Header Real 18

Uppsala

Artiklar Uppsala

Uppsala – Artiklar

Modevisning på Gränbystaden den 18 oktober

Tillsammans med Uppsala Stadsmission, Atrium Ljungberg och Gränbystaden håller våra Stylistelever i åk 3 modevisning på Gränbystaden den 18 oktober!   Den 18 oktober kl. 16.30 sker modevisningen på torget i Gränbystaden. Kläderna är lånade av Uppsala Stadsmission och kommer att finnas i butik t …

Tillsammans med Uppsala Stadsmission, Atrium Ljungberg och Gränbystaden håller våra Stylistelever i åk 3 modevisning på Gränbystaden den 18 oktober!

 

Den 18 oktober kl. 16.30 sker modevisningen på torget i Gränbystaden. Kläderna är lånade av Uppsala Stadsmission och kommer att finnas i butik till försäljning igen efter modevisningen.

Modellerna är våra duktiga Stylistelever från åk 2. Temat för Modevisningen är element och vi kommer få se fantastiska sminkningar och outfits som våra kreativa elever har skapat. Vi kan knappt vänta så spännande det ska bli!

 

Stylisterna är i full gång att träna och förbereda inför modevisningen. Här ser vi Jonna som sminkar Tilda och Maja som fått en häftig sminkning.

 

 

Vi ses på Gränbystaden den 18 oktober!

 

 

Är du intresserad av att bli Stylist och vill gå vår utbildning?

Då är du varmt välkommen på vår Prova på-dag den 5 december där du kan testa på hur det är att läsa Stylist hos oss. Anmäl dig till frida.olsson@realgymnasiet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

2018-10-02

Våra nya Äventyrslärare

Sonny Peterson och Elias Bergman Trygg tar nu över jobbet som äventyrslärare hos oss. Vi hälsar Sonny och Elias varmt välkomna till oss här på Realgymnasiet i Uppsala. Vi har pratat lite närmare med både Sonny och Elias om vad de gjort tidigare och om vad de ser mest fram emot med sina nya jobb. …

Sonny Peterson och Elias Bergman Trygg tar nu över jobbet som äventyrslärare hos oss. Vi hälsar Sonny och Elias varmt välkomna till oss här på Realgymnasiet i Uppsala. Vi har pratat lite närmare med både Sonny och Elias om vad de gjort tidigare och om vad de ser mest fram emot med sina nya jobb.

 

Hej Sonny!

Var har du jobbat tidigare?

Jag började jobba redan när jag var 14 år och har provat på mycket sen dess. Nu senast arbetade jag som lärare och dessförinnan i en sportbutik.

 

Vad är det roligaste med att vara Äventyrslärare?

Jag sökte detta jobb då innehållet i den här tjänsten ligger mig varmt om hjärtat. Jag är en väldigt aktiv människa, på min fritid tränar och tävlar jag i extremsporter.

Det roligaste med att få jobba som Äventyrslärare är att få vara aktiv själv tillsammans med eleverna. Sen älskar jag såklart äventyr!

Vad ska bli roligast med att jobba på Realgymnasiet?

Det roligaste ska nog få bli att få bygga upp någonting väldigt bra, få följa elevernas utveckling från 1:an till 3 :an och kunna få lära eleverna massa nya saker. Men även att få ge eleverna en bra grund inför deras kommande framtid är en viktig del för Sonny.

Vad vill du förmedla som lärare?

Jag vill förmedla en känsla till eleverna om att de har kommit rätt och gjort rätt val till gymnasiet. Det är viktigt att få eleverna att trivas så bra som möjligt och att kunna få hjälpa dem att utvecklas som individer, i grupp och sen såklart att de ska lyckas bra i skolan.

 


 

Hej Elias!

Var har du jobbat tidigare?

Nu senast arbetade jag som lärare i engelska men har en bred bakgrund från olika branscher, bland annat rörmokeri och vård och omsorg.

 

Vad är det roligaste med att vara Äventyrslärare?

Att få undervisa i ämnesområden som jag håller varmt om hjärtat så som naturen, friluftsliv, ledarskap mm. Något som är kul är att man lär sig mycket varje dag på jobbet samt att träffa trevliga och skickliga elever och kollegor.

Vad ska bli roligast med att jobba på Realgymnasiet?

Oj, finns så mycket att säga här! Ser dock mycket fram emot att bygga upp egna undervisningsprojekt att köra med eleverna, att komma ut på äventyr med eleverna och att få sprida min kunskap och passion kopplat till natur, friluftsliv och äventyr.

Vad vill du förmedla som lärare?

Engagemang, kunskap, ödmjukhet. Engagemang och kunskap för det som jag undervisar, samt ödmjukhet inför att livet är en läranderesa där man aldrig kan bli fullärd.

 

 

Vill du veta mer om hur det är att läsa Natur- & Äventyr? Lär här.

2018-09-24

Realgymnasiets Ridläger 29-30 oktober

  Den 29-30 oktober bjuder vi in dig som går i åk 8 och 9 till vårt Ridläger. Under två dagar får du testa på hur det är att läsa häst på Realgymnasiet. Ridlägret är helt kostnadsfritt!   Ridlägret är helt kostnadsfritt och riktar sig till dig som går i åk 8 eller 9. Ridlägret är hos vår s …

 

Den 29-30 oktober bjuder vi in dig som går i åk 8 och 9 till vårt Ridläger. Under två dagar får du testa på hur det är att läsa häst på Realgymnasiet. Ridlägret är helt kostnadsfritt!

 

Ridlägret är helt kostnadsfritt och riktar sig till dig som går i åk 8 eller 9. Ridlägret är hos vår samarbetspartner Säva Ridcenter. Under två dagar får du träffa våra lärare, testa hästarna och vara på ett mysigt ridläger.

 

Upplägg

29/10

Ridlägret börjar 11.30 på Säva Ridcenter.
12.00 Lunch
Ridning och aktiviteter under dagen
Pizzakväll
Övernattning på Säva Ridcenter

 

30/10
8.00 frukost
9.00 Aktiviter och ridning
11.30 lunch
Ridlägret avslutas – hemgång.

 

Ridlägret är för dig som går i åk 8 eller 9.
Föranmälan krävs till frida.olsson@realgymnasiet.se senaste 22 oktober
Max 15 platser så först till kvarn.
Meddela ridnivå och kost.

 

Vill du veta mer? Maila då frida.olsson@realgymnasiet.se

2018-09-20

Realgymnasiet satsar på APL i Irland

Från och med vårterminen 2019 kommer elever som läser djurvård-, hund- och hästutbildningen på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet att kunna göra sin APL på Irland. Lärande i Sverige, som driver 14 Realgymnasieskolor runt om i landet, har inlett ett samarbete med det irländska företaget Equipeople …

Från och med vårterminen 2019 kommer elever som läser djurvård-, hund- och hästutbildningen på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet att kunna göra sin APL på Irland. Lärande i Sverige, som driver 14 Realgymnasieskolor runt om i landet, har inlett ett samarbete med det irländska företaget Equipeople som specialiserar sig på att erbjuda olika former av praktik inom djurhållning till ungdomar från hela Europa.

-Genom samarbetet med Equipeople kan vi erbjuda våra djurvård-, hund- och hästelever nya spännande APL-platser på Irland i nära samarbete med olika djurbranscher. Tillsammans med Equipleople har vi under förra läsåret gått igenom våra rutiner för säkerhet, arbetsmiljö och kvalitetssäkring och nu har vi alla system på plats för att kunna initiera samarbetet. Vi känner oss trygga med att den erfarna och kunniga personalen på Equipleople hjälper oss att finna lämpliga APL-platser och handledare, säger Patrik Wigelius, affärsområdeschef för Realgymnasiet.

Det är elever som läser andra och tredje året på djurvård-, hund- och hästutbildningen som kommer att ha möjlighet att söka APL-platserna. Equipeople förmedlar APL-platser på en stor mängd, mindre företag inom olika typer av djurhållning. Eleverna kommer bland annat att få göra sin APL på gårdar som exempelvis har köttproduktion, mjölkproduktion och ridskolor.

-Vi har sett en efterfrågan på praktik på Irland från både elever och lärare, så vi är väldigt glada över samarbetet. Utöver djurhållning kommer eleverna få träna språkliga kunskaper och färdigheter och de ökar sina kunskaper och sin förståelse för andra länder och kulturer kopplat till bland annat naturkunskap, biologi, samhällskunskap, religion och historia, fortsätter Patrik.

Viktigt med tydlig koppling till utbildningen

APL-perioden är tre veckor lång och elevernas inriktning matchas mot de APL-platser som erbjuds för att lärandet ska få en tydlig koppling till deras utbildning.

Anna Andbjer, verksamhetsansvarig för programutveckling på Realgymnasiet, lyfter fram fördelarna med den internationella erfarenheten som eleverna får.

-Att erbjuda elever APL utomlands är en viktig del i vårt internationaliseringsarbete. Vi hoppas att den internationella erfarenheten ska bidra till en högre grad av anställningsbarhet både i Sverige och utomlands.

Även Equipeople är väldigt glada över det nya samarbetet.

– Vi är väldigt nöjda med samarbetet med Realgymnasiet. Vi har ett stort antal värdfamiljer som ser fram emot att välkomna en svensk student. Irland är ett underbart land med varma och vänliga människor. Vi tror att partnerskapet mellan Realgymnasiet och Equipeople kommer att vara till fördel både för våra värdfamiljer och för eleverna, säger Caroline Lane, VD för Equipeople.

2018-09-11

Våra nya Djurvårdslärare

Magnus Dahlgren tar nu över rollen som vår Djurvårdslärare tillsammans med Stephanie Edlund. Vi hälsar honom och Stephanie varmt välkomna till oss. Magnus, som vi träffat och pratat lite mer med, kommer närmast ifrån Skansen där han arbetat som Djurvårdare.   Vi har pratat lite med Magnus om va …

Magnus Dahlgren tar nu över rollen som vår Djurvårdslärare tillsammans med Stephanie Edlund. Vi hälsar honom och Stephanie varmt välkomna till oss. Magnus, som vi träffat och pratat lite mer med, kommer närmast ifrån Skansen där han arbetat som Djurvårdare.

 

Vi har pratat lite med Magnus om vad han gillar för djur, vad han har jobbat med tidigare och vad han ser mest fram emot med att jobba som Djurvårdslärare på vårt Naturbruksprogram med inriktning Djurvård.

Vilket är ditt favoritdjur Magnus?
Järvar är ju grymt fräcka! Men vitryggig hackspett är spännande också, det är ett djur som håller på att försvinna. Jag brinner för utrotningshotade djur.

 

Var har du jobbat tidigare?
Jag har jobbat som Djurvårdare på både Skansen och Nordens Ark. Sen har jag provat på en hel del annat också.

 

Varför är det roligt att jobba med djur?
Det innebär ett stort ansvar, varierande arbete, utmanande och om man är duktig kan man förhoppningsvis göra stor skillnad.

 

Vad ska bli roligast med att jobba på Realgymnasiet?
Hoppas att kunna göra skillnad. Påverka och ge eleverna en positiv inställning och få dem att vilja veta mer.

