Header Real Linköping

Helsingborg

Artiklar Helsingborg

Helsingborg – Artiklar

Best of VT -19

Dags för en återblick på vårterminen i bildformat. Svårt att tänka sig att den startade med minus 2 grader och snö och avslutades med mer än 30 grader varmare och strålande sol. Har du glömt hur hösten såg ut? Då kan du återblicka på den här.

Dags för en återblick på vårterminen i bildformat. Svårt att tänka sig att den startade med minus 2 grader och snö och avslutades med mer än 30 grader varmare och strålande sol. Har du glömt hur hösten såg ut? Då kan du återblicka på den här.

2019-06-24

Reseledarutbildning med STS Alpresor i Österrike

Äventyrseleverna i åk 3 har fått möjligheten att åka till Österrike med STS Alpresor för att gå deras reseledarutbildning. Under veckan lärde sig eleverna allt från att möta missnöjda turister till att sälja in resor under lågsäsong. En stor möjlighet att växa och lära sig att bli trygg i sitt ledar …

Äventyrseleverna i åk 3 har fått möjligheten att åka till Österrike med STS Alpresor för att gå deras reseledarutbildning. Under veckan lärde sig eleverna allt från att möta missnöjda turister till att sälja in resor under lågsäsong. En stor möjlighet att växa och lära sig att bli trygg i sitt ledarskap.

De var baserade i Bad Gastein och fick bestiga berg, besöka Venedig och delta på en hel del vandring. Pauline och Elias var de två kunniga guiderna som ledde utbildningen som hade ett stort fokus på ledarskapet, gruppdynamik, guidning i storstäder vs på bussen och hur blir man trygg i att prata inför andra. Men även frågor som hur man hanterar en överförfriskad turist, boka bussar, kontrollera vandringsleder och mycket mer stod på schemat. Eleverna fick träna på att hålla i egna guidningar och som bonus fick de helt ny kunskap om Österrike.

Tidiga morgnar och sena kvällar som fylldes med kunskap, övningar och nya upplevelser. En natt väcktes eleverna av ett larm, för att mitt i natten ha ett kunskapsprov. Som reseledare behöver man nämligen kunna vara skarp om något oväntat händer mitt i natten. Den intensiva veckan resulterade i ett gäng trygga reseledare som nu är redo att guida turister i alla tänkbara situationer.

Under veckan fick eleverna även undervisning av Rasmus tog studenten från Realgymnasiet i Malmö 2016. För tre år sedan var det han som var elev på exakt samma utbildning. Rasmus kom hem med ett jobberbjudande och har sedan studenten jobbat för STS Alpresor i Bad Gastein.

2019-05-22

Tropikariet och Realgymnasiet startar samarbete i Helsingborg

Realgymnasiet i Helsingborg presenterar stolt sin nya samarbetspartner Tropikariet. Här kommer våra elever komma nära branschen och ta del av mycket erfarenhet och kunskap som personalen innehar. Charlotta Strid från Tropikariet: Varför har ni valt att samarbeta med Realgymnasiet? Vi har valt att sa …

Realgymnasiet i Helsingborg presenterar stolt sin nya samarbetspartner Tropikariet. Här kommer våra elever komma nära branschen och ta del av mycket erfarenhet och kunskap som personalen innehar.

Charlotta Strid från Tropikariet:

Varför har ni valt att samarbeta med Realgymnasiet?
Vi har valt att samarbeta med Realgymnasiet för att vi anser det är viktigt att eleverna kommer nära djurvårdsyrket och vi vill vara med och påverka innehållet på djurvårdsutbildningen.

Har du en kort framtidsspaning för branschen och eleverna som utbildar sig till djurvårdare nu?
Vi tror att djurvårdsbranschen alltid kommer att finnas.  Det vi ser är att det kräver djurvårdare med bredare och högre kompetens. Tittar man till vår verksamhet så krävs det utöver kunskaperna kring djuren och deras behov även kompetens inom service och kundbemötande, teknisk utrustning, kemi/labb med exempelvis vattenprover och vattenvärden samt kunna utföra enkla reparationer.

 

Mathias Snecker, djurvårdslärare på Realgymnasiet:

Vad är det som gör Tropikariet till en bra partner och utbildningsarena för eleverna?
För oss är det självklart att Tropikariet med ägaren Magnus Lindqvist i spetsen ska vara en av våra samarbetspartners. När man pratar med anställda och är i parken som får man en fin känsla om att djuren och miljöerna som djuren bor i är av väldigt hög kvalité. De har respekt för djuren och sätter djuren i centrum.

Hur stärker Tropikariet elevernas utbildning?
Flera av elevernas kursmoment passar in på Tropikariet och samtidigt får de utföra sina praktiska färdigheter. Gör det roligt. Lär på riktigt.

Vad säger eleverna om att få ha delar av sin undervisning på Tropikariet?
Första spontana svaret man får av eleverna är att det är kul och att men verkligen får vara med och lära sig på riktigt. Tropikariet har öppet som vanligt när eleverna har undervisning, vilket ger en extra härlig känsla att det är på riktigt säger eleverna. Att få handskas med andra djur än de som finns i djurrummen på skolan ger oss mer erfarenhet av olika djur.

2019-05-02

Linnéa gjorde sin APL på Irland

Redan under hösten 2018 fick Linnéa börja arbeta med sitt cv och personliga brev på engelska. Sedan följde intervjuer, även de på engelska, om varför just Linnéa ska få en av platserna till utlands-APL, hur hon hanterar stress, nya situationer och andra ämnen vanliga på en arbetsintervju. Det var pr …

Redan under hösten 2018 fick Linnéa börja arbeta med sitt cv och personliga brev på engelska. Sedan följde intervjuer, även de på engelska, om varför just Linnéa ska få en av platserna till utlands-APL, hur hon hanterar stress, nya situationer och andra ämnen vanliga på en arbetsintervju. Det var precis som att söka ett jobb, även den långa, nervösa väntan på beskedet om vem som skulle få åka. I slutet av februari var det äntligen dags att påbörja den tre veckor långa resan.

På Irland fick Linnéa komma till en hästgård där hon som ensam praktikant blev utmanad språkligt och växte snabbt in i engelskan som vardagsspråk. Hon bodde hos familjen hon jobbade med och fick både eget rum och eget badrum, vilket hon tyckte var skönt och slapp känna sig i vägen för familjen.

Arbetsdagarna började kl 8.30 och bestod av att sköta hästarna och stallet, utfodra, longera och göra hästarna redo för ridning. Vissa dagar såg helt annorlunda ut då de åkte iväg på hästtävlingar. Hennes lediga dagar spenderades ibland med skolarbete och ibland i Kilkenny med andra elever från Realgymnasiet. Hela resan har gett Linnéa stor kunskap och förståelse för hur ett stall fungerar på Irland, skillnaderna i djurhållningen och gett henne en viktig internationell erfarenhet. Hon har lärt sig mycket om att ta eget ansvar, hennes engelska har blivit mycket bättre och hon rekommenderar alla att göra utlandspraktik.

”Man får en sån härlig självförtroendeboost av att komma hem och känna att man har klarat av att resa utan föräldrar eller lärare som kan hjälpa en. Jag själv känner att jag är säkrare i mig själv och det var faktiskt lättare än jag föreställde mig. Ta chansen!”

 

2019-04-05

Elever fick testa att vara djurskyddsinspektörer under specialveckan

Specialveckan är i full gång för våra elever i årskurs två. Men vad är egentligen en specialvecka? Under en specialvecka jobbar du intensivt med ett tema och lär dig verkligen på djupet. Specialveckorna genomförs ibland på plats i skolan men det kan även innebära att man åker iväg på en specialvecka …

Specialveckan är i full gång för våra elever i årskurs två. Men vad är egentligen en specialvecka? Under en specialvecka jobbar du intensivt med ett tema och lär dig verkligen på djupet. Specialveckorna genomförs ibland på plats i skolan men det kan även innebära att man åker iväg på en specialvecka och träffar elever från andra Realgymnasiet runt om i landet.

 

Igår hade Lund, Helsingborg och Malmö en gemensam Djurskyddsdag!

Lunds djurlärare Linnéa Stålhandske har arbetat som djurskyddsinspektör i 10 år och höll en föreläsning om hur djurskyddskontroller går till och om lagstiftningens funktioner.

Därefter fick eleverna scenarion med anmälningar och fick arbeta med att förbereda en djurskyddskontroll. Sedan genomfördes kontrollerna med hjälp av att man turades om att vara djurägare och djurskyddsinspektörer.

Kontrollerna blev både roliga och lärorika. Mycket skratt blandades med allvar. Eleverna var väldigt nöjda med dagen och berättade att de lärt sig mycket och fått en bättre förförståelse för lagstiftning och kontrollarbetet!

2019-03-15

”Jag har fått möjlighet att ta flera intyg och certifikat som kommer hjälpa mig till framtida jobb”

Hej! Jag heter Linnéa och går Natur och Äventyr i tvåan. Jag valde att läsa på Realgymnasiet eftersom att jag vill lära mig på ett mer praktiskt sätt och faktiskt få komma ut i världen och testa på saker och ting. Jag valde det även för att hela skolmiljön är så olik grundskolan på så sätt att man k …

Hej! Jag heter Linnéa och går Natur och Äventyr i tvåan. Jag valde att läsa på Realgymnasiet eftersom att jag vill lära mig på ett mer praktiskt sätt och faktiskt få komma ut i världen och testa på saker och ting. Jag valde det även för att hela skolmiljön är så olik grundskolan på så sätt att man känner sig verkligen hemma här. Det bästa med min utbildning är att jag får möjligheten att testa på saker som jag aldrig hade gjort annars, till exempel som att dyka, det hade jag aldrig fått för mig att testa på när jag gick i grundskolan men nu så är det en av mina favoritaktiviteter! Jag har även lärt mig väldigt mycket som jag kommer att ta med mig i framtiden och fått möjlighet att ta flera intyg och certifikat som kommer hjälpa mig till framtida jobb. Det roligaste jag har gjort under min utbildning är definitivt att ta dykcertifikat, där fick vi möjligheten att åka ner till Malmö i en vecka och dök tillsammans H2O diving i Lund. Det var verkligen en tuff vecka men man fick så många nya vänner, mycket kunskap och en upplevelse man sent glömmer!

