Real webb header 02

Nyköping

Artiklar Nyköping

Nyköping – Artiklar

Skolavslutning och student!

Snart är det dags att fira skolavslutning och student igen! Tänk vad tiden går fort.. Här nedan kommer lite fakta om som kan vara bra för nära och kära att känna till inför dessa dagar…   Skolavslutning 13/6 år 1 & 2 9.00 Frukost 9.30 Utmärkelser och stipendier 10.00 Tårta och tal från re …

Snart är det dags att fira skolavslutning och student igen! Tänk vad tiden går fort.. Här nedan kommer lite fakta om som kan vara bra för nära och kära att känna till inför dessa dagar…

 

Skolavslutning 13/6 år 1 & 2

  • 9.00 Frukost
  • 9.30 Utmärkelser och stipendier
  • 10.00 Tårta och tal från rektorn

 

Studenten 14/6 

  • 9.40 Samling på skolan för fotografering
  • 11.45 Gemensam promenad för att äta lunch på Lotsen
  • 14.10 Utspring från Lotsen
  • 14.35 Gemensam promenad till Stora torget
  • 15.45 Kortege från Nicolaiskolan till Tessin

Vi ser fram emot två härliga dagar som får avsluta detta läsår!

Mer information finns på  denna länk https://www.nykopingsstudent.se/realgymnasiet-nykoping/

2019-05-10

Nu drar vi till Österrike…

Ikväll fredag 3 maj åker våra Natur och äventyrselever i år 3 med David Bechtel  programutvecklare på koncernen till Göteborg för att sen ta flyget ner till Österrike och STS Alpresors utbildning till reseledare. Tanken var att åka från Arlanda men med en oro för att inte komma iväg på grund av SAS …

Ikväll fredag 3 maj åker våra Natur och äventyrselever i år 3 med David Bechtel  programutvecklare på koncernen till Göteborg för att sen ta flyget ner till Österrike och STS Alpresors utbildning till reseledare. Tanken var att åka från Arlanda men med en oro för att inte komma iväg på grund av SAS strejk så valde man att boka om flyget för säkerhets skull.

Sen flera år tillbaka har vi haft ett centralt samarbete med STS Alpresor som betyder jättemycket för våra elever på Natur och äventyr. De får under denna vecka en möjlighet att få en reseledarutbildning i STS regi. De får möta alla typer av kunder och de sätts på prov för att bevisa att de klarar olika situationer som kan uppstå när man arbetar som turistguide med naturen som arbetsredskap. Väldigt mycket handlar om ledarskap, service och kunna hantera olika situationer med säkerhet i fokus.

Före detta elever som kommit hem efter den här utbildningen bekräftar att det varit tufft men så lärorikt. Gör de ett bra jobb så kan de få STS reseledarcertifikat och rekommendationer att jobba inom STS och det är naturligtvis guld värt.

Vi önskar dem en bra vecka och ett stort lycka till!

2019-05-03

Nyköpings Realstudenter briljerar igen!

Realgymnasiet genomför en undersökning varje år för att få reda på vad våra studenter gör efter gymnasiet. Vi ligger över rikssnittet varje år och detta år är troligen inget undantag. Här får ni årets resultat för Nyköping…   Varje vår har mentorn (Peter i detta fall) i uppdrag att ta kontakt …

Realgymnasiet genomför en undersökning varje år för att få reda på vad våra studenter gör efter gymnasiet. Vi ligger över rikssnittet varje år och detta år är troligen inget undantag. Här får ni årets resultat för Nyköping…

 

Varje vår har mentorn (Peter i detta fall) i uppdrag att ta kontakt med förra vårens studenter för att ställa frågor om vad de gör idag ca 6-8 månader efter studenten. De måste uppfylla kraven på minst 50% sysselsättning för att det  ska räknas som att de är i arbete eller studier när undersökningen görs.

Lika spännande och roligt varje gång säger Peter när vi frågar om hur det gått i år. Kul också när man får höra lite mer om dem och hur de har det, för även om de har slutat så har man ju inte glömt dem. Ibland undrar jag hur det är med dom och vad de gör och då är det här ett jättebra sätt att får reda på det säger Peter. Han är mycket glad och stolt över årets resultat som blev färdigt på tisdagen vecka 15. Hela 94% är i jobb eller studier och det är fantastiskt roligt!

Så vi på skolan säger bara grattis till er alla! Vi är galet stolta över att vi fått vara en del på er väg genom livet!

Stort fortsatt lycka till i fortsättningen allihopa!

2019-04-16

Nio år efter studenten förverkligar Emma sin dröm!

För snart nio år sen klev Emma ut från Realgymnasiet som nybakad student. Redan då förstod vi att Emmas liv skulle kretsa runt hästar för det fanns ett gediget intresse som bara växte under gymnasieåren. Nu har vi haft glädjen att få en intervju med henne, Så läs och peppas av  att inte ge upp sin d …

För snart nio år sen klev Emma ut från Realgymnasiet som nybakad student. Redan då förstod vi att Emmas liv skulle kretsa runt hästar för det fanns ett gediget intresse som bara växte under gymnasieåren. Nu har vi haft glädjen att få en intervju med henne, Så läs och peppas av  att inte ge upp sin dröm!

 

Emma hur länge sen är det du slutade på Realgymnasiet i Nyköping?

Jag tog studenten 2010 som första avgångsklass i Nyköping.

 

Vad arbetar du med idag?

Jag har ett inackorderingsstall samt tar emot både häst och ryttare för utbildning, inom något år hoppas jag även kunna sälja lite hästar. Jag driver än så länge detta vid sidan av då det är svårt att ens komma i närheten av en lön så här tidigt i uppstarten.

 

Vad innebär det att driva företag?

Framförallt långa dagar, jag börjar kl 6 med fodring och utsläpp samt mockning, sedan kommer jag tillbaka vid 16.30 och jobbar till minst 18. 

Den biten som inte innebär kontakt med hästar utan är marknadsföring, bokföring, fakturering o.s.v tycker jag också är väldigt kul då jag gillar siffror och kontroll. Tycker man det är svårt så finns det mycket hjälp att få så var inte rädd att starta upp din dröm om du har en bra affärsplan.

 

Vad gjorde du innan du startade ditt företag?

Jag började 2011 att arbeta som arbetsledare en daglig verksamhet där vi erbjuder arbete i stall. Jag arbetar där på heltid fortfarande och finner det väldigt givande att få arbeta i kombinationen mellan hästarna och människor.

 

Har du haft nytta av din utbildning i ditt yrkesverksamma liv?

Jag hade inte fått tjänsten jag har idag utan hästskötarexamen samt de fina referenser och omdömen som jag fick med mig ifrån gymnasiet.

 

Har du något tips till dem som vill plugga häst och jobba i branschen?

Ta vara på lektionerna i skolan och ställ alla frågor du kan, inga är för dumma! Något jag försummade var företagskurserna som inte minns något av men nu har jag återtagit kunskapen via andra kanaler men det hade varit ännu enklare om jag hade tagit med mig mer ifrån skolan.

 

Har du ambitionen att fortsätta utveckla ditt företag i framtiden och vad ser du då som drömscenariot?

Jag drömmer om att kunna leva på hästarna och bara vara helt egen med några försäljningshästar och sedan inackorderingar i resten av stallet. En lösdrift för unghästar hade också varit roligt. Jag har även en ide om en produkt inom säkerhet i stallarna men den tänker jag inte avslöja ännu.

Jag hoppas även i framtiden kunna ta emot praktikelever från olika naturbruksgymnasium och skulle såklart välja elever från Realgymnasiet i första hand!

 

Något mer du vill tillägga innan vi avslutar?

Jag hade turen att få ha Karin Bjärle som lärare under gymnasiet och drivet hon har förmedlade hon till oss, det bär jag med mig hela tiden. Det hon har lyckats med sedan dess är helt fantastiskt, herregud vilken girl power alltså!

Jag har fortfarande lediga platser kvar i stallet för inackordering och visar er gärna stallet och hur rutinerna fungerar.

21/4 PÅSKDAGEN bjuder Säby Equestrian in till Pay and Jump. Se mer via min Facebooksida eller Instagram.

 

Stort Lycka till Emma!

2019-03-29

En sådan som Jessica borde alla ha!

Förut var hon kurator på skolan en dag i veckan men nu är hon här varje dag och gör underverk med ungdomarna och dom älskar henne. Jessica arbetar som specialpedagogiskt stöd, socialpedagog och kurator på skolan. Hon är en del av skolhälsoteamet och är en ovärderlig resurs här för både elever och pe …

Förut var hon kurator på skolan en dag i veckan men nu är hon här varje dag och gör underverk med ungdomarna och dom älskar henne. Jessica arbetar som specialpedagogiskt stöd, socialpedagog och kurator på skolan. Hon är en del av skolhälsoteamet och är en ovärderlig resurs här för både elever och pedagoger. Nu har ni chans att få en inblick i hennes jobb på skolan…

 

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det absolut bästa med mitt jobb är den nära kontakt och relation jag får till eleverna. Jag får möjlighet att kunna följa deras fantastiska utveckling på skolan. Vara en närvarande, lyssnande vuxen som de kan prata med, ställa besvärliga frågor till eller bara gnälla lite.

Jag gillar verkligen att arbeta i team. Det starkaste teamet är när man arbetar tillsammans åt samma mål. Föräldrar, pedagoger, skolledningen och framför allt eleven. Och den starka teamkänslan tycker jag vi har här på skolan!

Vad har du gjort innan du kom hit?

Under hela mitt yrkesliv har jag arbetat med barn och ungdomar. Jag har arbetat som barnskötare, fritidspedagog, resurspedagog, specialpedagog och kurator.

De sista åren innan jag kom till Realgymnasiet arbetade jag i ett stort projekt som arbetade för att förhindra skolavhopp.  Under dom åren hann jag bygga upp ett mycket bra nätverk inom både fristående och kommunala skolan. Arbetade också mycket nära både socialtjänsten, Num och Bup så man kan kort summera att jag älskar att arbeta med barn och ungdomar. 😊

Hur ser en arbetsdag ut för dig?

Mina dagar är svåra att beskriva då de kan ändras ganska snabbt, men jag kan göra ett försök:

08.00 Möter upp och hälsar på de flesta eleverna. Ett och annat sms skickas också…

08.30 Är med på en lektion för att kunna vara till hjälp.

10.00 Enskilt kuratorssamtal.

11.00 Kollar av enskilda elever och skickar lite fler sms…

11.20 Försöker få iväg alla på lunch😊

12.20 EHT möte med rektor, skolsköterska och mentor.

13.20 Resurstid med vissa elever som behöver lite mer tid eller hjälp med en uppgift.

15.00 Avstämning med elev.

15.45 Personalmöte

17.00 Dags att röra sig hemåt!

Tack Jessica och vi alla är så glada att du är här!!!

2019-03-08

Kalveufori på Irland!

Hej Izabella! Hur har du det på Irland och vad gör du? Det är bra här, tidiga mornar… mindre bra😂 Jag börjar vid 7 på morgonen och då börjar jag med att mata kalvar på morgonen, medan dem vuxna mjölkar. Ibland får jag mjölka lite själv i början för att testa. Det är ungefär 52 kalvar att mata på m …

Hej Izabella!

Hur har du det på Irland och vad gör du?

Det är bra här, tidiga mornar… mindre bra😂

Jag börjar vid 7 på morgonen och då börjar jag med att mata kalvar på morgonen, medan dem vuxna mjölkar. Ibland får jag mjölka lite själv i början för att testa.

Det är ungefär 52 kalvar att mata på morgonen. Jag har fått flaskmata några kalvar också.

Sen är det att städa hos kossorna och fixa mat till dem stora under dagen. (Då passar man på att mysa och klappa dem också😉)

Jag har lite rast från typ 14 – 16. Och efter 16 så är det dags att jobba igen, jag städar en liten stund först och sen så är det dags att mata kalvarna igen.

Vi slutar sen ungefär runt 19, ibland senare också. Det är ungefär hur en dag ser ut och vad man får göra😊

2019-03-01

APL på Irland på Nore Valley Park

Johannes läser djurvård i år 2 och han är på APL på Irland! Här skriver han lite om första veckan och om skillnader när det gäller djurhållning etc. Att få en insikt i hur det är i andra länder gällande arbete, miljö och livet i allmänhet är en bra möjlighet som vi vill ge våra elever för framtiden! …

Johannes läser djurvård i år 2 och han är på APL på Irland! Här skriver han lite om första veckan och om skillnader när det gäller djurhållning etc. Att få en insikt i hur det är i andra länder gällande arbete, miljö och livet i allmänhet är en bra möjlighet som vi vill ge våra elever för framtiden! Här är Johannes egna ord!

Hej

Jag startar varje dag klockan 8:30 på morgonen, och min dag slutar oftast runt 17:00-17:30 med en lunchrast runt klockan 13:00. Jag har fått ansvaret att mata några lamm för hand, och dessa lamm matas just nu fyra gånger om dagen och tre av dem gör jag. En del av de mindre djuren som hålls inomhus har jag fått uppgiften att se efter och mata vissa dagar, de djuren som hålls där är kaniner, ankor, marsvin, hamstrar, höns, en minigris, och några lamm. En del av dem kan jag tycka bo i väldigt små områden, kaninerna har tyvärr inga hus som de kan gömma sig i, och deras föda består för det mesta av pellets med (vad jag tycker) för lite hö om dagen. Det är här som jag kan se skillnaderna mellan Irland och Sverige, jag ser hur lagarna inte är lika stränga över hur de bor och krav på deras välmående.

 

Överlag så är jag nöjd med min plats och familjen jag bor hos, de är trevliga och ser till att jag har det bra och får göra det jag vill (särskilt inom min fritid). Hittills har jag inte stött på några problem och jag tror inte att det kommer vara några problem för mig att hantera min tid här. Än har jag inte haft några problem med vad folket säger, en del personer har en starkare dialekt än andra och gör det svårt ibland att förstå vad de försöker säga, jag har även stött på nya ord som används inom området och inom Irland. Idag (2019-02-23) så har jag varit ledig från arbetet och åkte in till Kilkenny för att titta runt, jag har varit på ställen som till exempel ’Kilkenny Castle’ och ’St. Canice’s Cathedral’.

MvH

Johannes Welvestam

2019-02-25

Tre meningar om skolan!

Vad säger våra elever om skolan om man frågar dem rent spontant? Ja det är alltid lite spännande att fråga och se vad man får för svar… Jag hörde med några stycken och här är deras svar!     Hanna går i trean och läser lärling på djurvård, hon säger: ”Realgymnasiet har fått mig till en m …

Vad säger våra elever om skolan om man frågar dem rent spontant? Ja det är alltid lite spännande att fråga och se vad man får för svar… Jag hörde med några stycken och här är deras svar!

 

 

Hanna går i trean och läser lärling på djurvård, hon säger: ”Realgymnasiet har fått mig till en mer ansvarstagande och självständig person. Det har även gjort mig redo för arbetslivet.”

 

 

Filippa går i ettan och läser häst, hon säger: ”Real är en skola där lärarna ser till ens bästa och hjälper eleven på bästa sätt. Man känner sig trygg på skolan och man känner sig aldrig ensam. Man får lära känna fantastiska lärare, elever och klasskompisar.”

 

 

 

Julia går i trean och läser hund, hon säger: Familjär känsla med en liten skola. Känns inte jobbigt att gå till skolan. Vi har ROLIGT på lektionerna!”

 

 

 

Isabelle går i ettan och läser natur och äventyr och hon säger: ”Det är en sjukt mysig och fräsch skola som man  verkligen känner sig hemma i. Den ger sjukt mycket möjligheter om man brinner för det man väljer. Jag vet att jag kommit rätt och de hjälper mig att komma över alla smådetaljer utan problem!”

2019-02-08

Yrkesutbildning ger jobb!

Eva-Lotta och Erika går Natur & Äventyr i år 3 och Izabella läser Djurvård i år 2 och alla har fått jobb på sin APL (arbetsplatsförlagt lärande). Eva-Lotta på Karbin Klätterhall, Erika på Öster Malma i Wilde Park och Izabella på Håcknesta Gård. Vad var det som gjorde att ni fick jobbet? Gemensam …

Eva-Lotta och Erika går Natur & Äventyr i år 3 och Izabella läser Djurvård
i år 2 och alla har fått jobb på sin APL (arbetsplatsförlagt lärande).
Eva-Lotta på Karbin Klätterhall, Erika på Öster Malma i Wilde Park och
Izabella på Håcknesta Gård.

Vad var det som gjorde att ni fick jobbet?
Gemensamt svarar de att; visa att de ville, att de tog initiativ,
visade intresse för arbetsplatsen och var ansvarsfulla var
avgörande för att de fick jobb.

De är överens om att utan APL så hade de inte fått jobbet.
Yrkesutbildning är bra utifrån att man kommer in i
vuxenvärlden tidigt säger Eva-Lotta, men eftersom vi
läser med högskolebehörighet så kan vi ändå välja efter
studenten!

2019-02-04

”Hos oss på STS finns det en lysande framtid.”

Så säger Anne Sandberg, Global Operating Manager på STS Alpresor. Realgymnasiet har samarbetat med STS Alpresor, Nordens största researrangör, sedan 2013. Enligt Anne så finns det en lysande framtid inom STS. Här berättar Anne mer om samarbetet med Realgymnasiet och om STS Alpresor. Hej Anne Sandber …

Så säger Anne Sandberg, Global Operating Manager på STS Alpresor. Realgymnasiet har samarbetat med STS Alpresor, Nordens största researrangör, sedan 2013. Enligt Anne så finns det en lysande framtid inom STS. Här berättar Anne mer om samarbetet med Realgymnasiet och om STS Alpresor.

Hej Anne Sandberg, Global Operating Manager, STS Alpresor! Vad gör STS Alpresor?
-STS Alpresor grundades 1976 och är Nordens största researrangör med årligen cirka 45 000 gäster. Under vintersäsongen arrangerar STS Alpresor skidresor till 19 resmål i Alperna, till Österrike, Italien och Frankrike. På sommarhalvåret arrangerar STS Alpresor vandringsresor, utflykter och olika temaveckor till Bad Gastein och Cervinia. Att vara aktiv på sin semester blir alltmer populärt och vi har många gäster som återkommer år efter år. Därför satsar vi mycket på vår produktutveckling under sommarsäsongen för att möta den stora efterfrågan som finns av att vara aktiv på sin semester. STS Alpresor äger och driver även hotell i alperna och i Italien.