 

Hur ser du på framtiden som utbildad Djurvårdare?
Tack vare att utbildningen har APL så finns det goda chanser att få jobb sen. Är du duktig ute på din APL-plats ökar chansen för att få ett roligt jobb som Djurvårdare.
Vi har elever som redan i årskurs 2 jobbar extra på sina APL-platser vid sidan om skolan.

 

Vill du också läsa Djurvård på gymnasiet? Läs mer här.

2018-08-30

Träning av hund

  Vi är så glada över att ha våra elever tillbaka och att våra nya elever är på plats. Nu är lektionerna i full gång som vanligt och idag har våra elever som läser hund i åk 3 kommit igång med hundträningen i kursen ”Träning av hund” ute på UBK, Uppsala Brukshundsklubb. Att arbeta med hundar in …

 

Vi är så glada över att ha våra elever tillbaka och att våra nya elever är på plats. Nu är lektionerna i full gång som vanligt och idag har våra elever som läser hund i åk 3 kommit igång med hundträningen i kursen ”Träning av hund” ute på UBK, Uppsala Brukshundsklubb.

Att arbeta med hundar innebär att du möter både hundar och hundägare. På Realgymnasiet får du lära dig handleda och instruera människor i hur de bäst vårdar, sköter, tränar och hanterar sin hund. Du får också kunskaper om hundraser, skötsel, mentalitet och sjukdomar.

 

Här ser vi Elin som tränar hunden Maxi över hindret.

På översta bilden är det hunden Pixie som kommer med fullfart ur tunneln.

 

 

 

Vill du också plugga hund hos oss? På vår Prova-på dag den 5 december har du möjlighet att testa på hur det är att läsa hund på gymnasiet.

2018-08-29

3 anledningar till att plugga Häst på Realgymnasiet

3 anledningar till att plugga Häst på Realgymnasiet i Uppsala   1) Hästbranschen är en av de snabbast växande branscherna i landet vilket gör att möjligheten att få jobb efter din utbildning är väldigt stor. 2) Enligt aktuella forskningsstudier har stallet/ridskolan visat sig vara en utmärkt pl …

3 anledningar till att plugga Häst på Realgymnasiet i Uppsala

 

1) Hästbranschen är en av de snabbast växande branscherna i landet vilket gör att möjligheten att få jobb efter din utbildning är väldigt stor.

2) Enligt aktuella forskningsstudier har stallet/ridskolan visat sig vara en utmärkt plats för utveckling av tjejers självförtroende och ledarskap – helt enkelt en mycket bra plantskola för framtida kvinnliga chefer.

3) Du får med dig certifieringar som hästskötarexamen, Ridsportsförbundets basutbildning för ledare, tappskokompetens och förarbevis terränghjuling –  som är nödvändiga för många vidareutbildningar, t ex ridlärarutbildningen, unghästutbildarprogrammet eller tränarutbildningen.

 

Vill du veta mer om hur det är att plugga Häst hos oss?
Den 5 december har vi Prova-på dag där du har chans känna på hur det är att plugga Häst hos oss och att testa hästarna på Säva Ridcenter.

Vill du veta mer eller komma på Prova-på dagen? Hör av dig till Frida Olsson, frida.olsson@realgymnasiet.se

 

2018-08-27

Varmt välkomna!

Nu är det äntligen dags för skolstart! Vi ser fram emot att träffa både nya och gamla elever. Den 20 augusti är det skolstart för att våra nya elever. Ni är varmt välkomna på upprop kl. 9.00 på skolan, Kungsängsgatan 12, 1 trappa upp. Våra 2:or och 3:or hälsar vi varmt välkomna tillbaka onsdagen den …

Nu är det äntligen dags för skolstart! Vi ser fram emot att träffa både nya och gamla elever. Den 20 augusti är det skolstart för att våra nya elever. Ni är varmt välkomna på upprop kl. 9.00 på skolan, Kungsängsgatan 12, 1 trappa upp.

Våra 2:or och 3:or hälsar vi varmt välkomna tillbaka onsdagen den 22 augusti.

 

Varmt välkomna!

2018-08-15

Säva Ridcenter – vår samarbetspartner

Vi har träffat Nina Brunstedt som äger och driver Säva Ridcenter tillsammans med sin man. Säva Ridcenter är vår samarbetspartner där alla som läser Hästutbildningen hos oss rider och spenderar mycket tid.   Hej Nina! Hur kom det sig att ni startade Säva Ridcenter? – Det var min dotter Katarina …

Vi har träffat Nina Brunstedt som äger och driver Säva Ridcenter tillsammans med sin man. Säva Ridcenter är vår samarbetspartner där alla som läser Hästutbildningen hos oss rider och spenderar mycket tid.

 

Hej Nina! Hur kom det sig att ni startade Säva Ridcenter?
– Det var min dotter Katarina som skulle flytta till Uppsala och plugga till veterinär som upptäckte anläggningen. Hon skulle hitta en plats åt sin egna häst och kom i kontakt med anläggningen som då var till försäljning. Hon ringde mig direkt och frågade ”Mamma, ska vi inte köpa det?”. På den vägen är det.

Ninas bakgrund är minst sagt imponerande. Hon har arbetat vid Utrikesdepartementet som förhandlare i handelsfrågor och krishantering i 18 år, är diplomerad coach, diplomerad ridlärare SRL II och läser just nu till yrkeslärare. Då har vi bara lyft några av de bedrifter Nina åstadkommit.
Vi frågar oss såklart hur vägen från UD ledde till att starta ridskola. Nina berättar att tankarna började växa kring ”Gud ska jag sitta här resten av arbetslivet” kring sin dåvarande arbetsplats och 2007 i samband med att Katarina hittade anläggningen bestämde hon sig för att sadla om helt och ge sig in i hästbranschen.

Nina berättar att hon alltid älskat hästar och ser att det finns så mycket potential i hästbranschen. Det finns många verksamheter som fungerar kring hästar. Hon berättar bland annat om ledarskapsutbildningar med hästar som hjälpmedel är något hon vill jobba mer med.

Idag driver familjen Säva Ridcenter som ligger strax utanför Örsundsbro. På anläggningen har de 35 egna hästar och 11 inackorderingar. Varje vecka är det runt 400 ridande och omkring 50 lektioner. Mitt i den här fantastiska verksamheten befinner sig våra elever en gång i veckan.

En dag i veckan rider våra elever som går Hästutbildningen på Säva. Vår ridlärare Kristina ”Kirri” jobbar både på Realgymnasiet och på Säva. Kirri är diplomerad Ridlärare SRL III och genomgått ”Högre Ridutbildningen” på Strömsholm.

 

Nina, Vad tycker du om Realgymnasiet?

– Realgymnasiet är väldigt seriösa och jag är stolt över att vi är samarbetspartners. Jag tycker det är fantastiskt att eleverna får ha en mentor! Det ger eleverna den trygghet som behövs under gymnasietiden.
Det är jättebra att eleverna får en Hästskötarexamen och förarbevis för terränghjuling. Det är väldigt bra att ha när de senare ska söka jobb.

Hur ser du på hästbranschen?
– Det är svårt att få tag i utbildad personal så därför har man goda chanser att lyckas när man har examen. Det är en otroligt bred bransch men det gäller att vilja anpassa sig till branschen också. Det är mycket arbete på kvällar och helger som gäller.

 

 

 

TIPS! Läs vidare om Hanna och Sofie som läser årskurs 3 på vår Hästutbildning som har gjort sitt gymnasiearbete på Säva. Artikeln hittar ni här.

2018-05-15

Hanna och Sofie läser Hästutbildningen

Vi har träffat Hanna Hasslefalk och Sofie Wimark som båda läser i årskurs 3 på Hästutbildningen hos oss på Realgymnasiet. Hanna och Sofie har precis avslutat sitt gymnasiearbete de gjorde ute hos vår samarbetspartner Säva Ridcenter. Vi åkte dit för att prata lite mer om gymnasievalet med tjejerna un …

Vi har träffat Hanna Hasslefalk och Sofie Wimark som båda läser i årskurs 3 på Hästutbildningen hos oss på Realgymnasiet. Hanna och Sofie har precis avslutat sitt gymnasiearbete de gjorde ute hos vår samarbetspartner Säva Ridcenter. Vi åkte dit för att prata lite mer om gymnasievalet med tjejerna under tiden de var på plats.

 

 

Det är en härlig eftermiddag ute på Säva Ridcenter. Vi möter Hanna och Sofie när de är i full gång att tömköra varsin häst.

De har bara några få dagar kvar på gymnasiearbetet. När det är avslutat kommer de har varit på Säva varje dag i två veckor. De har jobbat med stallskötsel och tömkörning av hästar. Vi passade på att fråga Hanna och Sofie om deras tips till de som väljer gymnasieutbildning för hösten just nu och vad de tycker är det bästa med sin utbildning på Realgymnasiet.

 

 

Hej Hanna! Varför valde du Realgymnasiet?
– Jag valde något som jag kände var roligt just nu. Jag var på en prova-på dag och kände att Hästutbildningen kändes rätt för mig.

Vad är det bästa med Realgymnasiet?
– Det praktiska! Att få komma ut i det verkliga arbetslivet och ha tre dagar i skolan med de ”vanliga” skolämnena.

Vad är ditt tips till den som ska välja gymnasieutbildning nu?
– Välj det du tycker är roligt och välj inte vad dina kompisar väljer.

Vad tycker du är det bästa med Säva Ridcenter?
– Att de är så bra hästar! De har hästar som passar alla. Hästarna som är snabba och pigga, lite långsammare, välutbildade och andra som går under upplärning. Det gör att det alltid går att matcha med ryttaren.

 

Hej Sofie! Varför valde du Realgymnasiet?
– Jag ville komma ut och göra något roligt och praktiskt. Jag såg Realgymnasiet på Gymnasiemässan och blev direkt intresserad.

Vad är det bästa med Realgymnasiet?
– Jag tycker det är fantastiskt att man får så mycket kunskap och certifikat inom sin utbildning. Att man får ta förarbevis för terränghjuling är en fantastisk möjlighet!

Vad är ditt tips till den som ska välja gymnasieutbildning nu?
– Våga välja det du själv vill, du skapar nya kontakter och får vänner i din nya klass.

Vad tycker du är det bästa med Säva Ridcenter?
– Jag tycker de är fantastiskt att de är så måna om hästarna. De känns verkligen att de bryr sig på riktigt om både hästarna och ryttarna. Man blir sedd och får chans att lyckas som ryttare. De har jätteduktiga ridlärare som är utbildade vilket gör ridningen seriös.

2018-05-14

Tre myter om gymnasievalet

  Nu närmar sig gymnasievalet vilket är ett fantastiskt val men som samtidigt kan vara stressigt och kännas oroligt. Tänk om jag väljer fel? Vad är viktigast för mig? Skolverket har tagit fram en folder under namnet ”Gymnasiemytologin” där de listar de nio vanligaste myterna kring gymnasievalet …

 

Nu närmar sig gymnasievalet vilket är ett fantastiskt val men som samtidigt kan vara stressigt och kännas oroligt. Tänk om jag väljer fel? Vad är viktigast för mig? Skolverket har tagit fram en folder under namnet ”Gymnasiemytologin” där de listar de nio vanligaste myterna kring gymnasievalet och ger dig svaren. Allt för att underlätta ditt val.

