Real webb header 06

Göteborg

Hotell Nyhet Lund Gbg

Nordic Choice Hotels

Artiklar Göteborg

Göteborg – Artiklar

När allas lika värde är en självklarhet!

För oss är det viktigt att alla känner sig trygga i skolan och att skolan är till för alla, oavsett könstillhörighet, läggning, eller ursprung. Realgymnasiet är med på West Pride och hyllar allas lika värde!  

För oss är det viktigt att alla känner sig trygga i skolan och att skolan är till för alla, oavsett könstillhörighet, läggning, eller ursprung.

Realgymnasiet är med på West Pride och hyllar allas lika värde!

 

2019-06-17

Hannah ska sommarjobba på Petter Stordalens hotell i Oslo

Om du är ung och vill sommarjobba på hotell i sommar så finns det stora möjligheter att lyckas. Branschen har ett stort behov av extra personal både i Sverige och utomlands. En av dem som gjort slag i saken är Hannah Jansson som läser första året på hotellutbildningen på Realgymnasiet i Stockholm. H …


Om du är ung och vill sommarjobba på hotell i sommar så finns det stora möjligheter att lyckas. Branschen har ett stort behov av extra personal både i Sverige och utomlands. En av dem som gjort slag i saken är Hannah Jansson som läser första året på hotellutbildningen på Realgymnasiet i Stockholm. Hon ska ut på ett spännande äventyr där hennes första sommarjobb blir på Stordalens hotell, Comfort Hotel Börsparken, som ligger i Oslo.

 

Hej Hannah! Hur kommer det sig att du valde att sommarjobba i Oslo?

– Jag letade efter ett sommarjobb, som ju även är mitt första sommarjobb. Vi har varit i Oslo tidigare och i somras så var jag och min pappa där och då kom han med idén att jag skulle kunna sommarjobba där. Jag tyckte det var en jättebra ide! Så i december letade jag upp massa olika hotell i Oslo som verkade bra och sedan i januari skickade jag mejl till alla hotell jag hittade och då fick jag kontakt med Comfort Hotel Börsparken.

 

Varför vill du jobba inom hotell?

-Jag vill jobba inom hotell för att jag tycker det är väldigt kul med service och med möten med olika människor. Jag är väldigt mån om människor och att de mår bra. Jag älskar även att få människor att le, hotell är den perfekta arbetsplatsen då tycker jag. Jag tycker redan jag har utvecklats och fått uppleva så mycket på detta första skolår. Jag har även utvecklas jättemycket som person, jag visar mer av mig själv och är mer mig själv helt enkelt. Jag har även mött en del rädslor jag har och utvecklat dem till det bättre. Så jag känner verkligen att hotell är något för mig!

 

Hur tror du att dina arbetsdagar kommer att se ut?

-Jag tror att det kommer att vara ganska blandade arbetsuppgifter, men det tycker jag är kul! De har till exempel berättat för mig att det brukar komma stora bussgrupper som jag kommer få checka in så det kommer bli kul att testa, det har jag aldrig gjort förut.

 

Vad ser du fram emot mest?

-Jag ser fram emot att få bo i Oslo och uppleva staden samt kulturen. Jag ser också fram emot att få utvecklas mer inom min utbildning och inom hotell samt att få prova på Comfort Hotel. Jag har tidigare jobbat på både Clarion och Quality, så det ska bli kul att se hur det är att arbeta på Comfort. Men det jag längtar mest till är att få prova på att flytta hemifrån och bo i en egen lägenhet, att få skapa min egen vardag. Och jag älskar Oslo så är väldigt glad att jag får bo där!

-Jag åker själv, det känns lite läskigt men samtidigt kul och spännande. Lite läskigt att jag ska åka och bo ensam i en stad jag inte varit i många gånger. Jag ska handla mat, städa, jobba och ha hand om min egen vardag. Det ska bli spännande och jag tror att jag kommer växa och lära mig enormt mycket av detta som jag kommer ha användning för senare i livet. Många av mina nära och kära kommer komma dit och besöka mig och det känns bra. Då kommer jag inte känna mig så ensam, plus att jag har några vänner i Oslo också.

 

 

 

2019-06-07

Lycka till i framtiden alla studenter!

Från vänster till höger: Kristina Holgersson, Linda Sandberg, Anna Linders, Oskar Lilja, Erik Olofsson, Alexander Bengtsson & Marcus Johansson utanför Göteborgsoperan 3 juni 2019.   Tre år går fort när man har roligt!    I måndags, den 3 juni 2019 var det dags för NB16 att ta studenten …

Från vänster till höger: Kristina Holgersson, Linda Sandberg, Anna Linders, Oskar Lilja, Erik Olofsson, Alexander Bengtsson & Marcus Johansson utanför Göteborgsoperan 3 juni 2019.

 

Tre år går fort när man har roligt

 

I måndags, den 3 juni 2019 var det dags för NB16 att ta studenten. Vi började med fotografering och sen till studentlunchen vid Stenpiren. Vid Göteborgsoperan var det sedan dags för utspring och tid för er att möta era vänner och familjers stolta ansikten.

 

Tack för denna tiden hos oss – ni har alla vuxit som människor och är nu redo för vuxenlivet! Vi önskar er stort lycka till i framtiden!

2019-06-05

Reseledarutbildning med STS Alpresor i Österrike

Äventyrseleverna i åk 3 har fått möjligheten att åka till Österrike med STS Alpresor för att gå deras reseledarutbildning. Under veckan lärde sig eleverna allt från att möta missnöjda turister till att sälja in resor under lågsäsong. En stor möjlighet att växa och lära sig att bli trygg i sitt ledar …

Äventyrseleverna i åk 3 har fått möjligheten att åka till Österrike med STS Alpresor för att gå deras reseledarutbildning. Under veckan lärde sig eleverna allt från att möta missnöjda turister till att sälja in resor under lågsäsong. En stor möjlighet att växa och lära sig att bli trygg i sitt ledarskap.

De var baserade i Bad Gastein och fick bestiga berg, besöka Venedig och delta på en hel del vandring. Pauline och Elias var de två kunniga guiderna som ledde utbildningen som hade ett stort fokus på ledarskapet, gruppdynamik, guidning i storstäder vs på bussen och hur blir man trygg i att prata inför andra. Men även frågor som hur man hanterar en överförfriskad turist, boka bussar, kontrollera vandringsleder och mycket mer stod på schemat. Eleverna fick träna på att hålla i egna guidningar och som bonus fick de helt ny kunskap om Österrike.

Tidiga morgnar och sena kvällar som fylldes med kunskap, övningar och nya upplevelser. En natt väcktes eleverna av ett larm, för att mitt i natten ha ett kunskapsprov. Som reseledare behöver man nämligen kunna vara skarp om något oväntat händer mitt i natten. Den intensiva veckan resulterade i ett gäng trygga reseledare som nu är redo att guida turister i alla tänkbara situationer.

Lovisa Witehall och Lukas Pylsy från Göteborg var två av äventyrseleverna som var med på resan och väl hemkomna berättar dem om deras fantastiska upplevelser och delar med sig av bilder från deras resa. I framtiden hoppas dem att eventuellt bli erbjudna ett jobb för STS Alpresor i Bad Gastein eller någon annanstans i världen, det var nämligen så att en elev från Malmö som gick precis samma utbildning och tog studenten 2016 fick ett jobb där och har jobbat i Bad Gastein ända sedan studenten.

 

 

2019-06-05

4 anledningar till att plugga vår hotellutbildning på Realgymnasiet i Göteborg

  Ida och Miranda berättar varför de valde att läsa vår hotellutbildning   Det ger en bra möjlighet till att komma ut i arbetslivet och att utveckla sitt servicetänk och sociala förmåga. För att man har roligt och får många nya kontakter runt om i landet. Utbildningen kändes unik och spänn …

 

Ida och Miranda berättar varför de valde att läsa vår hotellutbildning

 

 1. Det ger en bra möjlighet till att komma ut i arbetslivet och att utveckla sitt servicetänk och sociala förmåga.
 2. För att man har roligt och får många nya kontakter runt om i landet.
 3. Utbildningen kändes unik och spännande, vi får färdigheter och kunskaper om fler karriärval inför framtiden samt roliga upplevelser.
 4. Grundläggande högskolebehörighet erbjuds. Samt vid godkänd gymnasieexamen blir man erbjuden 6 månaders jobb på något att alla Nordic Choice 190 hotell.
2019-05-03

Elever från Realgymnasiet medverkar i utformningen av nytt aktivitetsstråk för barn och ungdomar

Elever på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet i Göteborg deltar i ett projekt där de medverkar i utformningen av ett nytt lek- och aktivitetsområde för barn och ungdomar vid Masthamnsgatan. Projektet leds av Göteborg Stad och är i linje med deras ambition för hela området som har ett tydligt fokus …

Elever på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet i Göteborg deltar i ett projekt där de medverkar i utformningen av ett nytt lek- och aktivitetsområde för barn och ungdomar vid Masthamnsgatan. Projektet leds av Göteborg Stad och är i linje med deras ambition för hela området som har ett tydligt fokus på barn och unga. Eleverna har träffat tjänstemän och arkitektpedagoger under tre tillfällen där de tillsammans har arbetat med att fånga elevernas idéer.

-Vi ser det här som en unik möjlighet för eleverna att påverka sin närmiljö och sin hemstad. Endast tre gymnasieklasser i Göteborg har fått möjlighet att delta i projektet. De övriga två klasserna läser inriktningar som på ett eller annat sätt har med arkitektur och bygg att göra. Vi tror därför det är extra viktigt att våra naturbrukselever får komma med sin input. Vi ser redan efter en träff att de olika klassernas förslag och idéer ser väldigt olika ut, eleverna från vår skola fokuserar mycket på växtlighet, grönområden, djuranpassningar och möjligheten till fysisk aktivitet, säger Dag Fredman mentor på Realgymnasiet som även är elevernas kontakt på skolan för detta projekt.

Under maj månad kommer eleverna att träffa tjänstemän från Göteborg Stad för att se hur deras idéer tagits omhand.

-Det känns väldigt roligt och bra eftersom vi får bidra med våra idéer till ett stort projekt som kommer bli verklighet och något som vi kan få användning av i framtiden, säger en av eleverna som är med i projektet.

-Syftet med arbetet är att låta barn och unga tolka vad ett lek- och aktivitetsstråk kan vara. Hur ska det upplevas och kännas att vistas i rummet? Vad är det rummet ska vara? Vem ska få utrymme? Och vad kan då rent konkret behöva finnas i stråket? Resultatet blir sedan underlag till själva gestaltningen för gaturummet, säger Linn Ryding som är Projektledare för medskapandeprojektet, Trafikkontoret Göteborg Stad.

 

För mer information kontakta
Dag Fredman, mentor på Realgymnasiet
Mobil:0766-27 43 88
E-post:dag.fredman@realgymnasiet.se

2019-04-23

Känslan av trygghet högre än rikssnittet på Realgymnasiet

Elev och lärare på Realgymnasiet Trygghet är en viktig aspekt för elevers välmående och påverkar även deras resultat i skolan. Det är även ett av de områden som skolinspektionen mäter när de genomför skolenkäten. Den senaste mätningen som Realgymnasiet gjorde visade att eleverna skattade sin uppleve …

Elev och lärare på Realgymnasiet

Trygghet är en viktig aspekt för elevers välmående och påverkar även deras resultat i skolan. Det är även ett av de områden som skolinspektionen mäter när de genomför skolenkäten. Den senaste mätningen som Realgymnasiet gjorde visade att eleverna skattade sin upplevelse av trygghet högre än rikssnittet. Det är väldigt glädjande och ett område som Realgymnasiet jobbar proaktivt med, menar Johan Lundberg som är kvalitetschef på Lärande som driver Realgymnasiet.

 

Vad säger du om resultatet i enkäten?
-Jag tror att det är betydande att flera av våra skolor är små, det gynnar tryggheten på skolan. Dessutom läser majoriteten av våra elever på Realgymnasiet ett yrkesprogram där både elever och lärare har ett starkt intresse som de delar. Detta skapar en känsla av samhörighet utifrån gemensamma intressen, vilket också gynnar tryggheten. Våra kärnvärden är välkända och tydliga på alla våra skolor. Eftersom trygghet är ett av dem, blir både personal och elever löpande påminda om detta.

Hur arbetar man rent konkret med trygghetsaspekten?
-Alla skolor har elevråd där man lyssnar på vad eleverna tycker om sin utbildning. Det kan även finnas andra forum där eleverna kommer till tals till exempel som pedagogiska elevombud på Realgymnasiet i Nyköping. Därtill upprättas varje år en plan mot kränkande behandling på alla skolor som man jobbar med.

-Arbetet med planen engagerar både personal och elever, vilket bidrar till att alla på skolan vet vem man kan vända sig till eller vad man ska göra om något händer. Dessutom utarbetas ordningsregler på alla skolor. Det är också ett arbete som främjar tryggheten eftersom eleverna alltid är med i arbetet att ta fram dessa regler och då man även diskuterar åtgärder om någon inte följer reglerna.

 

2019-04-22

Glad Påsk till alla våra följare!

  Ett säkert vårtecken att gatorna är sopade, solljusets timmar är äntligen längre än nattens och vi kan nu skryta med att ha tvåsiffriga värmetemperaturer utomhus. Påsken är på sin ingång och alla elever har gått på påsklov, vi vill önska er en härlig ledighet och att ni laddar upp er inför si …

 

Ett säkert vårtecken att gatorna är sopade, solljusets timmar är äntligen längre än nattens och vi kan nu skryta med att ha tvåsiffriga värmetemperaturer utomhus. Påsken är på sin ingång och alla elever har gått på påsklov, vi vill önska er en härlig ledighet och att ni laddar upp er inför sista delen av vårterminen innan sommaren!

 

Ha en riktigt Glad Påsk så ses vi igen på tisdag v. 17

2019-04-15

Anna är ett extra stöd för eleverna

“Mentorsskap är en framgångsrik metod, skapad av oss på Realgymnasiet sedan 2003, som nu sprider sig inom den svenska skolan”. säger Jan Vikström, Grundare och koncernchef Lärande i Sverige. Hos oss får du en mentor som coachar och ger dig stöd genom hela din studietid. Mentorn har en mycket viktig …

“Mentorsskap är en framgångsrik metod, skapad av oss på Realgymnasiet sedan 2003, som nu sprider sig inom den svenska skolan”. säger Jan Vikström, Grundare och koncernchef Lärande i Sverige. Hos oss får du en mentor som coachar och ger dig stöd genom hela din studietid. Mentorn har en mycket viktig roll när det kommer till din kunskapsutveckling och stödjer i allra högsta grad dessutom din personliga utveckling. Det som gör våra mentorer speciella är att de inte själva undervisar eller sätter betyg, vilket är helt unikt. På så sätt får du stöd av en person som du kan ha en helt öppen dialog med. Mentorn kan hjälpa dig med allt från kursval, studieplanering/studiecoachning och praktikplats till din egen personliga utveckling och tankar om framtiden.