På Natur &  Äventyr läser vi aktivitetsledarskap, naturguidning, kommunikation och servicekunskap. Vi arbetar både praktiskt och teoretiskt då det teoretiska mestadels går ut på att planera våra utflykter och projekt utomhus. Men såklart så förekommer det också att vi har inlämningar och prov. Vi har även APL en gång i veckan, samt block-APL, då får vi vara ute på en arbetsplats som har med vår inriktning att göra och lära oss om hur branschen fungerar.

Mina drömmar för framtiden är att bli flygvärdinna! Jag har haft drömmen sen jag varit liten och håller mig fortfarande kvar på samma spår. Mitt gymnasieval hade ingenting med mitt framtida jobb att göra mer än att jag får erfarenhet att jobba med folk. Jag fokuserade bara på att jag ska ha tre roliga gymnasieår, sen är det ju ett stort plus att jag kan jobba som flygvärdinna direkt när jag går ut och även plugga vidare tack vare att jag går högskoleförberedande.

Funderar du på att börja hos oss på Realgymnasiet så tycker jag verkligen att ni ska besöka oss och se hur familjärt vi har det, det är inte som någon annan skola jag varit på. Du kommer direkt märka hur vi lär oss och hur vi kombinerar det praktiska med det teoretiska!

2019-02-14

Martha är djurvårdsläraren som nyss blev utsedd till landslagsledare i lydnad

Martha Landin arbetar sedan 2016 som djurvårdslärare på Realgymnasiet i Helsingborg. Vid sidan av läraryrket är hon även mycket aktiv inom hundsport och blev nyligen utsedd till ny landslagsledare i lydnad. Du blev nyligen landslagsledare i lydnad. Grattis! Berätta vad uppdraget går ut på och vad so …

Martha Landin arbetar sedan 2016 som djurvårdslärare på Realgymnasiet i Helsingborg. Vid sidan av läraryrket är hon även mycket aktiv inom hundsport och blev nyligen utsedd till ny landslagsledare i lydnad.

Du blev nyligen landslagsledare i lydnad. Grattis! Berätta vad uppdraget går ut på och vad som kommer hända framöver.
Förutom att leda laget under mästerskapen så ska jag genomföra läger där laget träffas och tränar tillsammans. I vanliga fall är lydnaden ingen lagsport men på dom internationella mästerskapen tävlar ekipagen både individuellt och i lag och då är det viktigt att skapa ett starkt team inom laget.
Framför oss har vi en tvådagars Rankingtävling i april där ekipagen samlar på sig poäng till Rankinglistan, ekipagen som placerar sig högst på listan blir uttagen till landslaget som ska representera Sverige på Lydnads VM i Tjeckien i juli.
Det känns otroligt inspirerande att få ta mig an uppdraget som landslagsledare och jag hoppas att vi tillsammans inom landslaget kommer kunna ge Sverige dom bästa förutsättningarna för att lyckas när det gäller.

Vilken utbildning och bakgrund har du?
På gymnasiet gick jag Naturbruk, inriktning djurpark och smådjur, efter studenten sökte jag till en ettårig hundutbildning där jag blev ”Hundkonsult”.
Inom Svenska Brukshundklubben är jag utbildad både som instruktör, MH-figurant och framförallt lydnadsdomare. Jag har fått äran att döma både SM, NM och Belgar VM i Tyskland. Jag var även en del av styrgruppen som aktivt jobbade med Bruks, IPO, Lydnad och Rallylydnads SM 2018 i Blekinge, en riktig utmaning som blev en stor succé.
Jag tränar och tävlar aktivt med mina egna hundar, tillsammans med min pensionerade tollare så deltog vi på Lydnads SM 2014 och självklart drömmer jag om att få kvala till SM igen med mina nuvarande hundar.

Till vardags arbetar du på Realgymnasiet i Helsingborg, hur länge har du jobbat där och varför valde du att börja undervisa?
Jag har jobbat på Realgymnasiet i Helsingborg sedan hösten 2016. Jag blev rekommenderad att söka tjänsten som djurvårdslärare av en kompis, tyckte det lät intressant och utvecklande att få jobba med ungdomar. Nu några år senare så känner jag verkligen att jag har hittat rätt!

Hur kan du använda ditt engagemang inom Svenska Brukshundklubben i din roll som lärare?
Pedagogiken är viktigt både i min roll som lärare men också när jag är ute och dömer lydnadsprov eller hjälpare hundägare med deras hundar. Både i skolan och inom SBK möter jag många olika människor i olika situationer och här gör jag mitt yttersta för att få folk att trivas och bli inspirerad till att vilja lära sig mer och fortsätta utvecklas.

Varför är det så roligt att arbeta med djur och människor?
Det roligaste är när man ser både djur och människor utvecklas tillsammans, relationen blir starkare och man får en förståelse för hur djuret fungerar. Hur härligt är det inte när djuren börjar visa tillit till oss och eleverna växer i sin roll som djurvårdare/hundförare, det av något inspirerar mig!

2019-02-08

”Hos oss på STS finns det en lysande framtid.”

Så säger Anne Sandberg, Global Operating Manager på STS Alpresor. Realgymnasiet har samarbetat med STS Alpresor, Nordens största researrangör, sedan 2013. Enligt Anne så finns det en lysande framtid inom STS. Här berättar Anne mer om samarbetet med Realgymnasiet och om STS Alpresor. Hej Anne Sandber …

Så säger Anne Sandberg, Global Operating Manager på STS Alpresor. Realgymnasiet har samarbetat med STS Alpresor, Nordens största researrangör, sedan 2013. Enligt Anne så finns det en lysande framtid inom STS. Här berättar Anne mer om samarbetet med Realgymnasiet och om STS Alpresor.

Hej Anne Sandberg, Global Operating Manager, STS Alpresor! Vad gör STS Alpresor?
-STS Alpresor grundades 1976 och är Nordens största researrangör med årligen cirka 45 000 gäster. Under vintersäsongen arrangerar STS Alpresor skidresor till 19 resmål i Alperna, till Österrike, Italien och Frankrike. På sommarhalvåret arrangerar STS Alpresor vandringsresor, utflykter och olika temaveckor till Bad Gastein och Cervinia. Att vara aktiv på sin semester blir alltmer populärt och vi har många gäster som återkommer år efter år. Därför satsar vi mycket på vår produktutveckling under sommarsäsongen för att möta den stora efterfrågan som finns av att vara aktiv på sin semester. STS Alpresor äger och driver även hotell i alperna och i Italien.

Förutom att arrangera resor och driva hotell så arrangerar även STS Alpresor en Reseledarkurs som arrangeras 2 gånger om året, i maj och i december. Från reseledarkursen rekryterar sedan STS Alpresor sina guider inför både vinter- och sommarsäsongen. Kursen hålls i Bad Gastein, Österrike och utbildningen ger en otrolig personlig utveckling och kunskap inom resebranschen. Vi ser det även som viktigt att utbildningen hålls i Bad Gastein under pågående säsong då det blir mer verklighetsbaserat och autentiskt på det sättet.

Vad för typ av samarbete har ni med Realgymnasiet?
-Sedan många år deltar elever från Natur- och äventyrsutbildningen på Realgymnasiet på vår Reseledarkurs i Bad Gastein, Österrike. Efter kursen har godkända elever möjlighet till arbete på något av våra resmål, både sommar och vinter.

Vad får eleverna göra hos er?
-Efter godkänd Reseledarkurs har eleverna möjlighet att arbeta som reseledare på något av våra resmål. Som reseledare håller man i välkomstmöten, vandrar med våra gäster, ansvarar för utflykter, håller i busstransfer, gemensam skidåkning och mycket annat. Det är ett spännande jobb som innebär stort ansvar och personlig utveckling. Man lär sig mycket om hur man hanterar olika människor och hur man löser problem. Efter utlandsarbete finns det också möjlighet till fortsatt anställning inom företaget, till exempel på vårt huvudkontor. Vi har flera som jobbar på huvudkontoret som började som reseledare för oss. Jag tycker att reseledaryrket är en mycket bra bas inför framtiden.

-Oavsett om man väljer att bli reseledare eller ej är kursen meriterande eftersom ledarskap och service är viktiga grundstenar i hela branschen och i arbetslivet generellt.

Varför ville ni samarbeta med en gymnasieskola och varför just Realgymnasiet?
-Vi har alltid sett det som viktigt att ha en kontakt med elever och låta dem få möjlighet att använda sina teoretiska studier även i praktiken. I över 20 år har vi samarbetat med olika skolor där vår Reseledarkurs har varit en central punkt för att komplettera skolornas kursprogram. När vi kom i kontakt med Realgymnasiet så såg vi direkt att här fanns det ett ömsesidigt intresse av att arbeta tillsammans. Och på den vägen är det.

Vad för personal har ni behov av i framtiden?
-Inom STS Alpresor så finns det möjlighet att arbeta antingen på huvudkontoret i Göteborg eller som Reseledare eller Platschef på någon av våra resmål i Alperna. Vi ser det som enormt viktigt att ha mix av människor, ålder och erfarenhet på vårt kontor. På så sätt skapar man ett dynamiskt team som driver vårt företag framåt.

2019-01-30

”Svensk naturturism, en bransch med enorma framtidsmöjligheter.”