 

Vi har valt att lyfta fram tre av dessa nio myter. Alla myter hittar ni här.

Myt 1: “Gymnasievalet avgör din framtid”
Nej, det är bara ett val av grundutbildning. Många tänker att gymnasievalet avgör vad man ska göra resten av livet. Men så är det inte, som tur är. Gymnasievalet är ett val av grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på.

 

Myt 3: “Välj ett högskoleförberedande program så håller du alla dörrar öppna”
Nja, valfriheten är minst lika stor med ett yrkesprogram. De högskoleförberedande programmen leder i första hand till vidare studier på högskolan – under förutsättning att man har rätt behörighet och tillräckligt goda resultat för att komma in på utbildningarna. Yrkesprogrammen leder direkt till en massa intressanta yrken både i Sverige och andra länder. Om du väljer vissa kurser på ditt yrkesprogram, får du också en grundläggande högskolebehörighet. Exakt vilka kurser som behövs ser olika ut på olika program.

 

Myt 5: “På ett yrkesprogram får du ingen högskolebehörighet”
Jo, alla kan få högskolebehörighet! Vilket yrkesprogram du än väljer har du alltid rätt att inom ramen för programmets 2 500 poäng läsa de kurser som gör att du får grundläggande behörighet till högskolan.

 

 

Vill du veta mer om kursupplägg, behörighet eller våra utbildningar- kontakta vår digitala SYV som kan svara på allt!

Kontakta Anna Lindgren
Tel: 010-139 85 35
E-post: anna.lindgren@realgymnasiet.se
Skype: realgymnasiet.syv
Youtube: Realgymnasiet digital SYV

2018-05-02

Nu är det snart dags att välja

Vi är just nu i omvalsperioden och vi har passat på att prata med två av våra elever och fått lite tips från dem vad man ska tänka på inför gymnasievalet i Uppsala.   Vi har träffat Melker Widén som går årskurs 2 på Natur & Äventyr och Roxanna Lindmark som går i årskurs 1 på Hästutbildninge …

Vi är just nu i omvalsperioden och vi har passat på att prata med två av våra elever och fått lite tips från dem vad man ska tänka på inför gymnasievalet i Uppsala.

 

Vi har träffat Melker Widén som går årskurs 2 på Natur & Äventyr och Roxanna Lindmark som går i årskurs 1 på Hästutbildningen hos oss på Realgymnasiet.

 

Hej Melker! Vad fick dig att välja Natur & Äventyr på Realgymnasiet?

Jag tyckte det verkade vara en rolig utbildning där man fick lära genom att göra roliga aktiviteter. Jag bestämde mig snabbt, det kändes rätt!

 

Nu när du snart har gått två år på Realgymnasiet, vad är det bästa med skolan och utbildningen?

Det jag tycker är bäst är att man får göra mycket aktiviteter utanför den klassiska skolmiljön. Vi gör mycket utflyter, övernattningar och andra inspirerande saker som gör skolan roligare.

 

Har du något tips för de som nu ska välja till gymnasiet?

Jag tycker man ska gå på magkänslan! Det är svårt att veta vad man vill bli om tre år och då är det viktigt att läsa det som känns rätt nu. Men jag tror det är viktigt att man kollar upp utbildningen noggrant innan så man verkligen vet vad man väljer.

 

Vill du veta mer om Natur & Äventyr eller någon av våra andra utbildningar? Vi har Öppet hus ikväll den 26 april där du är varmt välkommen!

 

 

Hej Roxanna! Vad fick dig att välja Hästutbildningen på Realgymnasiet?

Jag har alltid velat bli Hippolog och jag mår bra och trivs väldigt bra i stallet. Jag fastnade för Realgymnasiet för att det var en lite mindre skola och att vi får rida på Säva som har så bra hästar och utbildade lärare.

 

Vad är det bästa med skolan och utbildningen?

Att man kommer i kontakt med så bra folk och att skolan anpassar sig mycket efter oss elever. Jag få den hjälp jag behöver och lär mig om det jag gillar. Det är fantastiskt! Det är väldigt bra lärare som har gjort att jag som tidigare var trött på skolan vaknar på morgonen och tänker ”Å, vad kul med skola idag”.

 

Har du något tips för de som nu ska välja till gymnasiet?

Det är bra att redan nu tänka på vad man vill göra i framtiden men det viktigaste är att göra det man mår bra av. Det är viktigt att tänka på att jobbar man med något man gillar så orkar man jobba också.

 

Vill du veta mer om Hästutbildningen eller någon av våra andra utbildningar? Vi har Öppet hus ikväll den 26 april där du är varmt välkommen!

 

Klicka här för att få mer information om hur du söker till gymnasiet.

2018-04-26

Våra mentorer – Liz & Nadia

Liz och Nadia arbetar som mentorer hos oss på Realgymnasiet i Uppsala. Vi träffade dem och bad dem berätta om sitt arbeta och om vad det innebär att vara mentor.   ”Vårt mentorsrum ligger i skolans hjärta, navet som vi kallar det. Hos oss finns alltid en positiv stämning fylld med hopp, glädje …

Liz och Nadia arbetar som mentorer hos oss på Realgymnasiet i Uppsala. Vi träffade dem och bad dem berätta om sitt arbeta och om vad det innebär att vara mentor.

 

”Vårt mentorsrum ligger i skolans hjärta, navet som vi kallar det. Hos oss finns alltid en positiv stämning fylld med hopp, glädje och skratt. Här får alla vara sig själva och är välkomna, ett tillåtande klimat som bidra till många kloka idéer, inspiration och lust till att lära och utvecklas” – Liz & Nadia.

 

Hej Liz & Nadia! Hur länge har ni jobbat som mentorer?

Liz har jobbat i 2,5 år och Nadia började för 4 månader sen.

 

Vad gör en mentor?

En mentor är ett bollplank för elever där de kan hämta mer motivation till sina studier samt verktyg för att klara sin skolgång med lust och glädje. Mentorer är en del av EHT tillsammans med rektor, biträdande rektor, kurator och skolsköterska. Ett ständigt samarbete och dialog med alla lärare är en stor del av mentorernas funktion. Mentorer har schemalagda mentorstider med alla årskurser samt ansvariga för stödtider som också är en del av elevernas schema. Mentorer håller utvecklingssamtal, har ansvar för studiecoachning och studieplaneringar.

En stor fördel med att arbetar som mentor på Realgymnasiet är att vi inte står för betygsättning utan att vi har vår fokus på att skapa bra relationer till våra elever för att skapa en trygghetskänsla där vi kan stödja och vägleda våra elever för en mer lustfylld och lyckad studiegång.

 

Vad är det bästa med att vara mentor?

Det bästa med jobbet är att vi har förmånen att arbeta med många härliga ungdomar och delar deras glädje och ibland oro. Att kunna dela elevernas vardag på skolan och ge stöd och vägledning till dem gör våra dagar guld värda.

 

Vill du träffa Liz och Nadia? Såklart kommer våra mentorer att vara på plats på vårt Öppna hus den 26 april kl. 16-18. 

 

 

För dig som vill läsa mer om hur Realgymnasiet arbetar med mentorer.

 

Hos oss får du en mentor som coachar och ger dig stöd genom hela din studietid. Mentorn har en mycket viktig roll när det kommer till din kunskapsutveckling och stödjer i allra högsta grad dessutom din personliga utveckling. Det som gör våra mentorer speciella är att de inte själva undervisar eller sätter betyg, vilket är helt unikt. På så sätt får du stöd av en person som du kan ha en helt öppen dialog med. Mentorn kan hjälpa dig med allt från kursval, studieplanering/studiecoachning och praktikplats till din egen personliga utveckling och tankar om framtiden.

“Mentorsskap är en framgångsrik metod, skapad av oss på Realgymnasiet sedan 2003, som nu sprider sig inom den svenska skolan”. säger Jan Vikström, Grundare och koncernchef Lärande i Sverige.

 

 

2018-04-24

Träffa Izabell på hennes APL-plats Nordic K9 Search

Izabell Olsson går i årskurs 3 på hundutbildningen. En dag i veckan är hon på sin APL- plats Nordic K9 Search där hon även precis gjort sitt gymnasiearbete. Vi har träffat och pratat med Izabell ute på Nordic K9 Search men också Linda och Fredrik som driver verksamheten (och självfallet gosat med al …

Izabell Olsson går i årskurs 3 på hundutbildningen. En dag i veckan är hon på sin APL- plats Nordic K9 Search där hon även precis gjort sitt gymnasiearbete. Vi har träffat och pratat med Izabell ute på Nordic K9 Search men också Linda och Fredrik som driver verksamheten (och självfallet gosat med alla hundarna).

 

Det är förmiddag och vårsolen värmer skönt. Strax utanför Örsundsbro ligger Nordic K9 Search som bedriver sin verksamhet i hemmiljö. Det är tyst och mysig stämning på gården. I dörren möts man av stora hundar som hälsar och är glada. Vi sätter oss i vardagsrummet och pratar.

Linda och Fredrik Sjöwall driver verksamheten sedan 2014 där de erbjuder kurser, träning, hunddagis och hundpensionat. Deras största verksamhet är specialsök där hundarna söker efter preparat. Både Linda och Fredrik lär även upp tjänstehundar för polisen, militären och väktare. De har själva de tjänstgörande hundarna Röja och Flax och under upplärning är nya hunden Tjack och den minsta hunden i gänget är borderterriern Elsa.

Allt startade för några år sedan då Linda och Fredrik började fundera på vad de ville jobba med. Tidigare drev paret restaurang men har alltid haft intresse för hundar och haft hundar sedan de var barn. Linda fick möjlighet att gå hundinstruktörsutbildning och efter det bestämde sig paret för att starta företaget och flyttade till huset utanför Örsundsbro där de kunde bedriva verksamheten i hemmiljö.

De berättar att deras ambition är att vara nära verkligheten och har därför styrt sin verksamhet kring NoseWork till att snabbt komma ut i skarpa situationer i träningen av hundarna. De berättar att de inte vill träna för länge i klinisk miljö. Det har visat sig ge bra resultat för deras hundar och gör att de snabbt har tagit fram många framgångsrika hundar.

Hur ser ni på möjligheterna att få jobb i hundbranschen?

Har man driv så finns det stora möjligheter i hundbranschen. Det finns väldigt lite utbildad personal med ordentlig kunskap i hundvärlden. ”Just nu är det många tjejer som blir väktare med hund, det är kul” berättar Fredrik.

Izabell Olsson har haft sin APL-plats på Nordic K9 Search och har precis avslutat sitt gymnasiearbete som gjorde i verksamheten. Hennes framtidsplaner är att jobba som hundförare, antingen som utbildad polis eller väktare.