Förutom att arrangera resor och driva hotell så arrangerar även STS Alpresor en Reseledarkurs som arrangeras 2 gånger om året, i maj och i december. Från reseledarkursen rekryterar sedan STS Alpresor sina guider inför både vinter- och sommarsäsongen. Kursen hålls i Bad Gastein, Österrike och utbildningen ger en otrolig personlig utveckling och kunskap inom resebranschen. Vi ser det även som viktigt att utbildningen hålls i Bad Gastein under pågående säsong då det blir mer verklighetsbaserat och autentiskt på det sättet.

Vad för typ av samarbete har ni med Realgymnasiet?
-Sedan många år deltar elever från Natur- och äventyrsutbildningen på Realgymnasiet på vår Reseledarkurs i Bad Gastein, Österrike. Efter kursen har godkända elever möjlighet till arbete på något av våra resmål, både sommar och vinter.

Vad får eleverna göra hos er?
-Efter godkänd Reseledarkurs har eleverna möjlighet att arbeta som reseledare på något av våra resmål. Som reseledare håller man i välkomstmöten, vandrar med våra gäster, ansvarar för utflykter, håller i busstransfer, gemensam skidåkning och mycket annat. Det är ett spännande jobb som innebär stort ansvar och personlig utveckling. Man lär sig mycket om hur man hanterar olika människor och hur man löser problem. Efter utlandsarbete finns det också möjlighet till fortsatt anställning inom företaget, till exempel på vårt huvudkontor. Vi har flera som jobbar på huvudkontoret som började som reseledare för oss. Jag tycker att reseledaryrket är en mycket bra bas inför framtiden.

-Oavsett om man väljer att bli reseledare eller ej är kursen meriterande eftersom ledarskap och service är viktiga grundstenar i hela branschen och i arbetslivet generellt.

Varför ville ni samarbeta med en gymnasieskola och varför just Realgymnasiet?
-Vi har alltid sett det som viktigt att ha en kontakt med elever och låta dem få möjlighet att använda sina teoretiska studier även i praktiken. I över 20 år har vi samarbetat med olika skolor där vår Reseledarkurs har varit en central punkt för att komplettera skolornas kursprogram. När vi kom i kontakt med Realgymnasiet så såg vi direkt att här fanns det ett ömsesidigt intresse av att arbeta tillsammans. Och på den vägen är det.

Vad för personal har ni behov av i framtiden?
-Inom STS Alpresor så finns det möjlighet att arbeta antingen på huvudkontoret i Göteborg eller som Reseledare eller Platschef på någon av våra resmål i Alperna. Vi ser det som enormt viktigt att ha mix av människor, ålder och erfarenhet på vårt kontor. På så sätt skapar man ett dynamiskt team som driver vårt företag framåt.

2019-01-30

”Svensk naturturism, en bransch med enorma framtidsmöjligheter.”

Så säger Joakim Hermansson, ägare av Upplevelsebolaget och generalsekreterare för Naturturismföretagen. Han menar att naturturism oundvikligen är en lysande framtidsbransch – ett Sverige 2.0. – Vi som arbetar med naturturism är representanter för ett nytt och mer modernt sätt att nyttja naturen som …

Så säger Joakim Hermansson, ägare av Upplevelsebolaget och generalsekreterare för Naturturismföretagen. Han menar att naturturism oundvikligen är en lysande framtidsbransch – ett Sverige 2.0.

– Vi som arbetar med naturturism är representanter för ett nytt och mer modernt sätt att nyttja naturen som resurs för att skapa arbetstillfällen och leva mer hållbart än tidigare. Det är ett smartare sätt att nyttja naturen. I det avseendet är detta en framtidsbransch. Ett Sverige 2.0, säger Joakim.

Joakim driver Upplevelsebolaget som är ett natur- och ekoturismföretag. De var tidigt ute med denna typ av verksamhet och började redan för 25 år sedan. Upplevelsebolaget arrangerar havskajakpaddling, klättring, mountainbiketurer, vandring och även grupputvecklingskoncept och har svenska och internationella kunder.

Vad är det som driver dig inom naturturism Joakim?
-Från början bottnar det i ett eget intresse och passion för aktiva naturupplevelser. Allt mer har det också handlat om en övertygelse om att det är en verksamhet för en hållbar framtid. Jag har också alltid gillat att resa, möta människor och uppleva andra kulturer.

 Vad tror du om framtiden för naturturismbranschen i Sverige?
-Om man tittar på undersökningar om vad folk vill ha och vad som är viktigt när man reser så tickar Sverige i de flesta boxar. Vi är ett förhållandevis stort land med lite befolkning, vi har en vacker natur och fina skogar, fantastiska skärgårdar och en lång kustlinje. Det är säkert och lagom exotiskt. Vi har fantastiska möjligheter på en internationell marknad. Framtiden är ljus men det är upp till oss att förvalta de möjligheterna.

-Konkurrensen globalt ökar markant. Det gör att vi som företag och vi som destination måste utvecklas och bli bättre. Då är det klart att utbilda människor som blir duktiga i det här är viktigt och en pusselbit som måste till. Natur- och äventyrsutbildningar på gymnasienivå, som exempelvis den på Realgymnasiet, är viktiga i det avseendet.

Hur ser du på samarbeten mellan branschen och skola?
-Det är viktigt. Tillförsel av duktiga unga människor till branschen är jätteviktigt.

Vad finns det för karriärmöjligheter i branschen förutom att exempelvis jobba som guide?
 -Guider kommer det alltid att finnas ett behov av och aktivitetsspecifik kunskap är viktigt.
Bara för att du är en duktig klätterinstruktör så innebär inte det att du kan ta ut gäster på havet i en kajak, Det får man ha respekt för och tar lite tid att tillägna sig.

-Jag tycker också att det är viktigt med social kompetens, att man är intresserad av värdskap och andra människor. Du träffar ofta olika sorts människor från olika kulturer. Att vara lösningsorienterad, ha bra ledaregenskaper och känna sig bekväm och lugn i olika situationer är också viktigt.

Vad är dina bästa tips till en ung person som vill få in en fot i branschen?

  1. Om man tycker om att vistas och jobba i naturen så kan naturturismen erbjuda fantastiska jobb i en framtidsbransch!
  2. Försök också att bli riktigt bra på något som det finns underlag för. Om du vill bli paddelguide, då ska du sikta på att bli riktigt bra på just det. Fortsätt vidareutveckla dina specialintressen!

 

 

 

2019-01-25

Att arbeta med sina hundar som redskap är framtiden!

Oskar är hundlärare på skolan sen 1,5 år tillbaka. I år har han även idrott och hälsa 1 & 2 och IT -ansvar. Man skulle kunna beskriva Oskar som ett riktigt energiknippe som aldrig är still och han har en positivitet som smittar av sig på både personal och elever. Hundar och träning är hans liv! …

Oskar är hundlärare på skolan sen 1,5 år tillbaka. I år har han även idrott och hälsa 1 & 2 och IT -ansvar. Man skulle kunna beskriva Oskar som ett riktigt energiknippe som aldrig är still och han har en positivitet som smittar av sig på både personal och elever. Hundar och träning är hans liv!

 

Vad gjorde du innan du kom hit och vad har du för utbildning?

Hej på er! Min resa till hundlärare började faktiskt redan på gymnasiet då jag också gick en hundutbildning. Därefter blev jag anställd på ett Hundcenter vilket jag också senare blev föreståndare till, där vi hade dagis, klipp, bassäng, vattenlöpband och hundkurser.  Ganska direkt efter min gymnasieutbildning så pluggade jag till hundinstruktör på hundens hus i Sthlm. Så jag jobbade på hundcentret och parallellt drev jag hundkurser. Efter en tid på hundcentret blev jag mer och mer intresserad utav vår bassäng och vårt vattenlöpband så till slut jobbade jag nästan enbart med det. Då bestämde mig då också för att utbilda mig till hundfysioterapuet och hundmassör. Så sagt och gjort så gjorde jag det! Under min tid på hundcentret var jag även APL-ansvarig, så det var nog där mitt intresse av att bli lärare uppstod. Och nu sedan 1,5 år tillbaka har jag jobbat som hundlärare här på Realgymnasiet i Nyköping. Nu har jag också utbildat mig till hunduppfödare.             

 

Vad innebär det att läsa hundinriktningen?

När du läser hundutbildningen så får du en bred kunskap om hundar. Du får bland annat lära dig om hundhållning, hur du tränar hunden, avel och uppfödning, skötsel utav hundar, foder och utfodring, raskunskap, kunskap om anatomi och fysiologi och mycket mer.

På utbildningen blandar vi mycket teori och praktik, så man få mycket variation i sin undervisning. Vi tillbringar mycket tid på Brukshundsklubben. Det gör att vi har ett nära samarbete med branschen, vilket också förhoppningsvis kommer generera jobb efter avslutad utbildning.

 

Om jag som elev är intresserad, vad kan jag utveckla för personliga egenskaper på inriktning hund?

Jag tror du kommer att utveckla ditt ledarskap och sin personlighet tillsammans med din hund. Många tror att bara för att man är ledare så är det du som bestämmer, men vad är egentligen ledarskap, det är ett givande och tagande, samtidigt som du sätter gränser måste du också kunna ge friheter. Under de åren som jag jobbat här har jag sett elever utvecklas inom samarbete, prestationsförmåga men framförallt utvecklingen från ungdomar till vuxna.

 

Vad kan jag göra när jag har läst färdigt?

Under utbildningen får du möjlighet till några olika typer utav certifikat. Med möjlighet menar jag att det är upp till varje elev att klara examinationerna för att få certifikaten, det är som med körkortet typ. Klarar du det så får du ditt certifikat. Olika certifikat/diplom är:

D9 vilket innebär att om du jobbar på en veterinärklinik så får du hjälpa till med sprut och kanylhantering. Det skattas högt på klinikerna att ha D9 som hund- och djurvårdare.

Du kan ta SKK:s hunduppfödarutbildning vilket innebär att du kan starta hunduppfödning efter gymnasiet.

Du kan ta SKK:s beteendekurs, vilket innebär att du får lära dig massor om hundens beteende.

Du kan få ett intyg om att du kan grunderna hur man klipper och friserar hundar.

Du kan sedan jobba med hunddagis, hundsalong, hundpensionat, hundträning, djurbutik, eller varför inte som hundlärare som jag.

Du kan plugga vidare till hundinstruktör, hundfysioterapuet, hundmassör, hundpsykolog, polis och tull med hund som specialitet, etc.

 

Vad brinner du mest för i ditt arbete och är det något du skulle vilja säga som avslutning?

Det bästa är att se eleverna lyckas och att få se dem utvecklas som personer. Att se dem växa inom sitt valda intresse får mig att bara vilja fortsätta lära ut allt jag kan och fortsätta att inspirera dom.

Stäng inga dörrar öppna dom bara, gör världen oändlig av möjligheter! Den som vet vad hen vill bli när man blir stor, grattis säger jag till dig. För att du ska utvecklas som person och inom ditt yrke, så tror jag hela tiden att det ska skava lite för annars blir det bekvämt och då fastnar man lätt.

 

2019-01-21

Öppet hus!

Ta sista chansen innan valet och kom och hälsa på oss! Tisdagen den 29/1 kl 18-20 kommer vi ha personal och elever här som kan svara på era frågor och visa er runt. Våra elever som har varit på utlands-APL kommer att berätta om sina upplevelser och erfarenheter av att göra sitt arbetsplatsförlagda l …

Ta sista chansen innan valet och kom och hälsa på oss!

Tisdagen den 29/1 kl 18-20 kommer vi ha personal och elever här som kan svara på era frågor och visa er runt.

Våra elever som har varit på utlands-APL kommer att berätta om sina upplevelser och erfarenheter av att göra sitt arbetsplatsförlagda lärande i England och Sydafrika. Deras föredrag kan ni höra kl 18.30 så kom lite tidigare så kan ni ta med fika in om ni vill…

Djuravdelningen kommer också vara bemannad för den som vill kika in där!

Varmt Välkomna!

2019-01-08

Träffa Susanne, vår nya naturbrukslärare

Hej Susanne, du är ny på Realgymnasiet i Nyköping. Vad arbetar du med på skolan? Jag arbetar som lärare i naturbruk samt hjälper till med handledning av elever i vår djuravdelning. Jag hjälper även till med skötseln av vår djuravdelning.  Hur känns det att jobba här? Känns både spännande och utmanan …

Hej Susanne, du är ny på Realgymnasiet i Nyköping. Vad arbetar du med på skolan?

Jag arbetar som lärare i naturbruk samt hjälper till med handledning av elever i vår djuravdelning. Jag hjälper även till med skötseln av vår djuravdelning. 

Hur känns det att jobba här?

Känns både spännande och utmanande att jobba här på Realgymnasiet. Trivs mycket bra med både övriga medarbetare och alla elever och det är en bra och härlig stämning här på skolan.

 

Vad har du gjort innan du kom hit?

Jag har gjort många olika saker innan jag började här på Realgymnasiet. Bland annat jobbat på Berga Naturbruksgymnasium som lärare under tio år. Jobbat i avelsstall för hopphästar och travhästar. Har också hunnit med att jobba ett antal år inom förskolan och grundskolan.

 

Vad brinner du mest för i ditt arbete?

Det bästa med att jobba inom skolans värld är att se elever utvecklas och växa som individer och få vara med på en del av deras resa genom livet. Sen älskar jag det mesta som har med djur och natur att göra och tycker mycket om att undervisa om detta. 

 

Vad skulle utmaningen kunna vara?

En stor utmaning är att kunna hjälpa alla elever att nå sina mål här på skolan. En annan utmaning är att ha kul varje dag på jobbet. Till det bidrar alla elever och medarbetare med varje dag!

En annan, men aningen mindre utmaning är att socialisera våra bitglada råttor i djurrummet. Det blir tufft 😀

 

Är det något du skulle vilja säga som avslutning?

Jag är glad och stolt över att få jobba på Realgymnasiet och ser fram emot alla nya utmaningar som det innebär för mig.

På bilderna ser vi några av Susannes djur!

2018-12-07

3 snabba frågor med Charles Hallström!

Vilken skola gick du på och vilken utbildning gick du?  -Jag gick på Natur och Äventyr på Realgymnasiet i Nyköping!  Vad gör du nu?  -Just nu jobbar jag på Boda Borg i Oxelösund som aktivitetsledare och guide men i framtiden vill jag plugga vidare. Vad har du för mål med din karriär?  Jag vill plugg …

Vilken skola gick du på och vilken utbildning gick du? 

-Jag gick på Natur och Äventyr på Realgymnasiet i Nyköping! 

Vad gör du nu? 

-Just nu jobbar jag på Boda Borg i Oxelösund som aktivitetsledare och guide men i framtiden vill jag plugga vidare.

Vad har du för mål med din karriär? 

Jag vill plugga utomlands och drömmen är att få jobba som dykinstruktör.

Lycka till Charles!

2018-11-16

Ann, en äventyrslysten biologilärare!

Hej Ann! Du har jobbat på Realgymnasiet i Nyköping som biologi och naturbrukslärare. Nu har du tagit dig an en ny utmaning som Natur och äventyrslärare i år 2. Hur kommer det sig? Jag tycker att naturen är en sådan härlig plats för lärande. Det finns en mosaik av olika saker att diskutera kring och …

Hej Ann!

Du har jobbat på Realgymnasiet i Nyköping som biologi och naturbrukslärare. Nu har du tagit dig an en ny utmaning som Natur och äventyrslärare i år 2. Hur kommer det sig?

Jag tycker att naturen är en sådan härlig plats för lärande. Det finns en mosaik av olika saker att diskutera kring och se sammanhang. Det finns också många saker som är så viktiga att greppa såsom människans ansvar och inverkan i naturen. Sen ska Natur och äventyrseleverna i år lära sig mycket kring skog, natur och att leda olika grupper. Och vad kan vara mer spännande än det!

 

Hur är det att jobba som det?

Det är jätteroligt att få jobba med en mindre grupp eftersom jag är van att ha helklasser. Det är ett annat arbetssätt som gör att jag kommer mer in på djupet hos varje elev. Sen leder det till att jag har superkoll på varje elev, så det är svårt för dem att smita undan ha ha ha…

 

 Vad har du för planer för Natur & Äventyrseleverna, vad ska ni göra för något?

Det är så bra, för i år kan jag väva in biologin i elevernas profildag.  Eftersom jag är grunden är biologilärare så är det så himla kul att få lära eleverna mer om den natur de befinner sig och därmed sätta saker mer i sitt sammanhang.

Vi har i början av hösten varit hjälpledare för en hajk för 9-12 åringar. Där har det varit mycket elda, bygga vindskydd och leka lekar tillsammans med barnen. Vi kommer prova på att köra mountainbike, plantera skog, hålla prova-på aktivitet för 9or och ha matlagningstävling utomhus.

Vi kommer också jobba med reflektion efter varje aktivitet för att utveckla självkännedom och bli bättre ledare.

 

Vad skulle utmaningen kunna vara?

Utmaningen är att jobba med olika typer av elever. Alla har sina styrkor och utvecklingsbehov men att jobba tillsammans med eleverna i Natur och Äventyr kommer bli jätteroligt. 

 

Vad brinner du mest för i ditt arbete?

Jag vill att eleverna ska få lära sig i ett sammanhang, att se hur saker hänger ihop och speciellt att man som naturguide har stor nytta av kunskaper om hur naturen fungerar. I år har alla elever APL (arbetsplatsförlagt lärande) hos idrottslärare, vilket ger mer superbra möjligheter att jobba med olika typer av grupper. Men det ger oss också möjlighet att ha bra diskussioner i gruppen om lärdomar som eleverna gjort på APL:n. Detta är jättespännande!

 

Är det något du skulle vilja säga som avslutning?

Att få jobba med eleverna här ett privilegium! Att få vara med och jobba med dessa unga människor 5 dagar i veckan gör detta till det roligaste jobbet i stan.

Tack Ann och lycka till med din nya utmaning!

2018-11-02

Sanna, från realstudent till butikschef!

