Real webb header västerås

Västerås

Artiklar Västerås

Västerås – Artiklar

Realgymnasiets stylistelever utbildar sig till Style Advisors

Innehållet i stylistutbildningen på Realgymnasiet syftar både till att ge eleverna bredd och djup. Utbildningen är även utformad för att ge eleverna hög kompetens med en möjlighet till ett flertal diplomeringar. – Det finns flera olika delar utbildningen, bland annat inom make up, nagel och hår, ber …

Innehållet i stylistutbildningen på Realgymnasiet syftar både till att ge eleverna bredd och djup. Utbildningen är även utformad för att ge eleverna hög kompetens med en möjlighet till ett flertal diplomeringar.

– Det finns flera olika delar utbildningen, bland annat inom make up, nagel och hår, berättar Mia Vesterinen, Programansvarig för Stylist och Frisör. I årskurs 2 eller 3 har eleverna möjlighet att diplomeras till Style Advisers genom den webbaserade utbildningsportalen S.m.a.r.t Styling training. Diplomeringen är framtagen av Mirjam Kellerman som har lång erfarenhet inom bransch och vet vad som krävs i arbetet som stylist.

Flera modeföretags personal shoppning-avdelningar och stora kedjor som Indiska, MQ och Åhléns använder sig av S.m.a.r.t. Styling vilket bidrar till en högre anställningsbarhet för eleverna.

– Realgymnasiets samarbetspartners är oerhört viktiga för utbildningen, betonar Mia. De hjälper oss att kvalitetssäkra utbildningarna långsiktigt, de tillser att undervisningen ständigt hålls uppdaterad och baseras på branschens krav och behov, att lärarna kontinuerligt får relevant fortbildning och att vi som utbildningskoncern ligger i framkant och har hög nivå av omvärldsbevakning.

Mirjam Kellerman som är grundare och ägare S.m.a.r.t Styling training är mycket nöjd med samarbetet med Realgymnasiet.

– För många butiker är det viktigt med en hög servicenivå med personlig rådgivning kring kundernas klädval. För detta krävs kompetens och en bra utbildning för framtidens butikspersonal, vilket är en förutsättning om man ska kunna konkurrera med webhandeln. Kraven på butikspersonal kommer sannolikt att öka. Jag är imponerad av Realgymnasiets arbete med att skapa en attraktiv, högkvalitativ och stilbildande utbildning och jag ser fram emot att fortsätta utveckla vårt samarbete. Realgymnasiets personal har bidragit med synpunkter i samband med att jag uppdaterar portalen, så även S.m.a.r.t. Styling training har stor nytta av det utvecklingsorienterade arbetssättet, avslutar Mirjam.

 

2019-02-21

”Hos oss på STS finns det en lysande framtid.”

Så säger Anne Sandberg, Global Operating Manager på STS Alpresor. Realgymnasiet har samarbetat med STS Alpresor, Nordens största researrangör, sedan 2013. Enligt Anne så finns det en lysande framtid inom STS. Här berättar Anne mer om samarbetet med Realgymnasiet och om STS Alpresor. Hej Anne Sandber …

Så säger Anne Sandberg, Global Operating Manager på STS Alpresor. Realgymnasiet har samarbetat med STS Alpresor, Nordens största researrangör, sedan 2013. Enligt Anne så finns det en lysande framtid inom STS. Här berättar Anne mer om samarbetet med Realgymnasiet och om STS Alpresor.

Hej Anne Sandberg, Global Operating Manager, STS Alpresor! Vad gör STS Alpresor?
-STS Alpresor grundades 1976 och är Nordens största researrangör med årligen cirka 45 000 gäster. Under vintersäsongen arrangerar STS Alpresor skidresor till 19 resmål i Alperna, till Österrike, Italien och Frankrike. På sommarhalvåret arrangerar STS Alpresor vandringsresor, utflykter och olika temaveckor till Bad Gastein och Cervinia. Att vara aktiv på sin semester blir alltmer populärt och vi har många gäster som återkommer år efter år. Därför satsar vi mycket på vår produktutveckling under sommarsäsongen för att möta den stora efterfrågan som finns av att vara aktiv på sin semester. STS Alpresor äger och driver även hotell i alperna och i Italien.

Förutom att arrangera resor och driva hotell så arrangerar även STS Alpresor en Reseledarkurs som arrangeras 2 gånger om året, i maj och i december. Från reseledarkursen rekryterar sedan STS Alpresor sina guider inför både vinter- och sommarsäsongen. Kursen hålls i Bad Gastein, Österrike och utbildningen ger en otrolig personlig utveckling och kunskap inom resebranschen. Vi ser det även som viktigt att utbildningen hålls i Bad Gastein under pågående säsong då det blir mer verklighetsbaserat och autentiskt på det sättet.

Vad för typ av samarbete har ni med Realgymnasiet?
-Sedan många år deltar elever från Natur- och äventyrsutbildningen på Realgymnasiet på vår Reseledarkurs i Bad Gastein, Österrike. Efter kursen har godkända elever möjlighet till arbete på något av våra resmål, både sommar och vinter.

Vad får eleverna göra hos er?
-Efter godkänd Reseledarkurs har eleverna möjlighet att arbeta som reseledare på något av våra resmål. Som reseledare håller man i välkomstmöten, vandrar med våra gäster, ansvarar för utflykter, håller i busstransfer, gemensam skidåkning och mycket annat. Det är ett spännande jobb som innebär stort ansvar och personlig utveckling. Man lär sig mycket om hur man hanterar olika människor och hur man löser problem. Efter utlandsarbete finns det också möjlighet till fortsatt anställning inom företaget, till exempel på vårt huvudkontor. Vi har flera som jobbar på huvudkontoret som började som reseledare för oss. Jag tycker att reseledaryrket är en mycket bra bas inför framtiden.