Linda och Fredrik berättar om att det är mycket vardag för APL-eleverna hos dem. De får ta del av deras verksamhet men också komma dem väldigt nära. ”Stor eloge till eleverna vi haft är som människor. Vi bjuder in eleverna till att jobba med oss i hemmiljö och det är roligt att se hur de bara tar sig ann situationer ”. Han berättar vidare ”Det är häftigt att vi är en pusselbit i Izabells lärande”.

 

Vad gillar du med din APL-plats Izabell?

De är en seriös verksamhet och lite annorlunda från de klassiska hundverksamheterna. Jag har även möjlighet här att träna min egna hund och ha med den på jobbet. Det är fantastiskt!

 

Varför valde du Realgymnasiet?

Jag var intresserad av att gå ett Naturbruksprogram för jag ville ha mer praktiskt i min utbildning. Jag kom på ett Öppet hus och det kändes perfekt. För mig kändes det bra att det inte var en så stor skola och att man har möjlighet att ha en nära relation till lärarna.

 

Vad är ditt tips till de personer som ska välja gymnasium nu?

Välj inte det dina kompisar väljer! Våga gå din egna väg så behöver du inte ångra dig sen. Jag gjorde det, jag var den enda från min klass som valde denna inriktning och jag är så nöjd!

 

Vill du veta mer om hur det är att gå på Realgymnasiet? Kom då på Öppet Hus på torsdag den 26 april kl. 16-18.

Vill du prova på hur det är att gå på Realgymnasiet kan du anmäla dig till en prova-på dag. Maila då frida.olsson@realgymnasiet.se

2018-04-23

“Den Äventyrliga dagen” – Intervju med Matilda Karlsson

“Ta chansen till att bli en utmärkt ledare, utvecklas som person och lära dig allt vad samarbete innebär” – berättar Matilda Karlsson om varför just du ska välja Natur & Äventyr i gymnasiet. Vi har träffat Matilda (till vänster i bild) för att få höra mer om deras projekt ”Den Äventyrliga dagen” …

“Ta chansen till att bli en utmärkt ledare, utvecklas som person och lära dig allt vad samarbete innebär” – berättar Matilda Karlsson om varför just du ska välja Natur & Äventyr i gymnasiet. Vi har träffat Matilda (till vänster i bild) för att få höra mer om deras projekt ”Den Äventyrliga dagen” som ägde rum nyligen på Realgymnasiet i Uppsala.

 

Hej Matilda! Vad innebär ”Den Äventyrliga dagen”
“Den Äventyrliga dagen” är ett projekt där vi elever i årskurs 2 och 3 som läser Natur & Äventyr, fick i uppgift att planera och utföra en utedag fylld med aktiviteter som är anpassade för en målgrupp med autism och Down syndrom.

 

Vad har du lärt dig av projektet?
Att vara tydlig och anpassa sig efter målgrupp. Hålla tiden och därmed planera om ifall saker tar längre eller kortare tid än tänkt. Dessutom fick jag tydligt se hur viktigt det är att få gruppen att känna sig trygga och lita på oss ledare. För att lyckas är det utmärkt med olika icebreakers, uppmärksamma varje enskild individ samt hälsa med namn.

 

Varför ska man välja Natur & Äventyr i gymnasievalet tycker du?
Ta chansen till att bli en utmärkt ledare, utvecklas som person och lära dig allt vad samarbete innebär. Du tillsammans med din klass blir ett sammansvetsat team, tack vare de spännande äventyr som ni gör! Du får dessutom chansen att lära känna elever från hela Sverige, ta del av deras lärdomar och tillsammans erfara nya upplevelser som tar dig ännu närmare till att bli en professionell guide.

2018-04-10

Elevreportage från stylist elever

Här har ni två reportage ifrån eleverna Alina och Fanny som berättar om deras upplevelse under introduktionsveckan på stylist här i Uppsala under höstterminen. Alina Lindström Fanny Mönning

Här har ni två reportage ifrån eleverna Alina och Fanny som berättar om deras upplevelse under introduktionsveckan på stylist här i Uppsala under höstterminen.

Alina Lindström

Fanny Mönning

2018-02-13

Nio myter om ditt gymnasieval

Nu närmar sig gymnasievalet, spännande eller hur? Det kan samtidigt vara lätt att bli stressad över gymnasievalet och bli orolig för att välja fel. Skolverket har därför under hösten tagit fram en folder under namnet ”Gymnasiemytologin” där de listar de nio vanligaste myterna, och svar på dessa. …

Nu närmar sig gymnasievalet, spännande eller hur? Det kan samtidigt vara lätt att bli stressad över gymnasievalet och bli orolig för att välja fel. Skolverket har därför under hösten tagit fram en folder under namnet ”Gymnasiemytologin” där de listar de nio vanligaste myterna, och svar på dessa.

 

Myt 1: “Gymnasivalet avgör din framtid”

Nej, det är bara ett val av grundutbildning. Många tänker att gymnasievalet avgör vad man ska göra resten av livet. Men så är det inte, som tur är. Gymnasievalet är ett val av grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på.

 

Myt 3: “Välj ett högskoleförberedande program så håller du alla dörrar öppna”

Nja, valfriheten är minst lika stor med ett yrkesprogram. De högskoleförberedande programmen leder i första hand till vidare studier på högskolan – under förutsättning att man har rätt behörighet och tillräckligt goda resultat för att komma in på utbildningarna. Yrkesprogrammen leder direkt till en massa intressanta yrken både i Sverige och andra länder. Om du väljer vissa kurser på ditt yrkesprogram, får du också en grundläggande högskolebehörighet. Exakt vilka kurser som behövs ser olika ut på olika program. Hur det ser ut på Realgymnasiet kan du läsa mer om här. 

 

Myt 5: På ett yrkesprogram får du ingen högskolebehörighet

Jo, alla kan få högskolebehörighet! Vilket yrkesprogram du än väljer har du alltid rätt att inom ramen för programmets 2 500 poäng läsa de kurser som gör att du får grundläggande behörighet till högskolan.

Läs om alla nio myter i foldern här.

2017-12-13

Valakut för dig som har frågor om ditt gymnasieval

Du och dina föräldrar är välkomna till vår Valakut med frågor om ditt gymnasieval.  Vi ger dig snabb information om utbildningarna Stylist, Häst, Hund, Djurvård, Natur och äventyr, hur du ansöker till oss och allt annat du vill veta om oss på Realgymnasiet. Du kontaktar oss via mail till susan.gallo …

Du och dina föräldrar är välkomna till vår Valakut med frågor om ditt gymnasieval.  Vi ger dig snabb information om utbildningarna Stylist, Häst, Hund, Djurvård, Natur och äventyr, hur du ansöker till oss och allt annat du vill veta om oss på Realgymnasiet.

Du kontaktar oss via mail till susan.gallone@realgymnasiet.se eller sms 0766-47 20 75

Valakut är öppen 

  • Måndag 13 feb mellan 8.00-20.00
  • Tisdag 14 feb mellan 8.00-20.00
  • Onsdag 15 feb mellan 8.00-20.00

 

 

 

 

2017-02-13

Elever i Sydafrika och Kanada!

Igår vinkade vi av ett stort gäng elever på Arlanda. De är på väg till 3 veckors arbetsplatsförlagt lärande utomlands. Hur häftigt är inte det!? Om du är nyfiken att följa dem och se vad de gör under sin skoltid utomlands kan du kika på deras blogg: http://blogg.realgymnasiet.se/realgymnasiet-utomla …

Igår vinkade vi av ett stort gäng elever på Arlanda. De är på väg till 3 veckors arbetsplatsförlagt lärande utomlands. Hur häftigt är inte det!? Om du är nyfiken att följa dem och se vad de gör under sin skoltid utomlands kan du kika på deras blogg:

http://blogg.realgymnasiet.se/realgymnasiet-utomlands/

Där finns redan lite av deras tankar inför sin resa och den kommer uppdateras med jämna mellanrum de närmsta veckorna.

Kommentera gärna deras inlägg och ställ kluriga frågor om hur det är att plugga utomlands, eller vara borta hemifrån, eller hur maten är eller hur wifi-täckningen är!

 

Första eleven med en rapport från sin plats är Felicia som läser häst i årskurs 3. Hon startar idag sin APL på en hästanläggning i Calgary, Kanada. Hon skickar denna bild och hälsar!

Om vi är avundsjuka? JA!

 

 

 

 

 

 

På Realgymnasiet använder vi det du tycker är roligt, det du gillar att göra, som en genväg till kunskap och färdigheter. Vi vet att det går så mycket lättare att lära sig nya saker när man har roligt. För att du ska få de allra bästa förutsättningarna efter gymnasiet bygger våra utbildningar på verkliga behov i svenska tillväxtbranscher och genomförs i nära samarbete med de bästa inom varje bransch. Med en utbildning från oss lär du dig för framtiden – oavsett om du väljer att börja jobba direkt efter examen, eller plugga vidare.

2017-01-30

Lärare på Realgymnasiet i Uppsala blev nominerade till Lärargalans utmärkelse ”Årets lärare 2016”

Lärargalan uppmärksammar Sveriges lärare. Under våren fick alla gymnasieelever möjligheten att nominera sin favoritlärare på Lärargalans hemsida. 99 procent av alla skolor deltog och nominerade runt sjuhundra lärare runt om i Sverige. I Uppsala nominerades Evelyn Kyrk och Nils Nordgren.   – Jät …

Lärargalan uppmärksammar Sveriges lärare. Under våren fick alla gymnasieelever möjligheten att nominera sin favoritlärare på Lärargalans hemsida. 99 procent av alla skolor deltog och nominerade runt sjuhundra lärare runt om i Sverige. I Uppsala nominerades Evelyn Kyrk och Nils Nordgren.

 

– Jätteroligt att bi nominerad, bara att läsa nomineringen gjorde mig jätteglad. Det är ett kvitto på  det arbete jag gör och extra kul att det kommer direkt från mina elever, säger Evelyn Kyrk, lärare i hästämnen.

– Det är fantastiskt roligt att flera av våra duktiga lärare från Realgymnasiet blivit nominerade till galan. Nomineringarna är ett erkännande och bevis för den kvalitet undervisningen på Realgymnasiet står för, och att de lärarsatsningar vi genomför är framgångsrika. Våra elever har under flera år nått bra resultat. Här har våra duktiga lärare en stor och viktig roll. Jag är stolt över att ha så engagerade och kompetenta medarbetare, säger Patrik Wigelius, affärsområdeschef på Realgymnasiet.

 

Läs mer på Lärargalans hemsida.

2016-08-31

Vi har ett fåtal lediga platser på Natur och Äventyr – en kan bli din!

  Pluggar du ”Natur och Äventyr” hos oss på Realgymnasiet, får du det framtiden kräver, oavsett om du vill jobba eller plugga vidare. Du blir anställningsbar inom en bransch som ständigt växer och du får samtidigt möjlighet till en bred högskolebehörighet. VI TYCKER ATT DIN GYMNASIETID SKA VARA …

Natur & Äventyr

 

Pluggar du ”Natur och Äventyr” hos oss på Realgymnasiet, får du det framtiden kräver, oavsett om du vill jobba eller plugga vidare. Du blir anställningsbar inom en bransch som ständigt växer och du får samtidigt möjlighet till en bred högskolebehörighet.