Sanna har visioner om att utveckla sin butik med flera tjänster och ett större utbud av tillbehör inom hästbranschen. När man vill något så blir drömmen sann säger Sanna och jag kan bara hålla med. Sanna gick ut gymnasiet för åtta år sedan och det har hänt en del sen dess.. Här är hennes berättelse …

Sanna har visioner om att utveckla sin butik med flera tjänster och ett större utbud av tillbehör inom hästbranschen. När man vill något så blir drömmen sann säger Sanna och jag kan bara hålla med. Sanna gick ut gymnasiet för åtta år sedan och det har hänt en del sen dess.. Här är hennes berättelse från realstuderande till butikschef.

 

Berätta lite om din tid på Realgymnasiet och vilken utbildning du gick?
Jag gick på Realgymnasiet åren 2010 – 2012. Jag gick hästinriktningen och valde till djursjukvård och hästens utbildning som IV-val. De ingår i Hästkunskapsutbildningen och jag ville få en fördjupning i dessa ämnen.

Varför valde du Realgymnasiet?

Jag valde Realgymnasiet för att de hade en hästinriktning och jag brinner för hästar och tycker de är väldigt roligt och har alltid velat jobba med hästar på något sätt. Jag är ingen som gillar att plugga eller studera och därför tyckte jag att utbildning på Realgymnasiet verkade passa mig då det är mycket praktiskt och praktik som i sin tur ger arbetsmöjligheter.

Vad ville du göra efter utbildningen?
Mitt mål under utbildningen var att ta hästskötarexamen och jobba med något som har med hästar eller djur att göra. Jag älskar djur av de festa slag.. Jag hade lite planer på att starta någon form av hästverksamhet då jag har en förkärlek till lite knepiga hästar.

Vad gör du nu?  
Jag är nu butikschef i en häst och hundbutik som mina föräldrar startade som ett komplement till sin trädgårdsbutik. Ingvaldstorps Trädgårdsodling och Ingvaldstorps Häst & Fritid heter butikerna. Butiken öppnade hösten 2010 så jag jobbade här på helgerna under gymnasietiden och sedan har jag fortsatt.

Hur hjälpte din utbildning på Realgymnasiet dig i din nuvarande yrkesroll?
Allt i min utbildning har jag nytta utav i mitt jobb då många kunder behöver hjälp och råd om utrustning och skötselprodukter. Mitt jobb är väldigt roligt och utvecklande och man aldrig blir fullärd. Jag träffar mycket olika människor med mycket kunskap. Något jag lärde mig när jag började jobba i butiken var att de finns inte bara en eller två eller tre hästskosorter, det finns flera hundra olika sorter, former och material. Sömmar man spikar fast skona med, ja det finns massor av dem med!

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
Arbetsdagen är väldigt varierande då vi ibland får leveranser och vi ska beställa produkter och vi ska hjälpa kunder och även borra hästskor. Vi ska städa butiken se till att alla produkter finns hemma och så har vi en webbshop som ska ses över också. Klockan 9.00 öppnar butiken och 18.00 stänger den men lite lunchrast och fika hinner vi med också under dagen.

Vad är roligast i ditt nuvarande jobb?
Det roligaste och bästa med mitt jobb är mina kunder. Jag har mycket stammisar och de är så roligt när man bygger upp en relation med en kund. Mina kunder är även fyrbenta och de är ju helt fantastiska. Vissa hör jag när de är på parkeringen de tjuter och bara vill in till butiken och få sin godis vid kassan innan de kan gå runt i lugn och ro.

Vad har du för planer i framtiden?
Hahaha planer för framtiden! Min syster frågade mig vart jag ser mig själv om 10 år. Jag svarade: Jag bor kvar på min gård med min sambo, son och med alla djur och jobbar kvar i Hästbutiken. Hennes svar: Men gud vad du är tråkig!
Där har hon fel för det jag ser med jobbet är att utveckla butiken till något bättre! Åka ut mer på tävlingar och sälja och marknadsföra butiken, bli större med webbshoppen och om 5 år börja ta in sadlar och då utbilda mig till sadelutprovare. Jag vill även utbilda mig till hästmassör för att kunna bredda min kompetens som sadel-provare till max.
Privat om 5 år så är mitt mål att min unghäst som då är 9 år ska gå 130 cm. Det är ett mål vi jobbar mot, så får vi se om vi går hela vägen.

Har du några tips till dem som vill arbeta inom samma bransch som du?
Tips för att bli butiksbiträde eller butikschef.
Du måste gilla att träffa människor och du måste kunna läsa av kunder så du bemöter dem på rätt sätt. Du måste ha kunskap om det du säljer men framförallt måste du ha intresset. För finns det intresse är man öppen för att lära sig allt, oavsett vad det är!

Tack Sanna för att du delar med dig och vi önskar dig stort lycka till med dina mål för framtiden!

2018-10-19

Hårt arbete lönar sig i längden

Emelie Johansson tog i våras studenten från Realgymnasiet i Nyköping, där hon pluggade som lärling på hästutbildningen. Nu pluggar Emelie på Flyinge där hon läser till unghästutbildare. Drömmen om att starta eget företag inom hästnäringen är snart inte bara en dröm utan verklighet. Emelie väntade in …

Emelie Johansson tog i våras studenten från Realgymnasiet i Nyköping, där hon pluggade som lärling på hästutbildningen. Nu pluggar Emelie på Flyinge där hon läser till unghästutbildare. Drömmen om att starta eget företag inom hästnäringen är snart inte bara en dröm utan verklighet.

Emelie väntade inte en sekund utan åkte direkt till Flyinge för att börja utbildningen som ska hjälpa henne nå sin dröm.

-Direkt efter studenten blev jag antagen till Flyinges 1 åriga YH-unghästutbildning, så för tillfället är jag bosatt i Skåne och studerar häst på heltid.

Efter tre år på Realgymnasiet känner Emelie att hon har fått en bra utbildning som har hjälpt ta henne dit hon är nu.

-Realgymnasiet har tillhandahållit alla verktyg och redskap jag behöver för att etablera mig inom hästbranschen på ett professionellt sätt. Tack vare många teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter tillgodoseddes en bred kompetens inom min valda utbildning. Jag fick en god grund som gett mig förutsättningar att fördjupa mig inom hästnäringen.

Även fast Emelie trivs nere på Flyinge så är den största motivationen så klart att ta examen och ta sig ut i branschen.

-Min största motivationsfaktor är att jag efter snart fyra år av hästrelaterade studier känner mig förberedd och drillad att ta mig ut i hästföretagarvärlden. Jag är oerhört förväntansfull att få starta min egna hästverksamhet och försöka utveckla den i största möjliga mån. Jag har mitt mål i sikte och inom räckhåll, den vetskapen har alltid en motivationshöjande effekt.

Emelie har en tydlig plan med framtiden och vet precis vad hon ska göra när hon är klar nere i Skåne. Gård, familj, företag och samarbetspartners står hemma och bara väntar på att hon ska bli klar och komma tillbaka hem och sätta allt i rullning.

-Jag har familj, hästar, hästägare, samarbetspartners och sponsorer som väntar på mig där hemma för att tillsammans utgöra en grund för mitt team. De flesta beståndsdelarna är klara, det är bara min roll som inte är färdig ännu och jag är ivrig att axla den rollen. Efter jag tagit examen kommer jag flytta hem till familjegården i Södermanland där jag har en växande verksamhet som väntar på mig.

Under sina år på Realgymnasiet har Emelie haft APL på flera olika ställen och den möjligheten har hon utnyttjat till fullo och har stor nytta av när hon ska dra igång sitt företag.

-Jag har tack vare mina tidigare APL-handledare knutit värdefulla kontakter som idag är verksamma som samarbetspartners, hästägare och förmedlare av olika slag, vilket skapat många jobbmöjligheter, samarbeten och erbjudanden som förenklar min start som blivande egenföretagare. Målet är att bygga upp och vidareutveckla gården till en modern träningsanläggning där jag i första hand kommer bedriva unghästutbildning med eventuellt sikte på årgångschampionaten, bedriva uppfödning samt utbilda mig till tränare. Jag har också ambitioner om att jobba som unghästberidare utomlands, men det är inte första prioritet för tillfället.

Emelie har jobbat hårt för att komma dit hon är och kommer fortsätta jobba lika hårt i framtiden för att nå dit hon vill. Enligt Emelie kan man nå väldigt lång i branschen bara man har rätt inställning.

-Jag lever efter talesättet ” hard work beats talent when talen doesn’t work hard.” Det finns många egenskaper och principer att efterfölja i branschen som inte kräver talang eller utbildning.

Nedan kommer de tio budorden för att visa anställningsbarhet och yrkesmässighet enligt Emelie.

1. Komma i tid
2. Attityd och inställning
3. Vara förberedd
4. Anstränga sig
5. Arbetsmoral
6. Kroppsspråk
7. Energi
8. Passion
9. Öppen för coachning
10. Gör det lilla extra 

2018-10-05

Möt vår rektor Sebastian

Hej Sebastian, Hur länge har du jobbat här och med vad? För 8 år sedan sökte jag nervöst tjänsten som lärare i bland annat svenska och engelska på Realgymnasiet i Nyköping. Jag lockades av att arbeta på en yrkesutbildning men var nervös att jag inte var aktuell för tjänsten eftersom jag är allergisk …

Hej Sebastian,

Hur länge har du jobbat här och med vad?

För 8 år sedan sökte jag nervöst tjänsten som lärare i bland annat svenska och engelska på Realgymnasiet i Nyköping. Jag lockades av att arbeta på en yrkesutbildning men var nervös att jag inte var aktuell för tjänsten eftersom jag är allergisk mot pälsdjur. Men jag fick tjänsten och efter att ha arbetat drygt 7 år som lärare och senare också förstelärare fick jag chansen att arbeta som rektor.

Hur är det att vara rektor?

Det är jättekul! Ingen dag är densamma och jag får möjligheten att arbeta tätt med både personal, elever och vårdnadshavare för att tillsammans skapa bästa möjliga skola.

Vad brinner du mest för i ditt arbete?

Det roligaste är att jobba med sådant som eleven möter dagligen – nämligen undervisning, vare sig den är i skollokalerna eller ute på våra samarbetsanläggningar. Att tillsammans med andra arbeta med frågor som hur man lär att lära, lär i samarbete, lär i sammanhang eller att lär för framtiden brinner jag för.

Vad skulle utmaningen kunna vara?

En utmaning är att involvera eleverna i skolutvecklingen. Elever har jättemycket kloka tankar om sin utbildning och vi som skola behöver bli duktiga på att fånga upp dessa tankar. Därför har vi i Nyköping infört pedagogiska elevombud som blir elevernas representanter för att föra fram återkoppling om skolans undervisning.

Hur har skolstarten varit?

Den har gått fantastiskt bra! Det är viktigt för oss att ge såväl gamla som nya elever en välkomnande skolstart för att alla snabbt ska känna sig trygga, sedda och få goda relationer till sina lärare. Det är en förutsättning för att lärande ska ske. Efter att ha fått positiv respons både från elever och vårdnadshavare så vågar jag säga att vi har lyckats.

Är det något du skulle vilja säga som avslutning?

Jag skulle vilja lova alla elever som antingen går hos oss eller som funderar på att börja här att om man bara sköter sina kort rätt så kommer de att inte bara att få en bra utbildning och en yrkesexamen, utan kommer också att växa som människor och vara redo för vad framtiden har att erbjuda.

2018-09-20

Realgymnasiet satsar på APL i Irland

Från och med vårterminen 2019 kommer elever som läser djurvård-, hund- och hästutbildningen på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet att kunna göra sin APL på Irland. Lärande i Sverige, som driver 14 Realgymnasieskolor runt om i landet, har inlett ett samarbete med det irländska företaget Equipeople …

Från och med vårterminen 2019 kommer elever som läser djurvård-, hund- och hästutbildningen på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet att kunna göra sin APL på Irland. Lärande i Sverige, som driver 14 Realgymnasieskolor runt om i landet, har inlett ett samarbete med det irländska företaget Equipeople som specialiserar sig på att erbjuda olika former av praktik inom djurhållning till ungdomar från hela Europa.

-Genom samarbetet med Equipeople kan vi erbjuda våra djurvård-, hund- och hästelever nya spännande APL-platser på Irland i nära samarbete med olika djurbranscher. Tillsammans med Equipleople har vi under förra läsåret gått igenom våra rutiner för säkerhet, arbetsmiljö och kvalitetssäkring och nu har vi alla system på plats för att kunna initiera samarbetet. Vi känner oss trygga med att den erfarna och kunniga personalen på Equipleople hjälper oss att finna lämpliga APL-platser och handledare, säger Patrik Wigelius, affärsområdeschef för Realgymnasiet.

Det är elever som läser andra och tredje året på djurvård-, hund- och hästutbildningen som kommer att ha möjlighet att söka APL-platserna. Equipeople förmedlar APL-platser på en stor mängd, mindre företag inom olika typer av djurhållning. Eleverna kommer bland annat att få göra sin APL på gårdar som exempelvis har köttproduktion, mjölkproduktion och ridskolor.

-Vi har sett en efterfrågan på praktik på Irland från både elever och lärare, så vi är väldigt glada över samarbetet. Utöver djurhållning kommer eleverna få träna språkliga kunskaper och färdigheter och de ökar sina kunskaper och sin förståelse för andra länder och kulturer kopplat till bland annat naturkunskap, biologi, samhällskunskap, religion och historia, fortsätter Patrik.

Viktigt med tydlig koppling till utbildningen

APL-perioden är tre veckor lång och elevernas inriktning matchas mot de APL-platser som erbjuds för att lärandet ska få en tydlig koppling till deras utbildning.

Anna Andbjer, verksamhetsansvarig för programutveckling på Realgymnasiet, lyfter fram fördelarna med den internationella erfarenheten som eleverna får.

-Att erbjuda elever APL utomlands är en viktig del i vårt internationaliseringsarbete. Vi hoppas att den internationella erfarenheten ska bidra till en högre grad av anställningsbarhet både i Sverige och utomlands.

Även Equipeople är väldigt glada över det nya samarbetet.

– Vi är väldigt nöjda med samarbetet med Realgymnasiet. Vi har ett stort antal värdfamiljer som ser fram emot att välkomna en svensk student. Irland är ett underbart land med varma och vänliga människor. Vi tror att partnerskapet mellan Realgymnasiet och Equipeople kommer att vara till fördel både för våra värdfamiljer och för eleverna, säger Caroline Lane, VD för Equipeople.

2018-09-11

Välkommen till skolstart!

Hej! Vi på skolan tackar för en fin avslutning och student! I augusti börjar vi igen tisdagen den 21/8. Upprop för år 1 kl 9.00 avslutas med gemensam lunch ca 11.30 Upprop år 2 och 3 kl 13.oo Om du har rätt till busskort p g a avståndet till skolan så fixar du det via din hemkommun. Njut av sol, bad …

Hej!

Vi på skolan tackar för en fin avslutning och student!

I augusti börjar vi igen tisdagen den 21/8.

Upprop för år 1 kl 9.00 avslutas med gemensam lunch ca 11.30

Upprop år 2 och 3 kl 13.oo

Om du har rätt till busskort p g a avståndet till skolan så fixar du det via din hemkommun.

Njut av sol, bad och glass så ses vi i augusti!

Varma hälsningar Sebastian Ånelöv med personal

2018-06-25

Student & skolavslutning

Torsdag 14 juni, kl 9.00 1:or & 2:or Fredag 15 juni, kl 9.30 studenter   På torsdagen träffas i skolan och avnjuter frukost och tårta tillsammans. Stipendier och andra utmärkelser kommer att delas ut denna dag.   Program för studentdagen 09.30 Samling för fotografering i skolan 12.00 L …

Torsdag 14 juni, kl 9.00 1:or & 2:or

Fredag 15 juni, kl 9.30 studenter

 

På torsdagen träffas i skolan och avnjuter frukost och tårta tillsammans. Stipendier och andra utmärkelser kommer att delas ut denna dag.

 

Program för studentdagen

09.30 Samling för fotografering i skolan

12.00 Lunch på restaurang Lotsen för studenter och personal

14.15 Utspring från Lotsen

14.45 Gemensam samling och uppgång till torget

15.45 Kortege från Nicolais skolgård

Varmt välkomna!

2018-05-24

”Min lärlingsplats på Realgymnasiet blev ett helt fantastiskt äventyr”

  Så säger Erika Andbjer som läser andra året på Natur och Äventyr på Realgymnasiet i Nyköping. Som en del av sin lärlingsutbildning så var Erika med i både planering och utförande av en gruppresa till Indien på sin lärlingsplats Swed-Asia Travels. De arrangerar skräddarsydda resor och är exper …

 

Så säger Erika Andbjer som läser andra året på Natur och Äventyr på Realgymnasiet i Nyköping. Som en del av sin lärlingsutbildning så var Erika med i både planering och utförande av en gruppresa till Indien på sin lärlingsplats Swed-Asia Travels. De arrangerar skräddarsydda resor och är experter på resor till Indien, Nepal, Tibet, Bhutan, Sydostasien, Kambodja och Vietnam.

Erika ger intryck av att vara en väldigt positiv, driven och självständig tjej. Enligt henne själv så har hon alltid varit intresserad av resor, djur och andra länder. När hennes föräldrar planerade en resa till Indien var hon inte sen med att följa med till researrangören och se hur det gick till att planera en sådan resa.

-Kontakten med Swed-Asia Travels började för ungefär ett år sedan då min familj kom i kontakt med dem privat för att få göra en resa till Indien. Mina föräldrar skulle på ett informationsmöte och jag var så nyfiken så jag följde med för att lyssna. Jag berättade om min utbildning och ägarna blev intresserade och kontaktade skolan.

-Nu har jag varit där i snart ett år. Jag har gjort allt ifrån att börja vara med och planera en resa för sex personer till att sen få genomföra resan. Jag var med från början med planering av resan, jag genomförde resan och jag slutförde med utvärdering. Jag har verkligen fått en helhet i något som har varit ett helt fantastiskt äventyr!

Vad fick du göra i Indien?
-Jag följde med min handledare Kjell som elev. Resans fokus var Indiens djur och natur med fokus på lejon, tigrar, vildåsnor och flamingos. Vi besökte tre nationalparker och såg fantastisk natur och mängder med olika djurarter. I Jaipur, juvelernas stad, upplevde vi bland annat kultur och hantverk. Jag fick även genomföra undervisning i en indisk skola, främst inom idrott och teambuilding.