-Oavsett om man väljer att bli reseledare eller ej är kursen meriterande eftersom ledarskap och service är viktiga grundstenar i hela branschen och i arbetslivet generellt.

Varför ville ni samarbeta med en gymnasieskola och varför just Realgymnasiet?
-Vi har alltid sett det som viktigt att ha en kontakt med elever och låta dem få möjlighet att använda sina teoretiska studier även i praktiken. I över 20 år har vi samarbetat med olika skolor där vår Reseledarkurs har varit en central punkt för att komplettera skolornas kursprogram. När vi kom i kontakt med Realgymnasiet så såg vi direkt att här fanns det ett ömsesidigt intresse av att arbeta tillsammans. Och på den vägen är det.

Vad för personal har ni behov av i framtiden?
-Inom STS Alpresor så finns det möjlighet att arbeta antingen på huvudkontoret i Göteborg eller som Reseledare eller Platschef på någon av våra resmål i Alperna. Vi ser det som enormt viktigt att ha mix av människor, ålder och erfarenhet på vårt kontor. På så sätt skapar man ett dynamiskt team som driver vårt företag framåt.

2019-01-30

”Svensk naturturism, en bransch med enorma framtidsmöjligheter.”

Så säger Joakim Hermansson, ägare av Upplevelsebolaget och generalsekreterare för Naturturismföretagen. Han menar att naturturism oundvikligen är en lysande framtidsbransch – ett Sverige 2.0. – Vi som arbetar med naturturism är representanter för ett nytt och mer modernt sätt att nyttja naturen som …

Så säger Joakim Hermansson, ägare av Upplevelsebolaget och generalsekreterare för Naturturismföretagen. Han menar att naturturism oundvikligen är en lysande framtidsbransch – ett Sverige 2.0.

– Vi som arbetar med naturturism är representanter för ett nytt och mer modernt sätt att nyttja naturen som resurs för att skapa arbetstillfällen och leva mer hållbart än tidigare. Det är ett smartare sätt att nyttja naturen. I det avseendet är detta en framtidsbransch. Ett Sverige 2.0, säger Joakim.

Joakim driver Upplevelsebolaget som är ett natur- och ekoturismföretag. De var tidigt ute med denna typ av verksamhet och började redan för 25 år sedan. Upplevelsebolaget arrangerar havskajakpaddling, klättring, mountainbiketurer, vandring och även grupputvecklingskoncept och har svenska och internationella kunder.

Vad är det som driver dig inom naturturism Joakim?
-Från början bottnar det i ett eget intresse och passion för aktiva naturupplevelser. Allt mer har det också handlat om en övertygelse om att det är en verksamhet för en hållbar framtid. Jag har också alltid gillat att resa, möta människor och uppleva andra kulturer.

 Vad tror du om framtiden för naturturismbranschen i Sverige?
-Om man tittar på undersökningar om vad folk vill ha och vad som är viktigt när man reser så tickar Sverige i de flesta boxar. Vi är ett förhållandevis stort land med lite befolkning, vi har en vacker natur och fina skogar, fantastiska skärgårdar och en lång kustlinje. Det är säkert och lagom exotiskt. Vi har fantastiska möjligheter på en internationell marknad. Framtiden är ljus men det är upp till oss att förvalta de möjligheterna.

-Konkurrensen globalt ökar markant. Det gör att vi som företag och vi som destination måste utvecklas och bli bättre. Då är det klart att utbilda människor som blir duktiga i det här är viktigt och en pusselbit som måste till. Natur- och äventyrsutbildningar på gymnasienivå, som exempelvis den på Realgymnasiet, är viktiga i det avseendet.

Hur ser du på samarbeten mellan branschen och skola?
-Det är viktigt. Tillförsel av duktiga unga människor till branschen är jätteviktigt.

Vad finns det för karriärmöjligheter i branschen förutom att exempelvis jobba som guide?
 -Guider kommer det alltid att finnas ett behov av och aktivitetsspecifik kunskap är viktigt.
Bara för att du är en duktig klätterinstruktör så innebär inte det att du kan ta ut gäster på havet i en kajak, Det får man ha respekt för och tar lite tid att tillägna sig.

-Jag tycker också att det är viktigt med social kompetens, att man är intresserad av värdskap och andra människor. Du träffar ofta olika sorts människor från olika kulturer. Att vara lösningsorienterad, ha bra ledaregenskaper och känna sig bekväm och lugn i olika situationer är också viktigt.

Vad är dina bästa tips till en ung person som vill få in en fot i branschen?

  1. Om man tycker om att vistas och jobba i naturen så kan naturturismen erbjuda fantastiska jobb i en framtidsbransch!
  2. Försök också att bli riktigt bra på något som det finns underlag för. Om du vill bli paddelguide, då ska du sikta på att bli riktigt bra på just det. Fortsätt vidareutveckla dina specialintressen!

 

 

 

2019-01-25

Tips till niondeklassare som ska göra sitt gymnasieval!

Varför valde du Realgymnasiet? Jag, Michelle Wiberg, valde Realgymnasiet därför att det är mycket  praktiskt arbete. Sista året på högstadiet var jag jättevelig kring vad jag ville bli. Därför ansåg jag Real som ett bra alternativ därför att du får en yrkesutbildning under tiden du ändå går i skolan …

Varför valde du Realgymnasiet?

Jag, Michelle Wiberg, valde Realgymnasiet därför att det är mycket  praktiskt arbete. Sista året på högstadiet var jag jättevelig kring vad jag ville bli. Därför ansåg jag Real som ett bra alternativ därför att du får en yrkesutbildning under tiden du ändå går i skolan och har vanliga ämnen.