Så säger Joakim Hermansson, ägare av Upplevelsebolaget och generalsekreterare för Naturturismföretagen. Han menar att naturturism oundvikligen är en lysande framtidsbransch – ett Sverige 2.0. – Vi som arbetar med naturturism är representanter för ett nytt och mer modernt sätt att nyttja naturen som …

Så säger Joakim Hermansson, ägare av Upplevelsebolaget och generalsekreterare för Naturturismföretagen. Han menar att naturturism oundvikligen är en lysande framtidsbransch – ett Sverige 2.0.

– Vi som arbetar med naturturism är representanter för ett nytt och mer modernt sätt att nyttja naturen som resurs för att skapa arbetstillfällen och leva mer hållbart än tidigare. Det är ett smartare sätt att nyttja naturen. I det avseendet är detta en framtidsbransch. Ett Sverige 2.0, säger Joakim.

Joakim driver Upplevelsebolaget som är ett natur- och ekoturismföretag. De var tidigt ute med denna typ av verksamhet och började redan för 25 år sedan. Upplevelsebolaget arrangerar havskajakpaddling, klättring, mountainbiketurer, vandring och även grupputvecklingskoncept och har svenska och internationella kunder.

Vad är det som driver dig inom naturturism Joakim?
-Från början bottnar det i ett eget intresse och passion för aktiva naturupplevelser. Allt mer har det också handlat om en övertygelse om att det är en verksamhet för en hållbar framtid. Jag har också alltid gillat att resa, möta människor och uppleva andra kulturer.

 Vad tror du om framtiden för naturturismbranschen i Sverige?
-Om man tittar på undersökningar om vad folk vill ha och vad som är viktigt när man reser så tickar Sverige i de flesta boxar. Vi är ett förhållandevis stort land med lite befolkning, vi har en vacker natur och fina skogar, fantastiska skärgårdar och en lång kustlinje. Det är säkert och lagom exotiskt. Vi har fantastiska möjligheter på en internationell marknad. Framtiden är ljus men det är upp till oss att förvalta de möjligheterna.

-Konkurrensen globalt ökar markant. Det gör att vi som företag och vi som destination måste utvecklas och bli bättre. Då är det klart att utbilda människor som blir duktiga i det här är viktigt och en pusselbit som måste till. Natur- och äventyrsutbildningar på gymnasienivå, som exempelvis den på Realgymnasiet, är viktiga i det avseendet.

Hur ser du på samarbeten mellan branschen och skola?
-Det är viktigt. Tillförsel av duktiga unga människor till branschen är jätteviktigt.

Vad finns det för karriärmöjligheter i branschen förutom att exempelvis jobba som guide?
 -Guider kommer det alltid att finnas ett behov av och aktivitetsspecifik kunskap är viktigt.
Bara för att du är en duktig klätterinstruktör så innebär inte det att du kan ta ut gäster på havet i en kajak, Det får man ha respekt för och tar lite tid att tillägna sig.

-Jag tycker också att det är viktigt med social kompetens, att man är intresserad av värdskap och andra människor. Du träffar ofta olika sorts människor från olika kulturer. Att vara lösningsorienterad, ha bra ledaregenskaper och känna sig bekväm och lugn i olika situationer är också viktigt.

Vad är dina bästa tips till en ung person som vill få in en fot i branschen?

 1. Om man tycker om att vistas och jobba i naturen så kan naturturismen erbjuda fantastiska jobb i en framtidsbransch!
 2. Försök också att bli riktigt bra på något som det finns underlag för. Om du vill bli paddelguide, då ska du sikta på att bli riktigt bra på just det. Fortsätt vidareutveckla dina specialintressen!

 

 

 

2019-01-25

Alla på snö med Realgymnasiet i Skåne

Snöglädje ska vara en självklar del av en aktiv livsstil. Satsningen Alla på snö initierades av Svenska Skidrådet 2009 och har sedan dess utvecklats till en rikstäckande satsning som drivs av Svenska Skidförbundet tillsammans med bland annat friluftsfrämjandet. Aktiviteten är tänkt att bidra till at …

Snöglädje ska vara en självklar del av en aktiv livsstil. Satsningen Alla på snö initierades av Svenska Skidrådet 2009 och har sedan dess utvecklats till en rikstäckande satsning som drivs av Svenska Skidförbundet tillsammans med bland annat friluftsfrämjandet.

Aktiviteten är tänkt att bidra till att fler barn ska få uppleva glädjen med vinter, snö och skidåkning. En satsning som vi på Realgymnasiet gärna ville vara en del av för att hjälpa till att bidra till snöglädje för barn i årskurs 4. Detta kunde vi även kombinera med att våra elever fick träna på sina ledarförmågor.

Våra elever på Natur- och äventyrsutbildningen fick möjlighet att vara ledare för Alla på snö när det gick av stapeln i mitten av januari på Vallåsen, belägen mellan Halland och Skåne. Med på plats var elever från alla våra tre Skåneskolor, Malmö, Lund och Helsingborg.

De som var involverade i aktiviteten, både elever i årskurs 4 och våra gymnasieelever var eniga i att det var en väldigt givande och rolig dag. De har alla lärt sig mycket. Årskurs 4 eleverna berättar att de lärt sig att åka skidor och finna en glädje i snöaktiviteter och våra gymnasieelever som bland annat lärt sig att leda en grupp på ett pedagogiskt och roligt sätt.

Med på plats var såklart våra äventyrslärare från de olika Skåneskolorna. De var alla imponerade över hur gymnasieelever tog sig an uppgiften och hjälpte barnen att få roliga och lärorika dagar.  De var helt lyriska när de kom tillbaka till skolan och berättade om projektet. Äventyrsläraren Jonas sa: Måste säga igen att detta projekt blev ju otroligt lyckat! Våra elever var ju fantastiska!

Några spontana reflektioner från eleverna i årskurs 4:

”Kolla Erica, jag klarade det!” helt överlycklig.

”Jag kommer ta med mig jättemycket från idag”

”Det har varit sååå kul”

”Ni är världens bästa skidlärare”

”Kan vi inte gå upp i stora backen nu?”

”Jag vill ha din autograf”

”Du ser snällast ut”

”Jag kan själv nu”

Vid frågan om vad som var roligast? ”ALLT var roligt!”

2019-01-22

Mathilda fick jobb på sin APL-plats

Mathilda Lishöj läste djurvård på Realgymnasiet i Helsingborg och fick direkt anställning på hennes APL-plats. Hon har sedan studenten i början av sommaren arbetat som djurvårdare på Evidensia i Staffanstorp. Hur gick det till när du fick jobbet? Allt började när jag i årskurs 3 fick en lärlingsplat …

Mathilda Lishöj läste djurvård på Realgymnasiet i Helsingborg och fick direkt anställning på hennes APL-plats. Hon har sedan studenten i början av sommaren arbetat som djurvårdare på Evidensia i Staffanstorp.

Hur gick det till när du fick jobbet?
Allt började när jag i årskurs 3 fick en lärlingsplats på Evidensia i Staffanstorp. De verkade så nöjda med mitt arbete och prestation under min lärlingstid att de ville ha in mig som djurvårdare om en annan kollega skulle börja plugga till legitimerad djursjukskötare i Uppsala, vilket hon gjorde.

Hur hjälpte din utbildning på Realgymnasiet i din nuvarande yrkesroll?
Realgymnasiet hjälpte mig på det sättet att man hade möjlighet till att vara lärling. Men även utan att vara lärling har jag fått en stor arbetslivserfarenhet på grund av att vi har haft praktik en gång i veckan i alla årskurser, där jag då endast har varit på veterinärkliniker.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?
En typisk arbetsdag ser ut som så att man kollar igenom tidsbokningen och ser vad som väntas komma under dagen så att man är beredd på om det är en avlivning man behöver förbereda för mm. Både jag och min ena kollega hjälper veterinären när det behövs och är en stöttande hand. Vi torkar av undersökningsborden efter varje patient, svarar i telefon för rådgivning och tidsbokning, beställer varor både till klinik och till butik.

Vad är du mest stolt över det du arbetar med på din nuvarande arbetsplats?
Det jag är mest stolt över är att vi har en otroligt nära kontakt kollegor emellan samtidigt som vi får mer kontakt med djurägare och patienter när man är en så pass liten klinik som vi är. Den gemenskapen vi har på vår arbetsplats är det inte många som har.

Vad engagerar dig i ditt jobb?
Det som engagerar mig mest är djuren, djur är något jag alltid har tyckt om sedan jag var liten. Att få ha med djur att göra dagligen och hjälpa dem med olika problem är helt fantastiskt. Det viktigaste för mig är att mina kollegor ska vara lättsamma, trevliga och vi ska ha roligt ihop. Har vi roligt ihop blir automatiskt jobbet roligare.

Vad har du för planer/mål i framtiden?
Jag har inga direkta planer eller mål för tillfället men är inte omöjligt att jag kanske pluggar vidare till något annat senare

Har du några tips till dem som vill arbeta inom samma bransch som du?
Mitt tips är att man ska skaffa sig arbetslivserfarenhet. Det hjälper en något otroligt om man har varit på olika veterinärkliniker om man nu vill vara på klinik. Samma sak gäller djurpark, ju fler ställen du varit på ju bättre tycker arbetsgivaren. Så passa på under utbildningens gång att vara på olika ställen och testa dig fram på vilket sätt du vill arbeta med djur på.

2019-01-16

Best of HT -18

Vi vill önska er alla en god jul och ett gott slut på året. Detta med en riktig bildkavalkad av hösten som gått. Vilka härliga minnen från terminen!

Vi vill önska er alla en god jul och ett gott slut på året. Detta med en riktig bildkavalkad av hösten som gått. Vilka härliga minnen från terminen!