-Under tiden i Indien pratade jag mest engelska, även om jag försökte ge mig på nepali och hindi. Jag fick bland annat delta i och genomföra guidningar, intervjua guider och parkpersonal, planera och genomföra riskbedömningar, informera resenärerna om aktiviteter och upplägg samt reflektera med min handledare.

Vad har gjort störst intryck på dig?
– Bland annat att det var viktigt att vara bra förberedd när det gällde kulturen. Min handledare var noga med att presentera mig för alla vi träffade, så jag knöt många kontakter.

– Intryck som blev mer personliga var att det var otroligt fattigt på många ställen. Människorna i Jaigon hade inte mycket, men var nöjda med det som de hade. Ska jag beskriva nationalparkerna så kändes de som ”Djungelboken” och staden Jaipur var som ”Aladdins värld”.

 Hur förberedde du dig inför resan?
-Förberedelserna bestod av att jag tog del av massor med fakta och bilder. Tina, den ena ägaren av Swed-Asia Travels, var den som hjälpte mig med inläsning och förberedelser. Tina och jag diskuterade mycket och jag fick broschyrer, kartor, ritade ut platserna, tittade på bilder och skrev egna anteckningar om platser, djur och kultur. Jag läste böcker, både svenska och engelska, och avslutade varje dag på Swed-Asia med reflektioner då jag berättade för Tina vad jag hade lärt mig under dagen. Tina stöttade och peppade mig, hon gav mig nya idéer och nya sätt att tänka på men framförallt gav hon mig kunskaper för livet.

Vad har du lärt dig under din resa?
-Det jag har lärt mig går inte att sätta ord på. Jag har fått nya sätt att se på saker, nya värderingar, gjort saker jag aldrig trodde att jag skulle få göra, sett saker jag inte trodde på och fått träffa människor som är nöjda oavsett hur illa det kan se ut. När jag var i Indien så såg jag en annan värld. Största lärdomen jag tar med mig är att vi kan göra skillnad för andra människor.

Vad vill du göra efter studenten?
Jag vill gärna resa efter studenten. Den här branschen är absolut något jag skulle vilja fortsätta inom. Jag har väldigt svårt att se mig i Sverige om några år, jag är nästan säker på att jag kommer vara någonstans dit galna idéer har tagit mig.

-Utan Swed-Asia, min familj och inte minst min skola och utbildning hade jag inte gjort detta. Jag är livslångt tacksam för att jag valde den här vägen och fick så mycket hjälp. Jag blev peppad hela vägen och jag nådde mitt mål.

Tack till alla som hjälpt mig!

2018-05-09

Hästar betyder allt för Johanna!

Johanna Rosenlind vidareutbildar sig inom hästyrket! – För hästar är det bästa jag vet och jag har alltid velat jobba med dessa magnifika djur säger hon. Hon är den tredje studenten från 2017 som delar med sig av sin tid efter Realgymnasiet i Nyköping.   Hej Johanna! Du gick ut Häst på Realgymnasiet …

Johanna Rosenlind vidareutbildar sig inom hästyrket!

– För hästar är det bästa jag vet och jag har alltid velat jobba med dessa magnifika djur säger hon. Hon är den tredje studenten från 2017 som delar med sig av sin tid efter Realgymnasiet i Nyköping.

 

Hej Johanna! Du gick ut Häst på Realgymnasiet i Nyköping i våras. Vad har du gjort sen dess?

Jag har jobbat och jobbar fortfarande timmar på Preem här i Nyköping så läser jag till Equiopat på distans.

 

Du pluggar till Equiopat, vad blir man då?

Man blir mjukdelsspecialist på häst och hjälper hästar rehabiliterande och förebyggande med massage, stötvåg och djupvåg mm.

 

Hur ser en typisk dag på skolan ut på din nya skola?

En dag på skolan börjar vanligtvis vid kl 9. Antingen med praktik eller i skolbänken. Praktik så åker vi ut till stall som skolan samarbetar med och masserar hästar. Skolan har många samarbeten så det är alltid olika typer av hästar och vad de gör för arbete i sin vardag. Jag har gått igenom all massage som görs med händer så vi har nu börjat lära oss all stretch. Vi är på praktik halvdag två dagar i veckan. Efter praktik så sitter man på skolan i skolbänken och går igenom det området som vi håller på att lära oss. Just nu så pluggar vi in biomekanik och då är det ett läxförhör varje dag på det man lärde sig dagen innan. Jag slutar kl 16 på em och då sitter jag och pluggar tills det är dags för middag. Skolan ligger nere i Ullared så jag bor på den när jag kommer ner dit. Jag pluggar på distans så jag är nere på skolan var fjärde vecka och skriver tenta och pluggar på nytt material. Resterande tre veckor sitter jag hemma och pluggar på tills nästa seminarium och då är det prov. Det ska även lämnas in fem journaler på hästar som jag masserat under min tid hemma.

 

Vad engagerar dig i dina nuvarande studier, vad tycker du är roligast/viktigast?

Jag har alltid vetat att jag ska jobba med hästar. Anatomi och biomekanik har jag tyckt varit intressant när min pappa som jobbar som ambulansförare berättar vad som händer i kroppen hos oss människor när man är skadad eller fått en infektion av något slag. Så det var självklart att slå ihop mina två intressen. Det roligaste är såklart praktik. Jag har alltid lärt mig bäst när jag får göra saker praktisk. Dessutom så får man prova på yrket så som det kommer att utföras när man är klar med utbildningen.

 

Vilka egenskaper är viktiga när man ska jobba med hästar på det här viset?

Att man är tålmodig. Man måste ha lite känsla så att man inte bara kör på om hästen står och spänner sig och tycker att det är jätteobehagligt. Då gör det mer skada än nytta och hästen kommer inte att uppskatta nästa besök man gör. Man vill såklart helst släppa på alla spänningar som man hittar men man kan bara ta lite i taget. Hästen känner sig som oss efter en massage, lite mörbultad och lite träningsvärk i kroppen. Det är viktigt att vi ser till att de tycker att det är behagligt under besöken som vi gör.

 

Hjälpte din utbildning hos oss dig till ditt nuvarande yrkesval?

Den hjälpte absolut! Vi har läst om beteenden, temperament och hur olika raser är och beter sig för att bara nämna lite av det vi gjort under mina tre år på Realgymnasiet. Det har hjälp mig att läsa mina kunders hästar på ett bra sätt och kan göra mitt besök väldigt trevligt för dem.

 

Du läste som lärling sista året, skulle du rekommendera det?

Det skulle jag absolut göra! Jag läste mitt sista år hos hoppryttaren Py Jägerden och stortrivdes. Jag hade även turen att jag kunde ta med min häst till henne under längre praktikperioder. Som jag sagt innan så lär jag mig bättre praktiskt så att få komma till Py och jobba i ett tävlingsstall var absolut det bästa för mig. Jag blir väldigt trött av att sitta inne och sitta stilla och fokusera längre perioder så med lärling får man komma ut och röra på sig och lära sig på ett roligt sätt!

 

Hur har du utvecklats som person under dina år på gymnasiet och vad har du för nytta av det nu?

Jag har fått upp mina ögon ännu mer för hästvärlden och vad den innehåller. Hur alla delar hänger ihop och att allt är viktigt för att det ska funka. Jag klarade av hästskötarexamen i trean och känner mig säker på det jag gör och att jag kan ta hand om min eller andras hästar på ett korrekt och proffsigt sätt.

 

Vad har du för planer i framtiden?

Jag är själv tävlingsryttare inom hoppning så ska verkligen försöka satsa på mitt tävlande ihop med min stora häst. Skulle även vilja starta eget företag för utbildning och tävling av hästar.

 

Har du några tips till dem som går på gymnasiet nu eller ska välja gymnasium om hur de ska tänka kring framtiden?

Jag valde gymnasium efter att jag ville göra något kul mina sista år i skolan och kunde få högskolebehörighet. Var väldigt skoltrött efter högstadiet och ville inte att mina skoldagar skulle vara så fyrkantiga. På Realgymnasiet speciellt i trean när jag gick lärling så tyckte jag att skolan var mycket lättare och hur kul som helst. Så välj ett roligt gymnasium och välj till de ämnen som behövs för att få högskolebehörighet för efter studenten kan man då välja om man vill vidareutbilda sig till något mer avancerat eller så kan man minnas sina sista år i skolan på ett roligt sätt.

Tack Johanna för att du delar med dig och lycka till med både studierna och tävlandet!

2018-04-13

Evelina säsongsjobbar för att göra det som är kul!

Evelina Ohlsson tog studenten från Natur & Äventyrsutbildningen i juni 2017. Sen dess har hon arbetat på lite olika ställen beroende på säsong. Säsongsarbetet är ett bra sätt att få jobba med de saker man tycker är roligt och som delvis också är ens egna intressen. Här får Evelina själv berätta …

Evelina Ohlsson tog studenten från Natur & Äventyrsutbildningen i juni 2017. Sen dess har hon arbetat på lite olika ställen beroende på säsong. Säsongsarbetet är ett bra sätt att få jobba med de saker man tycker är roligt och som delvis också är ens egna intressen. Här får Evelina själv berätta om sina månader efter studenten.

Dagen efter studenten flyttade jag ner till Skövde för att jobba som badvärd på Skara Sommarland. På bilden ser ni gänget som arbetade på sommarland. Jag jobbade där till slutet av augusti och flyttade sedan hem igen till Nyköping för att jobba på en restaurang som servitris ett tag. När vintersäsongen började så flyttade jag till Sälen för att jobba som skidlärare.

På Skara sommarland jobbade jag som badvärd ca 4-5 dagar i veckan. Jag började 8:00, 09:30 eller 11:30 och slutade runt 17:00-20:00 på kvällen. Vi snurrade runt på ett schema mellan attraktionerna och poolerna och stod på varje position ca 45 minuter. Vissa dagar var det mycket folk och vissa dagar lite mindre. Ingen dag var sig lik, ena dagen pratade jag med massa människor från olika länder och andra dagen räddade jag livet på någon som inte kunde simma. Ett roligt jobb med väldigt mycket ansvar!

Idag jobbar jag som skidlärare i Lindvallen och vi börjar våra lektioner 09:00 och har ca 4 grupper 5 dagar i veckan. Vi kan ha allt från 3 åringar till vuxna, antingen grupplektioner eller privat. Otroligt roligt yrke där alla dagar ser olika ut. Det är superviktigt att ha tålamod och kunna anpassa sitt ledarskap till grupperna för alla är olika och jag har blivit bättre på att leda och prata inför människor. Jag har även blivit duktig på att analysera personen och t.ex. personens skidåkning, vilket jag verkligen har nytta av. 

Jag hade APL i Lindvallen så när jag sökte jobbet där så kände dom igen mig och eftersom jag gjorde en bra APL så hjälpte de mig att få jobb. Min utbildning hjälpte mig lite inom skidläraryrket, vi åkte inte jättemycket skidor under gymnasiet men vi läste en hel del om ledarskap och kommunikation och det har hjälpt mig. Under Halloween jobbar jag också som spöke på Boda Borg och även där hade jag APL. Den erfarenheten jag fick från tiden på Realgymnasiet har hjälp mig mycket.

Till er som går på gymnasiet eller ska söka dit vill jag bara säga.  Våga göra det ni vill och ha kul! Ta alla chanser ni får att få åka iväg och skapa kontakter för framtiden.

Tack Evelina för att du delat med dig av dina erfarenheter och stort lycka till i framtiden!

2018-03-22

Amanda, från student till djurvårdare!

Hej Amanda, du tog studenten från Realgymnasiet i Nyköping i våras. Vad har du gjort sen dess?  Efter studenten jobbade jag som servitris och som vårdbiträde inom hemtjänsten. Nu är jag både djurvårdare på Fjärilshuset i Haga och jag är fortfarande vårdbiträde inom hemtjänsten. Jag tror att min lärl …

Hej Amanda, du tog studenten från Realgymnasiet i Nyköping i våras. Vad har du gjort sen dess? 

Efter studenten jobbade jag som servitris och som vårdbiträde inom hemtjänsten. Nu är jag både djurvårdare på Fjärilshuset i Haga och jag är fortfarande vårdbiträde inom hemtjänsten. Jag tror att min lärlingstid jag hade på Fjärilshuset möjliggjorde att jag fick jobb där senare eftersom mina nuvarande kollegor då redan visste vem jag var och vad jag gick för. Så på det viset hade jag ju redan ena foten inne till skillnad från om jag hade vart helt okänd! 

Vad gör du på Fjärilshuset om du skulle beskriva en dag? En dag på Fjärilshuset börjar med att vi innan öppning gör i ordning anläggningen, d.v.s vi ser till att allting fungerar som det ska och gör dagliga rutiner. Under resten av dagen tar vi hand om djuren och anläggningen. 

Hur hjälpte din utbildning dig i din nuvarande yrkesroll? Eftersom jag nu jobbar som djurvårdare vilket är utbildningen som jag pluggade när jag gick på Realgymnasiet skulle jag säga att den har hjälpt mig mycket. Under min utbildning har jag fått lära mig de mesta om djurhållning från lagar och regler till foderlära och att planera rutiner. Mycket som jag lärde mig under mina tre år på Realgymnasiet har jag nu användning för i min jobbvardag. 

Lärling sista året skulle du rekommendera det? Jag skulle definitivt rekommendera att läsa lärling! Jag tror att det gav mig mer motivation än vad jag haft annars. Genom att få vara ute extra mycket på arbetsplatser lärde jag mig också på ett mer ”hands on” sätt vilket passade mig och säkert många andra utmärkt.     

Som din mentor såg jag dig blomma ut, vad skulle du själv säga om resan? Jag känner att jag har blivit mer självständig och vuxit som person under mina gymnasieår både tack vara min utbildning och att de åren i livet formar en ganska rejält i övrigt också. Som ett exempel när jag började på Realgymnasiet så var det värsta jag visste att prata inför människor även om det bara var mina klasskamrater. Idag håller jag presentationer om djuren för besökarna på Fjärilshuset vilket till största del inte längre är ett orosmoment för mig. 

Har du några tips till den som går på Realgymnasiet nu eller ska välja gymnasium om hur de ska tänka kring framtiden? Att man ska välja något man själv trivs med och något som passar ens intressen eftersom lärandet blir roligare då och man troligen kommer lyckas bättre. Sen att man ska ta vara på sina APL-platser. Visa dem vad man går för och göra sitt allra bästa när man är där, eftersom de ofta kan bli en riktigt bra kontakt till jobbsökandet i framtiden.

Tack Amanda för att du delar med dig och fortsatt lycka till med allt!

2018-03-08

Erika, lärling i Indien!

 Brev från Indien! Så häftig resa och den har bara börjat, Erika på Natur & Äventyr har två veckor kvar Indien. Hon gör sin lärlingsutbildning på företaget Swed-Asia Travels och det här är en del av hennes utbildning till naturguide. Läs hennes brev här nedan! Och Erika, om du läser det här så b …

 Brev från Indien! Så häftig resa och den har bara börjat, Erika på Natur & Äventyr har två veckor kvar Indien. Hon gör sin lärlingsutbildning på företaget Swed-Asia Travels och det här är en del av hennes utbildning till naturguide. Läs hennes brev här nedan! Och Erika, om du läser det här så behöver du verkligen inte be om ursäkt. Vi är så glada att vi får ta del av din resa 🙂 

Hej! Jag vet att jag har varit dålig på att höra av mig och ber om ursäkt för det men här kommer första bilderna. Jag ska skicka mer men det har varit väldigt svårt att få iväg bilder via Mail. Vissa ställen jag har varit på har jag inte ens Internet. Men nu tänkte jag i alla fall försöka dra iväg några bilder.

Bilderna som kommer här är tagna i Nationalparkerna jag har varit i/är i. Skriver lite förklaringar till bilderna men fakta får ni när jag är tillbaka 😉

De bilderna med lejonen kommer från Gir. Sasan Gir. De är de enda asiatiska lejonen som finns kvar i det vilda. Uppskattas vara ungefär 533 lejon i parken nu.

De bilderna när jag och Kjell står tillsammans är ifrån Ranthambhore, tigersafaris gäller här. Jag är här just nu när jag skriver detta mail (16/02) och har redan varit på en safari men såg inte till någon tiger. Jag har två safaris imorgon med, en morgon och en kväll.

Sen har vi bilder där vi varken är i en stad eller i bushen. Den platsen heter Little rann of kutch och där vi spanade vildåsnor (asiatic wildass) och flamingos. Vi såg båda. Little rann of kutch är en salvattensöken.

Den bilden där jag sitter med en man och jag håller anteckningsblock i handen är en intervju som Kjell fixade till mig. Han jobbar som Guide i delstaten Gujarat så jag intervjuade honom om saker kring staden och även olika religioner, tidsperioder och en folkmängd etc. Han svarade i alla fall på varje fråga jag hade och han var som en uppslagsbok. Riktigt duktig man.  

Annars är allt bra! Kul att få guida och kommunicera på engelska.

Hör av mig så snart jag kan, annars hör jag av mig till mamma som får föra vidare info om att det är okej med mig.

Hoppas allt är bra i skolan och med er! 😊

Hörs och ses snart igen!

Med varma hälsningar Erika

PS. Detta görs i samarbete med Atlas!

2018-02-16

Slår ett slag för gymnasiemytologin som Skolverket tagit fram!

Äntligen så slår skolverket hål på myterna kring valet av gymnasieutbildning! I Nyköping erbjuder vi kurser på våra yrkesutbildningar som gör att du kan söka 31 av universitets listade utbildningsprogram. Sen ska vi inte glömma polisutbildningen och Yh-utbildningarna som också blir tillgängliga efte …

Äntligen så slår skolverket hål på myterna kring valet av gymnasieutbildning!

I Nyköping erbjuder vi kurser på våra yrkesutbildningar som gör att du kan söka 31 av universitets listade utbildningsprogram. Sen ska vi inte glömma polisutbildningen och Yh-utbildningarna som också blir tillgängliga efter gymnasiet hos oss.  Kanske det t o m skapar bättre förutsättningar för att komma in på vidare studier. Så var inte rädd för att söka det du tycker om att läsa,”För det som är rätt är lätt och det som är lätt är rätt” som någon klok människa uttryckte det en gång!

Läs mer om Mytologin på https://www.skolverket.se/publikationer?id=3820

 

2018-01-31

Var öppen för saker och gör alltid ditt bästa!