Vad är det bästa med dina år på Realgymnasiet?

Oj, det är mycket små olika saker som bygger ihop det hela till tre bra år. Framförallt så är det en väldigt trygg skola som mer eller mindre känns väldigt hemtrevlig. Sen älskade jag nagellektionerna specifikt därför att det var så mycket mer än en lektion. Det var lärande samtidigt som det var väldigt roligt. Det är mycket lättare att lära sig någonting när det är roligt.

Vad gör du nu?

Just nu jobbar jag på Kicks och även lite extra på ett annat jobb. Jobbet på Kicks fick jag genom APL i årskurs 3! Så jag är väldigt tacksam över den möjligheten.

Vad har du för tips och råd till alla niondeklassare som ska göra sitt gymnasieval?

Välj ett gymnasium som verkar ROLIGT. Jag rekommenderar verkligen Realgymnasiet. Det är ett jättebra alternativ om man inte vet vad man vill göra efter gymnasiet, då du är färdigutbildad och redo för jobb direkt efter. Samtidigt så får du ändå högskolebehörighet för att kunna studera vidare.

Vad har du för framtidsplaner?

Som det ser ut just nu så vill jag fortsätta jobba på Kicks. Det är verkligen där jag trivs och känner mig hemma. Jag tycker om mina kollegor så extremt mycket och det är teamwork på samma sätt som man fått lära sig i skolan. Att jag jobbar på Kicks har jag Real att tacka för. Så tack för  det!

2019-01-15

Hos oss är ingen anonym

Jessica Wilskier jobbar som Stylistlärare på Realgymnasiet i Västerås och inriktar sig på nagelvård och Smart Styling. Som många andra yrkeslärare på våra skolor så har Jessica jobbat inom branschen innan hon blev lärare på Realgymnasiet. -Innan jag började som lärare hade jag ett eget företag där j …

Jessica Wilskier jobbar som Stylistlärare på Realgymnasiet i Västerås och inriktar sig på nagelvård och Smart Styling. Som många andra yrkeslärare på våra skolor så har Jessica jobbat inom branschen innan hon blev lärare på Realgymnasiet.

-Innan jag började som lärare hade jag ett eget företag där jag jobbade som nagelterapeut. Sista två åren hade jag även en egen salong med nagelvård och fransförlängning.

Realgymnasiet i Västerås har funnits sedan 2010 men är fortfarande en ganska liten skola vilket Jessica tycker är till skolans fördel.

-Det bästa med skolan är att man får arbeta tillsammans med ungdomar som är intresserade av yrket samt att skolan fortfarande är ganska liten vilket gör att man känner till alla elever på skolan, även de som går på någon av våra andra utbildningar, Häst, Hund, Djurvård eller Natur och äventyr. Det ger en trygg och trevlig stämning på skolan som inte går att få på större skolor.

-Min vision är att varje elev ska bli sedd och ha möjlighet att utvecklas därifrån de är – vissa har pysslat mycket hemma med lackning och geléer medan andra inte alls intresserat sig just för det området. På så sätt vill jag att varje elev ska känna en utmaning i att få uppgifter så de utvecklas vidare.

När vi frågade Jessica varför hon tycker att man ska välja att gå Stylist på Realgymnasiet så svarade hon så här:

-Jag tycket att du ska välja Stylist på Realgymnasiet för att vi erbjuder en utbildning där du har möjlighet att diplomeras och få branschgodkända diplom och certifikat inom hår, makeup, naglar och smartstyling! Våra yrkeslärare har inte bara en gedigen bakgrund inom sitt yrke utan är också legitimerade pedagoger. Till sist vill jag även lyfta just det att skolan i Västerås är lagom stor och jag upplever att många elever känner sig trygga och sedda. Hos oss är ingen anonym.

2019-01-15

Intervju med äventyrsläraren Peter

Peter Ahl jobbar som lärare på Realgymnasiet i Eskilstuna och i Västerås. Just nu har han rollen som natur- och äventyrslärare och vi tog chansen att göra en kort intervju med honom.   Vad gör du på skolorna, Peter? -Jag jobbar som äventyrslärare för åk 1-3 på Realgymnasiet i Västerås och Eskil …


Peter Ahl jobbar som lärare på Realgymnasiet i Eskilstuna och i Västerås. Just nu har han rollen som natur- och äventyrslärare och vi tog chansen att göra en kort intervju med honom.

 

Vad gör du på skolorna, Peter?

-Jag jobbar som äventyrslärare för åk 1-3 på Realgymnasiet i Västerås och Eskilstuna. Jag har jobbat på skolorna med idrott och äventyr sedan hösten 2015 men just nu har jag lagt rollen som idrottslärare åt sidan och är endast äventyrslärare.

Vad är det bästa med att jobba på Realgymnasiet?

-Det bästa med mitt jobb är variationen! Att få undervisa karaktärsämnen inom äventyr är otroligt roligt, lärorikt och varierande. Det händer något nytt nästan varje dag. Trots att både idrottsämnet och äventyrskurserna i sig är väldigt praktiska och varierande så är det ändå en stor skillnad, här ser jag elevernas utveckling mycket tydligare vilket jag verkligen uppskattar.

Varför tycker du att man ska välja utbildningen Natur och Äventyr?

Ledarskapet! Du får plugga till ledare vilket gör dig attraktiv på arbetsmarknaden oavsett om du väljer att jobba inom branschen eller ej.

Du får plugga ditt intresse, vilket leder till goda resultat.

Variationen! Utbildningen passar perfekt för eleven som söker varierad utbildning och den passar alla oavsett tidigare kunskaper inom friluftsliv.