2018-12-20

3 snabba om djurvård

Varför ska man läsa djurvård på Realgymnasiet? Vi frågade djurvårdslärare Mathias Snecker om hans topp tre anledningar. Ni ser hans svar nedan och vill du veta mer är du alltid välkommen att höra av dig till oss. Nära samarbete med branschen vilket ger tillgång till massor av erfarenhet. Specialveck …

Varför ska man läsa djurvård på Realgymnasiet? Vi frågade djurvårdslärare Mathias Snecker om hans topp tre anledningar. Ni ser hans svar nedan och vill du veta mer är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

 • Nära samarbete med branschen vilket ger tillgång till massor av erfarenhet.
 • Specialveckor varje läsår som är kopplade till profilen.
 • Mycket praktisk undervisning, både på och utanför skolan.

 

På bilden ser ni Oscar i NB16 som ger mat till en av våra skäggagamer på skolan. 

2018-12-13

9 myter om gymnasievalet

Det börjar närma sig gymnasievalet. Spännande, eller hur? Men kanske också väldigt svårt. Skolverket har tagit fram de 9 vanligaste myterna om gymnasiet och kanske hjälper det just dig att ta ditt beslut.  Myt 1: Gymnasievalet avgör din framtid. Nej, det är bara ett val av grundutbildning som du sed …

Det börjar närma sig gymnasievalet. Spännande, eller hur? Men kanske också väldigt svårt. Skolverket har tagit fram de 9 vanligaste myterna om gymnasiet och kanske hjälper det just dig att ta ditt beslut. 

Myt 1: Gymnasievalet avgör din framtid. Nej, det är bara ett val av grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på. Oavsett vilka kunskaper du skaffar dig nu så har du nytta av dem även om du byter område, yrke eller till och med land.

Myt 5: På ett yrkesprogram får du ju ingen högskolebehörighet. Jo, alla kan få högskolebehörighet. Vilket yrkesprogram du än väljer har du alltid rätt att inom ramen för programmets 2500 poäng läsa de kurser som gör att du får grundläggande högskolebehörighet.

Myt 7: Vill du jobba utomlands, ska du ju inte gå ett yrkesprogram. Jo, efter ett yrkesprogram kan du jobba överallt. En fördel med yrkesprogrammen är att de direkt efter gymnasiet ger yrkeskunskaper, som är eftertraktade både hemma och utomlands.

Myt 8: Yrkesprogrammen passar för dem som inte vill plugga. Nej, yrkesprogrammen ställer också krav. Den här fördomen grundas på missuppfattningen att yrkesprogrammen skulle vara kortare, enklare eller inte ha teoretiska kurser. ”Slappa” utbildningar. Men så är det såklart inte. Oavsett vilket program du väljer på gymnasiet så läser du alltid de ämnen du känner igen från grundskolan, till exempel svenska, engelska och matematik.

Läs om alla 9 myter hos Skolverket.

2018-11-29

3 snabba om häst

Vi frågade hästansvarig Anna Ardö om varför man ska läsa häst på Realgymnasiet i Helsingborg. Hennes topp tre är följande: Vi möter dig på din nivå, från nybörjare till elit, och ger dig möjligheter att utvecklas inom din intresseinriktning, Som lärling kan vi öppna dörrar till proffsiga branschkont …

Vi frågade hästansvarig Anna Ardö om varför man ska läsa häst på Realgymnasiet i Helsingborg. Hennes topp tre är följande:

 • Vi möter dig på din nivå, från nybörjare till elit, och ger dig möjligheter att utvecklas inom din intresseinriktning,
 • Som lärling kan vi öppna dörrar till proffsiga branschkontakter
 • Du är mycket i stallet men också mitt i stan! Vi samarbetar med duktigt hästfolk på bra stall, stuterier och ridskolor i närheten. Allt för att ge dig bästa tänkbara rid- och hästutbildning genom mycket verklighetsnära praktik. De vanliga skolämnena läser du i våra fräscha skollokaler mitt i centrala Helsingborg.
2018-11-26

”Du lär dig saker som du faktiskt behöver i verkliga livet”

Vad heter du och vilken klass/inriktning går du i? Jag heter Erica Olsson och går Natur och Äventyr i trean. Varför valde du att läsa på Realgymnasiet? Jag valde Realgymnasiet för att vi gör något roligt medan vi lär oss saker i våra kurser. T ex när vi läste Naturguidning 1 så var vi och ledde barn …

Vad heter du och vilken klass/inriktning går du i?
Jag heter Erica Olsson och går Natur och Äventyr i trean.

Varför valde du att läsa på Realgymnasiet?
Jag valde Realgymnasiet för att vi gör något roligt medan vi lär oss saker i våra kurser. T ex när vi läste Naturguidning 1 så var vi och ledde barn i andra klass på en grundskola i stan.

Vad tycker du är det bästa med utbildningen?
Det bästa är att man inte blir trött på att gå till skolan. Du lär dig saker som du faktiskt behöver i verkliga livet genom praktiken och praktiska moment.

Vad är det roligaste du gjort under utbildningen?
Dykcertifikatet, definitivt. Jag utmanade mina rädslor samtidigt som jag hade roligt med mina kompisar. Vi gjorde det som en specialvecka nere i Malmö och Lund med H2O Diving.

Berätta lite kort om din utbildning.
Vi arbetar mycket med ledarskap och planering och sedan genomförande och utvärdering av olika aktiviteter. Det ingår i våra kurser Naturguidning, Kommunikation och Aktivitetsledarskap. Vi läser också Mångbruk av Skog då vår utbildning heter Skog. Då är vi mycket på Vallåsen och lär oss om hur man tar hand om en skog, hur man gallrar och vad man använder träet till.

Vilka är dina drömmar för framtiden?
Min dröm är att bli ridande polis vilket jag kan läsa vidare till i denna utbildningen. Natur och Äventyr är ju en yrkesutbildning men man får också högskolebehörighet.

Varför tycker du att andra ska välja Realgymnasiet?
För det är en rolig utbildning som ger bra egenskaper för livet.

 

2018-10-25

3 snabba om Hund

Vi frågade hundläraren Christina Radeby varför man ska läsa Hund på Realgymnasiet i Helsingborg. Hennes tre största anledningar är: Det här är programmet för dig som är ung och vetgirig och vill lära dig mer om människans bästa vän hunden. På lektionerna varvar vi teori och praktik, det bästa sättet …

Vi frågade hundläraren Christina Radeby varför man ska läsa Hund på Realgymnasiet i Helsingborg. Hennes tre största anledningar är:

 • Det här är programmet för dig som är ung och vetgirig och vill lära dig mer om människans bästa vän hunden.
 • På lektionerna varvar vi teori och praktik, det bästa sättet att få kunskap i kynologi, läran om tamhunden.
 • Undervisningen har vi på Helsingborg Brukshundklubb, i fina lokaler, på bra appellplaner och med skogen bakom husknuten.

 

På bilden ser ni eleven Fia-Gry som tränar tillsammans med sin hund Milou. Vill du veta mer om hund på schemat? Kontakta oss för att boka ett besök.

2018-10-05

Realgymnasiet satsar på APL i Irland

Från och med vårterminen 2019 kommer elever som läser djurvård-, hund- och hästutbildningen på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet att kunna göra sin APL på Irland. Lärande i Sverige, som driver 14 Realgymnasieskolor runt om i landet, har inlett ett samarbete med det irländska företaget Equipeople …

Från och med vårterminen 2019 kommer elever som läser djurvård-, hund- och hästutbildningen på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet att kunna göra sin APL på Irland. Lärande i Sverige, som driver 14 Realgymnasieskolor runt om i landet, har inlett ett samarbete med det irländska företaget Equipeople som specialiserar sig på att erbjuda olika former av praktik inom djurhållning till ungdomar från hela Europa.

-Genom samarbetet med Equipeople kan vi erbjuda våra djurvård-, hund- och hästelever nya spännande APL-platser på Irland i nära samarbete med olika djurbranscher. Tillsammans med Equipleople har vi under förra läsåret gått igenom våra rutiner för säkerhet, arbetsmiljö och kvalitetssäkring och nu har vi alla system på plats för att kunna initiera samarbetet. Vi känner oss trygga med att den erfarna och kunniga personalen på Equipleople hjälper oss att finna lämpliga APL-platser och handledare, säger Patrik Wigelius, affärsområdeschef för Realgymnasiet.

Det är elever som läser andra och tredje året på djurvård-, hund- och hästutbildningen som kommer att ha möjlighet att söka APL-platserna. Equipeople förmedlar APL-platser på en stor mängd, mindre företag inom olika typer av djurhållning. Eleverna kommer bland annat att få göra sin APL på gårdar som exempelvis har köttproduktion, mjölkproduktion och ridskolor.

-Vi har sett en efterfrågan på praktik på Irland från både elever och lärare, så vi är väldigt glada över samarbetet. Utöver djurhållning kommer eleverna få träna språkliga kunskaper och färdigheter och de ökar sina kunskaper och sin förståelse för andra länder och kulturer kopplat till bland annat naturkunskap, biologi, samhällskunskap, religion och historia, fortsätter Patrik.

Viktigt med tydlig koppling till utbildningen

APL-perioden är tre veckor lång och elevernas inriktning matchas mot de APL-platser som erbjuds för att lärandet ska få en tydlig koppling till deras utbildning.

Anna Andbjer, verksamhetsansvarig för programutveckling på Realgymnasiet, lyfter fram fördelarna med den internationella erfarenheten som eleverna får.

-Att erbjuda elever APL utomlands är en viktig del i vårt internationaliseringsarbete. Vi hoppas att den internationella erfarenheten ska bidra till en högre grad av anställningsbarhet både i Sverige och utomlands.

Även Equipeople är väldigt glada över det nya samarbetet.