Så säger alumnen Camilla Karlsson som för 10 år sedan gick på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet i Nyköping. Nu arbetar hon som hästskötare och stallmedarbetare på Stuteri Nådhammar. Att vara öppen för att lära sig nya saker och alltid göra sitt bästa är viktiga egenskaper enligt Camilla. Hon bör …

Så säger alumnen Camilla Karlsson som för 10 år sedan gick på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet i Nyköping. Nu arbetar hon som hästskötare och stallmedarbetare på Stuteri Nådhammar.

Att vara öppen för att lära sig nya saker och alltid göra sitt bästa är viktiga egenskaper enligt Camilla. Hon började själv sin hästskötarkarriär med att läsa naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning på Realgymnasiet i Nyköping. Enligt Camilla så är det nästan en förutsättning att ha Svenska Ridsportsförbundets hästskötarexamen
om man vill jobba med hästar.       

-En hästskötarexamen är verkligen mycket bra att ha då det egentligen är det enda sättet att validera en persons hästkunskaper för en arbetsgivare. Ska du söka jobb som hästskötare så är det oftast ett krav och för de flesta vidareutbildningar inom häst så är det också nästan alltid ett grundläggande krav, säger Camilla.

Tiden på Realgymnasiet
Tiden på Realgymnasiet var något som Camilla uppskattade väldigt mycket.

-Roligast var att det var blandat praktiskt lärande och teori. Sedan tyckte jag också att det var väldigt roligt med de interna tävlingarna vi hade mot andra Real-skolor. Mitt favoritämne var nog hästkunskap, speciellt när vi höll på med foderlära. Jag har haft stor nytta av min examen och de ämnen som ledde fram till att jag kunde slutföra hästskötarexamen till mitt nuvarande yrke, säger Camilla.

Efter Realgymnasiet jobbade Camilla på en ridskola ett tag. Därefter jobbade hon på ett friluftsmuseum med alla möjliga djur. Allt från hästar till kor, getter och kaniner.

-I mitt arbete idag ingår förutom stalltjänst och även en hel del traktorkörning, motion av hästar. Allt från en mer utbildad häst till att ta sig ut på en livs första uteritt för en unghäst. När fölen kommit så ingår det daglig hantering av dem, att lära sig acceptera på- och avtagning av grimma eller bara kunna acceptera beröring från en människa. När man lyckas och ser framsteg hos hästarna känner man sig oftast väldigt stolt, lite som att det är ens eget barn som precis sagt sitt första ord, säger Camilla.

Utveckling är viktigt
Att fortsätta utvecklas inom ridsporten och hästvärlden och att utmana sig själv är viktigt för Camilla.

-Jag får genom jobbet rida för olika tränare, samt träna på hästhantering. Det gör att jag hela tiden utvecklas och känner mig bättre och säkrare. Jag får också möjlighet till att hålla min ridning uppdaterad för att kunna ge kundhästarna och stuteriets egna hästar det bästa jag förmår. Jag tycker just hästhantering är viktig för både min och hästens välbefinnande, det skapar säkerhet och trygghet för oss båda.

Även om Camilla trivs väldigt bra med att jobba med hästar och ridning så drömmer hon om att en dag få arbeta som djursjukskötare.

-Jag har funderingar på att utbilda mig till Ridledare för att senare utbilda mig till ridlärare. Men, i grund och botten så är det ändå fortfarande djursjukskötare som lockar mest. Jag har sökt in varje år mer eller mindre, och jobbar på att höja mitt högskoleprov för att öka mina chanser att ta mig in. Jag ger inte upp i första hand. Om jag inte försöker ordentligt nu så kommer jag ångra det om 20 år ifall att jag inte försökte, avslutar Camilla.

2018-01-19

Vi firar 10 år!

Vet inte om det undgått någon men detta läsår är det 10 år sen vi startade i Nyköping, tjohoo! Då hette det Hästgymnasiet men skolorna växte med flera utbildningar och då behövdes ett enhetligt namn så 2008 blev vi Realgymnasiet istället. Jag har arbetat här sedan HT 08 och sett den enorma utvecklin …

Vet inte om det undgått någon men detta läsår är det 10 år sen vi startade i Nyköping, tjohoo! Då hette det Hästgymnasiet men skolorna växte med flera utbildningar och då behövdes ett enhetligt namn så 2008 blev vi Realgymnasiet istället.

Jag har arbetat här sedan HT 08 och sett den enorma utvecklingen som skett på skolan. Mina sista mentorselever gick ut i våras och jag är galet stolt över deras framgång, naturligtvis av tidigare elever med och faktiskt oerhört stolt över att vara en del av den här skolan!

Vårt pedagogiska arbete och det faktum att alla i personalen jobbar tillsammans har gjort att eleverna når fantastiska framsteg. Både betygsmässigt och antalet studenter med examen men också på det personliga planet som är minst lika viktigt. Vi har lärt oss massor genom åren som gått och vi fortsätter det arbetet hela tiden! Jag skulle kunna skriva en roman om mina år här och allt som hänt på vägen men jag ska inte trötta er med det. Istället vill jag att ni kommer och firar vårt jubileum med oss den 27 januari 13-15.30.

Jag vill visa hela världen vilken bra skola vi är! Jag önskar att många gamla och nya elever kommer hit och firar med oss. Jag önskar också att tidigare rektorer och lärare kommer hit så att vi får träffas igen. Jag känner ju igen alla ”gamla” som gått här och jobbat här och det vore roligt att återses igen! Och till er som har funderat på att börja här: Nu har ni en bra chans att få vara med och träffa många av våra samarbetspartners, fd elever, personal och elever så missa inte det. Så in och anmäl er på vårt evenemang på Facebook (där finns även programmet) eller mejla mig: lisa.olofsson@realgymnasiet.se så hoppas jag att vi ses..

Varma hälsningar Lisa

2018-01-11

Julavslutning 21/12

Torsdagen den 22/12 har vi julavslutning på skolan. Vi börjar kl 10.00 med lite pyssel och spel i skolan och fortsätter därefter till restaurang Tennishallen och äter julbord. Vi beräknas sluta ca 13.45 Vi önskar alla en, God Jul och ett Gott Nytt År! Skolan börjar åter tisdagen den 9/1 vanlig tid!

Torsdagen den 22/12 har vi julavslutning på skolan. Vi börjar kl 10.00 med lite pyssel och spel i skolan och fortsätter därefter till restaurang Tennishallen och äter julbord. Vi beräknas sluta ca 13.45

Vi önskar alla en, God Jul och ett Gott Nytt År!

Skolan börjar åter tisdagen den 9/1 vanlig tid!

2017-12-14

Nio myter om ditt gymnasieval

Nu närmar sig gymnasievalet, spännande eller hur? Det kan samtidigt vara lätt att bli stressad över gymnasievalet och bli orolig för att välja fel. Skolverket har därför under hösten tagit fram en folder under namnet ”Gymnasiemytologin” där de listar de nio vanligaste myterna, och svar på dessa. …

Nu närmar sig gymnasievalet, spännande eller hur? Det kan samtidigt vara lätt att bli stressad över gymnasievalet och bli orolig för att välja fel. Skolverket har därför under hösten tagit fram en folder under namnet ”Gymnasiemytologin” där de listar de nio vanligaste myterna, och svar på dessa.

 

Myt 1: ”Gymnasivalet avgör din framtid”

Nej, det är bara ett val av grundutbildning. Många tänker att gymnasievalet avgör vad man ska göra resten av livet. Men så är det inte, som tur är. Gymnasievalet är ett val av grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på.

 

Myt 3: ”Välj ett högskoleförberedande program så håller du alla dörrar öppna”

Nja, valfriheten är minst lika stor med ett yrkesprogram. De högskoleförberedande programmen leder i första hand till vidare studier på högskolan – under förutsättning att man har rätt behörighet och tillräckligt goda resultat för att komma in på utbildningarna. Yrkesprogrammen leder direkt till en massa intressanta yrken både i Sverige och andra länder. Om du väljer vissa kurser på ditt yrkesprogram, får du också en grundläggande högskolebehörighet. Exakt vilka kurser som behövs ser olika ut på olika program. Hur det ser ut på Realgymnasiet kan du läsa mer om här. 

 

Myt 5: På ett yrkesprogram får du ingen högskolebehörighet

Jo, alla kan få högskolebehörighet! Vilket yrkesprogram du än väljer har du alltid rätt att inom ramen för programmets 2 500 poäng läsa de kurser som gör att du får grundläggande behörighet till högskolan.

Läs om alla nio myter i foldern här.

2017-12-13

Mentor Peter på pulsen!

Hur skulle du beskriva ditt uppdrag som mentor? Jag är en fristående person som inte är betygssättande lärare utan 100% mentor, det är grunden för mitt uppdrag kan man säga. Att bygga relationer, finnas där, coacha och vara bollplank för eleverna är mycket viktiga bitar i min roll. Jag har koll på d …

Hur skulle du beskriva ditt uppdrag som mentor?

Jag är en fristående person som inte är betygssättande lärare utan 100% mentor, det är grunden för mitt uppdrag kan man säga. Att bygga relationer, finnas där, coacha och vara bollplank för eleverna är mycket viktiga bitar i min roll. Jag har koll på deras studiesituation och vad de jobbar med för att kunna hjälpa dem med deras målsättningar. Jag är också med och driver klassråd och har hand om kontakten med hemmet och leder utvecklingssamtalen.

Vad tycker eleverna om att ha en mentor tror du?

De flesta uppskattar det väldigt mycket! De gillar tillgängligheten, att kunna komma in och prata om allt. Sen är det vissa som kanske nyttjar det mer än andra men det beror på vilket behov de har. Jag tror också att jag är bra på att möta dem på deras nivå, vilket är viktigt när man jobbar med ungdomar.

Du har mentorstid en timme i veckan, vad gör ni nu?

I år 1 jobbar vi med lära-känna-övningar och samarbetsövningar, detta för att bygga upp en trygg arbetsmiljö där alla ska känna att de har en plats och är lika viktiga. I år 2 har vi arbetat med studieplaner och nu ska vi ha lite mer samarbetsövningar för att minska grupperingarna i klassen. I år 3 jobbar vi med ”Jag AB” Kjell Enhager. Den handlar om att skapa sitt eget sk. ”postorderföretag”. Att sätta upp mål och göra de förändringar som krävs för att nå sina målsättningar. Bra inför framtiden helt enkelt!

Hur känns det nu när halva terminen har gått?

Det känns bra! Det har varit en intensiv period där jag vill skapa nya relationer med nya elever. Jag har bl. a. varit med år 1 Djurvård/Hund till en 4H-gård på deras specialvecka. Det är kul att hänga med eleverna vid sådana tillfällen, att se dem arbeta i sitt forum där de kan briljera. Men också se hur de bygger trygghet i sin grupp genom att jobba i team både när det gällde matlagning och att ta hand om djuren på gården. Vi sov över där en natt och det är också bra tillfället att ”bonda” för eleverna. Sover borta gör förresten alla elever i år 1 den veckan. Häst på Sundbyholms travbana och Natur och Äventyr i tält i skogen men tyvärr kan jag inte vara med överallt. Dock är ambitionen att jag ska hinna åka ut och hälsa på alla elever på deras inriktning under året!

2017-10-09

Skolstart!

Skolan börjar igen den 21 augusti kl 9.00 för år 1 med information och lunch så dagen är slut ca 12.00. För år 2 & 3 är det upprop med fika kl 13.00. Om du är berättigad busskort för att ta dig till skolan så får du vända dig till din kommun för att få hjälp med det. Har du som ny elev inte fått …

Skolan börjar igen den 21 augusti kl 9.00 för år 1 med information och lunch så dagen är slut ca 12.00. För år 2 & 3 är det upprop med fika kl 13.00.

Om du är berättigad busskort för att ta dig till skolan så får du vända dig till din kommun för att få hjälp med det. Har du som ny elev inte fått något välkomstbrev hemskickat runt den 15 augusti så mejlar du till lisa.olofsson@realgymnasiet.se så skickar hon ett till dig.

Njut nu av sommaren och ha det så skönt så ses vi i höst!

 

2017-06-21

Sjung om studentens lyckliga dar….

Studenten närmar sig med stormsteg och här kommer lite hålltider för studenter, familj, släkt och vänner: Studentdagen fredagen den 9/6 9.30 samlas studenterna på skolan för fotografering. 14.15 är det utspring ifrån restaurang Lotsen i hamnen. 14.45 går studenterna tillsammans med personal till Sto …

Studenten närmar sig med stormsteg och här kommer lite hålltider för studenter, familj, släkt och vänner:

Studentdagen fredagen den 9/6

9.30 samlas studenterna på skolan för fotografering.

14.15 är det utspring ifrån restaurang Lotsen i hamnen.

14.45 går studenterna tillsammans med personal till Stora torget där alla skolors studenter samlas innan kortegen.

15.45 avgår kortegen från Nicolaiskolan ner mot polishuset.

Studenttidningen kommer inom kort och där kommer ni finna mer detaljerad information.

Varmt välkomna till en fantastisk student önskar rektor Cecilia med personal.

2017-04-25

Lever sin dröm

Alexandra Persson gick ut som student 2016 på hästutbildningen. Under hela sin tid på Realgymnasiet i Nyköping fanns det ett mål, att bli ridande polis. Nu är hon på väg mot drömmen! Alexandra gjorde en del av sin praktik på polisrytteriet och det stärkte henne i att kämpa mot sitt mål. De som jobba …

Alexandra Persson gick ut som student 2016 på hästutbildningen. Under hela sin tid på Realgymnasiet i Nyköping fanns det ett mål, att bli ridande polis. Nu är hon på väg mot drömmen!

Alexandra gjorde en del av sin praktik på polisrytteriet och det stärkte henne i att kämpa mot sitt mål. De som jobbade nära henne här vet att hon kämpade hårt i skolan men hon visste vad som krävdes för att uppnå sitt mål så hon jobbade på. Sista året på skolan läste hon som lärling så 50% av henne studier låg hos Py Jägerdén (Svenskthopp) där laddade hon sina batterier till övriga skoldagar.

Vi är så himla stolta över Alexandra och jag tror inte det var en enda personal som inte fick ”ståpäls” när vi hörde att hon tagit sig en bra bit mot sitt mål. Här kommer hennes egna ord!

”Jag har fått möjligheten att påbörja min dröm. Min dröm ar att en dag bli ridande polis men just nu har jag fått chansen att till största del vara hästskötare på Polisrytteriet i Stockholm och jag har även fått möjligheten att rida och träna deras hästar. Jag är verkligen jätteexalterad över att få börja där och att få påbörja drömmen.”

 

2017-03-08

Ta chansen!

Vårt kalendarium är nu uppdaterat med nya möjligheter att komma på besök till skolan. Varmt välkomna!

Vårt kalendarium är nu uppdaterat med nya möjligheter att komma på besök till skolan. Varmt välkomna!

2017-02-24

Ett naturligt val

Paddla kajak, klippklättra och vandra i fjällen. Det låter som taget ur en äventyrsfilm, men på Realgymnasiet i Nyköping är det eleverna som spelar huvudrollen. På utbildningen Natur & äventyr står äventyrsturism i fokus. Med 69 elever är Realgymnasiet den lilla skolan med det stora utbudet. Här …

Paddla kajak, klippklättra och vandra i fjällen. Det låter som taget ur en äventyrsfilm, men på Realgymnasiet i Nyköping är det eleverna som spelar huvudrollen. På utbildningen Natur & äventyr står äventyrsturism i fokus.

Med 69 elever är Realgymnasiet den lilla skolan med det stora utbudet. Här finns, förutom utbildningen Natur & äventyr, utbildningarna Djurvård, Häst och Hund. Ett gemensamt intresse för djur och natur ligger till grund för en bra sammanhållning mellan eleverna på skolan.

-Jag gillar att det är mindre klasser och att lärarna känner alla. Man hälsar på varandra i korridoren. Sen är det mycket praktiskt arbete i alla utbildningar. Det passar den som inte vill sitta i skolbänken i tre år, säger Charles Hallström som går andra året på Natur & äventyr.

NATUR & ÄVENTYR ÄR UTBILDNINGEN för elever som vill jobba med äventyrsturism. Ledarskap, samarbete och entreprenörskap tränas genom praktiska övningar. De får möta, leda och instruera människor i olika äventyrssporter och guida större grupper.

– Våra lärare har spetskompetens inom ledarskap och säkerhet samt instruktörsnivåer inom alla äventyrsgrenar. Vi har också ett nära samarbete med branschen och jobbar efter branschstandard. Naturturism är verkligen en framtidsbransch, säger David Bechtel som är programansvarig.

SONY DSC

FRIDA SANDHOLM LÄSER SISTA TERMINEN på Natur & äventyr och har under sin studietid hunnit med tre veckors praktik på Island där hon fick jobba med glaciärguidning. Hon har också hunnit ta dykarcertifikat under sina år på skolan. Efter examen planerar hon att jobba som dykinstruktör utomlands, eller plugga vidare till förskolelärare.

-Vi får en yrkesexamen när vi slutar. Fast vi läser också ämnen som ger oss grundläggande behörighet för att kunna plugga vidare på högskola. Natur & äventyr är en bred utbildning, men samtidigt spetsig, förklarar Frida.

Minnena hon bär med sig från åren på Realgymnasiet är många. Frida minns särskilt när hon gick första året på utbildningen och klassen skulle iväg och tälta och ingen hade med sig diskborste och diskmedel, eller den gången eleverna skulle ut och vandra i två dagar och bara hade packat ombyte för första dagen. Ögonblick även läraren Fred Mathé Milner minns väl

-Det började regna och ingen av eleverna hade packat regnkläder. Då är det en balansgång om man ska ge eleverna sina extra regnkläder eller låta bli och hoppas att de drar lärdom av vad som händer när man inte packar rätt saker, säger Fred som även är utbildad Fjälledare.

ATT IBLAND FÅ LÄRA SIG SAKER den hårda vägen och vara ute i ur och skur är inget som avskräcker Frida Sandholm och Charles Hallströms från att arbeta med äventyrsturism i framtiden – tvärtom.

-Jag har lärt mig att ta eget ansvar och insett att jag klarar av mer än vad jag tror. Jag vet att det här är rätt utbildning för mig, säger Frida medan Charles nickar instämmande och fyller i:

-Man ska längta efter att komma till skolan. Då vet man att man har valt rätt utbildning. Jag är riktigt nöjd med mitt val att börja på Realgymnasiet. Det tror jag att den som söker hit också kommer att bli.