VI TYCKER ATT DIN GYMNASIETID SKA VARA INSPIRERANDE OCH UTMANANDE
Att arbeta med äventyrsturism innebär att du möter, leder och hanterar människor och olika äventyrssporter. Ditt klassrum finns i skidbacken, i skärgården, högt uppe på klätterväggen och på massor av andra spännande platser. Som en del av din utbildning kommer du att arrangera, leda och guida aktiviteter i natur och stad.

• Du tränar upp ditt ledarskap och utvecklar dina praktiska och teoretiska kunskaper
• Du får möjlighet att fördjupa dig inom olika äventyrssporter
• Du får kännedom om branschen utifrån ett företagsperspektiv
• Du får möjlighet till certifikat inom STS reseledarutbildning, skidor, dykning, klättring, paddling och första hjälpen

DU LÄR DIG UTE I VERKLIGEHETEN
Du gör APL (praktik) minst 15 veckor och då är du ute på en arbetsplats som kan vara nära ditt hem men även på annan plats i Sverige eller världen. Det ger dig unika möjligheter till kontakter och kanske din första anställning.

Läs om en av våra elever som precis tog studenten: Anton valde Natur och Äventyr. nu är han Dive Master.

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET
Hos oss får du inte bara en yrkesexamen ”Naturguide” dessutom får du även högskolebehörighet
Du väljer själv, grundläggande eller särskild, bland våra kurspaket 1-5. Dubbelt upp kallar vi det!

HAR DU EN BIT KVAR TILL BEHÖRIGHET TILL GYMNASIET?
Om du saknar betyg i något av ämnena matematik eller engelska kan du ansöka om en plats inom Programinriktat individuellt val. Vi ger dig undervisning och stöd för att bli behörig samtidigt som du kan börja din gymnasieutbildning.

INTRESSERAD?
Kontakta gärna mig så berättar jag mer om hur en av våra lediga platser kan bli din.
Susan Gallone, tf rektor
Tfn: 0766-47 20 75
E-post: susan.gallone@realgymnasiet.se

www.realgymnasiet.se/skolor/uppsala/
facebook-rund-30pxinstagram-rund-30px

 

 

2016-07-07

Studenten 2016

Baam! Då har våra 3:or tagit studenten! Galet, vad snabbt året har gått? Det känns som det var i höstas som de började. Men nu har vi vinkat av de efter tre år. Vi önskar alla våra elever stort, stort lycka till! Vi hoppas att ni håller kontakten med oss och berättar om alla era äventyr i framtiden. …

Baam! Då har våra 3:or tagit studenten! Galet, vad snabbt året har gått? Det känns som det var i höstas som de började. Men nu har vi vinkat av de efter tre år. Vi önskar alla våra elever stort, stort lycka till!

Vi hoppas att ni håller kontakten med oss och berättar om alla era äventyr i framtiden. Har ni vägarna förbi hoppas vi att ni kommer in till oss och säger hej. Vi tycker det är jättekul när våra “gamla” elever kommer och hälsar på!

Stort grattis till HV13 och NB13 från all personal på Realgymnasiet i Uppsala

2016-06-07

Film från Aquaria

I onsdags åkte några av Natur & Äventyrseleverna i Uppsala till Aquaria Vattenmuseum i Stockholm. Vi jobbar med en kurs som heter Fiske & Vattenvård och på Aquaria tittade vi bland annat på hur man jobbar med att odla öring som man sätter ut igen. Varje år kommer öringen tillbaka för att lek …

I onsdags åkte några av Natur & Äventyrseleverna i Uppsala till Aquaria Vattenmuseum i Stockholm. Vi jobbar med en kurs som heter Fiske & Vattenvård och på Aquaria tittade vi bland annat på hur man jobbar med att odla öring som man sätter ut igen. Varje år kommer öringen tillbaka för att leka och man samlar in fiskromen, placerar den i en “kläckare” där rommen kläcks till fiskyngel, som man sedan tar hand om tills de är två år gamla, då de släpps ut igen. Jätteintressant att se hur hela kretsloppet går till. Man kan även se andra vattenlevande organismer från nordiska vatten, man kan se hur övergödda vatten ser ut och så finns det även tropiska fiskar som hajar, rockor och muränor. Här är en kortare film som en av våra elever spelade in för att dokumentera dagen! Grymt kul tycker vi. Tack! 🙂

 

2016-05-20

Vår zoolog-Owe pratar djur i TV4:s morgonsoffa

Zoologen Owe Sandström fortsätter att sprida sin kunskap om djur till allmänheten – i sommar gästar han TV4:s morgonsoffa.   Owe Sandström håller i en ugglefjäril och berättar den sanna historien om dess ögonlika form på vingarna, för några elever på Djurvård på Realgymnasiet i Stockholm. …

Zoologen Owe Sandström fortsätter att sprida sin kunskap om djur till allmänheten – i sommar gästar han TV4:s morgonsoffa.

 

Owe Sandström med fjäril

Owe Sandström håller i en ugglefjäril och berättar den sanna historien om dess ögonlika form på vingarna, för några elever på Djurvård på Realgymnasiet i Stockholm.

 
– Vilka djur är egentligen farliga på semestermålet dit man reser? Många kanske oroar sig över att bli stungen av skorpioner fast risken är minimal. Samtidigt missar man helt att skydda sig mot myggor som man nästan säkert kommer träffa på och kan riskera att få en tropisk sjukdom, berättar Owe.

Owe satt med i Morgonsoffan även förra året. Då pratade man ödlor, ormar och hajar. I år blir det mer fokus på sommarsäsongens djur, både svenska och internationella, likväl som gulliga och otäcka, och hur man ska skydda sig om så krävs.

Vad är det som är kul med att sitta som djurexpert i soffan?
– Att sprida kunskap! Vi har en medfödd fascination för sådant som är farligt men det är viktigt att man har riktiga fakta och det kan vi zoologer förmedla. Då kan vi hjälpa till att minska oron och ta bort vanföreställningar.

Owe dyker upp i morgonsoffan 15:e, 22:a och 29:e juli samt 12 augusti. Fler tillfällen kan komma.

 

Owe Sandström porträtt

En härlig bild på Owe Sandström, självklart med naturliga inslag i bakgrunden.

 

Owe Sandströ och elever från Realgymnasiet

Owe har mycket att berätta om den lilla vakteln, som bor fritt inne i Fjärilshuset.

2016-05-18

Nytt samarbete med världstäckande reseföretag

Att resa med GoXplore innebär också att resa till och vara en del av platsen.   På Realgymnasiet arbetar vi nära branschen. Nu har vi påbörjat ett samarbete med GoXplore, som anordnar arbetsresor utomlands med stort fokus på djur, natur och äventyr.   – GoXplore arrangerar fantastiska reso …

GoXplore

Att resa med GoXplore innebär också att resa till och vara en del av platsen.

 

På Realgymnasiet arbetar vi nära branschen. Nu har vi påbörjat ett samarbete med GoXplore, som anordnar arbetsresor utomlands med stort fokus på djur, natur och äventyr.

 

– GoXplore arrangerar fantastiska resor över hela världen som är helt i linje med de utbildningar inom djur och äventyr vi erbjuder, tillsammans med en entreprenöriell anda. Vi tror att vi kan lära och ha ett utbyte av varandra som kommer gagna våra elever, säger Anna Andbjer-Persson på Realgymnasiet, som varit drivande i att sluta avtalet.

En resa med GoXplore innebär att resenären får en unik inblick i ett lands kultur eftersom man arbetar på det ställe man reser till, och deltar i vardagen där.

Samarbetet innebär även att elever som tar studenten från Realgymnasiet får rabatt när de bokar en resa med GoXplore. Erbjudandet gäller i tre år från studenten så det finns gott om tid att spara ihop till reskassan.

– Det är ett viktigt steg i vår internationalisering eftersom alla elever inte kan åka utomlands under sin skoltid men vi samtidigt vill uppmuntra till internationella erfarenheter. Det är ju utvecklande och meriterande både på det personliga och professionella planet.

Mer information om GoXplores resor hittar du på www.goxplore.se.

 

cowboys lejon majs stangdjur

2016-04-26

Sanna berättar om Djurvårdsutbildningen på Realgymnasiet

Hej Sanna! Du går ju andra året på Djurvård hos oss på Realgymnasiet i Uppsala. Hur kommer det sig att du valde just djurvård? “Först hade jag ingen aning om vad jag ville gå eller välja till gymnasiet, men jag har alltid haft ett intresse för djur och när jag besökte och kollade närmare på olika sk …

Sanna-3Hej Sanna! Du går ju andra året på Djurvård hos oss på Realgymnasiet i Uppsala. Hur kommer det sig att du valde just djurvård?
“Först hade jag ingen aning om vad jag ville gå eller välja till gymnasiet, men jag har alltid haft ett intresse för djur och när jag besökte och kollade närmare på olika skolor där man kunde gå Djurvård så blev jag fast! Det kändes som att det verkligen var något för mig.”

Vad roligt. Hur är dagarna i skolan då?
“En dag i veckan har vi praktik, en dag har vi våran profildag och resterande 3 dagar är vi i skolan och läser “vanliga ämnen”. Man läser matte, engelska, svenska, idrott, biologi, osv. som i grundskolan. Profildagarna ser väldigt olika ut, ibland sitter vi i skolan och framför en presentation eller någon uppgift, ibland är vi ute på studiebesök, köper fiskar och inreder akvarium eller ute och besöker och klappar gulliga djur. Profildagarna brukar vara, enligt mig, höjdpunkten på veckan!”

Nu går ju du i årskurs två. Skiljer sig innehållet mellan årskurserna?
“Ja, man läser olika kurser varje år. Första året läste jag (djurrelaterade) kurser som t.ex. Djurhållning och Sällskapsdjur 1 & 2 , i år läser jag bland annat kurserna Djur i zoohandeln och Djuren i Samhällsnyttan. Vi får lära oss om en massa olika djur, alltifrån de vanliga sällskapsdjuren som katt, marsvin, hund, hamster och kanin till akvariefiskar, reptiler, fåglar, och det händer att vi också pratar om vilda djur.”

Sanna-1Låter som era dagar är omväxlande och kan se olika ut? Vilket är ditt bästa minne från utbildningen?
“Absolut bästa minne hittills måste nog vara när vi i ettan åkte till Norrköping under 3 dagar och fick köra basmaskin (traktor och fyrhjuling). Teori blandat med praktisk körning. 3 roliga dagar med klassen fyllda med utmaningar.”

Häftigt! Är det en del av en kurs då eller? Får man nått certifikat i samband med detta?
“Ja, det är en del av kursen Naturbruk och kursen Djurhållning. Om man klarar testerna får man Förarbevis för Terränghjuling.”

Vad kan man jobba som efter utbildningen?
“Direkt efter studenten kan du jobba som djurvårdare på bland annat djurpark och djursjukvård, i Zoobutik och hunddagis som några exempel.”