2019-01-10

Intervju med en alumn (dvs en f d elev) Xantippa Blyckert

Här är en bild från idag, när jag sitter och väntar på att veterinären är redo för nästa ultraljudspatient! Varför valde du Realgymnasiet? Jag valde realgymnasiet för att jag ville plugga något som jag hade intresse för. Jag visste inte vad jag skulle göra efter gymnasiet eller vad jag ville bli när …

Här är en bild från idag, när jag sitter och väntar på att veterinären är redo för nästa ultraljudspatient!

Varför valde du Realgymnasiet?

Jag valde realgymnasiet för att jag ville plugga något som jag hade intresse för. Jag visste inte vad jag skulle göra efter gymnasiet eller vad jag ville bli när jag blev ”stor”, så därför tänkte jag att en djurvårdslinje skulle passa perfekt! REAL gav mig ett mycket gott intryck under gymnasiemässorna och de öppna husen jag var på. Det kändes verkligen som att lärarna ville lära eleverna vettiga saker och det kändes väldigt personligt. De tog sig tid med varje fråga och det kändes som att skolgången skulle kunna bli lika dan.

Vad var det bästa med dina år på Real?

Det bästa med REAL under mina år där var de fantastiska lärarna, som tog sig tid att lära ut så att jag förstod. Vissa ämnen och uppgifter var ordentligt kluriga, men vi kunde alltid hitta en lösning tillsammans som gjorde att jag klarade av allt. Det har känts tryggt att få ha lärare som faktiskt bryr sig om varje elev. Det har även varit fantastiskt att kunna ha så mycket praktiska lärostunder. Jag själv lär mig mycket snabbare, bättre och kommer ihåg mer om jag får göra något praktiskt, snarare än att bara läsa mig till kunskap.

Vad gör du nu?

Just nu jobbar jag som Djurvårdare med d9 på specialistdjursjukhuset Strömsholm, där jag började som lärling under mitt sista år på REAL. Efter jullovet blev jag tillfrågad om jag var intresserad av ett sommarjobb, vilket jag sa ja till. Så 3 dagar efter studenten började jag min första dag på djursjukhuset. Efter 2 veckor blev jag tillfrågad om jag ville stanna efter sommarjobbet. Självklart, sa jag!

Så där är jag nu. Jag är på vårdavdelningen, där de inlagda patienterna ligger, på intensivvårdsavdelningen där de sjukaste djuren ligger, samt att jag får hjälpa till på ultraljudet, mottagningen samt röntgen. Det jag framförallt gör är att medicinera, rasta och mata djuren på vårdavdelningen och intensivvårdsavdelningen. På ultraljud, röntgen och mottagning blir det mest att ta patienter till och från dit de ska.

Vad har du för tips och råd till niondeklassare som ska göra sitt gymnasieval?

Det absolut viktigaste, tycker jag, är att du ska välja något som intresserar dig. Är du intresserad av djur rekommenderar jag skarpt REALs djurvårdslinje! Ställ mycket frågor om skolgången och skolan. Var inte rädd att ställa frågor så du känner dig trygg så att valet känns rätt till slut.

Vad har du för framtidsplaner?

Just nu är jag rätt nöjd med där jag är. Jag har några ideér på vidareutbildningar jag är lite sugen på, t.ex. etologikurs, eller plugga vidare till legitimerad djursjukvårdare samt har jag börjat fundera lite på smådjursveterinär, då det är stor brist på dom. Men som sagt, just för tillfället är jag nöjd och fortsätter som djurvårdare ett tag till!

 

2018-10-15

Modeller sökes!

  Läs info nedan NOGA för bokning: MODELLER sökes till våra elevbehandlingar på skolan! Våra elever är nu under utbildning i gel och behöver modeller att träna kort, fransk förlängning på. Eleverna är under uppsikt av lärare under hela passet. Tänk på att eleverna ännu ej är färdigutbildade och …

 

Läs info nedan NOGA för bokning:

MODELLER sökes till våra elevbehandlingar på skolan!

Våra elever är nu under utbildning i gel och behöver modeller att träna kort, fransk förlängning på. Eleverna är under uppsikt av lärare under hela passet. Tänk på att eleverna ännu ej är färdigutbildade och därför kan kvalitén variera. Vi har ej möjlighet att reparera naglar som släpper eller går sönder efter behandlingarna. Som modell har du inte möjlighet att påverka längd eller design på naglarna. Se nedan vad för typ av behandling som vi tränar på just nu.

När: onsdagar kl 12

Var: Sigurdsgatan 14 Västerås

Behandling: fransk nagelförlängning med tipp

Tidsåtgång: ca 4 timmar

Kostnad: GRATIS -> Du som kommer får ej ha konstmaterial på dina naglar, endast naturliga naglar. –> Boka ENDAST din tid om du vet att du absolut kan komma, så våra elever inte blir utan modell pga sen avbokning.

För att boka in dig MAILA till jessica.wilskier@realgymnasiet.se och skriv ditt namn och telefonnummer. Platsen är bokad först när du får ett bekräftelsemail tillbaka från oss! Kom ihåg att kolla din skräppost.

Välkommen!

2018-10-11

Lyxig lärlingsplats hos Anna-Clara Pettersson

Från vänster Elin, Anna-Clara och Nora Låt oss presentera en av våra samarbetspartners på hästsidan, den framgångsrika hoppryttaren Anna-Clara Pettersson som driver företaget Equiqlaris AB. Eleverna Elin Faleke & Nora Lindqvist i åk 3 på hästutbildningen är lärlingselever hos henne och tillbring …

Från vänster Elin, Anna-Clara och Nora

Låt oss presentera en av våra samarbetspartners på hästsidan, den framgångsrika hoppryttaren Anna-Clara Pettersson som driver företaget Equiqlaris AB. Eleverna Elin Faleke & Nora Lindqvist i åk 3 på hästutbildningen är lärlingselever hos henne och tillbringar tre dagar i veckan där.