– Vi är väldigt nöjda med samarbetet med Realgymnasiet. Vi har ett stort antal värdfamiljer som ser fram emot att välkomna en svensk student. Irland är ett underbart land med varma och vänliga människor. Vi tror att partnerskapet mellan Realgymnasiet och Equipeople kommer att vara till fördel både för våra värdfamiljer och för eleverna, säger Caroline Lane, VD för Equipeople.

2018-09-11

Möt mentorn Viktor

En favorit hos eleverna är Viktor, namnet som ofta hörs ropas efter i skolan. Så vad är då bättre än att låta eleverna själva ställa sina frågor till honom? My Stevenson och Olle Almén läser natur & äventyr i åk 3 och lyckades få Viktor att fastna i både text och bild. Vad gör på du på skolan? J …

En favorit hos eleverna är Viktor, namnet som ofta hörs ropas efter i skolan. Så vad är då bättre än att låta eleverna själva ställa sina frågor till honom? My Stevenson och Olle Almén läser natur & äventyr i åk 3 och lyckades få Viktor att fastna i både text och bild.

Vad gör på du på skolan?
Jobbar som mentor.

Vad tycker du om skolan?
Tycker att det är en jättebra skola med fantastiska elever.

Vad tycker du om eleverna på skolan?
Jag tycker att det finns ett otroligt engagemang. Det känns som eleverna trivs och ställer krav på lärarna för att det ska bli så bra som möjligt på skolan. Vissa hänger ju kvar på skolan och spelar kort vilket jag tycker är fantastiskt roligt.

Vad tycker du om lärare på skolan?
Jag tycker att vi har väldigt bra lärare, nu när vi har en hyfsat ny skola så känns det som vi har många saker som kan bli bättre och det känns som lärarna har det drivet att bli bättre också. De ser också eleverna som en individ och inte som en grupp så allt är mer personligt.

Vad gjorde du innan du började jobba på real?
Jag pluggade Idrottsvetenskap i Halmstad.

Vad har varit roligast/bäst med din tid på skolan?
Det är ju absolut eleverna. På loven när eleverna inte är här så är det jättetomt. Det är eleverna som gör skolan. Om vi tar mig i min roll så är det eleverna som hjälper mig att utvecklas.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det är ju relationen till eleverna. Jag tycker att det fantastiskt kul att man har känslan att man kommer fram till eleven och att det blir bättre. Och att eleven kanske klarar något den inte trodde den skulle klara.

Vem är av lärarna är du närmast med?
Vi har nära samarbete med alla, vi är ju en så liten skola så vi har nära kontakt med alla.

Vem av eleverna/vilken årskurs är du närmast med?
Just nu är jag närmast dem jag varit mentor åt ett tag. Men jag tycker att det är spännande nu när det kommit nya elever.

Vad gör du på fritiden?
Jag är väldigt idrottsintresserad så jag är mycket ute och springer och spelar fotboll.

2018-09-05

Vår praktik i Sydafrika

Nellie Berglund läser djurvård och Pauline Rhodin läser häst båda på Realgymnasiet i Helsingborg och de var två av tio elever som åkte till Sydafrika för att göra utlandspraktik under vårterminen. Nu berättar dem om deras vistelse och lärdomar. Pauline: Under 3 veckor hade jag min praktik på African …

Nellie Berglund läser djurvård och Pauline Rhodin läser häst båda på Realgymnasiet i Helsingborg och de var två av tio elever som åkte till Sydafrika för att göra utlandspraktik under vårterminen. Nu berättar dem om deras vistelse och lärdomar.

Pauline: Under 3 veckor hade jag min praktik på African Dream Horse Safari i Hoedspruit, Sydafrika. Vi fick vara med om allt från dressyr och hopplektioner på ridbana, till uteritter i bushen bland vilda djur och att simma med hästarna i en damm. Vi har fått testa rida flera olika hästar och ponnyer och jobbat i ett Sydafrikanskt stall.

Vi har fått utmana oss själva genom att bo ensamma och laga vår egna middag, men vi har också blivit bjudna på afrikansk braai (grill) och haft en gemenskap med människor från hela världen, alltså inte bara lokalbefolkningen.

Vi har hängt med på outreach där vi hjälpt hundägare i en by genom att bada deras hundar i fästingmedel, gett medicin mot parasiter och bokat sterilisering hos veterinär.

Vi har fått uppleva att se vilda elefanter, giraffer, flodhästar, noshörningar, gnuer, zebror och massa fler olika djur rakt framför våra ögon och den här resan har varit helt fantastiskt.

Nellie: Jag hade min praktik i naturreservatet Welgevonden. Lägret låg mitt i en dal i naturreservatet och det rika djurlivet runt omkring gjorde att vi fick leva mitt i naturupplevelsen. Vi bodde i tält där vi sov två och två och vissa sov tre i samma tält. Tälten var ganska stora och luftiga vilket var skönt för när solen stod på kunde de bli säkert 35-40 grader varmt i tältet om man inte öppnade ”fönsterna” och ingången för att lufta. Jag levde på vegankost i Sydafrika så frukost och lunch bestod av mackor med jordnötssmör och vid sidan om hade vi ofta skuren frukt för att fylla ut magen lite extra. Att vara vegan/äta helvegetarisk kost i Sydafrika går men jag rekommenderar att ta med mycket egna snacks.

Vi vaknade oftast 05-06.30 och lämnade campet senast 07:30 för att få ut så mycket av dagen som möjligt. Man packar sin egen lunch dagen innan eller på morgonen och det är viktigt att ha med mycket vatten när man åker ut. Sedan åkte vi runt i reservatet och gjorde olika uppgifter och letade upp djur. Vi kom ofta tillbaka runt 16:30-17:00 tiden och efter det va det fri tid. Skulle man laga mat så gjorde man middag åt allihop och de som lagade mat tog även disken.

Vad fick ni lära er?
Nellie: Vi fick lära oss massor om den Sydafrikanska floran och faunan. Vi lärde oss mycket om hur tjuvjakt påverkar populationerna och vad vi kan göra som turister för att undvika att vara en del av det. Vi lärde oss mycket om djuren och hur samspelet fungerar.

Pauline: Vi fick lära oss massor under vår resa bland annat några skillnader och likheter i hästhållningen mellan Sydafrika och Sverige och om afrikanska hästsjukdomar. Vi fick lära oss hur man longerar hästar i Sydafrika och hur deras hästtävlingar går till. Vi fick också lära oss om anti-poaching program och deras arbete för att förhindra och kämpa mot tjuvjakt där vi en dag blev utmanade att göra en hinderbana. Och såklart har vi fått lära oss massa annat om den sydafrikanska naturen och dess djur.

 

Vad var roligast/häftigast?
Pauline: Det är svårt att välja ut det roligaste/häftigaste för vi fick vara med om så mycket kul. Det var riktigt häftigt att se vilda djur så tätt inpå oss varje dag. Något som var riktigt häftigt var när vi hittade giraffer under en uteritt med hästarna.

Nellie: Det roligaste vi upplevde där nere var att vi var ute och gjorde game transactions och helt plötsligt så kommer det en brunstig strutshane springandes mot oss och vi får skynda oss tillbaka till bilen! Men det häftigaste av allt var ju hela upplevelsen med djur och natur och att få lov att uppleva allt detta. En annan riktigt häftig sak var att vi fick vara med när veterinären sövde och behandlade en noshörningstjur som var skadad efter slagsmål.

Vad var läskigast/tråkigast?
Nellie: Det läskigaste som vi upplevde där nere var när det var storm och hela tältet blåste hela natten. Det åskade, blixtrade och regnade hela natten och vi sov knappt något och skulle upp 05:00… när vi väl hade gått upp och gjort oss redo så sa dem att vi skulle ställa in dagen eftersom att det fortfarande va dåligt väder. Det slutade dock med att vi åkte ut ändå. Som tur var så va vi lediga dagen efter så då kunde vi vila ut.

Pauline: Det läskigaste jag upplevde kan jag faktiskt skratta åt idag. Vi var en heldag i Krugerparken och vi skulle äta lunch på en restaurang som tyvärr hade problem med apor. Under vår lunch blir vi attackerade av ett gäng apor som snor pommes från tallrikarna och vi flyr därifrån hahah… Jag blev skiträdd då men nu är det väldigt kul att tänka tillbaka på.

 

Hur gick det till när ni ansökte till utlandspraktiken?
Pauline: Ansökan började med att vi fick fylla i olika papper på engelska, tex ett europass som liknar ett CV men som andra utanför Sverige också ska förstå. Efter det gick vi vidare till en uttagning där vi fick göra individuella intervjuer, två olika gruppövningar för att se samarbete och problemlösning, m.m. Därefter var det ett par veckors väntan innan vi fick reda på att vi fick chansen att åka.

Nellie: För att ansöka till utlandspraktiken fick vi skriva tre dokument: CV, CV Europass och letter application. Därefter fick vi ha intervjuer nere i Malmö och då skulle en jury bedöma vilka som var redo. Den 30/11-17 fick vi våra beslut att vi fått lov att åka med.

Vad vill ni säga till de som funderar på att söka nästa år?
Pauline: Jag vill bara uppmuntra dem att söka, oavsett om det låter jobbigt eller läskigt, för det är verkligen en otrolig upplevelse.

Nellie: SÖK!!! Ni kommer inte att ångra er!! Processen kan låta komplicerad men det är LÄTT värt det!

 

2018-04-20

Välkommen till vår hundlärare Christina

Christina Radeby tar nu över rollen som hundlärare på Realgymnasiet i Helsingborg. Vi hälsar henne varmt välkommen och är glada över att ha henne på plats. Såhär beskriver Christina sig själv och vad hon ser fram emot med sitt nya uppdrag. Jag har under 10 år varit egen företagare och under dessa år …

Christina Radeby tar nu över rollen som hundlärare på Realgymnasiet i Helsingborg. Vi hälsar henne varmt välkommen och är glada över att ha henne på plats. Såhär beskriver Christina sig själv och vad hon ser fram emot med sitt nya uppdrag.