Sanna-2Känner du att utbildningen förbereder dig på yrkeslivet och verkligheten utanför skolan?
“Ja, det tycker jag, man får verkligen en inblick i yrkeslivet när man har så pass mycket praktik. Sen får vi också lära oss hur man ska kunna kommunicera och hantera kunder.”

Stort tack för vår pratstund! Jätteroligt att höra att du trivs. Finns det något du vill avsluta med?
“Jag är hel nöjd med mitt val att gå på Realgymnasiet. Om jag hade kunnat säga till mig själv för två år sen hade jag sagt att jag inte behöver oroa mig inför att börja på en skola med nya människor, att jag kommer trivas och att jag skulle få väldigt roliga gymnasieår. Om du trivs bättre i klasser och miljöer med färre människor, och gillar att arbeta praktiskt så passar Realgymnasiet verkligen dig! Kom som du är, här accepteras alla.”

2016-04-18

Specialvecka Vålådalen

  Då är ännu en specialvecka avklarad! Årets upplaga av svenska fjäll vinter blev förlagd till Vålådalen, strax söder om Åre. Det är första året vi håller en utbildningsvecka här. På det stora hela har vi haft en riktigt bra vecka med en bra grupp elever. Vädret har tyvärr varit lite i mildaste …

 

Då är ännu en specialvecka avklarad! Årets upplaga av svenska fjäll vinter blev förlagd till Vålådalen, strax söder om Åre. Det är första året vi håller en utbildningsvecka här. På det stora hela har vi haft en riktigt bra vecka med en bra grupp elever. Vädret har tyvärr varit lite i mildaste laget. Dagstemperaturen har legat på nån plusgrad. Detta påverkade snöläget väldigt mycket och vi har stundtals fått sick-sacka mellan gräsplättar i terrängen. I stort har veckan kunnat genomföras som planerat. Det enda moment som ströks var en natt i bivack. Vi bedömde inte snön som säker vare sig i bärighet eller mängd. Däremot övade vi på att gräva bivacker.
På dagarna har vi övat skidåkning, personliga färdigheter så som bivackgrävning, matlagning på bensinkök, lavinkunskap, transcieversök, navigering, ledarskap med mera. Kvällstid har vi arbetat mycket med reflektioner och lektioner kring ledarskap.
Veckan avslutades med att eleverna fick planera och genomföra en egen dagstur i små grupper. Det blev väldigt uppskattat. Turen hade de planerat under hela veckan och stor vikt lades vid ett säkert genomförande och kloka vägval.
Eleverna har tagit väl hand om varandra, tagit väl hand om all utrustning och visat en väldigt god anda och inställning. Mycket imponerande!

2016-04-11

Realgymnasiet och Evidensia tecknar avtal med fokus på kvalitet i undervisning

  Realgymnasiet har tecknat ett långsiktigt avtal med Evidensia, Europas kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Partnerskapet innefattar ett gemensamt ansvar för kursinnehållet i Realgymnasiets djurvårdsutbildning.   ”Det är fantastisk att kunna erbjuda våra elever möjligheten att lära s …

real-sundsvall-djurvard-marsvin-feb2016-1

 

Realgymnasiet har tecknat ett långsiktigt avtal med Evidensia, Europas kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Partnerskapet innefattar ett gemensamt ansvar för kursinnehållet i Realgymnasiets djurvårdsutbildning.

 

”Det är fantastisk att kunna erbjuda våra elever möjligheten att lära sig det branschen efterfrågar direkt av djurvårdare och veterinärer på djurkliniker och -sjukhus. Vi ser fram emot detta goda samarbete, att få arbeta med Evidensia är ytterligare en kvalitetsstämpel för oss”, säger Anna Andbjer Persson som är programspecialist på utbildningen Djurvård på Realgymnasiet.

Målsättningarna för utbildningen kommer att utvecklas gemensamt. Dessutom kommer eleverna att tränas praktiskt i olika moment som standardiseras på alla 14 Realgymnasier i landet för att säkerställa högsta kvaliteten i undervisningen. Evidensia upplåter praktik- och lärlingsplatser på sina kliniker i Sverige, så att utbildningen genomförs i så nära kontakt med branschen som möjligt. Detta ger elever på Realgymnasiets djurvårds- och hundutbildning möjligheter att lyckas, både i sin utbildning men också i framtiden då det ökar chanserna till arbete.

”Djurvårdare är en mycket viktig personalgrupp i vår verksamhet och vi ser fram emot samarbetet mellan Evidensia och Realgymnasiet. Det ger oss möjlighet att direktpåverka innehållet i utbildningen och på så vis göra eleverna mer anställningsbara och attraktiva för oss som arbetsgivare”, säger Mia Rådberg, Sverigechef Evidensia Djursjukvård.

 

Om Evidensia AB: “Evidensia består av närmare 160 djursjukhus och kliniker i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Varje år behandlar vi cirka 1 300 000 djur – hundar, katter, smådjur, exotiska djur samt  hästar. Hos oss får viktiga familjemedlemmar veterinärmedicinsk service i världsklass. Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. Bara så kan man skapa morgondagens djursjukvård.”

www.evidensia.se

2016-03-15

Julia och Elin skickar en hälsning från sin APL i Kläppen

Här kommer en hälsning från Julia och Elin som har APL i Kläppen Hej igen! Här kommer andra veckans uppdatering! Denna veckan har gått otroligt fort och man har kommit in mer och mer i skidskole yrket och alla dess rutiner. Veckan började som vanligt med ett morgonmöte och väder som bjöd på plusgrad …

Här kommer en hälsning från Julia och Elin som har APL i Kläppen

Hej igen!

Här kommer andra veckans uppdatering!

Denna veckan har gått otroligt fort och man har kommit in mer och mer i skidskole yrket och alla dess rutiner. Veckan började som vanligt med ett morgonmöte och väder som bjöd på plusgrader regn och slask, men minusgraderna har äntligen hittat tillbaka till Kläppen igen! Vi har även under veckan fått nya skidlärare att följa med nya grupper. Arbetsuppgifterna har varit liknande som förra veckan bara att nu vågar man ta för sig mer och även fått i hålla i delar av lektionerna.

På fritiden här i kläppen så har vi hunnit med att åka skidor på egen hand och utforska berget. Vi har även hunnit med att passa på att köra skoter då de finns gott om snö i naturen. Än så länge har det varit 2 klockrena och lärorika veckor med i princip skidåkning varje dag!

Ha de bra!
Julia & Elin

Vi säger stort tack för rapporten och hoppas att ni får en fin sista vecka på er APL!

2016-02-15

Intervju med Medea

Hej Medea! Snart tar du studenten från vår Stylistutbildning här i Uppsala. Det verkar som att du haft fullt upp under hösten? Bland annat skriver du för ”Stunder av lycka” och jobbar med Make Up Store. Berätta mer. Stunder av lycka är ett webbaserat livsstils magasin med 15000 läsare i veckan. Stun …

Hej Medea!

Snart tar du studenten från vår Stylistutbildning här i Uppsala. Det verkar som att du haft fullt upp under hösten? Bland annat skriver du för ”Stunder av lycka” och jobbar med Make Up Store. Berätta mer.

Stunder av lycka är ett webbaserat livsstils magasin med 15000 läsare i veckan. Stunder av lycka drivs av Marie Widerberg och Jesper Odelius. De sökte en skönhetsskribent och jag fick frågan, Stunder av Lycka är en mycket bra plattform att bygga mitt varumärke på. Jag fick chansen att följa med Marie Widerberg på Make up stores pressvisning, där Makeup store visade upp de nya trenderna och färger inför vår och sommar 2016. Jag fick och kommer att få produkter från Makeup Store som jag då ska skriva om och göra sminkningar för Stunder av lycka. På denna pressvisning fick jag träffa Mika Liias, grundare av Makeup Store samt Linda Hallberg, min förebild som jag tycker gör mycket snyggt. I framtiden kommer jag att testa och skriva om nya produkter från flera olika företag och publicera dem på Stunder av Lycka och på min egen blogg.

Oj, vad kul! Är det något sånt här som du vill jobba med i framtiden? Vad kan man jobba med när man gått Realgymnasiets Stylistutbildning?

Drömmen hade varit att bli världskänd förstås, få jobba inom film och teater. Men jag är på väg, vi måste alla starta och klättra uppåt. Mitt mål just nu är att få jobb på Kicks i Uppsala och fortsätta skriva på Stunder av Lycka. Efter utbildningen finns det mycket man kan arbeta med! Inom film, teatrar, butiker, frilansa eller starta salong. Stylist idag är inte som stylist förr. Nu känns det lite som att stylist inte är lika eftertraktade som det var förut. Jag tycker till exempel att om du kliver in på Kicks, så ska du räkna med att de är utbildade stylister, men faktum är att för att få jobb inom handel, så behöver du bara ha en säljutbildning. Så här finns det mycket att jobba med.

Jag förstår. Men tycker du då att utbildningen förberett dig på yrkeslivet?

Ja det tycker jag. Vi har fått åka till olika ställen för att se hur det är att jobba som stylist i olika miljöer. Kan säga att under några tillfällen så började jag ifrågasätta varför jag valde att bli stylist! Men det är så sjukt roligt att vara stylist, mitt yrke är kreativt, utmanande och spännande, mycket ligger hos dig själv och din egen drivkraft. Om jag skulle få önska så här i efterhand, så skulle jag ha önskat att vi börjat med ungt företagande lite tidigare och haft fler föreläsningar med redan etablerade stylister.

Tycker du att utbildningen levt upp till dina förväntningar? Har du utvecklats?

Det har den, inte så mycket film och teater makeup dock, här kan utbildningen utvecklas mycket mer. Jag tycker definitivt att jag utvecklats när det kommer till teknik
och kunskap om de olika trenderna inom hår och smink. Att jag sen har haft bra lärare som uppmuntrat och lyft mig till att vilja utvecklas är bara positivt. Det unika med vår linje är väl allt vi blir utbildade inom så mycket och inte bara makeup. T.ex. hår, naglar, kläder och man kan lägga till extra inom inredning om man vill.
Ibland kan det vara skit drygt men det är det bästa. Vi får så mycket mer i ryggsäcken när vi kommer ut i branschen.

Jag tror att många tror att det är glamoröst att jobba som stylist och det gjorde jag också. Jag kan nu ärligt säga att det är långt ifrån glamoröst, i denna bransch så är det bara till att vässa armbågarna, jobba hårt och vara bäst om man vill bli något.

Jätteroligt att höra Medea! Tack för att du tog dig tid att prata en stund!
Vi tittar tillbaka om något år eller så för att se hur det går för dig!

 

2016-02-15

Ännu en rapport från vår Äventyrs-elev Anton som har APL i Thailand

Nu har vi fått ännu en rapport från Anton, som går Realgymnasiets äventyrsutbildning i Uppsala. Just nu är Anton i Thailand på utlands-apl. Vi är inte avundsjuka alls 😉 I would like to say a BIG thank you to my school (Realgymnasiet, Uppsala) back in Sweden for giving me this amazing opportunity. S …

Nu har vi fått ännu en rapport från Anton, som går Realgymnasiets äventyrsutbildning i Uppsala. Just nu är Anton i Thailand på utlands-apl. Vi är inte avundsjuka alls 😉

I would like to say a BIG thank you to my school (Realgymnasiet, Uppsala) back in Sweden for giving me this amazing opportunity. So to all of you Swedish youngsters reading this that haven’t chosen your high school yet, you should apply for Realgymnasiet!