 

Intervju med Anna Linders, mentor på Realgymnasiet i Göteborg

Vad gör man i rollen som mentor?
I min roll som mentor jobbar jag på skolan och stöttar våra elever. Här i Göteborg är vi ju tre mentorer, jag, Dag Fredman och Jan Böröy och vi jobbar ju även mycket med Helen Malmborg som är specialpedagog också. Mina mentorsklasser träffar jag ju varje vecka och samordnar deras studier och jobbar helt enkelt för att alla elever på skolan ska må bra! Det är ett fantastiskt jobb och det är också väldigt lärorikt för mig att träffa och lära känna nya elever och sen guida dem in i vuxenlivet genom skolan och självklart få se dem utvecklas i sina kurser och på sina APL-platser.

 

Hur ser en typisk arbetsvecka ut för dig som mentor?
En typisk arbetsvecka kan se ut ungefär såhär: måndagsmöte med alla lärare där vi går igenom hur veckan ser ut, information och olika projekt. Sen har jag mentorslektioner och studieplanering med mina elever. Jag har även möten med föräldrar och elever och även väldigt mycket kontakt med föräldrar och elever över mail och telefon.

En stor del i mitt jobb är även att hålla koll på olika studieplaner och frånvaro, det är för att ha koll på hur det går för mina elever i de olika kurserna och se om det behöver göras handlingsplaner. Detta är såklart alltid i samarbete med elevhälsan och Helen. Mentorns jobb är även att hålla i utvecklingssamtal och vi driver olika projekt för att öka trivseln på skolan för alla årskurser. Det är väldigt viktigt för oss att eleverna känner sig trygga i skolan och att lärare, mentorer, rektor, administratörer och ja, att alla samarbetar och tycker det är roligt att komma hit till oss på Realgymnasiet.

 

Vad är det bästa med att vara mentor?
Det bästa med att vara mentor är att få vara med eleverna och lära känna dem! Man får liksom en härligt band med sina elever och vi träffas ju varje vecka och pratar om väldigt mycket så jag är stolt och glad av att se dem utvecklas och nu till sommaren tar ju årskurs treorna studenten så dem är jag väldiga stolt och glad över men också lite sorgsen då jag kommer att sakna de!

 

Det är det bästa med min roll här, och det är jag väldigt stolt över!

2019-04-09

Helen arbetar med både elever och personal

Lärandesamtal med Helen På varje skola finns elevhälsa som består av skolsköterskor, skolläkare, skolpsykologer, kuratorer och specialpedagogiska insatser. Elevhälsan arbetar både hälsofrämjande, förebyggande och åtgärdande genom att hjälpa elever som har olika svårigheter i sin skolsituation. Vi ha …

Lärandesamtal med Helen

På varje skola finns elevhälsa som består av skolsköterskor, skolläkare, skolpsykologer, kuratorer och specialpedagogiska insatser. Elevhälsan arbetar både hälsofrämjande, förebyggande och åtgärdande genom att hjälpa elever som har olika svårigheter i sin skolsituation. Vi har tagit chansen att prata med Realgymnasiet i Göteborgs specialpedagog och ställt några frågor om hennes jobb!

 

Intervju med Helen Malmborg, specialpedagog på Realgymnasiet i Göteborg

Vad gör man i rollen som specialpedagog på Realgymnasiet?
Jag finns till som ett stöd och ett bollplank till rektor, lärare, mentorer och elever på skolan. Lärare kan boka in tid för att diskutera undervisning och uppgifter. Jag försöker även i den mån jag hinner att finnas med i klassrummet, detta är något jag vill göra mer för att kunna se studiemiljön eleverna befinner sig i och där finna lösningar. Under korta perioder kan jag boka in enskilda elever där jag ger studiestrategier och verktyg som kan underlätta skolsituationen, men min grundtanke är ändå att uppgifter och undervisningsmaterial ska anpassas så att eleven kan ta till sig det i klassrummet. Jag leder även en del möten där jag lyfter såväl funktionsvariationer som ledarskapet i klassrummet. Just nu arbetar jag med att förankra kooperativa strukturer för att skapa ett samarbetslärande i klassrummen. Jag handleder även lärarna och mentorerna i grupp 1 gång/månad. Vilket är väldigt givande och roligt!

 

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med mitt jobb är mina underbara kollegor! Alla som jobbar på skolan i olika roller har en enorm vilja och positivt tänk när det gäller olika lösningar för att nå fram till eleven. Det är kul när man ser att lärarna provar på nya metoder i sin undervisning. Det blir ju lite enklare för mig som specialpedagog att oftast jobba i medvind även om förändringar alltid tar lite tid. Lärandesamtalen, som är den handledning jag nämnde, känns både utmanande och rolig. Diskussionerna i grupperna hamnar nära lärarnas och mentorernas vardag och det är framförallt roligt när man lyckas nå lite djupare i diskussionerna vilket inte alltid är så lätt. Jag upplever att lärarna ändå får större inblick i varandras vardag och också stöd av varandra i komplicerade situationer. Även samtal med enskilda lärare är givande och intressanta.

 

Hur brukar en vanlig vecka för dig se ut? Och vad är den vanligaste arbetsuppgiften du har?
Jag brukar försöka ha en jämn fördelning av de olika arbetsuppgifterna i veckan. Så det kan vara allt från dokumentation, planering av insatser eller utbildning, till handledningssamtal både med mentorer och lärare. Jag har alltid några elever inplanerade varje vecka som kommer under en period kanske 3 – 4 gånger. Förhoppningen är att eleven själv ska finna strategierna eller att anpassningar skapas så eleven kan följa med i undervisningen.

 

Har du något råd/tips till elever som går i nian och ska välja till gymnasiet och eventuellt är lite orolig över att välja rätt?
Jag föredrar yrkesprogrammen! På Realgymnasiet så kan man plugga och samtidigt fördjupa sig inom sitt intresse och få varva de teoretiska kunskaperna med praktiskt arbete både i skolan och ute på arbetsplatser. Jag brukar säga att behörigheter alltid går att läsa till efter gymnasiet, fokusera på att välja en utbildning som du tycker är intressant just nu och gör gymnasiet till en rolig tid. Hos oss kan man ju också läsa den studieförberedande inriktningen så man blir behörig till universitet och högskolan efter gymnasiet, men det viktiga är ändå att man mår bra och känner lagom med krav.

 

Hur jobbar man i ett klassrum för att få alla elever, både hög- och lågpresterande att uppfylla målen och utmana sig själva?
Jag försöker just nu att öka det kooperativa lärandet i klassrummet, d.v.s. att eleverna lär sig genom samarbete. En högpresterande elev kan i en grupp få berätta och lära sina vänner om ett ämne och där samtidigt själv fördjupa sina kunskaper om kursens innehåll. Där kan en elev som har svårare att nå målen få det lite enklare genom att höra från en annan elev som då ”pratar samma språk”. Jag menar att inlärning sker genom att man pratar med varandra. Man får då formulera kunskapen själv för att kunna förmedla den till någon annan och i detta skede sker ett lärande.

 

Kan du berätta kort om ett starkt minne du har från Realgymnasiet?
Jag gillar utmaningen att skapa givande personalmöten där vi tillsammans utvecklar undervisningen och inlärningsklimatet och miljön i klassrummen. Jag tycker framförallt om när jag får belysa en situation ur ett elevperspektiv vilket kan leda till spännande diskussioner. Orden ”eleven gör rätt om den kan” från Ross W Greene, som jag håller med om, skapade mycket intressanta diskussioner vi ett tisdagsmöte.

2019-04-01

Linda är ett centrum för administration och frågor

  ​​​På Realgymnasiet utgår vi alltid från det du tycker är roligt, det du gillar att göra. För vi vet att det är så mycket lättare att lära sig om man har roligt. Vi vet också att kunskap och färdigheter utvecklas när man får uppleva saker på riktigt, i verkligheten. Så här gör vi det roligt, …

 

​​​På Realgymnasiet utgår vi alltid från det du tycker är roligt, det du gillar att göra. För vi vet att det är så mycket lättare att lära sig om man har roligt. Vi vet också att kunskap och färdigheter utvecklas när man får uppleva saker på riktigt, i verkligheten. Så här gör vi det roligt, så att du kan lära på riktigt. På alla skolor är en viktig roll administratören, men få vet kanske vad dem gör… därför har vi träffat administratören i Göteborg och ställt några frågor!

 

Intervju med Linda Nilsson, administratör på Realgymnasiet i Göteborg

Vad gör man i rollen som administratör på skolan?
Mitt jobb består av många olika delar, dels mot eleverna på skolan men också mot personalen och det administrativa bakom kulisserna. För elever så så hjälper jag bl a till med studieintyg, studieplaner, blanketter, frånvaro, kontakt med CSN sedan har jag ansvar för matkort och nyckeltaggar in till skolan också. Men det som elever oftast inte ser är det administrativa jag gör och hur vi jobbar med antagning av elever, scheman, adressändringar och allt som hör till den dagliga verksamheten, som får skolan att pågå och att alla vet vart de ska och vad de ska göra.
Jag har också mycket kontakt med just mentorerna på skolan och specialpedagogen för att strukturera och följa upp studieplaner och kunna hjälpa eleverna. Man kan säga lite att jag lägger ett puzzel, ingen dag är den andra lik och i Göteborg växer vi ju nu med en ny hotellutbildning så där gör vi plats och anställer fler lärare vilket jag också är inblandad i.

 

Hur många elever är det som går på skolan?
Vi har idag ca 240 elever som går hos oss och till hösten räknar vi med att vara ca 250.

 

Hur fungerar det med matkort?
Till skillnad från vissa andra skolor som har matsal så ger vi ut matkort till våra elever. Det är som ett betalkort vi laddar med en viss summa varje dag som våra elever får till att använda på olika anknutna restauranger i närheten av skolan. Här i Göteborg har vi elva restauranger i närheten av Järntorget som är anslutna till matkortet och då får eleverna själv välja vad de vill äta på sin lunch. Vi jobbar hårt med kvalité på maten och eleverna kan välja mellan husmanskost, thai, indiskt, vegetariskt, bufféer och lite annat smått och gott. Men det bästa med matkortet är nog att eleverna får komma ut på en promenad i den friska luften under lunchen.

Vi tror på om eleverna får i sig bra mat av variation kan de prestera bättre i skolan och dessa restauranger är enormt nöjda med att ha våra elever på lunch. Vi får väldigt fint beröm över dem att de är artiga och bra kunder. Detta matkortet är då en värdehandling som eleverna får av oss och då ansvarar man för att ha med det till skolan varje dag och om man tappar bort det går det att beställa ett nytt

 

Om man bor långt bort från skolan, får man busskort från skolan så man kan åka kollektivt till skolan då?
Ja, förut var det så! Men nu har kommunen tagit över det så alla elever får ett kort hemskickat till sin adress eller får hämta ett vid hemkommunens gymnasium eller kommunhus ett par veckor innan skolstart som då gäller måndag till fredag Har du en APL-plats i en annan ort än Göteborg får du självklart ett busskort av oss på skolan. Du som elev ska inte behöva betala något för dina studier.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?
Helt klart alla elever och den underbara personalen! Det är en jättefin skola och en positiv atmosfär. Alla samarbetar väldigt väl och alla lärare känner mer eller mindre eleverna vilket gör att det känns väldigt tryggt inne på skolan. Det är lugnt, fräscht och det är en glädje att gå till jobbet varje dag!
Det är väldigt roligt att vara administratör då jobbet varierar från dag till dag, jag samarbetar mycket med Carina som är rektor, mentorerna, specialpedagogen, lärarna så jag blir som ett centrum i skolan. Många elever kommer och frågar mig om saker och jag försöker så gott jag kan att hjälpa dem med det dem behöver!

2019-03-27

Malin älskar att se elever utvecklas!

Helen Malmborg, specialpedagog och läraren Malin Rohman från Realgymnasiet Göteborg Vi vet att lärarnas förmåga att lära ut, inspirera och motivera är den allra viktigaste faktorn för att du ska utvecklas under skoltiden och få nya kunskaper. Därför satsar vi på att ha riktigt bra lärare, som brinne …

Helen Malmborg, specialpedagog och läraren Malin Rohman från Realgymnasiet Göteborg

Vi vet att lärarnas förmåga att lära ut, inspirera och motivera är den allra viktigaste faktorn för att du ska utvecklas under skoltiden och få nya kunskaper. Därför satsar vi på att ha riktigt bra lärare, som brinner för det de gör, delar dina intressen och tror på just din förmåga.

 

Intervju med Malin Rohman, lärare Realgymnasiet i Göteborg

Berätta lite vad du gör på ditt jobb som lärare på Realgymnasiet!
Som lärare i religion och engelska så undervisar jag alla tre årskurser, vilket alltid är en förmån, för då har jag en möjlighet att se elever utvecklas kunskapsmässig och personligt under hela sin gymnasietid.

 

Hur brukar du lägga upp en vanlig lektion?
Eftersom jag har två olika ämnen beror det på, men jag tycker det är viktigt att eleverna har en valmöjlighet i hur de arbetar, om det är muntligt, eller skriftligt, enskilt eller i grupp. Så länge kunskapskrav täcks på ett korrekt sätt så är det ofta upp till eleverna. Om vi t.ex. jobbar med mat i Religionskunskapen, då presenterar jag ett par temaområden de kan fokusera på, regler, dieter, fastor osv och sen får de bygga upp sin redovisning på ett sätt som de känner sig bekväma med.

 

Hur många elever är det i en klass? Får du tid att hjälpa alla eleverna i klassrummet?
Det varierar en hel del, beroende på år och ämne, det kan vara allt från 20-40. Är det 40 elever så är vi dock två lärare.
Jag strävar alltid efter att alla elever ska få hjälp under lektionerna, och minst lika viktigt så vill jag byta ett par ord med varje individ om hur de haft det sen sist osv. Det är en essentiell del av den relationsbaserade pedagogik jag bedriver.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att få umgås med ungdomar och se dem växa som individer och bli mer trygga, kunniga och flygfärdiga unga vuxna i slutet av år 3.

2019-03-21

Tack vare att jag läser på Realgymnasiet kan jag blanda mina intressen som är ridsporten och foto.

Hej Mitt namn är Wilma Habermann och jag läser utbildningen Häst på Realgymnasiet i Göteborg.   Nu är jag hemma efter min specialvecka, alla vi elever på Realgymnasiet får chansen att ha en eller flera specialveckor varje år. Den här veckan fick jag och mina klasskompisar chansen att få träna f …

Hej Mitt namn är Wilma Habermann och jag läser utbildningen Häst på Realgymnasiet i Göteborg.