Text: Sandra Sundqvist

2017-02-17

Natur och äventyr bjuder på ett höjdaräventyr!

Idag har elever från Restaurangskolan i Nyköping blivit bjudna på ett riktig höjdare! Våra elever i år två har haft en klättringsdag med dem och som vår äventyrslärare Fred sa: -”Det var inte svårt att få dem att le på fotona, det skedde liksom automatiskt.” Inom kurserna för Natur och äventyr så in …

Idag har elever från Restaurangskolan i Nyköping blivit bjudna på ett riktig höjdare! Våra elever i år två har haft en klättringsdag med dem och som vår äventyrslärare Fred sa: -”Det var inte svårt att få dem att le på fotona, det skedde liksom automatiskt.”

Inom kurserna för Natur och äventyr så ingår mycket aktivitetsplanering och genomförande av aktiviteter. Då behöver eleverna utveckla både ledarskap och säkerhetstänk. Varje sak eleverna gör för andra måste planeras noga, de måsta kolla av de ställen de tänker vara på och göra en riskanalys. När det sen är dags måste de verkligen vara service minded och kunna ta kunderna på rätt sätt. Därför är det toppen att få öva på andra som exempelvis idag på restaurangeleverna. Kunden ska gå därifrån med glädje och i bästa fall en euforisk känsla av att ”jag kan” eller ”jag gjorde det”. Vi hoppas att de hade den känslan idag när dagen var slut!klatter-restaurang1

Många av våra elever vill jobba i yrket men på sikt vill de bli poliser, brandmän, satsa på militären eller jobba i förskolan etc. Då är det här en perfekt start på karriären! De får så mycket gratis till dessa yrken eller andra. Just säkerhetstänk, ledarskap och lära känna sig själv är aldrig fel oavsett vad man tänker göra resten i livet.

 

 

 

2016-10-05

Nytt datum för Öppet hus!

Öppet hus lördagen den 19/11 kl:11-15 Vi vill att alla elever och vårdnadshavare ska kunna besöka flera skolor samma dag därför rättar vi in oss efter Nyköpings gymnasium och byter dag för Öppet hus. De utskick som gått hem till alla elever i år 9 om öppet hus den 12/11 stämmer alltså inte längre. U …

Öppet hus lördagen den 19/11 kl:11-15

Vi vill att alla elever och vårdnadshavare ska kunna besöka flera skolor samma dag därför rättar vi in oss efter Nyköpings gymnasium och byter dag för Öppet hus. De utskick som gått hem till alla elever i år 9 om öppet hus den 12/11 stämmer alltså inte längre. Utan vi öppnar portarna för er den 19/11 istället!

Varmt välkomna önskar Cecilia med personal

2016-09-20

Nu är läsårets första camp/specialvecka igång!

I år 2 och 3 så åker våra gymnasieelever på olika camps/specialveckor för att få fördjupad kunskap inom ett område som intresserar dem. Förutom kunskap så är det verkligen ett tillfälle att skaffa nya kamrater och knyta kontakter för framtiden. Alla 14 skolor är delaktiga och vänskapsband över hela …

I år 2 och 3 så åker våra gymnasieelever på olika camps/specialveckor för att få fördjupad kunskap inom ett område som intresserar dem. Förutom kunskap så är det verkligen ett tillfälle att skaffa nya kamrater och knyta kontakter för framtiden. Alla 14 skolor är delaktiga och vänskapsband över hela Sverige skapas. Här kan du läsa om vad Nyköpings elever har valt att åka på nu i höst.

Våra elever som läser Häst kommer att tillbringa specialveckan på fina Skogslotten i Norrköping tillsammans med Linköpings- och Norrköpings-eleverna. Här har de med sina egna hästar om de vill och veckan kommer att användas till att jobba med hoppteknik, löshoppning, terräng och temporidning. Så ska de även rida dressyr för Caroline Karlstedt, lära sig mer om bedömning av hästens gångarter och få en föreläsning av equiterapeut Linda och veterinär Sandra i slutet av veckan.

Djurvårdeleverna kommer den här specialveckan att få möjlighet att jobba med djur som vi normalt inte har möjlighet att jobb med. Nyköpings djurvårdselever har valt att vara på Borås Djurpark, Parken Zoo i Eskilstuna och Öster Malma utanför Nyköping. I veckan kommer de att få hjälpa till i den dagliga skötseln av djuren i parken såsom utfodring , rengöring och miljöberikning. De kommer också ha föreläsningar och allt detta utifrån sin kurs Vilda djur. Realgymnasiet har ett gediget samarbete med alla våra stora djurparker i Sverige och det här är ett fantastiskt tillfälle för våra elever att få en inblick i hur det är att arbeta i en djurpark!

Våra Natur & äventyrselever har också spridit ut sig landet. Alla deras camps går ut på att fördjupa sig i naturturismens värld. Fjällcamp som utgår från Enafors, här ska de vandra, beräkna höjdkurvor och  träna ledarskap. På fiskecampet i Falun får de bl a. de får lära sig att knyta ock kasta med fluga och träna på ledarskap i grupp och få kunskap och flora och fauna och bevarande av miljön. På campet med kajak i Karlshamn kommer de också att få träna ledarskap, paddling, guidning, säkerhet och lära sig om bevarande av miljö man vistats i. I slutet av veckan får de möjlighet att få ett sk ”Euro Paddle Pass”.  Dykningen i Malmö kommer mestadels handla om just dykning både i bassäng och i havet och självklart också massor av teoretisk kunskap och slutprov för  ”Open Water Diver” PADI.

Grym vecka som genomsyras av kunskap, ledarskap och vänskap!

 

2016-09-12

Tack och på återseende!

Så var läsåret slut för denna gång och vi vill tacka alla för ett härligt läsår! I höst börjar vi den onsdagen den 17/8 kl 9.oo för år 1. För år 2 & 3 också den 17/8 men inte förrän kl:13.00. Njut av sommaren nu, ät mycket glass och glöm inte solkrämen! Vi ses i höst!

Så var läsåret slut för denna gång och vi vill tacka alla för ett härligt läsår! I höst börjar vi den onsdagen den 17/8 kl 9.oo för år 1. För år 2 & 3 också den 17/8 men inte förrän kl:13.00. Njut av sommaren nu, ät mycket glass och glöm inte solkrämen! Vi ses i höst!

2016-06-13

Vår zoolog-Owe pratar djur i TV4:s morgonsoffa

Zoologen Owe Sandström fortsätter att sprida sin kunskap om djur till allmänheten – i sommar gästar han TV4:s morgonsoffa.   Owe Sandström håller i en ugglefjäril och berättar den sanna historien om dess ögonlika form på vingarna, för några elever på Djurvård på Realgymnasiet i Stockholm. …

Zoologen Owe Sandström fortsätter att sprida sin kunskap om djur till allmänheten – i sommar gästar han TV4:s morgonsoffa.

 

Owe Sandström med fjäril

Owe Sandström håller i en ugglefjäril och berättar den sanna historien om dess ögonlika form på vingarna, för några elever på Djurvård på Realgymnasiet i Stockholm.

 
– Vilka djur är egentligen farliga på semestermålet dit man reser? Många kanske oroar sig över att bli stungen av skorpioner fast risken är minimal. Samtidigt missar man helt att skydda sig mot myggor som man nästan säkert kommer träffa på och kan riskera att få en tropisk sjukdom, berättar Owe.

Owe satt med i Morgonsoffan även förra året. Då pratade man ödlor, ormar och hajar. I år blir det mer fokus på sommarsäsongens djur, både svenska och internationella, likväl som gulliga och otäcka, och hur man ska skydda sig om så krävs.

Vad är det som är kul med att sitta som djurexpert i soffan?
– Att sprida kunskap! Vi har en medfödd fascination för sådant som är farligt men det är viktigt att man har riktiga fakta och det kan vi zoologer förmedla. Då kan vi hjälpa till att minska oron och ta bort vanföreställningar.

Owe dyker upp i morgonsoffan 15:e, 22:a och 29:e juli samt 12 augusti. Fler tillfällen kan komma.

 

Owe Sandström porträtt

En härlig bild på Owe Sandström, självklart med naturliga inslag i bakgrunden.

 

Owe Sandströ och elever från Realgymnasiet

Owe har mycket att berätta om den lilla vakteln, som bor fritt inne i Fjärilshuset.

2016-05-18

Första eleven iväg med GoXplore!

Idag har jag träffat Andreas Schultes som är först ut att åka med GoXplore som volontär. På måndag åker han till Welgevonden som ligger några timmar från Johannesberg i Sydafrika upp mot gränsen till Botswana. Andreas ska jobba som volontär på ett sk. big five naturreservat under en månad. I big fiv …

Idag har jag träffat Andreas Schultes som är först ut att åka med GoXplore som volontär. På måndag åker han till Welgevonden som ligger några timmar från Johannesberg i Sydafrika upp mot gränsen till Botswana.

Andreas ska jobba som volontär på ett sk. big five naturreservat under en månad. I big five ingår lejon, noshörningar, afrikanska bufflar, leoparder och elefanter, det är dessa djur man i första hand koncentrerar sig på men naturligtvis är reservatet även fullt av andra djur.

Att han åker beror mycket på hans fd djurvårdslärare Anna, som har peppat och puschat honom att våga åka och nu under intervjun kändes det som Anderas verkligen är nöjd med sitt beslut. Han kommer att åka med och patrullera av området i Jeepar och hjälpa till när de behöver söva djuren. Sen är det sysslor i själva campet som ska göras också så troligen blir det matlagning med men det gillar Anders så det blir i så fall bara roligt.

Hans dröm är att få gå ut i reservatet och leta ormar! Andreas stora intresse är nämligen reptiler.

Andreas säger att det absolut är för att få vara bland dessa djur som han åker men också för sin personliga utveckling. Han har valt att åka själv och det ser han som en fördel för det innebär att han kommer fokusera på att träffa nya människor och få nya kompisar. Att resa är ganska nytt för Andreas som tidigare varit i Tyskland som längst, så han säger att kontrasten kommer nog vara ganska stor mellan Sverige och Sydafrika. Jag frågar om klimatet och han berättar att just nu är det vinter där så då kan det bli ner till 0-gradigt på nätterna men dagarna är fortfarande varma. Han är väl förberedd med ny varm sovsäck. I reservatet bor de i tält men de är permanenta så det finns el och sånt i dem men Internet är han inte så säker på att han kommer ha tillgängligt hela tiden.

Vi pratar lite om packningen och han kostaterar att han säkert har lite för mycket med sig men det viktigaste som de rekommenderade var SOLKRÄM! DEN är nu packad tillsammans med bra kängor, kläder och en del medikamenter.

Vi på skolan önskar Andreas en bra resa, en fantastisk upplevelse och att drömmen om ormarna blir sann!

Vi ser med spänning fram emot att få höra om resan när Andreas kommit hem.

 

2016-04-29

Nytt samarbete med världstäckande reseföretag

Att resa med GoXplore innebär också att resa till och vara en del av platsen.   På Realgymnasiet arbetar vi nära branschen. Nu har vi påbörjat ett samarbete med GoXplore, som anordnar arbetsresor utomlands med stort fokus på djur, natur och äventyr.   – GoXplore arrangerar fantastiska reso …

GoXplore

Att resa med GoXplore innebär också att resa till och vara en del av platsen.

 

På Realgymnasiet arbetar vi nära branschen. Nu har vi påbörjat ett samarbete med GoXplore, som anordnar arbetsresor utomlands med stort fokus på djur, natur och äventyr.

 

– GoXplore arrangerar fantastiska resor över hela världen som är helt i linje med de utbildningar inom djur och äventyr vi erbjuder, tillsammans med en entreprenöriell anda. Vi tror att vi kan lära och ha ett utbyte av varandra som kommer gagna våra elever, säger Anna Andbjer-Persson på Realgymnasiet, som varit drivande i att sluta avtalet.

En resa med GoXplore innebär att resenären får en unik inblick i ett lands kultur eftersom man arbetar på det ställe man reser till, och deltar i vardagen där.

Samarbetet innebär även att elever som tar studenten från Realgymnasiet får rabatt när de bokar en resa med GoXplore. Erbjudandet gäller i tre år från studenten så det finns gott om tid att spara ihop till reskassan.

– Det är ett viktigt steg i vår internationalisering eftersom alla elever inte kan åka utomlands under sin skoltid men vi samtidigt vill uppmuntra till internationella erfarenheter. Det är ju utvecklande och meriterande både på det personliga och professionella planet.

Mer information om GoXplores resor hittar du på www.goxplore.se.

 

cowboys lejon majs stangdjur

2016-04-26

Ändrade rutiner för sjukanmälan fr.o.m. vecka 16

Vi kommer från och med måndagen den 18 april 2016 att ha nya rutiner för att anmäla sjukfrånvaro. Om rutinerna visar sig fungera väl kommer vi att fastställa dem inför nästa läsår. Tidigare har det funnits ett nummer med telefonsvarare där ni kunnat lämna meddelande. Istället ska ni ringa ett annat …

Vi kommer från och med måndagen den 18 april 2016 att ha nya rutiner för att anmäla sjukfrånvaro. Om rutinerna visar sig fungera väl kommer vi att fastställa dem inför nästa läsår. Tidigare har det funnits ett nummer med telefonsvarare där ni kunnat lämna meddelande. Istället ska ni ringa ett annat telefonnummer: 0155-44 25 36. Frånvaroanmälan kan endast göras kl. 8-9 på vardagarna. Detta gäller både vid skolförlagd undervisning och APL eller ridskoledag.

Ni kommer fortsättningsvis inte att tala in på en telefonsvarare. Istället kommer ni att få ett personligt bemötande av personal på skolan. Vi tror att det kommer att underlätta vårt förebyggande hälsofrämjande arbete.

Observera att sjukanmälan ska göras varje sjukdag samt att en vårdnadshavare måste anmäla sjukfrånvaro för elev under 18 år.

Tack för att ni är flexibla och underlättar denna förändring!

Vänliga hälsningar, Cecilia

2016-04-15

Sara berättar om sitt jobb som djursjukskötare

Sara Sabel pluggade Djurvård på Realgymnasiet i Nyköping under 2011-2014. Direkt efter skolan började Sara jobba och sedan i februari 2016 jobbar hon på Evidensia som djursjukskötare och älskar sitt arbete. Vad har hänt sedan du tog examen? Jag och min sambo Erik flyttade till Nävekvarn och jag börj …

Sara Sabel pluggade Djurvård på Realgymnasiet i Nyköping under 2011-2014. Direkt efter skolan började Sara jobba och sedan i februari 2016 jobbar hon på Evidensia som djursjukskötare och älskar sitt arbete.

Sara Sabel

Vad har hänt sedan du tog examen?
Jag och min sambo Erik flyttade till Nävekvarn och jag började jobba inom hemtjänsten i slutet på 3:an. Stortrivdes där och fortsatte sedan i drygt 2 år. Flyttade sedan in till Nyköping i januari 2016 och i februari såg jag att Evidensia sökte en legitimerad djursjukskötare/djurvårdare med D9*. Jag ringde dit direkt och talade om att jag var superintresserad! Fick komma på intervju bara några dagar senare. Höll alla tummar och tår och hoppades på att jag skulle få jobbet. Konkurrensen var hög och jag tvivlade lite men någon vecka senare ringde chefen och sa ” vi vill ha dig här och vi tror att du kommer passa in här perfekt” är du fortfarande intresserad”? Glädjen var obeskrivlig, JA! Klart jag var! Och sen dess är jag på Evidensia i Nyköping. Våra hundar Atlas och Kiara hänger gladeligen med mig till jobbet vilket känns skönt på alla sätt och vis.

Vad gör du som djurvårdare på utökad nivå?
När du utbildar dig till djurvårdare på utökad nivå innebär det att du skaffar dig en kompetens som ligger mellan djurvårdare och legitimerad djursjukskötare. Mina arbetsuppgifter är väldigt varierande. Som djurvårdare (sköterska) går man med sin veterinär och är hans/hennes assistent. Jag tar emot mina patienter och hjälper min veterinär med det hon vill att jag ska göra. Allt från att ta blodprover, ge injektioner, klippa klor och enklare sårvård är bara en liten del av det jag gör. Det är svårt att förklara allt jag gör, det är så mycket. Säljer olika produkter och foder och hjälper djur och ägare med det de önskar. En dag på jobbet innebär lycka, glädje men även sorg ibland. Så mycket olika sinnesstämningar och det är viktigt att man kan möta alla på ett bra sätt.

Jag vet att du egentligen ville gå hund, hur känns det nu?
Idag är jag glad att jag läste djurvårdutbildningen. Jag har en mycket bredare bas att stå på vilket jag tror lättare ger jobb. Dessutom kunde jag läsa en del hundkurser ändå och hundar är en stor del av mitt jobb i alla fall. Sedan har jag två hundar och en katt själv så jag får min tillfredställelse där också.

Har du några tips till de som vill söka Djurvård?
Jag är väldigt glad för min utbildning på Realgymnasiet. Jag tycker alla som vill gå eller går Djurvård ska passa på och ta D9 för den är gratis i skolan och ger så många fler möjligheter att få jobb som djurvårdare. Jag hade inte fått jobbet om jag inte hade haft den.

Vi önskar Sara lycka till i framtiden och konstaterar att vi säkert kommer att höras eller ses igen.

*D9 är ett intyg på att du genomfört och klarat en grundkurs i läkemedelshantering.

Läs också: Pressmeddelande – Realgymnasiet tecknat avtal med Evidensia

2016-04-12

Elevintervju med Michelle Sjögren

Michelle Sjögrens intresse för djur har alltid funnits och även om hon under gymnasietiden inte längre är lika säker på exakt vad hon ska jobba med i framtiden så vet hon att det kommer beröra djurvärlden på något sätt. – När jag började på gymnasiet ville jag bli djursjukskötare, men nu är jag inte …

Michelle Sjögrens intresse för djur har alltid funnits och även om hon under gymnasietiden inte längre är lika säker på exakt vad hon ska jobba med i framtiden så vet hon att det kommer beröra djurvärlden på något sätt.

real-nykoping-djurvard-2
– När jag började på gymnasiet ville jag bli djursjukskötare, men nu är jag inte lika säker. Jag funderar på om jag vill resa utomlands och forska istället, kanske till Galapagosöarna för att forska om djurens uppkomst. Eller kanske jobba med bevarandearbete.