Anna-Claras bakgrund är bland annat många år som hopplärare på Ridskolan Strömsholm. Just nu har hon ca 10 hästar i verksamheten som främst inriktar sig mot unghästutbildning. Anna-Clara var nyligen en av Sveriges representanter vid unghäst-VM i hoppning på Zangersheide i Belgien, aktuellt just nu är Breeders Trophy och unghästfinaler på Flyinge i Skåne denna vecka. Eleverna är delaktiga i förberedelserna och i full färd med att klippa hästar och förbereda resan och packningen. Det eleverna tycker är roligast är att se hästarnas utveckling, från inridning till den färdiga tävlingshästen – att lära i verkligheten.

2018-10-03

Realgymnasiet satsar på APL i Irland

Från och med vårterminen 2019 kommer elever som läser djurvård-, hund- och hästutbildningen på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet att kunna göra sin APL på Irland. Lärande i Sverige, som driver 14 Realgymnasieskolor runt om i landet, har inlett ett samarbete med det irländska företaget Equipeople …

Från och med vårterminen 2019 kommer elever som läser djurvård-, hund- och hästutbildningen på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet att kunna göra sin APL på Irland. Lärande i Sverige, som driver 14 Realgymnasieskolor runt om i landet, har inlett ett samarbete med det irländska företaget Equipeople som specialiserar sig på att erbjuda olika former av praktik inom djurhållning till ungdomar från hela Europa.

-Genom samarbetet med Equipeople kan vi erbjuda våra djurvård-, hund- och hästelever nya spännande APL-platser på Irland i nära samarbete med olika djurbranscher. Tillsammans med Equipleople har vi under förra läsåret gått igenom våra rutiner för säkerhet, arbetsmiljö och kvalitetssäkring och nu har vi alla system på plats för att kunna initiera samarbetet. Vi känner oss trygga med att den erfarna och kunniga personalen på Equipleople hjälper oss att finna lämpliga APL-platser och handledare, säger Patrik Wigelius, affärsområdeschef för Realgymnasiet.

Det är elever som läser andra och tredje året på djurvård-, hund- och hästutbildningen som kommer att ha möjlighet att söka APL-platserna. Equipeople förmedlar APL-platser på en stor mängd, mindre företag inom olika typer av djurhållning. Eleverna kommer bland annat att få göra sin APL på gårdar som exempelvis har köttproduktion, mjölkproduktion och ridskolor.

-Vi har sett en efterfrågan på praktik på Irland från både elever och lärare, så vi är väldigt glada över samarbetet. Utöver djurhållning kommer eleverna få träna språkliga kunskaper och färdigheter och de ökar sina kunskaper och sin förståelse för andra länder och kulturer kopplat till bland annat naturkunskap, biologi, samhällskunskap, religion och historia, fortsätter Patrik.

Viktigt med tydlig koppling till utbildningen

APL-perioden är tre veckor lång och elevernas inriktning matchas mot de APL-platser som erbjuds för att lärandet ska få en tydlig koppling till deras utbildning.

Anna Andbjer, verksamhetsansvarig för programutveckling på Realgymnasiet, lyfter fram fördelarna med den internationella erfarenheten som eleverna får.

-Att erbjuda elever APL utomlands är en viktig del i vårt internationaliseringsarbete. Vi hoppas att den internationella erfarenheten ska bidra till en högre grad av anställningsbarhet både i Sverige och utomlands.

Även Equipeople är väldigt glada över det nya samarbetet.

– Vi är väldigt nöjda med samarbetet med Realgymnasiet. Vi har ett stort antal värdfamiljer som ser fram emot att välkomna en svensk student. Irland är ett underbart land med varma och vänliga människor. Vi tror att partnerskapet mellan Realgymnasiet och Equipeople kommer att vara till fördel både för våra värdfamiljer och för eleverna, säger Caroline Lane, VD för Equipeople.

2018-09-11

VIP-aktivitet för nya elever, inriktning Häst

https://realgymnasiet.se/wp-content/uploads/2018/04/Eline-ambassadörsfilm.mp4   För dig som funderar på att söka till Realgymnasiet till hösten -18; Välkommen på vår Hästclinic på Frösåker Dressage Stable där Philippa Ral & Josefin Ström visar hoppning och dressyr onsdagen den 25/4 kl 17 -2 …

 

För dig som funderar på att söka till Realgymnasiet till hösten -18;

Välkommen på vår Hästclinic på Frösåker Dressage Stable där Philippa Ral & Josefin Ström visar hoppning och dressyr onsdagen den 25/4 kl 17 -20. Gemensam buss från och till Realgymnasiet, Sigurdsgatan 14.           Obligatorisk föranmälan via sms till 0766-472076 senast söndag 22/4.

Vi bjuder på fika! Hoppas att vi ses! <3

2018-04-20

Vill du sluta röka?

Nu kan du som röker delta i ett forskningsprojekt och testa ett nyutvecklat sms-baserat sluta-röka-stöd i mobilen Deltagande är gratis. Du kan anmäla dig t o m  den 11/7 2018. Är du intresserad? Sms:a ordet tobak1073 till nummer 0707225474 för mer information. Kontakt Catharina Linderoth, utredare, …

Nu kan du som röker delta i ett forskningsprojekt och testa ett nyutvecklat sms-baserat sluta-röka-stöd i mobilen Deltagande är gratis. Du kan anmäla dig t o m  den 11/7 2018.

Är du intresserad? Sms:a ordet tobak1073 till nummer 0707225474 för mer information.