Läs mer om hur Anton har det på dykcentret Kon-Tikis blogg. Vi har även en gemensam blogg för alla Realgymnasiets elever som just nu befinner sig på utlands-apl runt om i världen. Spana in den här: Realgymnasiet Utomlands

 

Anton intern at Kon Tiki Krabi

2016-02-12

Elever med utlands-APL bloggar

Just nu har Realgymnasiet flera elever som gör APL i utlandet. På denna blogg kan du följa elever som gör APL i utlandet. Det är både elever från Uppsala och elever från andra Realgymnasier. Vår äventyrselev Anton har gjort sitt första inlägg från Thailand så gå in och läs om hans första dagar på AP …

Just nu har Realgymnasiet flera elever som gör APL i utlandet. På denna blogg kan du följa elever som gör APL i utlandet. Det är både elever från Uppsala och elever från andra Realgymnasier. Vår äventyrselev Anton har gjort sitt första inlägg från Thailand så gå in och läs om hans första dagar på APL på ett dykcenter!
http://blogg.realgymnasiet.se/realgymnasiet-utomlands

 

real-utlandspraktik-webb

2016-02-03

Ida Brantemar siktar mot veterinäryrket

Ida Brantemar har nytta av sin hästexamen från Realgymnasiet nu när hon pluggar vidare till veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Att kunna hantera stora djur är viktigt och Idas bakgrund som hästtjej spelar stor roll i vardagen. Hej Ida! Vad har hänt sedan du tog examen från Hästutbild …

Ida Brantemar har nytta av sin hästexamen från Realgymnasiet nu när hon pluggar vidare till veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Att kunna hantera stora djur är viktigt och Idas bakgrund som hästtjej spelar stor roll i vardagen.

Brantemar Ida


Hej Ida! Vad har hänt sedan du tog examen från Hästutbildningen hos oss?

– Jag läser fjärde året i Uppsala för att bli veterinär och är just nu på UDS (Universitetsdjursjukhuset). Det innebär att vi har klinikbaserad undervisning och det är full fart! Direkt efter gymnasiet pluggade jag ett år på Komvux för att kunna komma in på veterinärutbildningen, som kräver höga betyg, men jag var väldigt motiverad så det kändes som att det året gick fort. Samtidigt jobbade jag extra på Statoil för att tjäna in lite pengar.


Varför sökte du just hästutbildningen på Real? Var det inte mer naturligt att till exempel välja ett studieförberedande program eftersom du visste att du ville bli veterinär?
– Drömmen om veterinäryrket formades hos mig under högstadiet. Jag är hästtjej sedan barnsben och för mig var det viktigt att kunna kombinera studier och fritidsintresse. Eftersom det är en liten skola så kändes det så kunde jag sätta upp mina egna mål. Jag kunde fortsätta att ha egen häst samtidigt som jag red på andra hästar i utbildningen, det blev en bra kombo. Jag minns också att vi hade jättebra sammanhållning. Full behörighet för veterinärutbildningen går alltid att läsa in i efterhand, även om man inte får till det på gymnasiet.

 

Kan du nämna något du lärt dig på hästutbildningen som du har nytta av idag? 
– Det handlar främst om det praktiska. På APL (praktik) fick jag bland annat vara hos en veterinär, vilket gav mig inspiration förstås. Att jag var på ett dressyr- och fälttävlansstall gav också bra erfarenhet som jag har nytta av idag.

 

Hur ser framtiden ut för er veterinärstudenter? 
– Jag tror att det är viktigt att skaffa sig ett bra kontaktnät under utbildningen och till exempel försöka få ett sommarjobb som sedan kan leda vidare. Man får nog räkna med att flytta dit där jobbet finns. Men veterinärer kommer alltid att behövas!

 

Får vi höra av oss igen om några år och se hur det gått?
– Ja, absolut. Tänk att det bara är två år kvar till examen!

2016-02-02

Från hästskötarexamen till djursjukvårdare

Vi fortsätter med vår serie med elevintervjuer. Tidigare har vi pratat med Anton som är Divemaster och Johanna som arbetar med hundar vid Försvarsmakten. Idag har vi pratat med Anna Alebark som tagit studenten från Hästutbildningen hos oss på Realgymnasiet i Uppsala. Anna, du tog ju studenten för 2 …

Vi fortsElevintervju_häst_anna_alebark_2ätter med vår serie med elevintervjuer. Tidigare har vi pratat med Anton som är Divemaster och Johanna som arbetar med hundar vid Försvarsmakten.
Idag har vi pratat med Anna Alebark som tagit studenten från Hästutbildningen hos oss på Realgymnasiet i Uppsala.

Anna, du tog ju studenten för 2 år sedan. Vad har du haft för dig sedan dess och hur ser planerna ut framöver?
” Idag jobbar jag på ett läkemedelsföretag. Efter utbildningen kan man såklart jobba som hästskötare. Jag pluggade även en kurs som hette djursjukvård vilket resulterade i att jag jobbade på en veterinärklinik i över ett år som djurvårdare. Annars har man alla förutsättningar att söka andra jobb eller plugga vidare, jag har planer på att snart plugga vidare till djursjukvårdare.”

Oj, vad roligt! Har du känt dig förberedd på yrkeslivet efter studenten?
“Ja, verkligen. Realgymnasiet gav mig de bästa förutsättningarna för att komma ut i arbetslivet. Vare sig det var
ett hästjobb eller ett “vanligt” jobb så kände man sig förberedd. Här var APL:en (Arbetsplatsförlagt Lärande) en viktig del. Under åren gjorde jag min APL på olika ställen bl.a. hos Arnold Assarsson. Men sen så åkte jag även och praktiserade tre veckor i Portugal genom ett stipendium jag sökte.”

Om vi backar bandet till när du började hos oss på Realgymnasiet, varför valde du just hästutbildningen? Kan du berätta lite mer om hur det var att plugga hos oss?
“Ja, visst. Jag valde hästutbildningen för att jag ville kombinera skolan med något jag brann för – hästar. På så sätt var studierna mycket enklare och roligare. De vanliga ämnena kombinerades ofta med hästämnen. Så istället för att skriva en uppsats om något man tyckte var tråkigt kunde tex hästens historia eller liknande användas och man blev bedömd i både svenska och hästkunskap. Upplägget var välplanerat. Ett exempel är hästskötarexamen som vi tog i trean. Under hela utbildningen har vi gjort moment både praktiskt och teoretiskt som vi sedan visade i hästakötarexamen. Som ett “slutprov” av tre års arbete. ”

Elevintervju_häst_anna_alebark_1
Om man tänker rent praktiskt, måste man ha egen häst och så eller hur funkar det? Har du några kul minnen från utbildningen?
“Massa! Mitt bästa minne är alla dagar i stallet med klassen. Allt roligt vi gjorde och små utflykter som tex till Solvalla och Globen. Stämningen var alltid bra. Alla var snälla och hjälpsamma. Vad gäller egen häst, så måste man inte ha det. Utöver själva ridandet fick vi också lära oss allt från anatomi, foder, alternativ träning såsom longering m.m. fick även prova på körning och ta tappskoexamen! Ridskolan har otroligt fina och välutbildade hästar. Skolan står också för stålhätteskor och säkerhetsväst. ”

Stort, stort tack för din tid Anna! Jätteroligt att du är nöjd med utbildningen och att det går så bra för dig!
Har du något sista att tillägga?
“Fantastiskt personal, lokaler och utbildning! Mitt enda råd… fundera inte! Börja här!”

2015-12-09

Johanna jobbar med Försvarets hundar

Johanna och Freja På Realgymnasiet i Uppsala tycker vi att det är kul att hålla kontakten med våra ”gamla” elever och se var de hamnar och vad de jobbar med efter studenten. Denna vecka har vi pratat med Johanna Fredin, en av våra tidigare elever, som jobbar på Försvarsmaktens Hundtjänstenhet, där h …

J-F_hundutbildning_Uppsala

Johanna och Freja

På Realgymnasiet i Uppsala tycker vi att det är kul att hålla kontakten med våra ”gamla” elever och se var de hamnar och vad de jobbar med efter studenten. Denna vecka har vi pratat med Johanna Fredin, en av våra tidigare elever, som jobbar på Försvarsmaktens Hundtjänstenhet, där hon bland annat tar hand om hundarna och aktiverar dem.
”Det är jättekul och man får träffa många olika hundar!”, säger Johanna.

Johanna har läst Hundutbildningen på Realgymnasiet i Uppsala. ”Jag valde hundutbildningen för att jag alltid haft intresse för djur och åren innan gymnasiet växte mitt intresse för hundar, därför kändes det helt rätt att gå hund. Man läser olika kurser som handlar om hundar, hundträning och –skötsel. Men utbildningen är ganska bred och handlar inte bara om hundar. Första året läste vi t.ex. om alla olika sällskapsdjur. Och, så klart läser man alla ”vanliga” ämnen också.”

Kan man ha med sig vilken hund som helst när man läser hund på Realgymnasiet?
”Ja, visst kan man ha vilken hund som helst! Jag tror dock att det är en fördel att ha en normalstor eller mindre hund, kanske inte så lätt att komma med en t ex grand danios om man ska träna agility. Men det går nog!”

Vad hade du för hund själv?
”Jag hade en Siberian husky-blandning som är 7 år och heter Freja. Hon bor hos min kusin och är hans hund men
från och med 23 december i år är hon min egen!”

Nu när Johanna är ute i arbetslivet, undrar vi såklart hur hon tycker att Hundutbildningen på Realgymnasiet har
förberett henne för yrkeslivet? ”Jo, jag tycker att jag blev förberedd. Både genom våra lektioner, men också
genom att vi hade praktik på riktiga företag. Där fick man se hur det är att jobba i verkligheten och man får en
bild av vad som krävs.”

Tack Johanna, för din tid! Jättekul att höra att du jobbar med något du är intresserad av och att du trivs. Vi
tittar tillbaka om ytterligare några år och ser hur du och Freja har det!

 

2015-12-02

Stylist bjuder in till Modevisning ”Merry Holidays”

    Våra avgångselever på Stylist arrangerar årets modevisning ”Merry Holidays” inspirerad av den tid för fest som jul och nyår bjuder in till. De har självständigt skapat hela visningen och arbetat med styling, make-up, hår och naglar för att bjuda på en show som lyser upp vintermörkret. Extra roli …

 avantgarde3 Avantgarde Stylist mall

Våra avgångselever på Stylist arrangerar årets modevisning ”Merry Holidays” inspirerad av den tid för fest som jul och nyår bjuder in till. De har självständigt skapat hela visningen och arbetat med styling, make-up, hår och naglar för att bjuda på en show som lyser upp vintermörkret. Extra roligt är att alla kläder kommer från våra lokala APL-företag Kappahl, Arkivet, Bik Bok och Myrorna.