Jag har under 10 år varit egen företagare och under dessa år arbetat på heltid med hundägarutbildning inom Svenska Brukshundklubben. Mina utbildningar inom området hund är SBK Tävlingsinstruktör, Specialsöksinstruktör, Rallylydnadsinstruktör samt Allmänlydnadsinstruktör och jag har utöver det läst ett flertal specialkurser. 2013 fick jag den hedrande utmärkelsen som årets utbildare inom Svenska Brukshundklubben.

Mitt liv med hund började redan i vaggan eftersom mina förändrar hade Boxer under hela min uppväxt vilket har lagt grunden för den livsstil som hundägandet innebär. Mitt eget stora intresse för hund började när jag köpte min första hund en Riesenschnauzer som följdes av flera i samma ras och har fortsatt med Schäfer samt min sons Dvärgschnauzer. Jag har varit aktiv som tränande och tävlande i Bruksprov, Tävlingslydnad samt Rallylydnad och min unghund Razz tränas mot tävling i IPO, det internationella bruksprovet.

Jag ser nu fram emot att som lärare i hundkunskap på Realgymnasiet få möjligheten att utbilda ungdomarna och att stimulera deras vetgirighet när det gäller såväl hundar som samspelet mellan hund och hundägare.

2018-02-13

Här är alla accepterade precis som de är

Fidde Wiberg läser djurvård i årskurs 2 och pratar om skolan som en hemmiljö där alla får vara precis som man är. Varför valde du att läsa på Realgymnasiet? Jag hade hört om skolan av en vän, och bestämde mig för att gå på öppet hus, efter det var jag helt såld! Vad tycker du är det bästa med utbild …

Fidde Wiberg läser djurvård i årskurs 2 och pratar om skolan som en hemmiljö där alla får vara precis som man är.

Varför valde du att läsa på Realgymnasiet?
Jag hade hört om skolan av en vän, och bestämde mig för att gå på öppet hus, efter det var jag helt såld!

Vad tycker du är det bästa med utbildningen?
Att det är både yrkes och högskoleförberedande, så att man har möjlighet att välja vad man vill göra efteråt.

Vad är det roligaste du gjort under utbildningen?
Paddelhajken vi hade i ettan, det var en riktig rolig upplevelse. Vi paddlade tillsammans med de som går natur och äventyr årskursen över oss, sedan tältade vi, grillade och badade.

Berätta lite kort om din praktik
En gång i veckan har vi praktik, som vi också blir betygsatta på. Just nu är jag ute på en hästgård i Gantofta, där jag får hjälpa till med alla stallets vardagliga sysslor såsom att rida, mocka, rykta och pusta träns och sadlar. Att komma från skolbänken en dag i veckan är inte bara skönt, utan också riktigt kul!

Vilka är dina drömmar för framtiden?
Efter studenten hade jag tänkt jobba och tjäna mina egna pengar något år, innan jag läser vidare till djurskyddsinspektör.

Varför tycker du att andra ska välja Realgymnasiet?
Därför att detta är en ganska liten skola, där alla känner alla. Våra lokaler är fräscha och man får en riktig hemmiljö. Här är alla accepterade, precis som de är!

2018-02-06

Vi lär oss genom att göra det själva

Nellie Berglund går tredje året på Realgymnasiet i Helsingborg med inriktning Djurvård. Hon drömmer om att få jobba med vilda djur efter studenten, men redan om ett par veckor är hon en av de elever som åker till Sydafrika på utlands-APL. Läs om vad Nellie säger om sin utbildning. Varför valde du at …

Nellie Berglund går tredje året på Realgymnasiet i Helsingborg med inriktning Djurvård. Hon drömmer om att få jobba med vilda djur efter studenten, men redan om ett par veckor är hon en av de elever som åker till Sydafrika på utlands-APL. Läs om vad Nellie säger om sin utbildning.

Varför valde du att läsa på Realgymnasiet?
Jag valde att läsa på Realgymnasiet i Helsingborg för att det var en liten skola med stora möjligheter. Jag har i hela mitt liv velat läsa någon typ av utbildning där jag kan få möjligheten att arbeta med djur och samtidigt få arbeta med de bästa i branschen. Jag valde även Realgymnasiet för att jag skulle få möjligheten till praktik och specialveckor.

Vad tycker du är det bästa med utbildningen?
Det bästa med utbildningen är att vi har så pass mycket praktik och specialveckor så att vi är redo att komma ut på arbetsplatser direkt efter studenten. En annan bra grej är också att vi får möjlighet att läsa högskolebehörighet samtidigt som vi får yrkesexamen.

Vad är det roligaste du gjort under utbildningen?
Det roligaste jag gjort under min utbildning är all praktik jag haft men mina absoluta favoritställen jag varit på är Borås Djurpark och Skånes Djurpark. Sen har alla minnen med klassen varit riktigt roliga och det är något jag definitivt kommer sakna!

Berätta lite kort om din utbildning
Vi läser de gymnasiegemensamma ämnena tillsammans så som matte, engelska och svenska. Sen läser man också vissa kurser gemensamt för alla inriktningar, till exempel naturbruk. Sen kan man välja att läsa för att kunna komma in på högskolan osv. Vi jobbar i skolan vissa dagar men det blir ändå ofta studiebesök, mycket praktik och allmänt mycket praktiskt arbete för att vi ska lära oss så mycket som möjligt genom att ”göra det själva”.

Vilka är dina drömmar för framtiden?
Mitt drömjobb i framtiden är att få arbeta med vilda djur, särskilt elefanter och lejon. Det är något med det exotiska som lockar mig och det är något som verkligen intresserar mig.

Varför tycker du att andra ska välja Realgymnasiet?
Det är en bra skola med lagom mycket elever där fokus ligger på eleverna och deras utbildning. Alla kommer varandra nära och det märks verkligen att alla trivs. Jag tycker absolut att man ska välja skola utifrån utbildningsmöjligheter och där får Real jackpot!

2018-01-30

”Jag drivs av att få vara med och utveckla skola”

Så säger Anna Ardö, lärare på Realgymnasiet i Helsingborg. Anna tycker också att det är viktigt att hjälpa eleverna att tro på sin egen förmåga så att de gör bra och modiga val i livet utifrån både hjärta och hjärna. Hej Anna! Vad gör du på Realgymnasiet i Helsingborg? -Jag har många roller. Jag är …

Så säger Anna Ardö, lärare på Realgymnasiet i Helsingborg. Anna tycker också att det är viktigt att hjälpa eleverna att tro på sin egen förmåga så att de gör bra och modiga val i livet utifrån både hjärta och hjärna.

Hej Anna! Vad gör du på Realgymnasiet i Helsingborg?
-Jag har många roller. Jag är förstelärare, lärlingsansvarig, samordnare på hästutbildningen, idrottslärare och natur och äventyrslärare.

 Hur länge har du arbetat på Realgymnasiet i Helsingborg.
-Jag har arbetat här sedan hösten 2015.

Vad gjorde du innan Realgymnasiet?
– Jag jobbade som lärare i idrott, hälsa och franska på andra skolor.

Arbetar ni med några spännande projekt på skolan? Berätta mer om det.
-Inom natur- och äventyrsutbildningen så jobbar vi med ett APL-projekt som innebär att man tränar ledarskap. Eleverna går ihop i ett ledarskaps-team och jobbar tillsammans med planering, genomförande och utvärdering ute på varandras APL-platser. Man tränar sitt ledarskap på olika grupper i olika sammanhang samtidigt som man tränar på att samarbeta med varandra. Eleverna får feedback från flera olika APL-handledare och från deltagarna på aktiviteten.

-På häst har vi startat upp ett samarbete med Helsingborgs Fältrittklubb där vi jobbar med funktionärskap på tävlingar. Man tränar kompetenser som ansvarstagande och samarbete i en typisk branschaktivitet. Jag tycker det är viktigt att eleverna får pröva sina förmågor ute i verkliga situationer, att de får möta branschfolk i skarpt läge. Eleverna får möjlighet att skapa bra kontakter för framtiden och de lär sig vad som är viktigt i en välfungerande organisation.

Du är samordnare på hästutbildningen. Var har du själv för erfarenhet av hästar?
-Hästar är och har alltid varit en viktig del av mitt liv. Jag är intresserad både av avel och sport. Av de hästar som jag har fött upp har jag ridit in de flesta själv och visat en del på unghästbedömningar och tävlat vissa i hoppning och dressyr.

-Nu har jag ett par ston som jag själv tränar hemma och som proffsryttare tävlar med. När de presterat klart ska de in i avelsboxen och producera hopphästar. Det kluriga är att få tiden att räcka till. När man avlar står man snabbt med många hästar som man ska hinna sköta och drar man ner på aveln och satsar på äldre hästar i tävling så kräver själva ridningen mycket mer tid. Att följa mina hästar från föl till tävlingsindivid och avelssto är fascinerande och något som gör mig lycklig.

Vad driver dig i din roll?
– Nyfikenhet på hur undervisning och skola kan utvecklas i dagens samhälle driver mig och även förhoppningen att kunna inspirera några ungdomar till att börja träna vilket kommer ge dem ett bättre liv.
 

2018-01-22

Nio myter om ditt gymnasieval

Nu närmar sig gymnasievalet, spännande eller hur? Det kan samtidigt vara lätt att bli stressad över gymnasievalet och bli orolig för att välja fel. Skolverket har därför under hösten tagit fram en folder under namnet ”Gymnasiemytologin” där de listar de nio vanligaste myterna, och svar på dessa. …

Nu närmar sig gymnasievalet, spännande eller hur? Det kan samtidigt vara lätt att bli stressad över gymnasievalet och bli orolig för att välja fel. Skolverket har därför under hösten tagit fram en folder under namnet ”Gymnasiemytologin” där de listar de nio vanligaste myterna, och svar på dessa.