 

Nu är jag hemma efter min specialvecka, alla vi elever på Realgymnasiet får chansen att ha en eller flera specialveckor varje år. Den här veckan fick jag och mina klasskompisar chansen att få träna för elittränare som Anna Emanuelsson och Stefan Jansson. Tack vare min skola har drömmen att träna för en elittränare blivit verklighet.

 

Mina dagar under specialveckan har varit toppen, det har varit många intryck och jag är tacksam att jag fick chansen att utvecklas ännu mer inom ridsporten.

 

Jag har två stora intressen i livet just nu, ett är hästsporten och den andra är att fotografera. Jag är så nöjd med mitt gymnasieval, tack vare att jag läser på Realgymnasiet kan jag blanda mina intressen som är ridsporten och foto.

 

Jag kan verkligen rekommendera min skola för andra.

 

Hoppas vi ses!☺️

 

Wilma

Här är länken till mina bilder och kontakta mig om ni vill att jag ska fota hos er:

Mina bilder

 

2019-03-21

SPECIALVECKA!

Möt branschen och verkligheten med Realgymnasiet   Denna veckan är många av Realgymnasiets elever på alla utbildningar ute på en specialvecka. Under denna veckan får du jobba intensivt med ett specifikt tema för att du ska lära dig lära dig på djupet. Specialveckorna genomförs cirka två gånger …

Möt branschen och verkligheten med Realgymnasiet

 

Denna veckan är många av Realgymnasiets elever på alla utbildningar ute på en specialvecka. Under denna veckan får du jobba intensivt med ett specifikt tema för att du ska lära dig lära dig på djupet. Specialveckorna genomförs cirka två gånger om året som ett samarbete mellan våra olika skolor. Det innebär att du som elev kan få resa till en annan skola för att genomföra veckan tillsammans med elever på den skolan. På specialveckorna träffar du några av de främsta i din bransch och får på så sätt ta del av den senaste utvecklingen för att få rätt kunskaper framåt.

 

Vill du se fler bilder från denna veckan? Följ oss på Facebook och Instagram!

 

& om du är elev på Realgymnasiet, tagga gärna #Realgymnasiet i dina bilder

2019-03-11

Glad alla hjärtans dag med heltidsmentorer!

Realgymnasiet arbetar med ett unikt koncept som skiljer sig från många andra gymnasieskolor. Eleverna som går i skolan är alltid fokus nummer ett, lärarna som finns på skolan är motiverade, glada och tillmötesgående för att passa varje individs studiegång. En annan viktig del i vad Realgymnasiet ger …

Realgymnasiet arbetar med ett unikt koncept som skiljer sig från många andra gymnasieskolor. Eleverna som går i skolan är alltid fokus nummer ett, lärarna som finns på skolan är motiverade, glada och tillmötesgående för att passa varje individs studiegång. En annan viktig del i vad Realgymnasiet ger till alla elever är en mentor.

Mentorns huvudsakliga uppgift är studiecoaching men de har även andra viktiga funktioner. De arbetar mycket med psykosociala aspekter som exempelvis att skapa framtidstro och stötta eleven om det känns motigt. Mentorerna arbetar inte som lärare och betygsätter inte eleverna. Att arbeta på det här sättet skapar förutsättningar för en jämlik relation mellan mentor och elev eftersom man undviker den beroendeställning eleven skulle kunna hamna i om mentorn även skulle betygsätta eleven.

Detta var vi först med att introducera i Sverige 2003 och idag är det flera skolor som tagit efter vår modell. Man ser hos eleverna att detta är viktigt och ett betydelsefullt sätt att få eleven att känna sig trygg på skolan och med sina studier.

 

Läs mer om vårt mentorsskap här!

2019-02-14

3 anledningar till att plugga Natur & äventyr på Realgymnasiet

1) Natur & äventyrsbranschen är en av de snabbast växande branscherna i landet vilket gör att möjligheten att få jobb efter din utbildning är väldigt stor. 2) För dig som är aktiv och vill arbeta med ditt intresse finns det många olika grenar och valmöjligheter du kan göra under utbildningen för …

1) Natur & äventyrsbranschen är en av de snabbast växande branscherna i landet vilket gör att möjligheten att få jobb efter din utbildning är väldigt stor.

2) För dig som är aktiv och vill arbeta med ditt intresse finns det många olika grenar och valmöjligheter du kan göra under utbildningen för att specialisera dig och träna på ledarskapsyrket för framtida ledarpositioner inom många yrken.

3) På denna utbildningen kan du få med dig massor av certifieringar och intyg, exempelvis skidlärarutbildning, grönt kort för klättring, paddling, livräddning i fält, STS reseledarutbildning, motor- och röjsågskörkort m.fl. Dessa gör att du blir oerhört attraktiv på arbetsmarknaden och chansen för jobb direkt efter studenten är stor samtidigt som du får en god grund för vuxenlivet och vidare studier på högskola eller universitet.

 

Vill du veta mer om vår Natur & äventyrsutbildning? Skriv i en intresseanmälan så kontaktar vi dig! 

https://larande.dricrm.com/index.php?entryPoint=webtolead 

2019-02-12

3 anledningar att plugga Djurvård på Realgymnasiet

1) Det finns ett stort behov i branschen av utbildade djurvårdare som har hanterat levande djur och har kunskap om djurhållning med förståelse för yrket. Anställbarheten är därmed hög när du gått denna utbildning. 2) Denna utbildning är en av Realgymnasiets starkaste utbildningar med många samarbets …

1) Det finns ett stort behov i branschen av utbildade djurvårdare som har hanterat levande djur och har kunskap om djurhållning med förståelse för yrket. Anställbarheten är därmed hög när du gått denna utbildning.

2) Denna utbildning är en av Realgymnasiets starkaste utbildningar med många samarbetspartners vilket gör att du som elev får komma ut i verkligheten och hantera många olika djurarter i olika miljöer.

3) Du får med dig intyg som Zoohandelscertifikat, Grundläggande läkemedelshantering (D9), utbildningsintyg för pälsvård, första hjälpen och förarbevis terränghjuling –  som alla är nödvändiga för många vidareutbildningar, t ex djursjukvård- och veterinärs eller zoolog och djurskyddsinspektör.

 

Vill du veta mer om vår Djurvårdsutbildning? Skriv i en intresseanmälan så kontaktar vi dig! 

https://larande.dricrm.com/index.php?entryPoint=webtolead 

 

2019-02-12

3 anledningar till att plugga Hund på Realgymnasiet

1) Direkt efter vår hundutbildning kan du börja arbeta som exempelvis allmänlydnadsinstruktör, hunddagisföretagare och hunddagismedarbetare (hunddagis måste drivas i enighet med de gällande Jordbruksverkets kraven), som djurvårdare eller som egenföretagare i hundbranschen. 2) Studier visar att hunde …

1) Direkt efter vår hundutbildning kan du börja arbeta som exempelvis allmänlydnadsinstruktör, hunddagisföretagare och hunddagismedarbetare (hunddagis måste drivas i enighet med de gällande Jordbruksverkets kraven), som djurvårdare eller som egenföretagare i hundbranschen.

2) Studier visar att hunden är ett väsentligt verktyg i arbete för friskvård och välmående hos människor. Under utbildningen får du dessutom lära dig mer om assistanshundar och hur människans bästa vän kommunicerar.

3) Du får med dig certifieringar som Grundläggande läkemedelshantering (D9), Klickerträning för djur, Första hjälpen och förarbevis terränghjuling –  som är nödvändiga för många vidareutbildningar, t ex djursjukvårdare, hundfysioterapeut eller hundtränaryrket inom polis och tull.

 

Vill du veta mer om vår Hundutbildning? Skriv i en intresseanmälan så kontaktar vi dig! 

https://larande.dricrm.com/index.php?entryPoint=webtolead 

2019-02-12

3 anledningar till att plugga Häst på Realgymnasiet

1) Hästbranschen är en av de snabbast växande branscherna i landet vilket gör att möjligheten att få jobb efter din utbildning är väldigt stor. 2) Enligt aktuella forskningsstudier har stallet/ridskolan visat sig vara en utmärkt plats för utveckling av tjejer självförtroende och ledarskap – helt enk …

1) Hästbranschen är en av de snabbast växande branscherna i landet vilket gör att möjligheten att få jobb efter din utbildning är väldigt stor.

2) Enligt aktuella forskningsstudier har stallet/ridskolan visat sig vara en utmärkt plats för utveckling av tjejer självförtroende och ledarskap – helt enkelt en mycket bra plantskola för framtida kvinnliga chefer.

3) Du får med dig certifieringar som Hästskötarexamen, Ridsportsförbundets basutbildning för ledare, Tappskokompetens och förarbevis terränghjuling –  som är nödvändiga för många vidareutbildningar, t ex ridlärarutbildningen, unghästutbildarprogrammet eller tränarutbildningen.

 

Vill du veta mer om vår Hästutbildning? Skriv i en intresseanmälan så kontaktar vi dig! 

https://larande.dricrm.com/index.php?entryPoint=webtolead 

2019-02-12

Gymnasievalet väcker många funderingar

Gymnasievalet väcker många funderingar. Det är inte bara val av en utbildning utan också ofta en ny skola, en ny miljö, nya klasskamrater och nya lärare.   Om du har några frågor gällande ditt gymnasieval och vår skola, kontakta Wiggo, han hjälper dig med dina frågor om vår skola och våra utbil …

Gymnasievalet väcker många funderingar. Det är inte bara val av en utbildning utan också ofta en ny skola, en ny miljö, nya klasskamrater och nya lärare.

 

Om du har några frågor gällande ditt gymnasieval och vår skola, kontakta Wiggo, han hjälper dig med dina frågor om vår skola och våra utbildningar. Ring eller skicka ett SMS till det här numret 0766274376

 

Vi har samlat ihop några filmer där elever berättar nyttig information som hjälper dig i ditt val.

 

Lisa Nyqvist läser utbildningen Hund

”Som person har jag utvecklats och lät mig att ta mer ansvar och visa mina framfötter”

 

 

Nora Artén och Hillevi Ageryd läser utbildningen Häst

”Efter gymnasiet vill jag jobba med hästar och tack vare tappskokompetens och hästskötarexamen som jag har fått via vår skola är det möjligt”

 

 

Sofie Mattson och Mathilda Johansson läser utbildningen Djurvård

”Under min tid på skolan har jag lärt mig att ta mer plats genom att stå på mässor och öppet hus och prata inför folk. Jag har blivit mer självständig och mer säker på att arbeta med djur.”

 

 

William Lindblad läser utbildningen Natur och äventyr

”Som person har jag utvecklats på ett sätt där jag är mer säker på mig själv och jag tycker om att leda andra, vilket jag inte gjorde innan”

 

 

Hannah Jansson läser utbildningen Hotell- och turism

”Jag tycker att det är väldigt bra att vi lär oss att ta ansvar redan från början och verkligen börjar förstå att det är på riktigt.”

 

 

2019-02-04

”Hos oss på STS finns det en lysande framtid.”

Så säger Anne Sandberg, Global Operating Manager på STS Alpresor. Realgymnasiet har samarbetat med STS Alpresor, Nordens största researrangör, sedan 2013. Enligt Anne så finns det en lysande framtid inom STS. Här berättar Anne mer om samarbetet med Realgymnasiet och om STS Alpresor. Hej Anne Sandber …

Så säger Anne Sandberg, Global Operating Manager på STS Alpresor. Realgymnasiet har samarbetat med STS Alpresor, Nordens största researrangör, sedan 2013. Enligt Anne så finns det en lysande framtid inom STS. Här berättar Anne mer om samarbetet med Realgymnasiet och om STS Alpresor.

Hej Anne Sandberg, Global Operating Manager, STS Alpresor! Vad gör STS Alpresor?
-STS Alpresor grundades 1976 och är Nordens största researrangör med årligen cirka 45 000 gäster. Under vintersäsongen arrangerar STS Alpresor skidresor till 19 resmål i Alperna, till Österrike, Italien och Frankrike. På sommarhalvåret arrangerar STS Alpresor vandringsresor, utflykter och olika temaveckor till Bad Gastein och Cervinia. Att vara aktiv på sin semester blir alltmer populärt och vi har många gäster som återkommer år efter år. Därför satsar vi mycket på vår produktutveckling under sommarsäsongen för att möta den stora efterfrågan som finns av att vara aktiv på sin semester. STS Alpresor äger och driver även hotell i alperna och i Italien.

Förutom att arrangera resor och driva hotell så arrangerar även STS Alpresor en Reseledarkurs som arrangeras 2 gånger om året, i maj och i december. Från reseledarkursen rekryterar sedan STS Alpresor sina guider inför både vinter- och sommarsäsongen. Kursen hålls i Bad Gastein, Österrike och utbildningen ger en otrolig personlig utveckling och kunskap inom resebranschen. Vi ser det även som viktigt att utbildningen hålls i Bad Gastein under pågående säsong då det blir mer verklighetsbaserat och autentiskt på det sättet.

Vad för typ av samarbete har ni med Realgymnasiet?
-Sedan många år deltar elever från Natur- och äventyrsutbildningen på Realgymnasiet på vår Reseledarkurs i Bad Gastein, Österrike. Efter kursen har godkända elever möjlighet till arbete på något av våra resmål, både sommar och vinter.

Vad får eleverna göra hos er?
-Efter godkänd Reseledarkurs har eleverna möjlighet att arbeta som reseledare på något av våra resmål. Som reseledare håller man i välkomstmöten, vandrar med våra gäster, ansvarar för utflykter, håller i busstransfer, gemensam skidåkning och mycket annat. Det är ett spännande jobb som innebär stort ansvar och personlig utveckling. Man lär sig mycket om hur man hanterar olika människor och hur man löser problem. Efter utlandsarbete finns det också möjlighet till fortsatt anställning inom företaget, till exempel på vårt huvudkontor. Vi har flera som jobbar på huvudkontoret som började som reseledare för oss. Jag tycker att reseledaryrket är en mycket bra bas inför framtiden.

-Oavsett om man väljer att bli reseledare eller ej är kursen meriterande eftersom ledarskap och service är viktiga grundstenar i hela branschen och i arbetslivet generellt.

Varför ville ni samarbeta med en gymnasieskola och varför just Realgymnasiet?
-Vi har alltid sett det som viktigt att ha en kontakt med elever och låta dem få möjlighet att använda sina teoretiska studier även i praktiken. I över 20 år har vi samarbetat med olika skolor där vår Reseledarkurs har varit en central punkt för att komplettera skolornas kursprogram. När vi kom i kontakt med Realgymnasiet så såg vi direkt att här fanns det ett ömsesidigt intresse av att arbeta tillsammans. Och på den vägen är det.

Vad för personal har ni behov av i framtiden?
-Inom STS Alpresor så finns det möjlighet att arbeta antingen på huvudkontoret i Göteborg eller som Reseledare eller Platschef på någon av våra resmål i Alperna. Vi ser det som enormt viktigt att ha mix av människor, ålder och erfarenhet på vårt kontor. På så sätt skapar man ett dynamiskt team som driver vårt företag framåt.