Kontakt Catharina Linderoth, utredare, projektsamordnare: catharina.linderoth@liu.se. Ulrika Müssener, vetenskapligt ansvarig: ulrika.mussener@liu.se.

Mer information Du kan läsa mer om projektet, sms-stödet och vad deltagande i studien innebär på: www.nexit.nu/jr.

/Linköpings Universiet

2018-01-12

Nio myter om ditt gymnasieval

Nu närmar sig gymnasievalet, spännande eller hur? Det kan samtidigt vara lätt att bli stressad över gymnasievalet och bli orolig för att välja fel. Skolverket har därför under hösten tagit fram en folder under namnet ”Gymnasiemytologin” där de listar de nio vanligaste myterna, och svar på dessa. …

Nu närmar sig gymnasievalet, spännande eller hur? Det kan samtidigt vara lätt att bli stressad över gymnasievalet och bli orolig för att välja fel. Skolverket har därför under hösten tagit fram en folder under namnet ”Gymnasiemytologin” där de listar de nio vanligaste myterna, och svar på dessa.

 

Myt 1: ”Gymnasivalet avgör din framtid”

Nej, det är bara ett val av grundutbildning. Många tänker att gymnasievalet avgör vad man ska göra resten av livet. Men så är det inte, som tur är. Gymnasievalet är ett val av grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på.

 

Myt 3: ”Välj ett högskoleförberedande program så håller du alla dörrar öppna”

Nja, valfriheten är minst lika stor med ett yrkesprogram. De högskoleförberedande programmen leder i första hand till vidare studier på högskolan – under förutsättning att man har rätt behörighet och tillräckligt goda resultat för att komma in på utbildningarna. Yrkesprogrammen leder direkt till en massa intressanta yrken både i Sverige och andra länder. Om du väljer vissa kurser på ditt yrkesprogram, får du också en grundläggande högskolebehörighet. Exakt vilka kurser som behövs ser olika ut på olika program. Hur det ser ut på Realgymnasiet kan du läsa mer om här. 

 

Myt 5: På ett yrkesprogram får du ingen högskolebehörighet

Jo, alla kan få högskolebehörighet! Vilket yrkesprogram du än väljer har du alltid rätt att inom ramen för programmets 2 500 poäng läsa de kurser som gör att du får grundläggande behörighet till högskolan.

Läs om alla nio myter i foldern här.

2017-12-13

Linnéa gick vidare från Realgymnasiet till Hippologutbildningen

Linnéa Mylläri, 21, läste Häst på Realgymnasiet i Västerås och tog studenten 2015. Nu läser hon sitt första år på SLU:s tre-åriga Hippologutbildning med målsättningen att bli ridlärare, tränare och egen företagare. Här berättar Linnéa om hur gymnasieåren banat väg för hennes fortsatta studier, framt …

Linnéa Mylläri, 21, läste Häst på Realgymnasiet i Västerås och tog studenten 2015. Nu läser hon sitt första år på SLU:s tre-åriga Hippologutbildning med målsättningen att bli ridlärare, tränare och egen företagare. Här berättar Linnéa om hur gymnasieåren banat väg för hennes fortsatta studier, framtidsplaner och visioner.

– Redan när jag började på Realgymnasiet visste jag att jag ville arbeta med hästar. I början av åk 2 väcktes mitt intresse för hippologutbildningen. Efter studenten jobbade jag ett år för att spara pengar, sedan sökte jag till hippologutbildningen och kom in! I somras gick flyttlasset till Skåne och Flyinge där man läser sitt första år av utbildningen.

Hur trivs du med livet för tillfället?

– Hippologen är mycket! Vi har precis avslutat en tvåmånadersperiod med unghästutbildning där vi ridit in 2,5-åringar, just nu arbetar vi med körning och nästa termin blir det ridning med fokus på hoppning och dressyr. Vi har också ämnet pedagogik vilket är något av mitt favoritämne. Man vill inte missa någonting, jag njuter varje dag!

På vilket sätt påverkas dina nuvarande studier av det du lärde dig på Realgymnasiets hästutbildning?

– Jag känner igen det mesta som gås igenom på föreläsningarna, jämfört med flera andra i klassen har jag förkunskaper som gör att jag kan tillgodogöra mig kunskaperna på ett djupare plan, jag får en bättre förståelse. Just nu arbetar vi bland annat med hästens beteende och temat ”den arbetande hästen”, jag känner mig faktiskt knappt stressad inför den första tentan!

Under gymnasiet hade du en hel del APL (praktik), vilken roll har den spelat i efterhand?

– Jag har haft enorm nytta av den erfarenhet jag fick av unghästutbildning på Vänsta Gård där jag var lärling sista året. Där lärde jag mig verkligen att läsa av hästarna vilket jag har stor användning av i till exempel unghästhantering och löshoppning. I åk 3 var jag också tre veckor hos Sara Algotsson – Ostholt i Tyskland där jag fick rida flera fyraåringar, där fick jag en inblick i hur olika länder men också olika stall har olika system för hästarnas utbildning. Min APL har gjort att jag har större erfarenhet som gör att jag kan vara mer delaktig i diskussioner och sätta mig in i andras berättelser med större förståelse.

Hur ser framtiden ut?

– Efter första året på Hippologen väntar två år på Ridskolan Strömsholm. Därefter är mitt mål att starta eget företag med häst och ryttarutbildning samtidigt som jag satsar på min egen tävlingskarriär i fälttävlan, jag skulle också vilja gå tränarutbildningen i framtiden.

Har du några tips till den som just nu funderar över sitt gymnasieval?