 

Myt 1: ”Gymnasivalet avgör din framtid”

Nej, det är bara ett val av grundutbildning. Många tänker att gymnasievalet avgör vad man ska göra resten av livet. Men så är det inte, som tur är. Gymnasievalet är ett val av grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på.

 

Myt 3: ”Välj ett högskoleförberedande program så håller du alla dörrar öppna”

Nja, valfriheten är minst lika stor med ett yrkesprogram. De högskoleförberedande programmen leder i första hand till vidare studier på högskolan – under förutsättning att man har rätt behörighet och tillräckligt goda resultat för att komma in på utbildningarna. Yrkesprogrammen leder direkt till en massa intressanta yrken både i Sverige och andra länder. Om du väljer vissa kurser på ditt yrkesprogram, får du också en grundläggande högskolebehörighet. Exakt vilka kurser som behövs ser olika ut på olika program. Hur det ser ut på Realgymnasiet kan du läsa mer om här. 

 

Myt 5: På ett yrkesprogram får du ingen högskolebehörighet

Jo, alla kan få högskolebehörighet! Vilket yrkesprogram du än väljer har du alltid rätt att inom ramen för programmets 2 500 poäng läsa de kurser som gör att du får grundläggande behörighet till högskolan.

Läs om alla nio myter i foldern här.

2017-12-13

My berättar om sin utbildning Natur & Äventyr

My Stevenson (kallas för Steve) är 17 år och pluggar på Naturbruksprogrammet med inriktning mot Natur och Äventyr på Realgymnasiet i Helsingborg. Berätta lite om din tid på Realgymnasiet Helsingborg Under min tid på Real har jag fått fantastiska vänner och haft superroligt! Jag gillar hur jag utveck …

My Stevenson (kallas för Steve) är 17 år och pluggar på Naturbruksprogrammet med inriktning mot Natur och Äventyr på Realgymnasiet i Helsingborg.

Berätta lite om din tid på Realgymnasiet Helsingborg

Under min tid på Real har jag fått fantastiska vänner och haft superroligt! Jag gillar hur jag utvecklas som person här och vilka möjligheter skolan har fått mig att se och ta. Ser verkligen fram emot att fortsätta ha så roligt på mina framtida 2 år på Real!

Varför valde du ditt program, och varför passar det dig?

Jag hade ingen aning vad jag ville göra i framtiden men visste att jag ville utomlands. Upptäckte sedan skolan och programmet på en gymnasiemässa och var inställd direkt. Vi gör så mycket olika saker som att vara på hajk eller leda barngrupper i aktiviteter eller vara ute i skogen och lära oss hur man gallrar. Jag gillar att vi inte bara sitter inne utan att vi gör så mycket ute.

Berätta lite kort om din utbildning!

Vi läser kurser som Kommunikation, Naturguidning och Mångbruk av skog, vilket vi behöver i yrket Natur/Äventyrsguider som vi utbildar oss till. En dag i veckan har vi praktik och en dag har vi profil-dag. På profildagar gör vi mycket olika saker, vissa gånger sitter vi inne och har teori och andra gånger åker vi och klättar eller går ut i skogen. Vi gör lite allt möjligt på profildagar helt enkelt.

Hur är lärarna, lokalerna och klassen?

Jag tycker om både lärare och lokaler. Skolan är ju lagd på ett ställe en skola inte så ofta ligger. Det är ju inte varje dag men ser en skola mellan två nattklubbar, men jag tycker om hur centralt den ligger och hur lätt det är att ta sig till saker i staden. Lokalerna är också annorlunda men jag gillar hur det ser ut. Jag älskar min klass och skulle inte byta ut dem för något i världen.

Vilket är ditt drömjobb och dina framtidsplaner?

Jag har inte riktigt något drömjobb eller något som jag strävar efter att bli men tycker verkligen om vilka möjligheter min linje ger mig. Efter mina 3 år har jag många möjligheter till jobb/utbildning inom skogsyrket samt naturguidning. Men jag kan också ta mina kunskaper från utbildningen och göra något helt annat, som att bli brandman eller starta egen affär.

Tror du att du kommer plugga vidare?

Jag tror inte jag kommer plugga vidare i första fallet. Har alltid siktat in mig på en yrkesutbildning för att jag ville börja jobba så snabbt som möjligt för att jag ville flytta utomlands så snabbt som möjligt. Men om jag skulle plugga vidare skulle det nog vara inom skogsbruk då jag tycker det är intressant och kan se mig själv jobba med det i framtiden.

Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen?

Jag tycker de flesta av våra hajker var varit roliga men det absolut bästa hitintills är att få köra fyrhjuling och ta körkort till det.

Varför skulle du rekommendera programmet till andra?

Skulle rekommendera skolan för att den är annorlunda och det bästa valet jag gjort. Skulle inte vilja gå någon annan stans. Den är ganska liten med inte så många elever och då går man utanför sin klass och får fler vänner. Skulle rekommendera linjen för att vi gör så mycket olika saker hela tiden och lär oss mycket praktiskt. Vi är ute nästan varje chans vi får.

2017-08-22

Vår zoolog-Owe pratar djur i TV4:s morgonsoffa

Zoologen Owe Sandström fortsätter att sprida sin kunskap om djur till allmänheten – i sommar gästar han TV4:s morgonsoffa.   Owe Sandström håller i en ugglefjäril och berättar den sanna historien om dess ögonlika form på vingarna, för några elever på Djurvård på Realgymnasiet i Stockholm. …

Zoologen Owe Sandström fortsätter att sprida sin kunskap om djur till allmänheten – i sommar gästar han TV4:s morgonsoffa.

 

Owe Sandström med fjäril

Owe Sandström håller i en ugglefjäril och berättar den sanna historien om dess ögonlika form på vingarna, för några elever på Djurvård på Realgymnasiet i Stockholm.

 
– Vilka djur är egentligen farliga på semestermålet dit man reser? Många kanske oroar sig över att bli stungen av skorpioner fast risken är minimal. Samtidigt missar man helt att skydda sig mot myggor som man nästan säkert kommer träffa på och kan riskera att få en tropisk sjukdom, berättar Owe.

Owe satt med i Morgonsoffan även förra året. Då pratade man ödlor, ormar och hajar. I år blir det mer fokus på sommarsäsongens djur, både svenska och internationella, likväl som gulliga och otäcka, och hur man ska skydda sig om så krävs.

Vad är det som är kul med att sitta som djurexpert i soffan?
– Att sprida kunskap! Vi har en medfödd fascination för sådant som är farligt men det är viktigt att man har riktiga fakta och det kan vi zoologer förmedla. Då kan vi hjälpa till att minska oron och ta bort vanföreställningar.

Owe dyker upp i morgonsoffan 15:e, 22:a och 29:e juli samt 12 augusti. Fler tillfällen kan komma.

 

Owe Sandström porträtt

En härlig bild på Owe Sandström, självklart med naturliga inslag i bakgrunden.

 

Owe Sandströ och elever från Realgymnasiet

Owe har mycket att berätta om den lilla vakteln, som bor fritt inne i Fjärilshuset.

2016-05-18

Nytt samarbete med världstäckande reseföretag

Att resa med GoXplore innebär också att resa till och vara en del av platsen.   På Realgymnasiet arbetar vi nära branschen. Nu har vi påbörjat ett samarbete med GoXplore, som anordnar arbetsresor utomlands med stort fokus på djur, natur och äventyr.   – GoXplore arrangerar fantastiska reso …

GoXplore

Att resa med GoXplore innebär också att resa till och vara en del av platsen.

 

På Realgymnasiet arbetar vi nära branschen. Nu har vi påbörjat ett samarbete med GoXplore, som anordnar arbetsresor utomlands med stort fokus på djur, natur och äventyr.

 

– GoXplore arrangerar fantastiska resor över hela världen som är helt i linje med de utbildningar inom djur och äventyr vi erbjuder, tillsammans med en entreprenöriell anda. Vi tror att vi kan lära och ha ett utbyte av varandra som kommer gagna våra elever, säger Anna Andbjer-Persson på Realgymnasiet, som varit drivande i att sluta avtalet.

En resa med GoXplore innebär att resenären får en unik inblick i ett lands kultur eftersom man arbetar på det ställe man reser till, och deltar i vardagen där.

Samarbetet innebär även att elever som tar studenten från Realgymnasiet får rabatt när de bokar en resa med GoXplore. Erbjudandet gäller i tre år från studenten så det finns gott om tid att spara ihop till reskassan.

– Det är ett viktigt steg i vår internationalisering eftersom alla elever inte kan åka utomlands under sin skoltid men vi samtidigt vill uppmuntra till internationella erfarenheter. Det är ju utvecklande och meriterande både på det personliga och professionella planet.

Mer information om GoXplores resor hittar du på www.goxplore.se.

 

cowboys lejon majs stangdjur

2016-04-26

Realgymnasiet och Evidensia tecknar avtal med fokus på kvalitet i undervisning

  Realgymnasiet har tecknat ett långsiktigt avtal med Evidensia, Europas kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Partnerskapet innefattar ett gemensamt ansvar för kursinnehållet i Realgymnasiets djurvårdsutbildning.   ”Det är fantastisk att kunna erbjuda våra elever möjligheten att lära s …

real-sundsvall-djurvard-marsvin-feb2016-1

 

Realgymnasiet har tecknat ett långsiktigt avtal med Evidensia, Europas kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Partnerskapet innefattar ett gemensamt ansvar för kursinnehållet i Realgymnasiets djurvårdsutbildning.

 

”Det är fantastisk att kunna erbjuda våra elever möjligheten att lära sig det branschen efterfrågar direkt av djurvårdare och veterinärer på djurkliniker och -sjukhus. Vi ser fram emot detta goda samarbete, att få arbeta med Evidensia är ytterligare en kvalitetsstämpel för oss”, säger Anna Andbjer Persson som är programspecialist på utbildningen Djurvård på Realgymnasiet.