2019-01-30

”Svensk naturturism, en bransch med enorma framtidsmöjligheter.”

Så säger Joakim Hermansson, ägare av Upplevelsebolaget och generalsekreterare för Naturturismföretagen. Han menar att naturturism oundvikligen är en lysande framtidsbransch – ett Sverige 2.0. – Vi som arbetar med naturturism är representanter för ett nytt och mer modernt sätt att nyttja naturen som …

Så säger Joakim Hermansson, ägare av Upplevelsebolaget och generalsekreterare för Naturturismföretagen. Han menar att naturturism oundvikligen är en lysande framtidsbransch – ett Sverige 2.0.

– Vi som arbetar med naturturism är representanter för ett nytt och mer modernt sätt att nyttja naturen som resurs för att skapa arbetstillfällen och leva mer hållbart än tidigare. Det är ett smartare sätt att nyttja naturen. I det avseendet är detta en framtidsbransch. Ett Sverige 2.0, säger Joakim.

Joakim driver Upplevelsebolaget som är ett natur- och ekoturismföretag. De var tidigt ute med denna typ av verksamhet och började redan för 25 år sedan. Upplevelsebolaget arrangerar havskajakpaddling, klättring, mountainbiketurer, vandring och även grupputvecklingskoncept och har svenska och internationella kunder.

Vad är det som driver dig inom naturturism Joakim?
-Från början bottnar det i ett eget intresse och passion för aktiva naturupplevelser. Allt mer har det också handlat om en övertygelse om att det är en verksamhet för en hållbar framtid. Jag har också alltid gillat att resa, möta människor och uppleva andra kulturer.

 Vad tror du om framtiden för naturturismbranschen i Sverige?
-Om man tittar på undersökningar om vad folk vill ha och vad som är viktigt när man reser så tickar Sverige i de flesta boxar. Vi är ett förhållandevis stort land med lite befolkning, vi har en vacker natur och fina skogar, fantastiska skärgårdar och en lång kustlinje. Det är säkert och lagom exotiskt. Vi har fantastiska möjligheter på en internationell marknad. Framtiden är ljus men det är upp till oss att förvalta de möjligheterna.

-Konkurrensen globalt ökar markant. Det gör att vi som företag och vi som destination måste utvecklas och bli bättre. Då är det klart att utbilda människor som blir duktiga i det här är viktigt och en pusselbit som måste till. Natur- och äventyrsutbildningar på gymnasienivå, som exempelvis den på Realgymnasiet, är viktiga i det avseendet.

Hur ser du på samarbeten mellan branschen och skola?
-Det är viktigt. Tillförsel av duktiga unga människor till branschen är jätteviktigt.

Vad finns det för karriärmöjligheter i branschen förutom att exempelvis jobba som guide?
 -Guider kommer det alltid att finnas ett behov av och aktivitetsspecifik kunskap är viktigt.
Bara för att du är en duktig klätterinstruktör så innebär inte det att du kan ta ut gäster på havet i en kajak, Det får man ha respekt för och tar lite tid att tillägna sig.

-Jag tycker också att det är viktigt med social kompetens, att man är intresserad av värdskap och andra människor. Du träffar ofta olika sorts människor från olika kulturer. Att vara lösningsorienterad, ha bra ledaregenskaper och känna sig bekväm och lugn i olika situationer är också viktigt.

Vad är dina bästa tips till en ung person som vill få in en fot i branschen?

 1. Om man tycker om att vistas och jobba i naturen så kan naturturismen erbjuda fantastiska jobb i en framtidsbransch!
 2. Försök också att bli riktigt bra på något som det finns underlag för. Om du vill bli paddelguide, då ska du sikta på att bli riktigt bra på just det. Fortsätt vidareutveckla dina specialintressen!

 

 

 

2019-01-25

Våga testa dig fram och sätt upp mål för dig själv

  Christian Hartman gick mellan 2012 – 2015 Natur & Äventyr på Realgymnasiet i Göteborg och vi tog chansen att göra en intervju med honom angående hans tid efter Realgymnasiet och vad han har för planer i framtiden. -En kort tid efter studenten, samma sommar, började jag jobba för STS Alpre …

 

Christian Hartman gick mellan 2012 – 2015 Natur & Äventyr på Realgymnasiet i Göteborg och vi tog chansen att göra en intervju med honom angående hans tid efter Realgymnasiet och vad han har för planer i framtiden.

-En kort tid efter studenten, samma sommar, började jag jobba för STS Alpresor i Bad Gastein, Österrike, som reseledare. Efter min första sommar gjorde jag ytterligare ett antal säsonger i alperna. Först en vinter i Cortina i Italien som platschef för STS, därefter en sommar till i Bad Gastein som vandringsguide och en kortare tid som ansvarig för vandringsdelen. Sedan en vintersäsong som platschef för två orter St. Anton & Lech-Zürs i Österrike, samtidigt som jag även var flygplatsansvarig för Innsbruck regionen. Efter detta gjorde jag ytterligare en sommarsäsong i Bad Gastein, dock endast halva säsongen.

-Anledningen till att det bara blev en halv säsong är för att jag samma sommar ansökte till min militärtjänst och gick min militära grundutbildning i Karlsborg på K3, livregementets husarer. Efter utbildningen examinerades jag som jägarsoldat, jag jobbar nu även deltid i försvaret på luftburna jägarbataljonen. Sommaren 2018, efter att jag var klar med min grundutbildning, åkte jag till Italien, Cervinia, och jobbade för STS som vandringsguide.

 
Nu är han alltså tillbaka i Alperna för att guida och lära sig mer om hur det är att jobba som guide.

-Jag jobbar som sagt för tillfället deltid i försvaret och vintersäsongen 2018-19 ska jag spendera i Cervinia, Italien. Jobbet jag har i Cervinia är för ett chalet, La Cresta. Här jobbar jag mest för att kunna åka skidor, isklättra och alpinism i allmänhet. Jag har som plan att gå ett antal kurser under vintern samt spendera mycket tid med skidinstruktörer och bergsguider jag lärt känna för att lära av dem. Jobbet i sig är som chaufför och allt till allo då detta är ett lyxhotell med mycket focus på service mot gästerna. Målet med vintern är att utvecklas och bli bättre på tidigare nämnda områden av eget intresse och för mina framtida planer.

 
Alla dessa äventyr har Christian hunnit med under ganska kort tid efter att han tog studenten. Men vad fick du med dig från Realgymnasiet som du har användning av nu?

-Jag fick lära mig hur jag som guide hanterar och jobbar med grupper och även ett förstående i hur grupper fungerar. Detta har vart en tydlig hjälp i jobbet som både reseledare och vandringsguide. Samtidigt så har sjukvårdsutbildningarna också vart väldigt bra förberedande för yrket då situationer uppstår där jag haft hjälp av det jag tidigare lärt mig. Jag har också fått en bra grund och stå på och därifrån kunnat lära mig och utvecklas i min yrkesroll.

 
I framtiden har Christian planer på att utbilda sig vidare inom klättring och bergsguidning så att han kan fortsätta att jobba inom turistnäringen och göra det han älskar.

-Sommaren 2019 har jag inte planerat än, kommer jobba med något någonstans för att spara pengar. Målet 2020 är att söka in till Nordnorsk Klaetterskola och deras 6 månaders kurs inom klättring och alpinism i Lofoten, Norge. Det långsiktiga målet just nu är att ta mig in på bergsguideutbildningen, men vi får se vad som händer på vägen dit. Det är väldigt tuffa krav för att få söka in så kommer ta mig några år så kan hända att jag får andra planer på vägen dit.

-Det som driver mig är mina planer för framtiden, kollegor, vänner och den otroliga miljö jag får chansen att jobba i. Jag älskar också att få testa mina egna gränser, uppleva nya saker och ta mig till platser jag inte varit förut. Även att få dela med sig till personer och ta del av andras glädje när de uppnår och får uppleva saker. I slutändan så är det så att just nu mår jag själv väldigt bra av att få ägna mig åt just detta och det medför såklart ett engagemang.
 

Testa dig fram och våga misslyckas är Christians tips till den som har målet att göra något liknande som han har gjort.

-Detta är en väldigt bred bransch och det är viktigt att man hittar det man själv tycker om och vad som passar en själv. Våga testa dig fram och sätt upp mål som både är lätta att uppnå men även långsiktiga mål. Skaffa erfarenhet, testa och pröva dig framåt och ha en vilja att alltid lära dig mer. Omge dig med personer som hjälper dig att utvecklas och får dig att må bra. Våga misslyckas och ta utmaningar som en möjlighet att utvecklas och förbättras. Man kommer aldrig vara fullärd och det är viktigt att ta med sig för att i slutändan kunna bli sitt bästa jag. Detta är en bransch där det är viktigt att man är intresserad av det man jobbar med, och var inte rädd för att göra det på ditt sätt. Du sätter din egen prägel på dig som guide. Prata med andra och dela med dig av tankar och idéer och lär dig även av dem, det finns många fler än man tror som kan ge tips och råd för just hur du ska nå dina mål.

2019-01-22

Intervju med Hundelev

Andrea Melander går i ettan på Realgymnasiet Hundutbildning i Göteborg och vi har träffat henne för en kort intervju om varför hon valde att börja på Realgymnasiet. Andrea med sin labrador Stella Hur upptäckte du Realgymnasiet? Jag upptäckte skolan på MyDOG för två år sedan faktiskt, jag pratade med …

Andrea Melander går i ettan på Realgymnasiet Hundutbildning i Göteborg och vi har träffat henne för en kort intervju om varför hon valde att börja på Realgymnasiet.

Andrea med sin labrador Stella

Hur upptäckte du Realgymnasiet?

Jag upptäckte skolan på MyDOG för två år sedan faktiskt, jag pratade med en av ambassadörerna och fick en påse med information och skrev upp mig för en intresseanmälan.

 

Varför valde du att börja på Realgymnasiet?

Därför att jag var på ett Öppet Hus och lokalerna verkade jättebra och eleverna på skolan verkade snälla. Jag har en egen hund så tyckte de verkade kul att man fick ta med den till skolan och även lära sig mer om hundar så därför valde jag att börja på Hundutbildningen på Realgymnasiet.

 

I år var du med på MyDOG som ambassadör för skolan, hur kändes det?

Det var kul att vara på MyDOG och representera skolan och kunna tipsa andra att söka till vår skola då jag är så himla nöjd med mitt val! Det var också häftigt att få lära sig mer om hur man står i en monter och vad man gör på en sådan stor mässa, bakom kulisserna.

 

Hur kan du utvecklas på Realgymnasiet tycker du?

Jag får bra individuell hjälp av lärare och jag får lära mig om flera olika yrken så att jag får jobb lätt efter gymnasiet. En stor del i varför jag valde Realgymnasiet är för att hundar är ett av mina största intressen och det är med hunden som verktyg vi får utvecklas i skolan. Det är häftigt att man kan göra det i skolan liksom.

 

Vad vill du göra i framtiden?

Efter gymnasiet vill jag utbilda mig till barnsjuksköterna och i och med att jag får en högskolebehörighet här blir jag behörig för att följa min dröm och hjälpa barn till ett friskt liv. Jag ser faktiskt att de jag lär mig här kan jag använda i framtiden sen eftersom man lär sig mycket ansvar.

 

Skulle du rekommendera Realgymnasiet till andra?

Absolut! Jag känner att jag hela tiden lär mig nya saker, jag trivs bra i skolan och får en bra kunskap om vad jag kan göra efter gymnasiet. Nu vet ju jag redan att jag vill plugga vidare men för dem som inte vet så får man en bra grund och har många möjligheter efter studenten. Jag rekommenderar verkligen Realgymnasiet till andra!

2019-01-10

Mindre än 12 timmar kvar av 2018…

Vi sammanfattar året som gått och kan inte annat än att le från öra till öra, vilket år vi haft. Återigen vill vi önska er ett Gott Nytt År och ber er om att vara rädda om varandra och även djuren runt oss. Framförallt många hundar är väldigt rädda för smällare och höga ljud, här är några tips ni ka …

Vi sammanfattar året som gått och kan inte annat än att le från öra till öra, vilket år vi haft. Återigen vill vi önska er ett Gott Nytt År och ber er om att vara rädda om varandra och även djuren runt oss. Framförallt många hundar är väldigt rädda för smällare och höga ljud, här är några tips ni kan tänka på för att aktiviera en rädd hund.

 

Några tips till dig som har en rädd hund:

 • Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet.
 • Res bort med din hund om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden.
 • Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.
 • Lämna inte hunden ensam.
 • Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna.
 • Om hunden är utomhus, håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa iväg i panik.
 • Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller något att tugga på. Om hunden gömmer sig, låt den vara.
 • Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.
 • Alternativ medicin och hjälp finns. Du kan läsa mer om olika möjligheter på Smällarupprorets webbplats.

 

Källa: Svenska Kennelklubben, hundägarnas riksorganisation 

2018-12-31

God Jul & Gott Nytt År

Vilket underbart år vi haft!  Vi börjar runda av en spännande och väldigt rolig termin inför jul och vill önska alla elever, lärare, partners, djur och nya potentiella elever en riktigt God Jul och Gott Nytt År. Vi blickar framåt mot ett nytt år med nya äventyr och ser fram emot att fortsätta med al …

Vilket underbart år vi haft! 

Vi börjar runda av en spännande och väldigt rolig termin inför jul och vill önska alla elever, lärare, partners, djur och nya potentiella elever en riktigt God Jul och Gott Nytt År. Vi blickar framåt mot ett nytt år med nya äventyr och ser fram emot att fortsätta med alla kurser och roliga aktiviteter med er när vi startar igång vårterminen igen efter ett välförtjänst jullov!

2018-12-20

Samarbete med Evidensia djursjukvård

Realgymnasiet har tecknat ett långsiktigt avtal med Evidensia, Europas kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Partnerskapet innefattar ett gemensamt ansvar för kursinnehållet i Realgymnasiets djurvårdsutbildning. ”Det är fantastisk att kunna erbjuda våra elever möjligheten att lära sig det bransch …

Realgymnasiet har tecknat ett långsiktigt avtal med Evidensia, Europas kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Partnerskapet innefattar ett gemensamt ansvar för kursinnehållet i Realgymnasiets djurvårdsutbildning.

”Det är fantastisk att kunna erbjuda våra elever möjligheten att lära sig det branschen efterfrågar direkt av djurvårdare och veterinärer på djurkliniker och -sjukhus. Vi ser fram emot detta goda samarbete, att få arbeta med Evidensia är ytterligare en kvalitetsstämpel för oss”, säger Anna Andbjer Persson som är programspecialist på utbildningen Djurvård på Realgymnasiet.