För att verkligen har alla dörrar öppna läser Michelle den grundläggande högskolebehörigheten.
– Då kan jag plugga vidare om jag vill, till veterinär eller något sådant. Det var självklart att läsa högskolebehörigheten så att jag har alla möjligheter sedan.

Oavsett vart Michelle tar vägen efter gymnasiet så är hon i alla fall säker på en sak:
– Jag kommer jobba med djur på något sätt.

real-nykoping-djurvard-5

Precis som sina klasskompisar på skolan i Nyköping har Michelle praktik under hela gymnasietiden. Just nu är hon på Håcknesta där olika stordjur som hästar, åsnor och kaniner ska skötas om och motioneras. Sista året väntar ännu mer praktik, på lite distans om man vill. Till exempel på Järvzoo, som ligger några mil nordväst om Gävle. Där finns, förutom järvar, även björnar, vargar och andra djurarter ur den nordiska faunan.
– Jag ska praktisera där under några veckor. Då bor man på vandrarhem men kan resa hem under helgerna.

Michelle tror att det kan vara bra att bo borta och ha testat på det för hon funderar även på att göra utlandspraktik till Longleat Zoo i England. Det är ett zoo där en tidigare Nyköpingselev också praktiserat och blev vän med girafferna.
– Det verkar väldigt häftigt, säger Michelle som gillar stora djur, till skillnad mot till exempel ormar som hon inte var så förtjust i när hon började.
– Men nu har jag börjat tycka om dem också, säger hon och har inga problem att hantera skolans majssnokar.

real-nykoping-djurvard-3

2016-04-04

Realgymnasiet och Evidensia tecknar avtal med fokus på kvalitet i undervisning

  Realgymnasiet har tecknat ett långsiktigt avtal med Evidensia, Europas kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Partnerskapet innefattar ett gemensamt ansvar för kursinnehållet i Realgymnasiets djurvårdsutbildning.   ”Det är fantastisk att kunna erbjuda våra elever möjligheten att lära s …

real-sundsvall-djurvard-marsvin-feb2016-1

 

Realgymnasiet har tecknat ett långsiktigt avtal med Evidensia, Europas kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Partnerskapet innefattar ett gemensamt ansvar för kursinnehållet i Realgymnasiets djurvårdsutbildning.

 

”Det är fantastisk att kunna erbjuda våra elever möjligheten att lära sig det branschen efterfrågar direkt av djurvårdare och veterinärer på djurkliniker och -sjukhus. Vi ser fram emot detta goda samarbete, att få arbeta med Evidensia är ytterligare en kvalitetsstämpel för oss”, säger Anna Andbjer Persson som är programspecialist på utbildningen Djurvård på Realgymnasiet.

Målsättningarna för utbildningen kommer att utvecklas gemensamt. Dessutom kommer eleverna att tränas praktiskt i olika moment som standardiseras på alla 14 Realgymnasier i landet för att säkerställa högsta kvaliteten i undervisningen. Evidensia upplåter praktik- och lärlingsplatser på sina kliniker i Sverige, så att utbildningen genomförs i så nära kontakt med branschen som möjligt. Detta ger elever på Realgymnasiets djurvårds- och hundutbildning möjligheter att lyckas, både i sin utbildning men också i framtiden då det ökar chanserna till arbete.

”Djurvårdare är en mycket viktig personalgrupp i vår verksamhet och vi ser fram emot samarbetet mellan Evidensia och Realgymnasiet. Det ger oss möjlighet att direktpåverka innehållet i utbildningen och på så vis göra eleverna mer anställningsbara och attraktiva för oss som arbetsgivare”, säger Mia Rådberg, Sverigechef Evidensia Djursjukvård.

 

Om Evidensia AB: ”Evidensia består av närmare 160 djursjukhus och kliniker i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Varje år behandlar vi cirka 1 300 000 djur – hundar, katter, smådjur, exotiska djur samt  hästar. Hos oss får viktiga familjemedlemmar veterinärmedicinsk service i världsklass. Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. Bara så kan man skapa morgondagens djursjukvård.”

www.evidensia.se

2016-03-15

Elin startade egen ridskola efter studenten

Elin Larm gick på Realgymnasiet i Nyköping år 2011-2014. Bara ett halvår efter studenten köpte hon en gård och och tog över Örstigsnäs ridskola. Vi var nyfikna och hörde av oss för att få veta hur det gått för den före detta realeleven. Du pluggade Hästutbildningen hos oss i Nyköping. Varför sökte d …

Elin Larm gick på Realgymnasiet i Nyköping år 2011-2014. Bara ett halvår efter studenten köpte hon en gård och och tog över Örstigsnäs ridskola. Vi var nyfikna och hörde av oss för att få veta hur det gått för den före detta realeleven.

Elin Larm bild


Du pluggade Hästutbildningen hos oss i Nyköping. Varför sökte du till Realgymnasiet?
– Jag började först gymnasiet på en stor skola. Där var jag anonym och upplägget var samma för alla, man blev en i mängden. Jag insåg att det skulle bli svårt att kombinera mitt hästintresse och mina ambitioner inom ridningen med studierna. Jag kom i kontakt med Real av en slump, men kände genast att det var en bra lösning. Lärarna individanpassade undervisningen och jag fick det stöd jag behövde för att kunna satsa på ridningen samtidigt som jag fullföljde kurserna i skolan.

Vad har hänt sedan du tog studenten?
– Jag köpte, med stöd av min mamma, en gård och startade egen verksamhet. Vi har bland annat ridskoleverksamhet och inackorderingsstall. Jag har nu 100 ridande elever i veckan vilket är en ökning med 40% det senaste året. Jag tränar och tävlar också en hel del med mina egna hästar.

På vår gård tar vi emot APL-elever från Realgymnasiet, så jag är fortfarande en del av Realgymnasiets hästutbildning – fast nu i rollen som handledare.

 

Vad är den största aha-upplevelsen för dig sedan du kom ut i arbetslivet?
– Det är att det finns så stora möjligheter med att äga sin egen gård. Det finns så mycket man kan göra och utveckla, det finns inte några begränsningar egentligen om man bara våga prova. Det var en stor omställning förstås att gå från hobby till att jobba med hästar på heltid – det var också ett slags aha-upplevelse. Men jag lever min dröm så det är bara kul!

 

Vad anser du krävs för att kunna jobba till exempel på en ridskola?
– Man behöver vara flexibel. Om man ska jobba med mindre barn ska man också vara extremt glad, utstråla trygghet och ha ett bra bemötande. Det är viktigt att se varje barn! Det kräver också ett stort säkerhetstänk. Man måste vara intresserad och engagerad.

 

Hur är det att driva företag tillsammans med sin mamma?
– I början var det lite svårt att ta feedback och kritik från henne, till exempel under en ridlektion, men det har jag vant mig vid. Vi är väldigt noga med att se varandra som arbetskollegor. Det första året skrev vi faktiskt ett kontrakt inom ridningen, eftersom hon är min coach och det måste vara professionellt. Man kan säga att det var tack vare det som jag kom jag in på 100-listan bland young riders i Sverige.

 

Vad fick du lära dig på hästutbildningen som du uppskattar idag? 
– Kombinationen skola och intresse var guld värt. Jag har svår dyslexi och det i sig är en enorm utmaning men det lyckades Realgymnasiet hjälpa mig med. Under gymnasietiden så gjorde jag även utlandspraktik i ett hoppstall i Florida vilket öppnade upp möjligheter. I de kretsarna som jag jobbade hade sporten hög status och det var väldigt nyttigt att se olika perspektiv inom branschen. Jag ser fram emot fler internationella samarbeten i framtiden!

2016-02-29

Alumnen Oscar vill starta eget eventföretag

Oscar Rydström pluggade äventyrsutbildningen på Realgymnasiet i Nyköping år 2009-2012. Idag jobbar han som konferensvärd på hotell och siktar mot att starta ett eget eventföretag.   Du pluggade äventyrsutbildningen här hos oss. Vad har hänt sedan du tog examen? – Ja det har hänt mycket. Jag har …

Oscar Rydström pluggade äventyrsutbildningen på Realgymnasiet i Nyköping år 2009-2012. Idag jobbar han som konferensvärd på hotell och siktar mot att starta ett eget eventföretag.

 

Du pluggade äventyrsutbildningen här hos oss. Vad har hänt sedan du tog examen?
– Ja det har hänt mycket. Jag har jobbat två säsonger i Grekland via Ving inom guide och event. Jag har även jobbat en del i Norge både på en förskola och i en korvfabrik. Just nu jobbar jag på hotell Elite Park Avenue i Göteborg. Där jobbar jag med lite av varje men framförallt är jag konferensvärd och jobbar även en del i receptionen. Jag jobbar även extra inom ett lokalt ”Showföretag” som håller på inom eventbranschen.

oscar-alumn

Roligt att höra. Vad händer härnäst
Jag siktar på att starta ett eget eventföretag inom turism. Jag kommer bo kvar i Göteborg och försöka etablera mig där.

Vad fick du lära dig på utbildningen som du har nytta av idag?
Oj, det är otroligt mycket. Jag har lärt mig mycket om ledarskap och organisation. Men det jag främst tagit med mig sedan utbildningen är att jag verkligen lärt känna mig själv. Jag lärde mig att reflektera, ifrågasätta mer och att inte ta några förhastade beslut. Inom turismen i sig är det väl framförallt det jag tar med mig. Inom äventyr så har jag det som en stor hobby, det kommer nog alltid att vara så. Det ger mig en enorm glöd och jag hittar alltid inspiration när jag får hålla på med något inom äventyr.

Någon som verkligen inspirerade mig under utbildning på Realgymnasiet var min äventyrslärare. Han har varit förebild och en stor del till att jag har lyckats med det jag har tagit mig an sedan examen.

Hur ser framtiden ut för andra som utbildar sig inom din utbildning?
– Om man själv vill och vågar ta chansen så har man alla möjligheter att lyckas. Utbildningen öppnar verkligen upp många dörrar. Men viktigt att tänka på är att det är du själv som måste ta klivet genom dörren!

Vilka råd skulle du vilja ge ungdomar som är intresserade av den utbildning du gått idag?
Att ta vara på möjligheterna, inte se problemen. Var frågvis, då lär du dig massor. Fler borde söka utbildningen då de inte vet vad de går miste om, avslutar Oscar.

2016-02-29

Från Realelev till Reallärare och djurvårdare på klinik

Idag jobbar alumnen Sanna Gustavsson som djurvårdare på Vettris samt som lärarvikarie på Realgymnasiet i Nyköping.  Sanna pluggade Djurvård på Realgymnasiet 2010-2013. Hon började på djurvårdsutbildningen när den startade på Realgymnasiet i Eskilstuna – och det valet har hon inte ångrat.   Du p …

Idag jobbar alumnen Sanna Gustavsson som djurvårdare på Vettris samt som lärarvikarie på Realgymnasiet i Nyköping.  Sanna pluggade Djurvård på Realgymnasiet 2010-2013. Hon började på djurvårdsutbildningen när den startade på Realgymnasiet i Eskilstuna – och det valet har hon inte ångrat.

 

Du pluggade Djurvård på Realgymnasiet. Vad har hänt sedan du tog examen för snart 3 år sedan?
– Tack vare APL i skolan knöt jag kontakter och kunde börja jobba direkt efter examen. Jag har sedan studenten varit anställd både på Distriktsveterinärerna i Flen och på Vettris i Nyköping, där jag fortfarande jobbar, samt på Settertorps hundpensionat. Sedan hösten 2015 jobbar jag extra på Realgymnasiet i Nyköping som djurvårdare och lärarvikarie.

Sannas bild

Berätta mer om veterinärkliniken. Vad innebär ditt uppdrag där?
– På Vettris (som också är en nära samarbetspartner till Realgymnasiet) får jag jobba mycket med rådgivning till djurägare. Det gäller allt från foder till behandling och omvårdnad av djuren. Jag får mycket frågor av kunder om hur t.ex. operationer och olika behandlingar går till. Det kräver ett nära samarbete med veterinärerna och därmed får jag en ganska bred kunskap om vad de gör. Hygienpraxis är också en stor del i mitt arbete.

Vad är det bästa med att jobba på veterinärkliniken?
– Det som tilltalar mig är kombinationen av djurvård och det sociala samspelet med kunder. Inte sällan får jag trösta och ta mig tid att prata med kunder, t.ex. då någon behöver avliva sitt djur. Det är viktigt att kunna hantera en sådan situation på ett professionellt och samtidigt empatiskt sätt. På Vettris har jag utvecklat mitt ansvarstagande jättemycket. Jag har fått vara med och utveckla verksamheten och jag har fått gå kurser där jag träffat många inom branschen. Jag känner att jag är på väg framåt hela tiden.

Vad fick du lära dig på Realgymnasiet som du har nytta av idag? 
– APL, definitivt. Alltså det praktiska arbetet som var knutet till olika arbetsplatser. Jag tänker också på samarbete. Vi jobbade otroligt mycket i team och det var en förutsättning för att lyckas i skolarbetet. Jag utvecklades också mycket som individ, alltså den personliga resan var otrolig. Jag var så frustrerad emellanåt för det ställdes krav på vårt ansvarstagande och förmågan att driva vår egen lärprocess. Jag inser i efterhand att det var nyttigt och att lärarna hela tiden såg till målet: att förbereda oss för framtiden.

Hur såg dina drömmar ut då?
– Jag ville bli djursjukvårdare och plugga vidare på SLU. Jag har fortfarande den drömmen och vi får väl se om det blir verklighet.

Om du inte blir legitimerad djursjukvårdare, vad händer då?
– Jag kan även tänka mig läraryrket, som jag provat lite. Det skulle kunna vara som djurlärare eller varför inte trafiklärare – jag älskar nämligen att köra bil. Det finns så mycket roligt att ta sig för, jag är inte orolig för framtiden!

2016-02-24

Ida Brantemar siktar mot veterinäryrket

Ida Brantemar har nytta av sin hästexamen från Realgymnasiet nu när hon pluggar vidare till veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Att kunna hantera stora djur är viktigt och Idas bakgrund som hästtjej spelar stor roll i vardagen. Hej Ida! Vad har hänt sedan du tog examen från Hästutbild …

Ida Brantemar har nytta av sin hästexamen från Realgymnasiet nu när hon pluggar vidare till veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Att kunna hantera stora djur är viktigt och Idas bakgrund som hästtjej spelar stor roll i vardagen.

Brantemar Ida


Hej Ida! Vad har hänt sedan du tog examen från Hästutbildningen hos oss?

– Jag läser fjärde året i Uppsala för att bli veterinär och är just nu på UDS (Universitetsdjursjukhuset). Det innebär att vi har klinikbaserad undervisning och det är full fart! Direkt efter gymnasiet pluggade jag ett år på Komvux för att kunna komma in på veterinärutbildningen, som kräver höga betyg, men jag var väldigt motiverad så det kändes som att det året gick fort. Samtidigt jobbade jag extra på Statoil för att tjäna in lite pengar.


Varför sökte du just hästutbildningen på Real? Var det inte mer naturligt att till exempel välja ett studieförberedande program eftersom du visste att du ville bli veterinär?
– Drömmen om veterinäryrket formades hos mig under högstadiet. Jag är hästtjej sedan barnsben och för mig var det viktigt att kunna kombinera studier och fritidsintresse. Eftersom det är en liten skola så kändes det så kunde jag sätta upp mina egna mål. Jag kunde fortsätta att ha egen häst samtidigt som jag red på andra hästar i utbildningen, det blev en bra kombo. Jag minns också att vi hade jättebra sammanhållning. Full behörighet för veterinärutbildningen går alltid att läsa in i efterhand, även om man inte får till det på gymnasiet.

 

Kan du nämna något du lärt dig på hästutbildningen som du har nytta av idag? 
– Det handlar främst om det praktiska. På APL (praktik) fick jag bland annat vara hos en veterinär, vilket gav mig inspiration förstås. Att jag var på ett dressyr- och fälttävlansstall gav också bra erfarenhet som jag har nytta av idag.

 

Hur ser framtiden ut för er veterinärstudenter? 
– Jag tror att det är viktigt att skaffa sig ett bra kontaktnät under utbildningen och till exempel försöka få ett sommarjobb som sedan kan leda vidare. Man får nog räkna med att flytta dit där jobbet finns. Men veterinärer kommer alltid att behövas!

 

Får vi höra av oss igen om några år och se hur det gått?
– Ja, absolut. Tänk att det bara är två år kvar till examen!

2016-02-02

Fannys praktik öppnade dörrar till Tyskland

Fanny Cousin Segerberg studerade hästutbildningen på Realgymnasiet i Nyköping år 2008-2011. Mycket har hänt sedan dess och här berättar hon om tiden efter gymnasiet.   Hej Fanny! Du pluggade Hästutbildningen hos oss. Vad har hänt sedan du tog examen? – Oj, ja, det har hänt en hel del! Jag har j …

Fanny Cousin Segerberg studerade hästutbildningen på Realgymnasiet i Nyköping år 2008-2011. Mycket har hänt sedan dess och här berättar hon om tiden efter gymnasiet.

 

bild Fanny

Hej Fanny! Du pluggade Hästutbildningen hos oss. Vad har hänt sedan du tog examen?
– Oj, ja, det har hänt en hel del! Jag har jobbat för fullt med hästar sedan studenten. Det var egentligen mina APL-platser som öppnade upp dörrarna för mig. Jag jobbade extra som hästskötare på Stjärnbro Gård utanför Björnlunda och fick även jobb där efter studenten. Under en period hade jag även utlands-APL på Island och efter gymnasiet åkte jag dit igen. Där jobbade jag i 8 månader och tävlade massor.

 

Roligt! Vad hände efter Island?
– Efter Island jobbade jag i Frankrike på ett utbildningsstall med 25 hästar. Tillsammans med en annan tjej fick jag även möjligheten att starta upp en ny verksamhet inom avel och tävling.

Idag bor jag i Tyskland och jobbar som tränare, både med islandshästar och stora hästar. Jag rider och utbildar hästar, men framförallt ryttare. Det är snarare människorna man behöver hjälpa och utbilda, det är inte hästens fel om det går dåligt.

