigt, jag har inte riktigt förstått att det var så här stort. Jag är så förvånad. Jag läser och skriver inte så mycket annars och det är inget jag tänkt på heller.

Det säger Nathalie Källström när hon får frågan hur det känns att ha kommit på tredje plats med sin novell Att falla i novelltävlingen Prata om alkohol, som genomförts över hela landet under hösten.

Levande beskrivet

Novellen ger ett utsnitt från en typisk tonårsfest där för mycket alkohol leder till felaktiga beslut, samtidigt som känslorna mellan könen svallar, allt väldigt levande beskrivet.

Var inspirationen kommer ifrån är Nathalie inte riktigt klar över.

– Det är inget som är på riktigt. Vi fick ämnet från vår svenskalärare. Jag började först skriva något helt annat men sen blev det mycket ändringar på slutet, berättar Nathalie.

Svenskaläraren heter Susanne Grees. Hon skriver berömmande att Nathalie verkligen får ”ett grepp om läsaren, och man vill bara läsa vidare och se vad som händer” och att Nathalie lyckas göra texten levande samtidigt som hon bygger upp stämningen och spänningen.

Fortfarande stylist som lockar

Nathalie pluggar vanligen Stylist på Realgymnasiet i Gävle, första året på gymnasiet. Trots den oväntade litterära framgången är det fortfarande mot stylistyrket hon siktar.

– Det är jättekul här på stylist, och det är ju det som är tanken egentligen; att jag ska jobba inom det i framtiden. Den här novellen var mer som en rolig grej, säger Nathalie.

En rolig grej som verkligen ledde till oväntade framgångar!

 

Läs mer om novelltävlingen här.

 

Läs Nathalies novell här.

2015-02-20

Make it fun årets UF-företag i Gävle

Årets UF-företag i Gävle blev Make It Fun. Företaget drivs av Realgymnasiet-eleverna Vanessa Lagerroos, som går tredje årskursen på Handelsprogrammet och Felicia Bärgh, som går tredje årskursen på Samhäll-media. De har skapat ett kunskapsspel som ska lära ungdomar mer om privatekonomi. Idén till för …

Årets UF-företag i Gävle blev Make It Fun. Företaget drivs av Realgymnasiet-eleverna Vanessa Lagerroos, som går tredje årskursen på Handelsprogrammet och Felicia Bärgh, som går tredje årskursen på Samhäll-media. De har skapat ett kunskapsspel som ska lära ungdomar mer om privatekonomi.

Idén till företaget grundades då Vanessa Lagerroos och hennes klass bestämde sig för att delta i den nationella tävlingen Koll på cashen som de även vann pris i. Tävlingen anordnades av Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden. Efter tävlingen ville Vanessa föra idén vidare och Felicia Bärgh blev då hennes kompanjon.

Spelet Cash kingen
De båda realtreorna namngav spelet Cash kingen vilken består av en spelplan, 50 faktakort, 50 frågekort samt ordpolletter. Frågorna är av varierande svårighetsgrad och passar de flesta från årskurs 8 till gymnasienivå. Målsättningen med spelet är att det ska vara både lärorikt och roligt på samma gång och att det ska vara ett trevligt avbrott i den traditionella skolundervisningen.

Från idé till UF-företag
Vanessa och Felicia är båda överens om att det roligaste med att jobba i UF-företag har varit att se idén växa och utvecklas till ett stabilt företag. De har lärt sig hur man driver ett företag i praktiken med alla delar som ingår, hur företagsvärlden fungerar och hur man knyter kontakter.

– Vi har mött både motgång och framgång vilket gör att man utvecklas som människa, svarar dem. Självklart har det varit ett stort nöje att få utveckla en produkt vi själva har skapat och som vi verkligen tror på, fortsätter dem.

Så vad händer nu?
Realeleverna ser stora utvecklingsmöjligheter i både spelets innehåll och kvalitet. I framtiden funderar de även på att utveckla spel i fler ämnen än privatekonomi och som kanske riktar sig till andra målgrupper.

– Det är inte bara spelet vi planerar att utveckla utan även företaget. Efter att vi gått ut gymnasiet i vår kommer vi att driva företaget vidare som ett riktigt företag, säger Vanessa och Felicia.

2014-03-31