Målsättningarna för utbildningen kommer att utvecklas gemensamt. Dessutom kommer eleverna att tränas praktiskt i olika moment som standardiseras på alla 14 Realgymnasier i landet för att säkerställa högsta kvaliteten i undervisningen. Evidensia upplåter praktik- och lärlingsplatser på sina kliniker i Sverige, så att utbildningen genomförs i så nära kontakt med branschen som möjligt. Detta ger elever på Realgymnasiets djurvårds- och hundutbildning möjligheter att lyckas, både i sin utbildning men också i framtiden då det ökar chanserna till arbete.

”Djurvårdare är en mycket viktig personalgrupp i vår verksamhet och vi ser fram emot samarbetet mellan Evidensia och Realgymnasiet. Det ger oss möjlighet att direktpåverka innehållet i utbildningen och på så vis göra eleverna mer anställningsbara och attraktiva för oss som arbetsgivare”, säger Mia Rådberg, Sverigechef Evidensia Djursjukvård.

2018-12-11

Följ med en dag på Natur & äventyr!

https://realgymnasiet.se/wp-content/uploads/2018/12/video-1542296552.mp4 Vad är en profildag på Realgymnasiet? En profildag på Realgymnasiet är den dagen i veckan som man har sitt profilämne och är med de andra som valt samma inriktning. För mig som går Natur & äventyr så brukar det se väldigt o …

Vad är en profildag på Realgymnasiet?

En profildag på Realgymnasiet är den dagen i veckan som man har sitt profilämne och är med de andra som valt samma inriktning. För mig som går Natur & äventyr så brukar det se väldigt olika ut, då vi är inne på skolan ibland och ute i naturen och på äventyr ibland som att åka skidor, klättra, vandra eller paddla kanot. Vi får också lära oss om ledarskap vilket är jättekul! När jag började på Realgymnasiet var jag en ganska tillbakadragen tjej men tack vare alla snälla lärare, mentorer och elever, samt en trygg skolmiljö, så har jag blommat ut och är mer öppen som person och tycker skolan är rolig och känns meningsfull.

 

Varför valde du just att anordna en vandring?

Jag valde att anordna en vandring eftersom jag en vecka i september åkte upp till Jämtlandsfjällen i Åre på en specialvecka. En specialvecka är en vecka som infaller en gång per termin i tvåan och trean, då man har chans att fördjupa sig mer inom en viss äventyrsaktivitet. Jag var den enda från Göteborg som åkte till Åre den här gången vilket gjorde att jag själv fick styra upp och planera en vandring för att dela med mig lite om vad jag lärt mig och hur jag upplevde resan. Så min vandring på Bohusleden i Göteborg var alltså som en uppföljning på specialveckan i Åre.

 

Hur har du förberett den här aktiviteten?

Jag har förberett mig genom att göra en planering där jag skrev allt om var vi skulle gå och vad som skulle hända på vägen. Jag hade även ansvaret för att ta med all utrustning från skolans förråd som skulle behövas men även ansvar för maten som skulle med. Enligt mig är det också viktigt att reka leden man ska gå på då jag känner mig tryggare sen när jag ska leda.

 

Vad är dina tre bästa tips för någon som ska ut på sin första vandring?

 1. Mitt första tips är att alltid ha något att äta, helst något varmt. En termos med varmt vatten är toppen om man ska vandra en kortare en sträcka. Om det är längre ska man tänka på att ha med sig energirik mat som är varm, mycket snacks och mycket vatten om det inte finns bra sådant på vägen.
 2. Se till att använda bra utrustning och då tänker jag framförallt på sådant man har på sig som skor, kläder och ryggsäck. Att vandra ska vara härligt och man vill undvika skavsår och fuktiga kläder.
 3. Mitt sista tips är att NJUTA! Det finns fantastiska leder både i Sverige och utomlands och om man vill vara säker på att man får en så bra upplevelse som möjligt så finns det många duktiga guider som kan otroligt mycket om att vandra och hur man får uppleva naturens bästa sida. Det finns många alternativ till en bra vandring för alla åldersgrupper!

 

Varför ska man börja på Natur & äventyr på Realgymnasiet?

Man ska börja i Natur & äventyr för att man får uppleva så mycket skoj i tre år, man får träffa fantastiska engagerade lärare, man får åka på roliga äventyr som man antagligen inte hade gjort annars och man utvecklas som person då man får lära känna sig själv på en helt ny nivå.

 

2018-12-03

Unika praktikplatser i Sydafrika och på Irland.

Snart åker 16 av våra elever på deras livsresa, under tre veckor kommer de få leva bland vilda djur i Sydafrika och uppleva farmlivet på Irland. Förutom att klara av sina uppgifter i respektive praktikplats ska eleverna blogga och berätta om deras resa och upplevelser i Sydafrika och på Irland. Den …

Snart åker 16 av våra elever på deras livsresa, under tre veckor kommer de få leva bland vilda djur i Sydafrika och uppleva farmlivet på Irland. Förutom att klara av sina uppgifter i respektive praktikplats ska eleverna blogga och berätta om deras resa och upplevelser i Sydafrika och på Irland. Den här satsningen är självklart helt gratis för våra elever.

 

Det är inte första gången vi ger våra elever chansen att få göra sin praktik utomlands. Här nedan vill vi dela med oss av bilder och berättelser från bloggen.

 

 

”Att se all natur som man bara sett på bild, och se vilda djur i sitt naturliga habitat går inte ens att förklara med ord hur underbart det var.” Fanny

 

 

”Jag vet inte hur jag ska börja med detta blogginlägg för jag känner mig fortfarande tagen av gårdagens aktivitet.

Familjen Thomson som vi har vår praktik hos här på African Dream Horse har ett projekt i en by strax utanför Hoedspruit. Detta projekt startade Shannon förra året där hon tar hand om hundar och behandlar dem på plats men också utbilda hundägare i detta område” Stella

 

 

”Igår så fick vi lära oss om vad som görs för att förhindra poaching (tjuvjakt). Det är något är ett av de största problemen här i området. Man tränar också anti-poachers, dvs en vaktstyrka som är lite som en militär som skyddar djuren i de mest utsatta områdena.
Anti-poacherna är fett vältränade och duktiga på att röra sig smidigt i naturen så de har en hinderbana de ska klara på några minuter. Vi testade den tillsammans, i hyfsat lugnt tempo och hjälpte varandra. Och tur var väl det, det var så himla varmt och svettigt bara att stå still i solen.” Sonja

 

 

”Jag hade inte riktigt fattat att jag skulle få se djuren från barnböckerna hemma. Det kändes alldeles för overkligt att de kunde existera och vara så nära. Det var först när jag faktisk såg djuren jag fattade det.” Sonja

 

 

”Jag har så mycket att skriva och berätta om samt så mycket att ta med mig härifrån. Att göra den här resan betyder redan mycket mer för mig än vad jag först hade trott. Jag är så glad att jag valde just Realgymnasiet så att jag fick den här möjligheten.” Isabell

 

 

Vi är så glada att vi kan erbjuda våra elever möjligheten att få göra sin praktik i Sydafrika, eleverna gör ett mycket bra arbete med bloggen där de delar med sig om deras upplevelser i Sydafrika. Gå gärna in och kolla bloggen där du får se mer om vad man får arbeta med när man gör sin praktik i Sydafrika

Här nedan hittar du länken till bloggen

http://blogg.realgymnasiet.se/realgymnasiet-utomlands/?cat=27

Säger Wilfredo Vigorena på Realgymnasiet i Göteborg

 

Vill du veta mer om hur du kan göra DIN praktik i Sydafrika? kontakta Wilfredo Vigorena

Telefon:0766-27 43 76

E-post: wilfredo.vigorena@realgymnasiet.se

 

 

2018-11-27

Nio myter om ditt gymnasieval

Nu närmar sig gymnasievalet, spännande eller hur? Det kan samtidigt vara lätt att bli stressad över gymnasievalet och bli orolig för att välja fel. Skolverket har därför under hösten tagit fram en folder under namnet ”Gymnasiemytologin” där de listar de nio vanligaste myterna, och svar på dessa. …

Nu närmar sig gymnasievalet, spännande eller hur? Det kan samtidigt vara lätt att bli stressad över gymnasievalet och bli orolig för att välja fel. Skolverket har därför under hösten tagit fram en folder under namnet ”Gymnasiemytologin” där de listar de nio vanligaste myterna, och svar på dessa.

 

Myt 1: “Gymnasivalet avgör din framtid”

Nej, det är bara ett val av grundutbildning. Många tänker att gymnasievalet avgör vad man ska göra resten av livet. Men så är det inte, som tur är. Gymnasievalet är ett val av grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på.

 

Myt 3: “Välj ett högskoleförberedande program så håller du alla dörrar öppna”

Nja, valfriheten är minst lika stor med ett yrkesprogram. De högskoleförberedande programmen leder i första hand till vidare studier på högskolan – under förutsättning att man har rätt behörighet och tillräckligt goda resultat för att komma in på utbildningarna. Yrkesprogrammen leder direkt till en massa intressanta yrken både i Sverige och andra länder. Om du väljer vissa kurser på ditt yrkesprogram, får du också en grundläggande högskolebehörighet. Exakt vilka kurser som behövs ser olika ut på olika program. Hur det ser ut på Realgymnasiet kan du läsa mer om här.

 

Myt 5: På ett yrkesprogram får du ingen högskolebehörighet

Jo, alla kan få högskolebehörighet! Vilket yrkesprogram du än väljer har du alltid rätt att inom ramen för programmets 2 500 poäng läsa de kurser som gör att du får grundläggande behörighet till högskolan.

Läs om alla nio myter i foldern här.

2018-11-14

Nordic Choice Hotels och Realgymnasiets nya hotellutbildning får pris

  Nordic Choice Hotels och Realgymnasiets nya hotellutbildning fick under torsdagen 8 nov, Travel News Wilhelmina Skogh-pris i kategorin bästa banbrytare. Priset delas ut till personer och företag som utmärkt sig i sann Wilhelmina Skogh-anda.   Så här löd Travel News motivering: “Alla prat …

 

Nordic Choice Hotels och Realgymnasiets nya hotellutbildning fick under torsdagen 8 nov, Travel News Wilhelmina Skogh-pris i kategorin bästa banbrytare. Priset delas ut till personer och företag som utmärkt sig i sann Wilhelmina Skogh-anda.

 

Så här löd Travel News motivering:

“Alla pratar om kompetensbristen i besöksnäringen, men här är någon som faktiskt gör något. Rejält.”

Nordic Choice Hotels tillsammans med Realgymnasiet har startat en lärlingsutbildning som både ger högskolebehörighet och sex månaders garanterad anställning efter avslutad gymnasieutbildning. Bakgrunden till utbildningen är den stora kompetensbrist som finns inom besöksnäringen.

 

– Vi är otroligt glada över att initiativet uppmärksammas av branschen. Den nya hotellutbildningen kommer att förbättra vår tillgång till arbetskraft och ge elever en relevant och modern yrkesutbildning som garanterat kommer ge dem jobb, vilket är unikt i Utbildningssverige. Vi är mycket stolta att som första hotellkedja kunna erbjuda en attraktiv utbildning med många möjligheter tillsammans med Realgymnasiet, samtidigt som vi faktiskt gör något åt kompetensbristen i branschen, säger Petter Stordalen, grundare Nordic Choice Hotels.

 

Är du intresserad av vår utbildning och vill veta mer om hur du gör för att söka till oss? fyll i intresseanmälan så kontaktar vi dig.

https://larande.dricrm.com/index.php?entryPoint=webtolead

 

2018-11-09

”Jag har inte haft en tråkig dag på den här utbildningen.”

Så säger Cassandra Seger Elmkvist som går i årskurs 1 på Realgymnasiets nya hotellutbildning i Stockholm. Utbildningen görs i samarbete med Nordic Choice Hotels och ger en jobbgaranti på minst 6 månader efter avslutad utbildning på något av alla 190 Nordic Choice Hotels hotell runt om i Norden. Till …

Så säger Cassandra Seger Elmkvist som går i årskurs 1 på Realgymnasiets nya hotellutbildning i Stockholm. Utbildningen görs i samarbete med Nordic Choice Hotels och ger en jobbgaranti på minst 6 månader efter avslutad utbildning på något av alla 190 Nordic Choice Hotels hotell runt om i Norden.

Till hösten 2019 startar hotellutbildning i Göteborg. Hotellet vi kommer samarbeta med är Clarion Hotel Post i centrala Göteborg.

 

Hej Cassandra! Varför valde du just hotellutbildningen?
-Det var så att min studievägledare tipsade om denna utbildning. Jag kände direkt att ” vi testar”. Det var den bästa chansningen jag gjort!

 

Vad skulle du vilja göra i framtiden?
– Jag vill garanterat arbeta med något i hotellbranschen. Det har verkligen fastnat hos mig hur det går till här på Quality Hotel Globe i Stockholm, där vi har vår lärlingsplats. Det är så kul!

 

Vad gör ni på utbildningen?
-Vi får göra allt möjlig. Från och med nu och 20 veckor framåt ska vi få testa på lite olika grejer i grupper så som att jobba på frukosten, i konferensen och med housekeeping.

 

Vad är det bästa med utbildningen?
-Det bästa med utbildningen är att vi får vara testa på att arbeta i den riktiga branschen på ett toppklassad hotell två dagar i veckan.

 

Vad är det roligaste ni fått göra under den första månaden?
-Det roligaste var häromdagen då det var som ett litet event på hotellet och jag jobbade i konferensen. Det var så kul att få olika uppgifter, svara på frågor och hjälpa till. Vi fick till exempel servera mat till gästerna.

 

Har du några tips till andra ungdomar som vill studera eller jobba inom hotell?
-Mitt bästa tips är att alltid vara glad och öppen att testa nya grejer våga ta för dig, för det är verkligen jätteroligt.

 

Skulle du rekommendera hotellutbildningen på Realgymnasiet till andra?
-Absolut! Det här är en upplevelse jag inte visste fanns. Vi behöver inte bara sitta i en skolbänk utan vi får vara ute i branschen och lära oss allt på riktigt redan från start. Plus att jag inte haft en ända tråkig dag på denna utbildning.

2018-11-06

Realgymnasiets och Petter Stordalens nya hotellutbildning kommer till Lund och Göteborg

  Nu kan de ungdomar som börjar gymnasiet i Lund och Göteborg nästa höst söka till Realgymnasiets nya hotellutbildning som görs tillsammans med Petter Stordalens Nordic Choice Hotels. Besöksnäringen växer men samtidigt är det svårt att hitta personal med rätt kompetens och utbildning. Lärande i Sver …

 

Nu kan de ungdomar som börjar gymnasiet i Lund och Göteborg nästa höst söka till Realgymnasiets nya hotellutbildning som görs tillsammans med Petter Stordalens Nordic Choice Hotels. Besöksnäringen växer men samtidigt är det svårt att hitta personal med rätt kompetens och utbildning. Lärande i Sverige, som driver Realgymnasiet, och hotellkoncernen Nordic Choice Hotels bestämde sig för att göra något åt saken. I augusti startade de därför en ny hotellutbildning med jobbgaranti på Realgymnasiet i Stockholm. Nu kommer den även till Realgymnasiet i Lund och i Göteborg.