Målsättningarna för utbildningen kommer att utvecklas gemensamt. Dessutom kommer eleverna att tränas praktiskt i olika moment som standardiseras på alla 14 Realgymnasier i landet för att säkerställa högsta kvaliteten i undervisningen. Evidensia upplåter praktik- och lärlingsplatser på sina kliniker i Sverige, så att utbildningen genomförs i så nära kontakt med branschen som möjligt. Detta ger elever på Realgymnasiets djurvårds- och hundutbildning möjligheter att lyckas, både i sin utbildning men också i framtiden då det ökar chanserna till arbete.

”Djurvårdare är en mycket viktig personalgrupp i vår verksamhet och vi ser fram emot samarbetet mellan Evidensia och Realgymnasiet. Det ger oss möjlighet att direktpåverka innehållet i utbildningen och på så vis göra eleverna mer anställningsbara och attraktiva för oss som arbetsgivare”, säger Mia Rådberg, Sverigechef Evidensia Djursjukvård.

 

Om Evidensia AB: ”Evidensia består av närmare 160 djursjukhus och kliniker i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Varje år behandlar vi cirka 1 300 000 djur – hundar, katter, smådjur, exotiska djur samt  hästar. Hos oss får viktiga familjemedlemmar veterinärmedicinsk service i världsklass. Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. Bara så kan man skapa morgondagens djursjukvård.”

www.evidensia.se

2016-03-15

När intresse, skola och framtidsplaner går hand i hand

För Rozjan Mohammed var det nervöst att börja gymnasiet. Han hade precis flyttat från Göteborg och visste inte särskilt mycket om Helsingborg och ännu mindre om gymnasieskolorna eller sina blivande klasskamrater. Men han visste att han vill läsa Hund och med hjälp av SYV, studie- och yrkesvägledare, …

För Rozjan Mohammed var det nervöst att börja gymnasiet. Han hade precis flyttat från Göteborg och visste inte särskilt mycket om Helsingborg och ännu mindre om gymnasieskolorna eller sina blivande klasskamrater. Men han visste att han vill läsa Hund och med hjälp av SYV, studie- och yrkesvägledare, fick han nys om Realgymnasiet.

 

Studiero, trygghet och personlig utveckling

Rozjan gick på en stor skola under högstadiet. Där var det mycket grupperingar och konflikter sinsemellan. Många elever saknade studiero och trygghet i skolan och flera elever upplevde att de hamnade utanför. På Realgymnasiet i Helsingborg, som var helt nytt när Rozjan började hösten 2015, kändes det annorlunda.

– Visst finns det olika grupper här också, men alla respekterar varandra och alla har någon att umgås med. Min mentor hjälpte mig även genom att sitta ned och prata med mig om det jag oroade mig för och tillsammans gjorde vi en plan för mina studier och saker runt omkring.

Det är inte bara val av utbildning att tänka på. Gymnasietiden är några av de viktigaste, och roligaste, åren i ditt liv men då måste du trivas och känna dig trygg på din gymnasieskola också.
Mentorerna på Realgymnasiet är en av sakerna som bidrar till det man kan kalla ett gott skolklimat ute på våra skolor. Förutom att hjälpa till med kursval, utvecklingssamtal och APL-platser (praktik) så jobbar de även med elevernas personliga utveckling och mål.

Att besöka oss och träffa elever, mentorer och är lärare är ett bra sätt att känna efter hur stämningen på en skola är.

– Mitt tips till elever i högstadiet är att gå på alla aktiviteter; gymnasiemässa, Öppna hus och ”skuggning”. Jag kunde ju inte det eftersom jag flyttade från en ny stad precis innan skolan började och jag tror att det var därför det var så nervöst. Lite pirrigt är det nog för alla som ska börja gymnasiet, men det ska vara ett bra pirr!

Det stora hundintresset

Rozjan bor i Bjuv och har en halvtimmes resväg till skolan. Då är det skönt med bra förbindelser och att skolan ligger ett stenkast från Knutpunkten. För honom är det värt att åka en stund för att kunna förverkliga sin dröm. Än så länge vet han dock inte om drömmen om att arbeta med hundar kommer innebära att öppna en hundklinik efter veterinärstudier eller om han vill utbilda spårhundar eller arbeta på hundsalong. Det får tiden utvisa!

Rozjan
Hemma är det den tyska spetsen Jake som gör läxorna med Rozjan, eller i alla fall får hänga med när Rozjan repeterar en del av de moment som de övat på vid Vi2 Hundcenter, som är en av skolans samarbetspartners och där eleverna på hundutbildningen har sina profildagar. På sista tiden har Jake fått lära sig att backa på kommando. Rozjan förklarar att han lärt sig att börja ”reta” Jake genom att peta på hans bröstkorg för att sedan kunna gå emot hunden och slutligen endast använda röst eller en fingerrörelse för att Jake ska gå baklänges. Det stora hundintresset förde Rozjan till Realgymnasiet och de kunskaper han får med sig kan han alltså nu använda hemma!
Snart är det dags för APL och Rozjan kommer att vara på hunddagis. Det tror han kommer att passa honom perfekt, och vem vet vilka nya tricks Jake kommer att få lära sig!

2016-02-15

Val-akut för dig med frågor inför gymnasievalet

Har du fortfarande frågor och funderingar kring ditt gymnasieval och våra utbildningar? Undrar du vad man blir efter studenten, hur man kan kombinera yrkesexamen och högskolebehörighet eller hur stora klasserna är, var man äter lunch och hur vi tror att man lär sig bäst?   Du kan alltid ta kont …

Har du fortfarande frågor och funderingar kring ditt gymnasieval och våra utbildningar? Undrar du vad man blir efter studenten, hur man kan kombinera yrkesexamen och högskolebehörighet eller hur stora klasserna är, var man äter lunch och hur vi tror att man lär sig bäst?

 

Du kan alltid ta kontakt med mig som arbetar som kommunikatör på Realgymnasiet.
Jag heter Nathalie Koverman och du når mig mån-fre kl 8-17
på telefon: 076-627 20 50 el mail: nathalie.koverman@realgymnasiet.se

Under de sista dagarna av valet kan du eller din målsman även nå mig på på dessa tider:
Lör 13 feb kl 12-14
Sön 14 feb kl 12-14
Mån 15 feb kl 8-19

2016-02-10

Toppkvalitet på Realgymnasiet i Helsingborg

I augusti öppnade Realgymnasiet upp sina portar i Helsingborg och nu står det klart att skolan får högsta betyg vid Skolinspektionens förstagångstillsyn, noll anmärkningar. På Realgymnasiet på Södra kyrkogatan i Helsingborg finns utbildningarna Djurvård, Häst, Hund och Natur och Äventyr.   ”Jag …

I augusti öppnade Realgymnasiet upp sina portar i Helsingborg och nu står det klart att skolan får högsta betyg vid Skolinspektionens förstagångstillsyn, noll anmärkningar. På Realgymnasiet på Södra kyrkogatan i Helsingborg finns utbildningarna Djurvård, Häst, Hund och Natur och Äventyr.

 

hborg-nollor

”Jag är otroligt nöjd med vår fina skola i Helsingborg och är extra stolt över det teamwork som vi har haft på skolan under höstens uppstart”, säger en stolt rektor Annacarin Jendland.

Vid en förstagångstillsyn ser Skolinspektionen över skolans alla funktioner och att de fungerar. Man ska givetvis följa gällande lagstiftning och rektorer, huvudman, personal och elever intervjuas samt går tillsammans med Skolinspektionen igenom alla rutiner kring exempelvis undervisning, elevhälsa, tillgång till praktikplatser bland mycket annat.

”Det är skönt att se att vi endast tre månader efter skolstart får detta kvalitetskvitto. Att Helsingborg sällar sig till skaran av ”nollor” som Skolinspektionen delade ut till våra skolor i en koncerntillsyn i våras är ytterligare ett tydligt tecken på att Realgymnasiets systematiska kvalitetsarbete fungerar”, säger Per-Erik Lorentzon, gymnasiechef på Realgymnasiet.

För mer information kontakta:
Annacarin Jendland, rektor Realgymnasiet Helsingborg
Mobil: 0721-85 39 14
E-post: annacarin.jendland@realgymnasiet.se

2015-12-14

Inflytt i nya fräscha lokaler

Realgymnasiet i Helsingborg är nu i full gång och i dagarna flyttar elever och lärare in i ljusa och fräscha lokaler på Södra Kyrkogatan 7 i. Nyfiken på hur lokalerna ser ut? Här kan du se bilder från den nya skolan! I augusti välkomnade Realgymnasiet i Helsingborg de första eleverna. Här studerar e …

Realgymnasiet i Helsingborg är nu i full gång och i dagarna flyttar elever och lärare in i ljusa och fräscha lokaler på Södra Kyrkogatan 7 i. Nyfiken på hur lokalerna ser ut? Här kan du se bilder från den nya skolan!

I augusti välkomnade Realgymnasiet i Helsingborg de första eleverna. Här studerar elever på utbildningarna Djurvård, Häst, Hund och Natur och äventyr.

Omvandlingen av lokalerna på Södra Kyrkogatan 7 har pågått för fullt och i dagarna gör elever och lärare sig hemmastadda på skolan. Skolan kommer att vara i två plan. Entré och teoriundervisning finns på fjärde våningen, och våningen under inrymmer en fullstor djuravdelning, bibliotek och andra utrymmen.

– Jag är väldigt nöjd med lokalen och läget. Jag är övertygad om att det blir toppenlokaler för oss att husera i, säger rektor Annacarin Jendland.

IMG_6936

IMG_6941

IMG_6939

IMG_6934

2015-09-16