– Om du vill arbeta med hästar kan jag verkligen rekommendera dig att gå en gymnasial hästutbildning, det gör det så mycket lättare att studera vidare inom yrket!

lm-2

2016-11-29

Real Beauty öppnar i Västerås

    Snart slår vi upp dörrarna till vår nya elevsalong! Salongen öppnar i oktober & har öppet fredagar kl. 08.15 – 11.00 + 12.00 – 14.30 Önskemål om tidsbokning sker via sms till telefonnummer 076 6274088  Mia   Make up Hårstyling (inkl shamponering) Brynfärgning med plock Fransfä …

 

untitled

 

Snart slår vi upp dörrarna till vår nya elevsalong!

Salongen öppnar i oktober & har öppet fredagar kl. 08.15 – 11.00 + 12.00 – 14.30

Önskemål om tidsbokning sker via sms till telefonnummer 076 6274088  Mia

 

Make up

Hårstyling (inkl shamponering)

Brynfärgning med plock

Fransfärgning

 

Du hittar oss på Sigurdsgatan 14 i Västerås, varmt välkommen!

2016-10-18

Vår zoolog-Owe pratar djur i TV4:s morgonsoffa

Zoologen Owe Sandström fortsätter att sprida sin kunskap om djur till allmänheten – i sommar gästar han TV4:s morgonsoffa.   Owe Sandström håller i en ugglefjäril och berättar den sanna historien om dess ögonlika form på vingarna, för några elever på Djurvård på Realgymnasiet i Stockholm. …

Zoologen Owe Sandström fortsätter att sprida sin kunskap om djur till allmänheten – i sommar gästar han TV4:s morgonsoffa.

 

Owe Sandström med fjäril

Owe Sandström håller i en ugglefjäril och berättar den sanna historien om dess ögonlika form på vingarna, för några elever på Djurvård på Realgymnasiet i Stockholm.

 
– Vilka djur är egentligen farliga på semestermålet dit man reser? Många kanske oroar sig över att bli stungen av skorpioner fast risken är minimal. Samtidigt missar man helt att skydda sig mot myggor som man nästan säkert kommer träffa på och kan riskera att få en tropisk sjukdom, berättar Owe.

Owe satt med i Morgonsoffan även förra året. Då pratade man ödlor, ormar och hajar. I år blir det mer fokus på sommarsäsongens djur, både svenska och internationella, likväl som gulliga och otäcka, och hur man ska skydda sig om så krävs.

Vad är det som är kul med att sitta som djurexpert i soffan?
– Att sprida kunskap! Vi har en medfödd fascination för sådant som är farligt men det är viktigt att man har riktiga fakta och det kan vi zoologer förmedla. Då kan vi hjälpa till att minska oron och ta bort vanföreställningar.

Owe dyker upp i morgonsoffan 15:e, 22:a och 29:e juli samt 12 augusti. Fler tillfällen kan komma.

 

Owe Sandström porträtt

En härlig bild på Owe Sandström, självklart med naturliga inslag i bakgrunden.

 

Owe Sandströ och elever från Realgymnasiet

Owe har mycket att berätta om den lilla vakteln, som bor fritt inne i Fjärilshuset.

2016-05-18

Naturvetenskap i lyckad kombination med äventyr

Anna-Maria Folkesten går snart ut årskurs ett på utbildningen Natur och äventyr med naturvetenskaplig inriktning. En av sakerna som lockade Anna-Maria att söka till Realgymnasiet i Västerås var möjligheten att få både yrkesexamen och högskolebehörighet. – Högskolebehörigheten är jätteviktig för mig …

anna-maria-folkesten2

Anna-Maria Folkesten går snart ut årskurs ett på utbildningen Natur och äventyr med naturvetenskaplig inriktning. En av sakerna som lockade Anna-Maria att söka till Realgymnasiet i Västerås var möjligheten att få både yrkesexamen och högskolebehörighet.

– Högskolebehörigheten är jätteviktig för mig men samtidigt älskar jag att vara ute och vandra, tälta och allt som har med natur och äventyr att göra. När jag upptäckte denna utbildning såg jag en bra kombination som erbjöd mig båda delarna.

Har utbildningen motsvarat dina förväntningar?

– Ja, den har till och med överträffat mina förväntningar! Jag har roligare än vad jag någonsin kunnat föreställa mig att man kunde ha i en skola, samtidigt som jag lär mig massor. På helgen längtar jag tills det är måndag igen!

Vilket inslag i utbildningen har gjort störst intryck på dig hittills?

– Allt vi gör är väldigt intressant och roligt men det som verkligen gjort avtryck i år var när vi fick dyka med tuber för första gången. Det var en märklig upplevelse, att andas under vattnet, absolut bland det mest spännande jag varit med om i skolan!

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag kommer att plugga vidare på högskola men har inte bestämt mig till vad än. Innan dess vill jag jobba utomlands något år inom äventyrsturism och använda de kontakter jag fått via min APL i skolan.

Skulle du rekommendera andra att söka till din utbildning?

– Absolut ja! Den här utbildningen är alldeles för underskattad, jag tycker det är konstigt att inte alla vill gå den här utbildningen.

anna-maria-folkesten3

2016-04-27

Nytt samarbete med världstäckande reseföretag

Att resa med GoXplore innebär också att resa till och vara en del av platsen.   På Realgymnasiet arbetar vi nära branschen. Nu har vi påbörjat ett samarbete med GoXplore, som anordnar arbetsresor utomlands med stort fokus på djur, natur och äventyr.   – GoXplore arrangerar fantastiska reso …

GoXplore

Att resa med GoXplore innebär också att resa till och vara en del av platsen.

 

På Realgymnasiet arbetar vi nära branschen. Nu har vi påbörjat ett samarbete med GoXplore, som anordnar arbetsresor utomlands med stort fokus på djur, natur och äventyr.