 -Det känns jätteroligt att vi kan erbjuda våra elever i Lund denna fantastiska utbildning. Jag är stolt över att vara del av en skola som samarbetar med de främsta i branschen. Att vi kan bidra till den kompetensutveckling som efterfrågas och även erbjuda våra elever en utbildning som resulterar i jobb och högskolebehörighet känns väldigt bra, säger Martina Lindvall, rektor på Realgymnasiet i Lund.

Utbildningen är en lärlingsutbildning där alla elever dessutom får högskolebehörighet.Eleverna genomför hotellutbildningen på Realgymnasiet i Lund och på Realgymnasiet i Göteborg och även som lärling på Quality Hotel View i Malmö samt Clarion Hotel Post i Göteborg. I slutet av utbildningen kan eleven rikta sina studier mot önskad inriktning inom hotellbranschen. De garanteras även anställning på något av de hotellen som finns inom Nordic Choice Hotels.

Carina Ljung, rektor på Realgymnasiet i Göteborg, är även hon väldigt glad över utbildningen som kommer till hennes skola.

-Det känns helt fantastiskt att vi får möjligheten att erbjuda denna kvalitativa och unika utbildning som dessutom ger våra elever en jobbgaranti på minst sex månader.

De lokala samarbetshotellen ser fram emot samarbetet med Realgymnasiet och uttrycker ett stort behov av rekrytering i framtiden.

-Vi är otroligt stolta och glada att vi fått möjligheten att vara med och starta upp denna hotellutbildning här på Quality Hotel View. Besöksnäringen växer för varje år och är därför i behov av driven och kompetent personal som brinner för branschen. Vi ser verkligen fram emot att få välkomna de första eleverna till tre händelserika och givande år tillsammans med oss här i Hyllie, säger Jenny Pieplow Benestam, hotelldirektör på Quality Hotel View.

Vi vill vara med och inspirera våra ungdomar till att arbeta på hotell. Det är en strålande framtid med alla möjligheter till att utvecklas. Vår nya VD började en gång i receptionen på ett hotell. Arbete kan vi garantera om du gillar service och sprida glädje. Nordic Choice Hotels öppnar tre stora hotell i Göteborg inom en snar framtid, säger Maria Vallin,Passion Manager/HR på Clarion Hotel Post.

 

2018-10-04

Realgymnasiet satsar på APL i Irland

Från och med vårterminen 2019 kommer elever som läser djurvård-, hund- och hästutbildningen på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet att kunna göra sin APL på Irland. Lärande i Sverige, som driver 14 Realgymnasieskolor runt om i landet, har inlett ett samarbete med det irländska företaget Equipeople …

Från och med vårterminen 2019 kommer elever som läser djurvård-, hund- och hästutbildningen på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet att kunna göra sin APL på Irland. Lärande i Sverige, som driver 14 Realgymnasieskolor runt om i landet, har inlett ett samarbete med det irländska företaget Equipeople som specialiserar sig på att erbjuda olika former av praktik inom djurhållning till ungdomar från hela Europa.

-Genom samarbetet med Equipeople kan vi erbjuda våra djurvård-, hund- och hästelever nya spännande APL-platser på Irland i nära samarbete med olika djurbranscher. Tillsammans med Equipleople har vi under förra läsåret gått igenom våra rutiner för säkerhet, arbetsmiljö och kvalitetssäkring och nu har vi alla system på plats för att kunna initiera samarbetet. Vi känner oss trygga med att den erfarna och kunniga personalen på Equipleople hjälper oss att finna lämpliga APL-platser och handledare, säger Patrik Wigelius, affärsområdeschef för Realgymnasiet.

Det är elever som läser andra och tredje året på djurvård-, hund- och hästutbildningen som kommer att ha möjlighet att söka APL-platserna. Equipeople förmedlar APL-platser på en stor mängd, mindre företag inom olika typer av djurhållning. Eleverna kommer bland annat att få göra sin APL på gårdar som exempelvis har köttproduktion, mjölkproduktion och ridskolor.

-Vi har sett en efterfrågan på praktik på Irland från både elever och lärare, så vi är väldigt glada över samarbetet. Utöver djurhållning kommer eleverna få träna språkliga kunskaper och färdigheter och de ökar sina kunskaper och sin förståelse för andra länder och kulturer kopplat till bland annat naturkunskap, biologi, samhällskunskap, religion och historia, fortsätter Patrik.

Viktigt med tydlig koppling till utbildningen

APL-perioden är tre veckor lång och elevernas inriktning matchas mot de APL-platser som erbjuds för att lärandet ska få en tydlig koppling till deras utbildning.

Anna Andbjer, verksamhetsansvarig för programutveckling på Realgymnasiet, lyfter fram fördelarna med den internationella erfarenheten som eleverna får.

-Att erbjuda elever APL utomlands är en viktig del i vårt internationaliseringsarbete. Vi hoppas att den internationella erfarenheten ska bidra till en högre grad av anställningsbarhet både i Sverige och utomlands.

Även Equipeople är väldigt glada över det nya samarbetet.

– Vi är väldigt nöjda med samarbetet med Realgymnasiet. Vi har ett stort antal värdfamiljer som ser fram emot att välkomna en svensk student. Irland är ett underbart land med varma och vänliga människor. Vi tror att partnerskapet mellan Realgymnasiet och Equipeople kommer att vara till fördel både för våra värdfamiljer och för eleverna, säger Caroline Lane, VD för Equipeople.

2018-09-11

Ester Anderssons resa inom hundsporten

Jag har alltid haft hundintresse och blev överlycklig när jag fick min första hund. Då började jag gå hundkurser för att lära mig mer om hundar och hundträning och fastnade direkt för agility. Jag och Bruno (min första hund) tränade mycket och började till slut att tävla. Vi gick på många olika tävl …

Jag har alltid haft hundintresse och blev överlycklig när jag fick min första hund. Då började jag gå hundkurser för att lära mig mer om hundar och hundträning och fastnade direkt för agility.

Jag och Bruno (min första hund) tränade mycket och började till slut att tävla. Vi gick på många olika tävlingar och jag lärde mig massor, dock så tyckte inte Bruno det var jätteroligt med tävlingar så vi slutade att tävla efter något år.

Eftersom jag fortfarande ville träna och tävla i agility så bestämde sig jag och min familj oss för att köpa en till hund, en Border collie som heter Yapp. Han var motsatsen till Bruno när det gällde träning, han var snabb och VÄLDIGT arbetsvillig. Han brydde sig inte om miljöer eller annat utan bara ÄLSKADE agility, vilket var perfekt för mig!

Vi började träna mycket på att agilityn skulle vara roligt eftersom jag lärt mig av Bruno att det är viktigare att det är roligt än att tävla och vinna.

Nu har Yapp och jag äntligen tävlat för första gången och detta var på Skol-SM som var otroligt roligt och lärorikt! Det bästa med tävlingar är att man lär sig vad man behöver träna på för att det ska bli ännu bättre och roligare!

Jag ångra inte en minut att jag valde Realgymnasiet, här har jag lärt mig massor om hundar och fått erfarenhet om tävlingar. Jag känner att jag har utvecklats inom hundsporten.

 

 

Om du är hundintresserad kan jag verkligen rekommendera min skola, klicka på länken här nedan fyll i intresseanmälan.

http://intresseanmalan.realgymnasiet.se

 

hoppas vi ses

/
Ester

2018-04-24

Heltidsmentorskap – ett lyckat koncept på Realgymnasiet

Jag heter Anna Linders och jag arbetar som mentor på Realgymnasiet i Göteborg, i den här filmen kommer du få höra om arbetet vi mentorer gör på vår skola. Du kommer även få höra eleven, Sara Blå, berätta om hur hon upplever relationen med sin mentor. https://realgymnasiet.se/wp-content/uploads/2018/ …

Jag heter Anna Linders och jag arbetar som mentor på Realgymnasiet i Göteborg, i den här filmen kommer du få höra om arbetet vi mentorer gör på vår skola. Du kommer även få höra eleven, Sara Blå, berätta om hur hon upplever relationen med sin mentor.

 

En viktig del av Realgymnasiets erbjudande handlar om att ge eleverna tillgång till en mentor. Realgymnasiets mentorskapsmodell är unikt på det sättet att mentorerna inte själva arbetar som lärare. Det leder till en mer jämställd relation mellan elev och mentor. Mentorns huvudsakliga uppgift är studiecoaching men de har även andra viktiga funktioner. Mentorerna arbetar inte som lärare och betygsätter inte eleverna. Att arbeta på det här sättet skapar förutsättningar för en jämlik relation mellan mentor och elev.

Eleverna har mentorstid en gång i veckan. Under den tiden så kan man förutom sina studier diskutera ämnen som exempelvis kost, hälsa, sömn, motivation, stresshantering, avslappning, konflikthantering och likabehandling.

När eleven känner sig trygg i hur de ska arbeta för att nå sina studiemål så kan det vara dags att gå vidare med exempelvis jobbcoachning för att förbereda eleverna inför yrkeslivet. Det kan exempelvis innebära hjälp med att skriva ett CV.

 

Exempel på budskap från Realgymnasiets mentorer till eleverna

Du kan, du vill och vågar.

Du är expert på sig själv.

Varje dag är en ny dag full av nya möjligheter.

Hjärta och hjärna tillsammans – intellekt och känsla i balans – det ska bli bra och det ska kännas bra.

Du och jag – vi fixar det – Jag finns här för dig.

Inga människor är fel alla människor är rätt.

Du är viktig för dig själv och andra.

2018-04-19

Vi är så glada att vi kan erbjuda våra elever möjligheten att få göra sin praktik i Sydafrika

Just nu är åtta av våra elever i Sydafrika där de gör sin APL (praktik) i tre veckor. Förutom att klara av sina uppgifter i respektive praktikplats ska eleverna blogga och berätta om deras resa och upplevelser i Sydafrika. Här nedan vill vi dela med oss av några delar från bloggen.   ”Att se al …

Just nu är åtta av våra elever i Sydafrika där de gör sin APL (praktik) i tre veckor. Förutom att klara av sina uppgifter i respektive praktikplats ska eleverna blogga och berätta om deras resa och upplevelser i Sydafrika.

Här nedan vill vi dela med oss av några delar från bloggen.

 

”Att se all natur som man bara sett på bild, och se vilda djur i sitt naturliga habitat går inte ens att förklara med ord hur underbart det var.” Fanny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Jag vet inte hur jag ska börja med detta blogginlägg för jag känner mig fortfarande tagen av gårdagens aktivitet.

Familjen Thomson som vi har vår praktik hos här på African Dream Horse har ett projekt i en by strax utanför Hoedspruit. Detta projekt startade Shannon förra året där hon tar hand om hundar och behandlar dem på plats men också utbilda hundägare i detta område” Stella

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Igår så fick vi lära oss om vad som görs för att förhindra poaching (tjuvjakt). Det är något är ett av de största problemen här i området. Man tränar också anti-poachers, dvs en vaktstyrka som är lite som en militär som skyddar djuren i de mest utsatta områdena.
Anti-poacherna är fett vältränade och duktiga på att röra sig smidigt i naturen så de har en hinderbana de ska klara på några minuter. Vi testade den tillsammans, i hyfsat lugnt tempo och hjälpte varandra. Och tur var väl det, det var så himla varmt och svettigt bara att stå still i solen.” Sonja

 

 

 

 

”Jag hade inte riktigt fattat att jag skulle få se djuren från barnböckerna hemma. Det kändes alldeles för overkligt att de kunde existera och vara så nära. Det var först när jag faktisk såg djuren jag fattade det.” Sonja

 

 

 

 

 

 

 

 

”Jag så mycket att skriva och berätta om samt så mycket att ta med mig härifrån. Att göra den här resan betyder redan mycket mer för mig än vad jag först hade trott. Jag är så glad att jag valde just Realgymnasiet så att jag fick den här möjligheten.” Isabell

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi är så glada att vi kan erbjuda våra elever möjligheten att få göra sin praktik i Sydafrika, eleverna gör ett mycket bra arbete med bloggen där de delar med sig om deras upplevelser i Sydafrika. Gå gärna in och kolla bloggen där du får se mer om vad man får arbeta med när man gör sin praktik i Sydafrika

Här nedan hittar du länken till bloggen

http://blogg.realgymnasiet.se/realgymnasiet-utomlands/?cat=27

Säger Wilfredo Vigorena på Realgymnasiet i Göteborg

 

 

Vill du veta mer om hur du kan göra DIN praktik i Sydafrika? kontakta Wilfredo Vigorena
Telefon:0766-27 43 76

E-post: wilfredo.vigorena@realgymnasiet.se

2018-04-12

Vi är glada över att kunna hälsa dig välkommen till Realgymnasiet i Göteborg

Första omgången i gymnasievalet är avklarad och du har sökt till oss i första hand. Jag som rektor vill hälsa dig välkommen till vår lilla, flexibla och personliga skola.   Jag är glad över att du valt att söka till oss! Jag vill att skolan ska vara en plats där alla trivs, känner sig trygga oc …

Första omgången i gymnasievalet är avklarad och du har sökt till oss i första hand. Jag som rektor vill hälsa dig välkommen till vår lilla, flexibla och personliga skola.

 

Jag är glad över att du valt att söka till oss!

Jag vill att skolan ska vara en plats där alla trivs, känner sig trygga och har lust att lära, utvecklas och utmanas utifrån sina förutsättningar. På Realgymnasiet är det alltid någon som ser och uppmärksammar dina framsteg.

 

För att du ska lära känna skolan och för att se vad våra elever gör hos oss, vill jag rekommendera dig att följa oss på sociala medier.

Hemsidan

https://realgymnasiet.se/skolor/goteborg

Facebook

https://www.facebook.com/realgymnasiet.goteborg

Instagram

@Realgymnasiet

 

Om du har några frågor så tveka inte att höra av dig till vår kommunikatör Wilfredo ”Wiggo”, hans kontaktuppgifter är:

Mobil: 0766-27 43 76
Mail: wilfredo.vigorena@realgymnasiet.se

 

Vi på skolan ser fram emot att få träffa dig till hösten.

 

Varmt välkommen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carina Ljung
Rektor

2018-02-07

Nio myter om ditt gymnasieval

Nu närmar sig gymnasievalet, spännande eller hur? Det kan samtidigt vara lätt att bli stressad över gymnasievalet och bli orolig för att välja fel. Skolverket har därför under hösten tagit fram en folder under namnet ”Gymnasiemytologin” där de listar de nio vanligaste myterna, och svar på dessa. …

Nu närmar sig gymnasievalet, spännande eller hur? Det kan samtidigt vara lätt att bli stressad över gymnasievalet och bli orolig för att välja fel. Skolverket har därför under hösten tagit fram en folder under namnet ”Gymnasiemytologin” där de listar de nio vanligaste myterna, och svar på dessa.