Jag är gift och har fått en liten dotter. Det som andra ser som ett jobb ser jag som en livsstil. Att få barn hindrar mig inte från att jobba, min dotter kan följa med och ligger i vagnen och sover när jag rider. Det är väldigt smidigt!

 

Vad fick du lära dig på hästutbildningen som du har nytta av idag? 
– Ridningen gav mig otroligt mycket, just att få rida olika hästar. De som rider och hanterar en och samma häst utvecklar inte alla förmågor. Jag hade inte klarat av alla unghästarna utan den erfarenheten. Att man varvade teori med det praktik tyckte jag var jättebra. Jag tror på att inte sitta i skolbänken hela tiden, man blir mer motiverad.


Hur ser framtiden ut för andra som utbildar sig inom häst? 

– Det ställs alltmer krav på till exempel ansvarstagande och utbildning. Det gör att det krävs mer för att lyckas men det är också bra att yrken inom sporten får högre status. Det blir allt bättre villkor för de som jobbar som exempelvis hästskötare.


Vad gör du om fem år?

– Jag planerar att gå en C-tränarutbildning i Tyskland så att jag blir diplomerad. Jag kommer helt enkelt att fortsätta att utbilda och träna hästar och ryttare.


Vilket råd skulle du vilja ge ungdomar som är intresserade av hästutbildningen?
– Jag tycker att man ska satsa på att klara sin hästskötarexamen och fullfölja utbildningen. Jag är stolt över mitt diplom och har visat upp det vid anställningar flera gånger. Det räcker dock inte bara med ett yrkesbevis. Det beror i slutänden alltid på hur man är som person, om man är samarbetsvillig och tar egna initiativ. Man måste visa framfötterna!

2016-02-02

Fredrik satsade på sin dröm inom hästbranschen

Fredrik Lind studerade hästutbildningen på Realgymnasiet år 2007-2010. Han tillhörde därmed den första årskursen som gick ut från vår skola i Nyköping. Redan under sitt andra gymnasieår startade han eget företag och sista året jobbade han parallellt med företaget och studierna. Här berättar han tide …

Fredrik Lind studerade hästutbildningen på Realgymnasiet år 2007-2010. Han tillhörde därmed den första årskursen som gick ut från vår skola i Nyköping. Redan under sitt andra gymnasieår startade han eget företag och sista året jobbade han parallellt med företaget och studierna. Här berättar han tiden efter examen och vad han gör idag.

 

bild Fredrik


Hej Fredrik! Du pluggade Hästutbildningen hos oss. Vad har hänt sedan du tog examen för nästan 6 år sedan?

– Massor! Jag startade ju mitt eget företag och var otroligt fokuserad på det under sista året på Real. Men, jag pluggade samtidigt på så gott jag kunde och det har bara rullat på sen dess. Jag köpte en gård mellan Norrköping och Nyköping 2009, där fanns bara en ridbana då. Jag byggde ett stall med 12 boxar och idag finns även lösdrifter. Ridhuset blev färdigt förra året och till sommaren ska jag bygga ett nytt stall med moderna lösningar och hänsyn till ergonomi. Realgymnasiets elever är välkomna att komma och hälsa på när det blir färdigt.


Så, vad är det egentligen du gör inom företaget?
– Mitt företag Stall FL utbildar och säljer hästar till privatpersoner och ridskolor bland annat. Jag tävlar lite grann men så fort hästarna börjar bli bra så är det ju dags att sälja dem. Jag köper och säljer hästar både inom Sverige och utomlands.


Vad fick du lära dig på hästutbildningen som du har nytta av i det du gör idag? 

– Jag lärde mig olika ämnen förstås men framförallt så var det ett bra upplägg som möjliggjorde både teori och praktik i en mix. Jag fick möjligheten att satsa på mitt företagande och skolan underlättade så att jag kunde fullfölja min dröm.


Hur ser framtiden ut för andra som utbildar sig inom häst? 

– För den som är driven och tycker om hästar på riktigt finns det en ljus framtid i branschen. Men man måste vara beredd att jobba hårt, man kan inte vara lat i det här yrket. Lite kreativitet skadar heller inte. Om man vill starta eget är det viktigt att ha koll på ekonomi och tänka smart, annars lever inte verksamheten vidare. Det gäller att se möjligheterna!


Varför tycker du att andra ska välja Häst på Realgymnasiet?

– Därför att branschen efterfrågar hästskötare som både är skickliga ryttare och kan göra grovjobbet med ett leende på läpparna. De är ganska sällsynta idag.


Vad gör du om 10 år?
– Jag tror att jag fortfarande håller på med försäljning av hästar. Det här är en livsstil och jag trivs otroligt bra med det. Jag lever min dröm!

2016-02-01

Realgymnasiet i Nyköping får beröm av Arbetsmiljöverket

Före jul genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion av Realgymnasiet i Nyköping. Inspektionen avslutades med att de två inspektörerna berömde Realgymnasiet i Nyköping för ett föredömligt arbetsmiljöarbete och stort kunnande hos ledning och personal. – Vi fick inte ett enda påpekande vilket är mycket …

Före jul genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion av Realgymnasiet i Nyköping. Inspektionen avslutades med att de två inspektörerna berömde Realgymnasiet i Nyköping för ett föredömligt arbetsmiljöarbete och stort kunnande hos ledning och personal.

– Vi fick inte ett enda påpekande vilket är mycket glädjande säger Cecilia Gleisner som är rektor på skolan. Jag vet att mitt team jobbar hårt för kvalitet, säkerhet och trivsel och det är toppen att få bekräftelse på att våra höga ambitioner också matchar Arbetsmiljöverkets krav, fortsätter Cecilia.

Arbetsmiljöverket genomförde en sittande inspektion vilket innebär en längre intervju med rektorn och skyddsombuden på skolan. De fick svara på en rad frågor kopplat till både personalens och elevernas både fysiska och psykosociala arbetsförhållanden.

En stor del av arbetsmiljöarbetet innebär att det sker systematiskt. Arbetsgivaren är skyldig att undersöka arbetsförhållandena samt genomföra och följa upp verksamheten på ett sådant sätt att ohälsa och olycksfall i arbetet förebyggs. Detta för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö, precis som på Realgymnasiet i Nyköping.

För mer information kontakta:
Cecilia Gleisner, rektor Realgymnasiet Nyköping
072-185 39 02
cecilia.gleisner@larande.se

nyknpg-arbm
Elin Brorsson som är elevskyddsombud, mentorn Elisabeth Frank Olofsson och skyddsombudet Ann Bäck gläds åt resultatet med rektor Cecilia Gleisner.

2016-01-13

Breeders på Flyinge

Emma heter jag och jag läser Hästutbildningen på Realgymnasiet i Nyköping. Jag hade turen att få åka med Py Jägerden ner under Breedersveckan på min introduktionsvecka på praktiken. Vi åkte måndag förmiddag mot Flyinge och var framme sent på kvällen. Väl där började vi packa upp alla saker, sätta up …

Emma heter jag och jag läser Hästutbildningen på Realgymnasiet i Nyköping. Jag hade turen att få åka med Py Jägerden ner under Breedersveckan på min introduktionsvecka på praktiken.

Vi åkte måndag förmiddag mot Flyinge och var framme sent på kvällen. Väl där började vi packa upp alla saker, sätta upp boxgardinerna och ställa iordning allting.

Tisdagen började strax innan klockan 7 med fodring, rastning i form av promenader av 6 hästar, mockning samt byta vatten åt dom.

Stallet

Efter vi fixat det var det dags för frukost, det vill säga de dagar man hann med det. Hade de andra sakerna tagit för lång tid var det bara att hoppa frukost och göra iordning första hästen som skulle tävla. Py inledde veckan med en felfri runda på 4-åringen, det var jättekul!

Onsdagen var likadan, upp tidigt och göra stalltjänst och denna dag var det andra hästar som skulle tävlas. Så rena, blanka och fina skulle de vara!

Alla dagar såg ungefär likadana ut. Fredagen var den lugna dagen då bara en häst skulle tävla. Rena lyxen tyckte vi för vi hann ju äta både frukost och lunch i lugn o ro den dagen.

Py hade mycket fina rundor med varierande resultat men slutade på en 3:e plats med det 5-åriga stoet Alanya.

Py 1

Jag fick se mycket fin ridning under veckan som verkligen har inspirerat mig. Det var en tuff vecka med mycket jobb men oj så mycket jag har lärt mig och kan ta med mig därifrån. Toppen tycker jag!

/ Emma

2015-10-20

Uppstart i augusti!

Den 19/8 börjar vi skolan igen! Klockan 9.00-ca 12.00 för 1:or. Vi har upprop etc. och avslutar med lunch. Klockan 13.00-ca 14.30 för 2:or och 3:or. Vi har upprop med gofika. Innan dess så ha ett fantastiskt sommarlov! Vi ses!

Den 19/8 börjar vi skolan igen!

Klockan 9.00-ca 12.00 för 1:or. Vi har upprop etc. och avslutar med lunch.

Klockan 13.00-ca 14.30 för 2:or och 3:or. Vi har upprop med gofika.

Innan dess så ha ett fantastiskt sommarlov!

Vi ses!

2015-06-15

Skolavslutning

Den 11/6 har vi avslutning för år 1 & 2. Vi träffas här på skolan 9.00 och äter en lyxig frukost tillsammans. Under tiden har vi utdelning av årets utmärkelser och stipendier. Vi beräknar avsluta dagen ca 11.00.   Vi på skolan önskar våra elever ett härligt sommarlov!

Den 11/6 har vi avslutning för år 1 & 2. Vi träffas här på skolan 9.00 och äter en lyxig frukost tillsammans. Under tiden har vi utdelning av årets utmärkelser och stipendier. Vi beräknar avsluta dagen ca 11.00.

 

Vi på skolan önskar våra elever ett härligt sommarlov!

2015-06-01

Livet på Longleat Zoo

Att få åka på APL (arbetsplatsförlagt lärande) utomlands blev verklighet för Fanny Eriksson som läser djurvård hos oss i Nyköping. När jag skriver detta så kanske hon matar elefanterna eller pingvinerna det vet vi inte. Vad vi vet dock är att hon har fått med sig massor på dessa veckor och det har h …

Fanny med giraffAtt få åka på APL (arbetsplatsförlagt lärande) utomlands blev verklighet för Fanny Eriksson som läser djurvård hos oss i Nyköping. När jag skriver detta så kanske hon matar elefanterna eller pingvinerna det vet vi inte. Vad vi vet dock är att hon har fått med sig massor på dessa veckor och det har hon mejlat och berättat om. Här är hennes mejl från Longleat Zoo i England.

 

 

Vad har du lärt dig som är av mervärde för dig som du kanske inte hade kunnat få om du inte hade åkt?
Genom att få vara på en djurpark med så pass många olika arter så har jag lärt mig att hantera väldigt många olika djurtyper, fler än jag någonsin trodde att jag ens skulle få komma i närheten av! Förutom alla mina nya djurkunskaper så har jag också utvecklat min engelska något otroligt, vilket jag kommer ha enorm nytta av i framtiden.

Vad har du lärt dig om dig själv, alltså hur har du som person utvecklats?

Genom min resa så har jag märkt nya saker hos mig själv. Tidigare har jag sett mig som en person som gärna inte gör saker utanför min bekvämlighetszon och inte utmanar mig med nya saker. Efter att jag åkte hit så har jag upptäckt att jag trott helt fel. Jag är inte så feg som jag har trott utan är faktiskt riktig modig när det väl gäller. Under dessa veckor har jag älskat varje gång jag har fått testa på nya saker och det känns som att jag växer som person för varje dag som går.

Häftigaste upplevelsen du haft där?

Det är så himla mycket som har varit helt otroligt att jag har fått uppleva under dessa veckor så det är svårt att välja vad som har varit bäst. Det häftigaste måste nog ändå vara att jag har fått komma så nära och faktiskt klappat så stora djur som giraffer, noshörningar, elefanter och kameler! Att få handmata giraffer och elefanter är väldigt mäktigt!

Råd till andra så att de tar chansen att åka?

Tänk inte så mycket utan bara gör det. Du kommer aldrig att ångra dig att du tog chansen och åkte för det kommer ge dig så vi himla mycket positivt tillbaka! Det är väldigt sällan man får en sådan här chans så det är verkligen dumt att kasta iväg en så stor möjlighet. Du kommer att träffa massa nya härliga människor som kommer göra allt för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt. Så återigen, tänk inte så mycket på om du vågar åka eller på vad som kan tänkas gå fel under tiden du är borta för allting löser sig och det enda du kommer ångra är att du inte åkte!

Med denna uppmaning från Fanny avslutar vi med lite kort fakta om Loangleat Zoo och vilka andra APL-platser i utlandet vi samarbetar med. Fanny E

När Longleats safaripark byggdes 1966 så var det den första safariparken utanför Afrika. Safariparken var även basen för BBC:s väldigt populära program Animal Park där tittarna fick följa djurvårdare under deras dagar och se hur det var jobba i en djurpark.

De andra vi samarbetar med är Cheltenham, ett djurstall som tar emot övergivna djur och Talland school of euqitation på häst i England och även ett uppfödnings- och försäljnings stall i Tyskland som heter Gestüt Tasdorf.

2015-05-07

Martin Emtenäs ger råd!

För ett par veckor sen hade vi Martin Emtenäs på besök. Han kom till Norrköping för att träffa våra elever från Realgymnasierna i Nyköping, Norrköping, Linköping och även inbjudna 9:or som ska göra sina val. Han berättade om hur han hamnade på SVT och om vägen dit. Här delger han sina tankar och råd …

För ett par veckor sen hade vi Martin Emtenäs på besök. Han kom till Norrköping för att träffa våra elever från Realgymnasierna i Nyköping, Norrköping, Linköping och även inbjudna 9:or som ska göra sina val. Han berättade om hur han hamnade på SVT och om vägen dit.

Här delger han sina tankar och råd inför att välja gymnasium.

2015-05-04

Djurvård för framtiden!

Michelle Sjögren går i ettan på naturbruksprogrammet och läser djurvård. Hon har alltid varit intresserad av djur och har alltid velat jobba i den branschen. Här är hennes berättelse om att gå på Realgymnasiet i Nyköping.   Varför Realgymnasiet? – Jag vill gå en utbildning där jag direkt kan bö …

Michelle Sjögren går i ettan på naturbruksprogrammet och läser djurvård. Hon har alltid varit intresserad av djur och har alltid velat jobba i den branschen. Här är hennes berättelse om att gå på Realgymnasiet i Nyköping.

 

Varför Realgymnasiet?

– Jag vill gå en utbildning där jag direkt kan börja jobba med djur men också med möjligheten att plugga vidare senare. Det är också bra att kunna praktisera mina kunskaper under tiden för att veta att det är det här jag verkligen vill göra i framtiden säger Michelle.
Under hösten har hon varit på en gård en dag i veckan för att få praktisera sina färdigheter. Bästa med det var att träffa nya typer av djur och då framförallt åsnorna tyckte hon. Jag frågar om åsnor är så envisa som folk säger och då skrattar Michelle och säger.
-Åsnor är verkligen lika envisa som man säger och de var dessutom rätt så avis på varandra.

 
Nu är hon på Arken Zoo, där är det bl a att träna på kundbemötande vilket betyder att Michelle måste tänka på vad och hur hon säger saker och på hur hon uppför sig.
-Så jag kanske inte alltid är riktigt som jag är med mina kompisar men det är nog nyttigt, Michelle skrattar igen och tittar lite underfundigt på mig precis som… Du förstår väl vad jag menar!

 

Vad är det bästa med Realgymnasiet?

-Det är så skönt med liten skola! Nu känner jag alla både personal och elever, vi är som en liten familj istället för skola. Toppen också att kunna välja mat! Varje dag finns det något som jag kan äta och sen känns det vuxet att gå på restaurang och äta lunch.

 

Vad kommer du ta med dig från skolan?

 

-Naturligtvis allt jag lär mig i djurkurserna eftersom jag ska jobba med djur i framtiden. Jag kommer också våga ta plats. Förr var jag rätt blyg men det har verkligen släppt nu när jag känner mig trygg, säger Michelle.

Michelle S

2015-04-20

Bästa betyget till Realgymnasiet i Nyköping!

Nu firar både medarbetare och elever att Realgymnasiet Nyköping med sina utbildningar inom Naturbruk kammade hem en nolla i Skolinspektionens granskning, vilket är det bästa betyget en skola kan få efter granskning. Skolans inriktningar inom Naturbruk är Äventyrsturism, Djurvård, Häst och Hund. Noll …

Nu firar både medarbetare och elever att Realgymnasiet Nyköping med sina utbildningar inom Naturbruk kammade hem en nolla i Skolinspektionens granskning, vilket är det bästa betyget en skola kan få efter granskning. Skolans inriktningar inom Naturbruk är Äventyrsturism, Djurvård, Häst och Hund. Noll fel fick också Realgymnasiet i grannkommunen Norrköping.

 

Marita Encke-Dahlin, rektor för Realgymnasiet i Nyköping är inte förvånad men mycket glad:
– Det känns helt fantastiskt, underbart helt enkelt! Vi jobbar som ett team med samsyn kring värdegrunden och med att omsätta teorin i praktiken. Det ger resultat.

– Det är roligt att vi får bekräftelsen från Skolinspektionen att våra skolor är bra. Resultatet är dock inte överraskande på något sätt eftersom våra skolor utvecklat ett arbetssätt där hela personalgruppen tänker och utför kvalitets- och utvecklingsarbete helt naturligt. Det sitter helt enkelt i väggarna, menar Per-Erik Lorentzon, gymnasiechef.

Att en skola får noll förelägganden av Skolinspektionen vid granskning är ett viktigt intyg på att skolan bedriver ett strukturerat och fokuserat kvalitetsarbete inom alla led. För Realgymnasiet i Nyköping och Norrköping som nu båda har fått nollor, är det ett konkret bevis på att kvalitetsarbetet fungerar. I och med besluten har nu Realgymnasiet totalt fem skolor med noll fel.

Tidigare har även Realgymnasiet i Stockholm, Uppsala och i Sundsvall fått noll förelägganden från Skolinspektionen.

 

För mer information, kontakta:
Per-Erik Lorentzon, gymnasiechef, 0708-60 00 34, eller
Marita Encke-Dahlin, rektor, 0155-44 25 37

2014-11-13