Du är välkommen till en glammig kväll tillsammans med oss. Vi bjuder på mingel, tilltugg och en lyxig Goodiebag.
Grand, Trädgårdsgatan 5 i centrala Uppsala
Tisdag 1 december kl 18.30 (insläpp från 18.00)

Anmälan
Ja, jag vill gärna komma som VIP-gäst då Modevisningen ”Merry Holidays”
Namn:
Mobilnummer:
Mailadress:
Jag tar med mig en vän som heter:

Maila susan.gallone@realgymnasiet.se eller sms:a 0766-47 20 75 din anmälan så sätter vi upp dig på VIP-listan och välkomnar dig till Grand

 

Ett stort tack till våra sponsorer

The Body Shop Bon Visage Gocciani SchwarzkopfBlomsterhallen

2015-11-25

Anton valde Natur & Äventyr. Nu är han Dive Master.

Anton Bohlin, längst till vänster. Gustav Lindström, Natur & Äventyr Gävle. Grattis till att ha blivit Certifierad Dive Master. “Jag har fått nya hobbies och nya vänner, jag har utvecklats som person och jag har knutit kontakter med människor och företag inom det jag utbildas till.” Så sammanfat …

Anton Bohlin  ät Uppsala Intervju

Anton Bohlin, längst till vänster. Gustav Lindström, Natur & Äventyr Gävle. Grattis till att ha blivit Certifierad Dive Master.

“Jag har fått nya hobbies och nya vänner, jag har utvecklats som person och jag har knutit kontakter med
människor och företag inom det jag utbildas till.” Så sammanfattar Anton Bohlin, sin tid på Realgymnasiet.

Anton är inne på sista året på utbildningen Natur & Äventyr, på Realgymnasiet i Uppsala. Utbildningen handlar om
friluftsliv och ledarskap och det är en yrkesutbildning där man också får grundläggande högskolebehörighet. Efter
utbildningen kan man plugga vidare, eller jobba inom t.ex. tursimnäringen. Under utbildningens gång har man
möjlighet att ta flera olika certifikat samt att gå STS Alpresors reseledarutbildning i Bad Gastein, Österrike. Hela utbildningen är kostnadsfri och Realgymnasiet står för all utrustning utom kläder.

 

 

 

Varför Natur & Äventyr?

Anton Bohlin  ät Uppsala Intervju Bild Gustav Lindström

Anton på divesite “Röret” i Vättern. Foto: Gustav Lindström

Vad var det med just denna utbildning som lockade Anton då?
Jo, det är variationen i skoldagarna, man får prova på så många olika saker och så får man hålla på med något som
man är intresserad av. I Antons fall var det ett intresse av tursim och tankar om jobb som guide, som fick honom
att söka. Något annat som lockade var också Realgymnasiets upplägg med specialveckor. Det är specialla
utbildningsveckor där eleverna själva får välja mellan flera olika aktiviteter att fördjupa sig inom. Anton valde
att specialisera sig på dykning och ta ett dykcert under sin första specialvecka. Något han inte ångrar.
“Jag tycker upplägget med specialveckor är väldigt bra. Det bryter av den vanliga skolgången och det är positivt
att träffa elever från andra Realgymnasieskolor. Visst var specialveckorna något man lockades av, men man känner
sig inte direkt lurad. Jag har varit nyfiken på dykning sedan tidigare, men hade nog aldrig tagit steget, om det
inte vore för våra specialveckor.”

 

 

Realgymnasiet. Långt över snittet.

Kopplingen till branschen och yrkeslivet är något vi strävar mot på Realgymnasiet. Detta sker på flera olika
sätt, t.ex. genom arbetsplatsförlagt lärande på arbetsplatser med koppling till utbildningen.
Men hur bra är utbildningarna? Jo, kikar man på hur många av våra elever som är i arbete eller vidare studier,
sex månader efter studenten ligger den siffran på hela 84%. Det är högt över rikets snitt för alla gymnasieskolor
och gymnasieutbildningar. Den siffran är 67% efter TVÅ ÅR. Under 2015 inspekterades 13 av Realgymnasiets skolor. 11 av dessa fick direkt NOLL ANMÄRKNINGAR av Skolinspektionen. Övriga två skolor har rättat till det som fattades och vi kan nu stolt säga att våra skolor är 100% felfria!
Det känns som att vi gör något rätt och det fortsätter vi med!

 

2015-11-18

APL i Nepal?

Sedan tidigare har Realgymnasiets elever möjlighet att söka stipendium för utlands-APL. För att en plats ska godkännas måste den kvalitetssäkras så att den uppfyller alla våra krav på säkerhet, struktur och innehåll. Ibland görs denna kvalitetssäkring via mail och telefon och ibland på plats. Den se …

www.photobyandreas.se-nepal-29 www.photobyandreas.se-nepal-25 www.photobyandreas.se-nepal-28

Sedan tidigare har Realgymnasiets elever möjlighet att söka stipendium för utlands-APL. För att en plats ska godkännas måste den kvalitetssäkras så att den uppfyller alla våra krav på säkerhet, struktur och innehåll. Ibland görs denna kvalitetssäkring via mail och telefon och ibland på plats.
Den senaste veckan har Realgymnasiets äventyrslärare Andreas och Henrik, från Uppsala och Göteborg, arbetat på plats i Nepal med att undersöka en möjlig framtida apl-plats, Royal Beach Camp, RBC.

Arbetet har gått ut på att undersöka hur man på RBC arbetar med säkerhet kring aktiviteter, hur man instruerar och tar hand om gäster/deltagare. Vilka kunskapskrav från sina kurser kan våra elever arbeta med? Hur funkar det praktiska på plats? Hur är säkerhetsrutiner? Vilken kunskap har personal och guider? Hur ser sjukvården ut? Hur bor man, hur är maten osv.? Det har varit en mängd dokument, mallar och listor att gå igenom.

 

www.photobyandreas.se-Nepal-4bwww.photobyandreas.se-nepal-23www.photobyandreas.se-Nepal2015-61

Royal Beach Camp, RBC, ligger ca 10 mil väster om Nepals huvudstad Kathmandu, invid en stor flod. Den huvudsakliga sysselsättningen är forskajak, canyoning och rafting. Utöver dessa basaktiviteter kan besökare vandra och i framtiden även cykla mountainbike och klättra.

Genom sin apl på RBC, skulle våra elever kunna lära sig mycket om vattenaktiviteter så som forskajak och rafting. Eleverna skulle kunna jobba med innehåll från kurserna “Aktivitetsledarskap” och “Aktiviteter och Upplevelser”. Utöver detta skulle de även få en fantastisk möjlighet att utveckla sin egen personliga färdigheter i paddling och få en fin erfarenhet kring att arbeta på riktigt inom turismnäringen.

Nedan följer några bilder från RBC, Kathmandu och den lilla bergsbyn Saydul.

Tack till Andreas för bilderna!

 

www.photobyandreas.se-nepal-2www.photobyandreas.se-nepal-18www.photobyandreas.se-nepal-20 www.photobyandreas.se-nepal-13    www.photobyandreas.se-nepal-26 www.photobyandreas.se-nepal-30 www.photobyandreas.se-nepal-31

2015-11-16

Äventyrselever på höstpaddling

Äventyrselever på höstpaddling Då är Realgymnasiet Gävle och Uppsalas äventyrs 2:or tillbaka på skolan, efter en fin och lärorik kajaktur. Äventyrslärarna stod denna gång för ramarna och logistiken, och det har varit elevernas uppgift att till stor del planera och ansvara för att guida resten av gru …

Äventyrselever på höstpaddling

Då är Realgymnasiet Gävle och Uppsalas äventyrs 2:or tillbaka på skolan, efter en fin och lärorik kajaktur. Äventyrslärarna stod denna gång för ramarna och logistiken, och det har varit elevernas uppgift att till stor del planera och ansvara för att guida resten av gruppen. Runt lägerelden har vi på kvällarna diskuterat ledarskap och grupputveckling, kopplat till den teori vi gått igenom på skolan.

Mycket lyckad tur och vi tar alla med oss nya lärdomar!

2015-10-01

Realgymnasiet i Uppsala får alla rätt av Skolinspektionen

Det var en glad rektor som tog emot beskedet att Realgymnasiet i Uppsala fick högsta betyg av Skolinspektionen – noll anmärkningar.   – Det känns som en bekräftelse på att det goda arbete vi gör på skolan bär frukt. Skolinspektionens besked skapar ytterligare energi att fortsätta vårt arbete me …

Det var en glad rektor som tog emot beskedet att Realgymnasiet i Uppsala fick högsta betyg av Skolinspektionen – noll anmärkningar.

 

– Det känns som en bekräftelse på att det goda arbete vi gör på skolan bär frukt. Skolinspektionens besked skapar ytterligare energi att fortsätta vårt arbete med att utveckla skolan för våra elever. Deras utveckling och resultat är alltid det viktigaste för oss.

Det säger rektor Joel Axberg när han nås av beskedet att Realgymnasiet i Uppsala fått noll anmärkningar av Skolinspektionen.

Skolan uppfyller därmed alla krav Skolinspektionen ställer när det gäller undervisning och lärande, trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling, samt styrning och utveckling av verksamheten. Granskningen genomfördes tidigare i vår.

– Vi har jobbar målmedvetet och intensivt för att skapa ökad trygghet och studiero för våra elever. Det arbetet avstannar på intet vis, utan fortsätter lika intensivt som tidigare. Vi vill ju ha lika nöjda, glada och trygga elever även framöver, säger Joel.

Sedan tidigare har Realgymnasiet i Borås, Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Linköping, Norrköping, Stockholm och Sundsvall fått noll anmärkningar efter en granskning av Skolinspektionen.

 
Kontakt vid frågor:
Joel Axberg, rektor på Realgymnasiet i Uppsala
mobil: 0766-47 20 12
joel.axberg@realgymnasiet.se

Per-Erik Lorentzon, gymnasiechef för Realgymnasiet
mobil: 078-60 00 34
per-erik.lorentzon@realgymnasiet.se

2015-04-27

Ingrid Tapper föreläser om hundar

Ingrid Tapper, etolog och verksam inom Svenska Brukshundklubben, kommer till Realgymnasiet i Uppsala och föreläser på temat “Starka känslor- om hundars rädslor, aggressioner och stress”. När: Lördag 24 januari, kl 14.30 Var: Realgymnasiet, Kungsängsgatan 12 Fritt inträde. OBS! Begränsat antal platse …

Ingrid Tapper, etolog och verksam inom Svenska Brukshundklubben, kommer till Realgymnasiet i Uppsala och föreläser på temat “Starka känslor- om hundars rädslor, aggressioner och stress”.

När: Lördag 24 januari, kl 14.30
Var: Realgymnasiet, Kungsängsgatan 12

Fritt inträde.

OBS! Begränsat antal platser. Föranmälan krävs. Anmäl dig till andreas.mattisson@realgymnasiet.se

2014-12-15