 

Myt 1: ”Gymnasivalet avgör din framtid”

Nej, det är bara ett val av grundutbildning. Många tänker att gymnasievalet avgör vad man ska göra resten av livet. Men så är det inte, som tur är. Gymnasievalet är ett val av grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på.

 

Myt 3: ”Välj ett högskoleförberedande program så håller du alla dörrar öppna”

Nja, valfriheten är minst lika stor med ett yrkesprogram. De högskoleförberedande programmen leder i första hand till vidare studier på högskolan – under förutsättning att man har rätt behörighet och tillräckligt goda resultat för att komma in på utbildningarna. Yrkesprogrammen leder direkt till en massa intressanta yrken både i Sverige och andra länder. Om du väljer vissa kurser på ditt yrkesprogram, får du också en grundläggande högskolebehörighet. Exakt vilka kurser som behövs ser olika ut på olika program. Hur det ser ut på Realgymnasiet kan du läsa mer om här. 

 

Myt 5: På ett yrkesprogram får du ingen högskolebehörighet

Jo, alla kan få högskolebehörighet! Vilket yrkesprogram du än väljer har du alltid rätt att inom ramen för programmets 2 500 poäng läsa de kurser som gör att du får grundläggande behörighet till högskolan.

Läs om alla nio myter i foldern här.

2017-12-13

3 frågor till Realgymnasiets veterinär Jesper Arnö

Hej Jesper! Vad gör man när man är veterinär på Realgymnasiets skolor?  -Hej! Jag jobbar med kvalitetssäkring och vidareutveckling av rutiner inom djurvård för våra skolor som erbjuder utbildningar där man hanterar djur. Jag besöker skolorna och går igenom hur lokalerna ser ut och ger stöd och rådgi …

Hej Jesper! Vad gör man när man är veterinär på Realgymnasiets skolor?

 -Hej! Jag jobbar med kvalitetssäkring och vidareutveckling av rutiner inom djurvård för våra skolor som erbjuder utbildningar där man hanterar djur. Jag besöker skolorna och går igenom hur lokalerna ser ut och ger stöd och rådgivning till vår djurpersonal. Jag tittar också på djurhållning, hygien och smittskydd.

-Vår djurhandbok är något som jag också jobbar med. I den kan man läsa om standardiseringar av våra djuravdelningar, vilka arter vi ska ha, hur man ska sköta burar, skötsel av djur och teknisk utrustning. Tillsammans med programansvarig för djurvård bedömer jag standarden på avdelningarna genom internkontroller terminsvis och jag är även involverad när vi startar nya djuravdelningar som stöd till skolenheten och vår fastighetsavdelning.

 

 Finns det några områden som du tycker är extra viktiga just nu?

-Belysning är ett ämne jag brinner för och jag har arbetat fram nya riktlinjer för terrarier. Om man exempelvis tittar på Skäggagamen, som är en ödla som lever i Australien, så utsätts den i sin naturliga miljö för mycket solljus. Det går inte att jämföra när man sätter den i ett terrarium med konstgjord belysning. Får de inte tillräckligt med ljus så mår de inte bra, de kan bli deprimerade precis som vi människor. Det kan man exempelvis se på att färgen ändras, aptiten försämras, man kan även se minskad aktivitet och brist på intresse för fortplantning. För att skäggagamen ska må så bra som möjligt så handlar det ju i stort om att försöka återskapa de förhållanden de lever under i naturen. Utöver belysning så är det viktigt att exempelvis jobba med foder, temperatur, luftfuktighet och olika typer av miljöberikning. Målet är att skapa olika ”zoner” i terrariet med olika förhållanden så att djuren sedan själva kan reglera sina kroppsfunktioner genom aktivt beteende. Precis som de gör i naturen.

-Ytterligare ett exempel på vad jag brinner för är att införa fågelpellets. Varför, jo ett djur som lever i naturen äter väldigt sällan bara en sak. De äter inte bara frön som vi oftast ger dem. Då är det bättre att ge helfoder eftersom det innehåller allt som burfåglar behöver som bas utöver grönsaker, frukter och insekter. Sjukdomar bland smådjur härrör ofta från felaktig skötsel. Då är det bättre att förebygga om det går, än att behandla.

Vad är din vision framåt gällande arbetet med kvalitetssäkring och standardisering i djurvård?

-Jag drivs av utvecklingsdelen i mitt uppdrag. Slutmålet är ju att ge djuren optimala förutsättningar för att må så bra som möjligt, vad gäller beteende och fysiskt välbefinnande.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-10-26

Realgymnasiet i Göteborg skapar gemenskap och delaktighet för elever med ”Hej-projektet”

Att arbeta för att alla elever ska känna sig sedda och accepterade är viktigt på Realgymnasiet i Göteborg. Därför har de startat ”Hej-projektet”. Projektet startar med en träff där lärarna bjuder in elever för att tillsammans umgås på ett mer informellt plan. Här kan de lära känna varandra ännu lite …

Att arbeta för att alla elever ska känna sig sedda och accepterade är viktigt på Realgymnasiet i Göteborg. Därför har de startat ”Hej-projektet”. Projektet startar med en träff där lärarna bjuder in elever för att tillsammans umgås på ett mer informellt plan. Här kan de lära känna varandra ännu lite bättre. Det följs sedan upp med olika aktiviteter under året.

-Realgymnasiet startade ”Hej-projektet” då det uppmärksammades att en elev på skolan inte kände sig inkluderad i gemenskapen på skolan. Därför beslutade vi att göra något åt det. Det är av stor vikt att alla elever känner sig sedda av oss vuxna och av skolkamrater på skolan. Ett enkelt ”Hej” kan betyda så mycket då man kanske inte har blivit sedd i hemmet, i skolan eller på fritiden. Realgymnasiet ska vara en plats där man är någon och att man känner sig viktig, säger Annacarin Olsson, verksamhetskoordinator, samordning och utveckling mentorskap.

Projektet drivs en gång per år. Första dagen på ”Hej-projektet” startar med en gemensam träff. Det kan exempelvis vara under en frukost eller mingel där elever och lärare umgås tillsammans. Under träffen rullar kortfilmer på projektorn som fokuserar på mobbing, nätmobbing, tolerans för att skapa samtal och diskussioner kring ämnet.

Sedan fortsätter arbetet på flera olika sätt. Under lektionerna så fokuserar man extra mycket på likabehandling, samarbete, synliggörande, tolerans och acceptans. Eleverna får även uppgifter en gång i månaden som de ska jobba med. Det kan exempelvis vara att säga”hej” till alla de möter på skolan eller ge beröm till en klasskamrat, att på olika sätt synliggöra varandra.

Mentorerna har även ett pass med eleverna som syftar på att samtala kring vikten av att se varandra för den de är, inte den som förutfattade meningar säger att de ska vara. Att ge beröm, acceptera och visa medmänsklighet.

Under projektets gång sätter även skolan upp posters på lärarna med en aktuell bild och en bild på dem när de var små. Postern innehåller även information om något personligt för läraren. Syftet med det är att sprida budskapet om att man inte vet allt om alla och den ryggsäcken med livserfarenheter som de bär på. Att man ska visa medmänsklighet och förståelse för andra människor.

-Målsättningen är att bli en skola där alla blir sedda för den de är och att de trivs att vara på skolan.  Det är viktigt att skapa tolerans, acceptans och en miljö där vi säger ”hej” till varandra. Vårt sätt att säga till eleverna att vi ser dem är genom att påbörja ”Hej-projektet” där vi uppmärksammar varje elev. Projektet är en möjlighet för oss att skapa en öppen och kamratlig skola med tolerans mot alla, avslutar Annacarin Olsson.

2017-02-21

Heltidsmentorskap – ett lyckat koncept på Realgymnasiet

En viktig del av Realgymnasiets erbjudande handlar om att ge eleverna tillgång till en mentor. Mentorn har en mycket viktig roll när det kommer till elevernas kunskapsutveckling och stödjer i allra högsta grad dessutom elevernas personliga utveckling. Realgymnasiets mentorskapsmodell är unikt på det …

En viktig del av Realgymnasiets erbjudande handlar om att ge eleverna tillgång till en mentor. Mentorn har en mycket viktig roll när det kommer till elevernas kunskapsutveckling och stödjer i allra högsta grad dessutom elevernas personliga utveckling. Realgymnasiets mentorskapsmodell är unikt på det sättet att mentorerna inte själva arbetar som lärare. Det leder till en mer jämställd relation mellan elev och mentor.

Ofta får mentorerna se konkreta bevis för hur de bidrar till elevens välmående.

-Som mentor kommer jag nära både elever och kollegor. Jag upplever att jag får en översyn och en helhet av varje elevs strävan och vägen till att nå hens mål. Jag får också en bild över mina kollegors sätt att arbeta och ge feedback. Jag är övertygad om att de elever som ser att mentorer och lärare jobbar ihop för att stötta och vägleda, blir peppade och känner sig sedda på ett sätt som gör att de inte bara når sina mål mer frekvent utan till och med kan överträffa dem, säger Johanna Svedberg, lärare och f.d. mentor på Realgymnasiet.

Mentorns huvudsakliga uppgift är studiecoaching men de har även andra viktiga funktioner. De arbetar mycket med psykosociala aspekter som exempelvis att skapa framtidstro och stötta eleven om det känns motigt. Mentorerna arbetar inte som lärare och betygsätter inte eleverna. Att arbeta på det här sättet skapar förutsättningar för en jämlik relation mellan mentor och elev eftersom man undviker den beroendeställning eleven skulle kunna hamna i om mentorn även skulle betygsätta eleven. Förhoppningsvis leder det även till att eleven känner att de kan öppna sig mer. Något som bekräftas av många elever.

-Det som är bra med att mentorerna bara är mentorer är att dom kan fokusera på eleverna och inte behöver förbereda och betygsätta prov. De lär även känna eleverna lite djupare än vad dom hade gjort annars. Det känns som de verkligen bryr sig om eleverna, säger Alexandra som studerar på Stylistutbildningen i Stockholm.

Eleverna har mentorstid en gång i veckan. Under den tiden så kan man förutom sina studier diskutera ämnen som exempelvis kost, hälsa, sömn, motivation, stresshantering, avslappning, konflikthantering och likabehandling. Områden som eventuellt kan vara viktiga att adressera för att få en så bra gymnasietid som möjligt.

I elevcoachingen är det viktigt att det finns ett tydligt framtidsfokus. De elever som lätt når de kunskapskrav som krävs ska stöttas så att även de känner sig utmanade i sin kunskapsutveckling. Här har mentorerna en viktig roll att fylla. När eleven känner sig trygg i hur de ska arbeta för att nå sina studiemål så kan det vara dags att gå vidare med exempelvis jobbcoachning för att förbereda eleverna inför yrkeslivet. Det kan exempelvis innebära hjälp med att skriva ett CV.

Mentorskap gynnar bra resultat
Mentorskapet är en av många olika faktorer som bidrar till att ett stort antal elever från Realgymnasiet, hela 88 procent, är aktiva inom studier och jobb redan sex månader efter avslutad utbildning. Antal elever som tar examen är också hög, den senaste siffran visar 88 procent.

-Vi känner att det här är en bra väg att gå och kommer att fortsätta vidareutveckla det som vi sett fungerar bra, säger Annacarin Olsson, verksamhetskoordinator samordning och utveckling mentorskap.

– Jag tror att det är tack vare våra goda resultat som vi nu ser att andra skolor tar efter vårt mentorskoncept. Det är väldigt roligt att vi är med och driver utvecklingen framåt för skolsverige, säger Ebba Schenholm, marknadsansvarig för Realgymnasiet.


Exempel på budskap från Realgymnasiets mentorer till eleverna

Du kan, du vill och vågar.

Du är expert på sig själv.

Varje dag är en ny dag full av nya möjligheter.

Hjärta och hjärna tillsammans – intellekt och känsla i balans – det ska bli bra och det ska kännas bra.

Du och jag – vi fixar det – Jag finns här för dig.

Inga människor är fel alla människor är rätt.

Du är viktig för dig själv och andra.

 

2017-02-16

Lärare på Realgymnasiet i Göteborg blev nominerade till Lärargalans utmärkelse ”Årets lärare 2016”

Lärargalan uppmärksammar Sveriges lärare. Under våren fick alla gymnasieelever möjligheten att nominera sin favoritlärare på Lärargalans hemsida. 99 procent av alla skolor deltog och nominerade runt sjuhundra lärare runt om i Sverige. I Göteborg nominerades Johanna Svedberg, Malin Rohman och Mats No …

Lärargalan uppmärksammar Sveriges lärare. Under våren fick alla gymnasieelever möjligheten att nominera sin favoritlärare på Lärargalans hemsida. 99 procent av alla skolor deltog och nominerade runt sjuhundra lärare runt om i Sverige. I Göteborg nominerades Johanna Svedberg, Malin Rohman och Mats Nordström.

 

 

– Att få vara med och se eleverna utvecklas till flygfärdiga unga vuxna är en sådan förmån. Att sedan veta att jag bidragit en liten del är bara en bonus, säger Malin Rohman lärare i engelska.

– Jag älskar mitt jobb och för mig är det helt magiskt att en elev tar sig tid att sitta ner och formulera sig så fint. Tänk att just jag har kunnat göra intryck hos just den eleven, det är otroligt häftigt, säger Johanna Svedberg, lärare i svenska.

– Det är fantastiskt roligt att flera av våra duktiga lärare från Realgymnasiet blivit nominerade till galan. Nomineringarna är ett erkännande och bevis för den kvalitet undervisningen på Realgymnasiet står för, och att de lärarsatsningar vi genomför är framgångsrika. Våra elever har under flera år nått bra resultat. Här har våra duktiga lärare en stor och viktig roll. Jag är stolt över att ha så engagerade och kompetenta medarbetare, säger Patrik Wigelius, affärsområdeschef på Realgymnasiet.

Läs mer på Lärargalans hemsida.

2016-08-31

Vår zoolog-Owe pratar djur i TV4:s morgonsoffa

Zoologen Owe Sandström fortsätter att sprida sin kunskap om djur till allmänheten – i sommar gästar han TV4:s morgonsoffa.   Owe Sandström håller i en ugglefjäril och berättar den sanna historien om dess ögonlika form på vingarna, för några elever på Djurvård på Realgymnasiet i Stockholm. …

Zoologen Owe Sandström fortsätter att sprida sin kunskap om djur till allmänheten – i sommar gästar han TV4:s morgonsoffa.

 

Owe Sandström med fjäril

Owe Sandström håller i en ugglefjäril och berättar den sanna historien om dess ögonlika form på vingarna, för några elever på Djurvård på Realgymnasiet i Stockholm.

 
– Vilka djur är egentligen farliga på semestermålet dit man reser? Många kanske oroar sig över att bli stungen av skorpioner fast risken är minimal. Samtidigt missar man helt att skydda sig mot myggor som man nästan säkert kommer träffa på och kan riskera att få en tropisk sjukdom, berättar Owe.

Owe satt med i Morgonsoffan även förra året. Då pratade man ödlor, ormar och hajar. I år blir det mer fokus på sommarsäsongens djur, både svenska och internationella, likväl som gulliga och otäcka, och hur man ska skydda sig om så krävs.

Vad är det som är kul med att sitta som djurexpert i soffan?
– Att sprida kunskap! Vi har en medfödd fascination för sådant som är farligt men det är viktigt att man har riktiga fakta och det kan vi zoologer förmedla. Då kan vi hjälpa till att minska oron och ta bort vanföreställningar.

Owe dyker upp i morgonsoffan 15:e, 22:a och 29:e juli samt 12 augusti. Fler tillfällen kan komma.

 

Owe Sandström porträtt

En härlig bild på Owe Sandström, självklart med naturliga inslag i bakgrunden.

 

Owe Sandströ och elever från Realgymnasiet

Owe har mycket att berätta om den lilla vakteln, som bor fritt inne i Fjärilshuset.

2016-05-18

Nytt samarbete med världstäckande reseföretag

Att resa med GoXplore innebär också att resa till och vara en del av platsen.   På Realgymnasiet arbetar vi nära branschen. Nu har vi påbörjat ett samarbete med GoXplore, som anordnar arbetsresor utomlands med stort fokus på djur, natur och äventyr.   – GoXplore arrangerar fantastiska reso …

GoXplore

Att resa med GoXplore innebär också att resa till och vara en del av platsen.

 

På Realgymnasiet arbetar vi nära branschen. Nu har vi påbörjat ett samarbete med GoXplore, som anordnar arbetsresor utomlands med stort fokus på djur, natur och äventyr.

 

– GoXplore arrangerar fantastiska resor över hela världen som är helt i linje med de utbildningar inom djur och äventyr vi erbjuder, tillsammans med en entreprenöriell anda. Vi tror att vi kan lära och ha ett utbyte av varandra som kommer gagna våra elever, säger Anna Andbjer-Persson på Realgymnasiet, som varit drivande i att sluta avtalet.

En resa med GoXplore innebär att resenären får en unik inblick i ett lands kultur eftersom man arbetar på det ställe man reser till, och deltar i vardagen där.

Samarbetet innebär även att elever som tar studenten från Realgymnasiet får rabatt när de bokar en resa med GoXplore. Erbjudandet gäller i tre år från studenten så det finns gott om tid att spara ihop till reskassan.

– Det är ett viktigt steg i vår internationalisering eftersom alla elever inte kan åka utomlands under sin skoltid men vi samtidigt vill uppmuntra till internationella erfarenheter. Det är ju utvecklande och meriterande både på det personliga och professionella planet.

Mer information om GoXplores resor hittar du på www.goxplore.se.

 

cowboys lejon majs stangdjur

2016-04-26

Realgymnasiet och Evidensia tecknar avtal med fokus på kvalitet i undervisning

  Realgymnasiet har tecknat ett långsiktigt avtal med Evidensia, Europas kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Partnerskapet innefattar ett gemensamt ansvar för kursinnehållet i Realgymnasiets djurvårdsutbildning.   ”Det är fantastisk att kunna erbjuda våra elever möjligheten att lära s …

real-sundsvall-djurvard-marsvin-feb2016-1

 

Realgymnasiet har tecknat ett långsiktigt avtal med Evidensia, Europas kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Partnerskapet innefattar ett gemensamt ansvar för kursinnehållet i Realgymnasiets djurvårdsutbildning.

 

”Det är fantastisk att kunna erbjuda våra elever möjligheten att lära sig det branschen efterfrågar direkt av djurvårdare och veterinärer på djurkliniker och -sjukhus. Vi ser fram emot detta goda samarbete, att få arbeta med Evidensia är ytterligare en kvalitetsstämpel för oss”, säger Anna Andbjer Persson som är programspecialist på utbildningen Djurvård på Realgymnasiet.

Målsättningarna för utbildningen kommer att utvecklas gemensamt. Dessutom kommer eleverna att tränas praktiskt i olika moment som standardiseras på alla 14 Realgymnasier i landet för att säkerställa högsta kvaliteten i undervisningen. Evidensia upplåter praktik- och lärlingsplatser på sina kliniker i Sverige, så att utbildningen genomförs i så nära kontakt med branschen som möjligt. Detta ger elever på Realgymnasiets djurvårds- och hundutbildning möjligheter att lyckas, både i sin utbildning men också i framtiden då det ökar chanserna till arbete.

”Djurvårdare är en mycket viktig personalgrupp i vår verksamhet och vi ser fram emot samarbetet mellan Evidensia och Realgymnasiet. Det ger oss möjlighet att direktpåverka innehållet i utbildningen och på så vis göra eleverna mer anställningsbara och attraktiva för oss som arbetsgivare”, säger Mia Rådberg, Sverigechef Evidensia Djursjukvård.

 

Om Evidensia AB: ”Evidensia består av närmare 160 djursjukhus och kliniker i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Varje år behandlar vi cirka 1 300 000 djur – hundar, katter, smådjur, exotiska djur samt  hästar. Hos oss får viktiga familjemedlemmar veterinärmedicinsk service i världsklass. Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. Bara så kan man skapa morgondagens djursjukvård.”

www.evidensia.se

2016-03-15

Temavecka med fokus på trygghet och tillgänglighet

På Realgymnasiet är det viktigt att man som elev känner sig trygg på skolan. Att känna trygghet är en grund för att trivas och för att kunna lära sig nya saker. I Göteborg startade man därför projektet ”Hej jag ser dig”, en temavecka med fokus på att uppmärksamma sina medmänniskor. Projektet som had …

På Realgymnasiet är det viktigt att man som elev känner sig trygg på skolan. Att känna trygghet är en grund för att trivas och för att kunna lära sig nya saker. I Göteborg startade man därför projektet ”Hej jag ser dig”, en temavecka med fokus på att uppmärksamma sina medmänniskor.

IMG_0652

Projektet som hade sin uppstart på redan under förra läsåret går ut på att alla på skolan, personal såväl som elever, uppmärksammar varandra och pratar om ämnen som medmänsklighet, utanförskap och hur man beter sig mot varandra.

– Första året ägnade vi det en eftermiddag och i år har det blivit ett tema som genomsyrar alla lektioner under en hel vecka. Och förhoppningsvis även långt därefter, berättar Annacarin Olsson, initiativtagare och mentor på skolan.

Under veckan har eleverna på olika sätt fått uppmärksamma varandra och samverka med personer som de kanske inte vanligtvis umgås med för att stärka team-känslan på skolan.

– På mentorslektionen fick eleverna sitta i grupper och gemensamt komma på positiva egenskaper hos varandra. De fick sedan gå upp och presentera detta inför sina klasskamrater. Det var en rolig övning som ledde till vidare härliga diskussioner, berättar Sofia som är mentor på skolan.

Ett ytterligare led i projektet har varit att lärarna har medverkat på affischer uppsatta runtom på skolan där de berättar om hur de själva upplevde sin skoltid när de var yngre.

– Helt plötsligt är det fem personer jag aldrig hälsat på förr som säger ”hej” till mig på vägen från dörren till skåpen. Det är så himla härligt! Det har blivit en sån varm känsla på skolan, säger eleven Emma Hellström.

2015-11-10

Pernilla praktiserar djurvårdsyrket redan under studietiden

Pernilla Rundström i årskurs 3 läser djurvårdsutbildningen på Realgymnasiet i Göteborg. Under sitt sista år har hon kombinerat studierna med att sköta skolans reptiler, däggdjur och fåglar på helger och lov.   I djuravdelningen på Realgymnasiet i Göteborg finns det många djur som behöver skötse …

Pernilla Rundström i årskurs 3 läser djurvårdsutbildningen på Realgymnasiet i Göteborg. Under sitt sista år har hon kombinerat studierna med att sköta skolans reptiler, däggdjur och fåglar på helger och lov.

 

gbg-pernilla-citat

I djuravdelningen på Realgymnasiet i Göteborg finns det många djur som behöver skötsel och tillsyn varje dag. På veckodagarna är det elever och lärare som fixar det men djuren behöver också omtanke på helger och lov. Tre elever i årskurs 3 inom djurvårdsutbildningen har därför möjlighet att bli anställda som djurvårdare under dessa dagar. Eleverna får skicka in en jobbansökan och det krävs att de visat framfötterna under lektionerna och är redo att ta ansvar för att jobba på egen hand. Pernilla har jobbat sedan förra hösten, först med en kompis och sedan själv med djuren.
– Det här är mitt första riktiga jobb, det är väldigt intressant, säger Pernilla.

Pernilla känner att hon under utbildningen har lärt sig mycket nyttigt. I år 1 och 2 har det fokuserats mest på smådjur vilket man behöver kunna för att jobba i djuraffär. Under tredje året har hon läst kurser som handlar mer om djur som hålls i djurpark.
– Det känns som att man har lär sig allt man behöver för att jobba som djurvårdare.
Under sommaren kommer hon jobba i djuravdelningen på Realgymnasiet men hoppas även på något mer extrajobb. Flera andra elever hamnar på djuraffärer men Pernilla vill helst jobba med mer exotiska djur på någon djurpark för att sedan förhoppningsvis komma in på Djursjukskötarprogrammet på SLU i Uppsala.
– Det ska bli spännande att gå vidare, det är ju det här man har jobbat för under gymnasietiden.

2015-08-20

Skolstart höst 2015

För dig som ska börja årskurs 1 börjar skolan torsdag den 20 augusti kl. 13:00. Adressen till skolan är Pusterviksgatan 9 i Göteborg. Ni som går årskurs 2 och år 3 börjar skolan torsdag den 20 augusti kl 09:00. Vi välkomnar er med frukost på skolan. Det kommer bli så kul att träffa er igen! Välkomna …

För dig som ska börja årskurs 1 börjar skolan torsdag den 20 augusti kl. 13:00. Adressen till skolan är Pusterviksgatan 9 i Göteborg.

Ni som går årskurs 2 och år 3 börjar skolan torsdag den 20 augusti kl 09:00. Vi välkomnar er med frukost på skolan.

Det kommer bli så kul att träffa er igen! Välkomna!

2015-08-10

Skolinspektionen ger högsta betyg till Realgymnasiet i Göteborg

Hos Realgymnasiet i Göteborg ligger fokus på elevresultat, utveckling och trygghet. Skolinspektionen anser att skolan lyckas med detta. Därför får skolan noll anmärkningar efter en granskning.   – Att eleverna trivs och är trygga hos oss är alltid ett av våra viktigaste fokus. Det är ju en föru …

Hos Realgymnasiet i Göteborg ligger fokus på elevresultat, utveckling och trygghet. Skolinspektionen anser att skolan lyckas med detta. Därför får skolan noll anmärkningar efter en granskning.

 

NX1B6864 copy

– Att eleverna trivs och är trygga hos oss är alltid ett av våra viktigaste fokus. Det är ju en förutsättning för bra elevresultat. Att Skolinspektionen nu bekräftar att det vi gör i vardagen är bra är förstås extra roligt, säger rektor Maria Solerius på Realgymnasiet i Göteborg.

Realgymnasiet i Göteborg uppfyller alla krav Skolinspektionen ställer när det gäller undervisning och lärande, trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling, samt styrning och utveckling av verksamheten.

Maria berättar också hur skolan kontinuerligt följer upp elevernas kunskapsutveckling.

– Det gör att vi snabbt kan justera i undervisningen vid behov. Märker vi att en metod inte funkar testar vi något annat. Det bidrar till bättre resultat för eleverna. Det är trots allt för dem vi gör detta.

2015-04-27

Öppet hus

Välkommen till Realgymnasiet i Göteborg vid följande datum: Datum för öppet hus och andra aktiviteter hittar ni under länken kalendarium.

Välkommen till Realgymnasiet i Göteborg vid följande datum:

Datum för öppet hus och andra aktiviteter hittar ni under länken kalendarium.

2014-12-02

Realelever vinnare i Skolhunds-SM

Årets upplaga av Skol-SM Hund avgjordes på Plönningegymnasiet i Halmstad den 10-11 maj och elever från både Realgymnasiet i Eskilstuna och Göteborg deltog. Skol-SM Hund är öppet för alla gymnasieskolor med inriktning hund. Göteborgseleven Caroline Pintér knep ett silver i Rallylydnad och Eskilstunal …

Årets upplaga av Skol-SM Hund avgjordes på Plönningegymnasiet i Halmstad den 10-11 maj och elever från både Realgymnasiet i Eskilstuna och Göteborg deltog. Skol-SM Hund är öppet för alla gymnasieskolor med inriktning hund.

Göteborgseleven Caroline Pintér knep ett silver i Rallylydnad och Eskilstunalaget bestående av de fyra sista års-eleverna Linda Carlsson, Alvida Andersson, Michaela Munksgaard och Camilla Axelsson slog till med både guld i Freestyle och Agility Large. Sammanlagt ledde dessa framgångar till ett lagbrons för Eskilstuna-eleverna som blev trea av totalt 18 lag.

– Toppenroligt, jag är så stolt över tjejerna, säger hundläraren Mi Ahl.

Grattis till våra duktiga hundelever!

2014-05-21

Aili vill arbeta med människor och upplevelser

Aili Vesmes går sista året på Äventyrsutbildningen på Realgymnasiet i Göteborg och har varit på en reseledarutbildning i Bad Gastein i Österrike. När vi pratar med henne berättar hon att det har varit en tuff och intensiv vecka med många praktiska moment och ”learning by doing”. – Vi har verkligen f …

Aili Vesmes går sista året på Äventyrsutbildningen på Realgymnasiet i Göteborg och har varit på en reseledarutbildning i Bad Gastein i Österrike. När vi pratar med henne berättar hon att det har varit en tuff och intensiv vecka med många praktiska moment och ”learning by doing”.

– Vi har verkligen fått känna på hur det är att vara reseledare och hur intensivt det kan vara, säger Aili.

Samtliga kursdeltagare har varit indelade i olika grupper där de har arbetat mycket med framställningsteknik och att förmedla saker till de övriga i gruppen.

– Jag har blivit mycket säkrare på att prata inför större grupper och till exempel hur man pratar i mikrofon på en busstransfer, berättar Aili.

Under sina tre år på Äventyrsutbildningen har Aili riktat in sig mycket mot skidor och skidläraryrket via praktikplatser och olika camps, men framhåller även att hon skulle vilja jobba som reseledare i framtiden.

– Jag har insett att jag tycker om att arbeta med människor och att få förmedla upplevelser till människor, säger Aili.

aili-250w

Bilden föreställer Aili på toppen av Getryggen i Jämtlandsfjällen, en tur tillsammans med skolan.

2014-05-21