 

– GoXplore arrangerar fantastiska resor över hela världen som är helt i linje med de utbildningar inom djur och äventyr vi erbjuder, tillsammans med en entreprenöriell anda. Vi tror att vi kan lära och ha ett utbyte av varandra som kommer gagna våra elever, säger Anna Andbjer-Persson på Realgymnasiet, som varit drivande i att sluta avtalet.

En resa med GoXplore innebär att resenären får en unik inblick i ett lands kultur eftersom man arbetar på det ställe man reser till, och deltar i vardagen där.

Samarbetet innebär även att elever som tar studenten från Realgymnasiet får rabatt när de bokar en resa med GoXplore. Erbjudandet gäller i tre år från studenten så det finns gott om tid att spara ihop till reskassan.

– Det är ett viktigt steg i vår internationalisering eftersom alla elever inte kan åka utomlands under sin skoltid men vi samtidigt vill uppmuntra till internationella erfarenheter. Det är ju utvecklande och meriterande både på det personliga och professionella planet.

Mer information om GoXplores resor hittar du på www.goxplore.se.

 

cowboys lejon majs stangdjur

2016-04-26

Matilda vill starta eget hundföretag

Matilda Ekman tar snart studenten på hundinriktningen vid Realgymnasiet i Västerås. Matildas hundintresse startade för nästan tio år sedan och har fortsatt att växa med tiden. Efter studenten vill Matilda utbilda sig till hundfysioterapeut och starta eget företag inom rehabilitering och hunddagis. – …

matilda-ekman1

Matilda Ekman tar snart studenten på hundinriktningen vid Realgymnasiet i Västerås. Matildas hundintresse startade för nästan tio år sedan och har fortsatt att växa med tiden. Efter studenten vill Matilda utbilda sig till hundfysioterapeut och starta eget företag inom rehabilitering och hunddagis.

– Mitt intresse för hundar började när min familj skaffade hund. Idag har jag en egen Border Collie-korsning som jag tränar agility och lydnad med. Att jag får ha med min egen hund i skolan och träna på lektionerna är verkligen lärorikt!

Hur kom det sig att du sökte till Realgymnasiet i Västerås?

– Jag ville läsa ett praktiskt program som gav mig möjlighet att arbeta med hundar. Jag uppskattar att man får prova många olika saker så som agility, lydnad, spår, bevakning och skydd men ändå ges möjlighet att fördjupa sig i den del man är mest intresserad av.

Vad är det bästa med att plugga hund?

– Att man får träna mycket praktiskt och får hjälp med lösningar när man stöter på problem. På min APL har jag varit på hunddagis och på Västerås Brukshundsklubb där jag fått se hur verksamheten fungerar i verkligheten, samt lärt mig träna och hantera olika typer av hundar i olika situationer.

Finns det något inslag i utbildningen som varit extra roligt och intressant?

– All hundträning är så rolig men att vi har en specialiseringsvecka varje år där vi bara arbetar med vår inriktning är det bästa! Agilityveckan minns jag mest, det var riktigt kul och lärorikt! Vi fick jobba mycket praktiskt men lärde oss samtidigt väldigt mycket teoretiskt.

Skulle du rekommendera andra att plugga hund på Realgymnasiet i Västerås?

– Ja, har du hundintresse? Då ska du definitivt söka till denna utbildning!

matilda-ekman2

2016-04-26

Realgymnasiet och Evidensia tecknar avtal med fokus på kvalitet i undervisning

  Realgymnasiet har tecknat ett långsiktigt avtal med Evidensia, Europas kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Partnerskapet innefattar ett gemensamt ansvar för kursinnehållet i Realgymnasiets djurvårdsutbildning.   ”Det är fantastisk att kunna erbjuda våra elever möjligheten att lära s …

real-sundsvall-djurvard-marsvin-feb2016-1

 

Realgymnasiet har tecknat ett långsiktigt avtal med Evidensia, Europas kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Partnerskapet innefattar ett gemensamt ansvar för kursinnehållet i Realgymnasiets djurvårdsutbildning.

 

”Det är fantastisk att kunna erbjuda våra elever möjligheten att lära sig det branschen efterfrågar direkt av djurvårdare och veterinärer på djurkliniker och -sjukhus. Vi ser fram emot detta goda samarbete, att få arbeta med Evidensia är ytterligare en kvalitetsstämpel för oss”, säger Anna Andbjer Persson som är programspecialist på utbildningen Djurvård på Realgymnasiet.

Målsättningarna för utbildningen kommer att utvecklas gemensamt. Dessutom kommer eleverna att tränas praktiskt i olika moment som standardiseras på alla 14 Realgymnasier i landet för att säkerställa högsta kvaliteten i undervisningen. Evidensia upplåter praktik- och lärlingsplatser på sina kliniker i Sverige, så att utbildningen genomförs i så nära kontakt med branschen som möjligt. Detta ger elever på Realgymnasiets djurvårds- och hundutbildning möjligheter att lyckas, både i sin utbildning men också i framtiden då det ökar chanserna till arbete.

”Djurvårdare är en mycket viktig personalgrupp i vår verksamhet och vi ser fram emot samarbetet mellan Evidensia och Realgymnasiet. Det ger oss möjlighet att direktpåverka innehållet i utbildningen och på så vis göra eleverna mer anställningsbara och attraktiva för oss som arbetsgivare”, säger Mia Rådberg, Sverigechef Evidensia Djursjukvård.

 

Om Evidensia AB: ”Evidensia består av närmare 160 djursjukhus och kliniker i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Varje år behandlar vi cirka 1 300 000 djur – hundar, katter, smådjur, exotiska djur samt  hästar. Hos oss får viktiga familjemedlemmar veterinärmedicinsk service i världsklass. Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. Bara så kan man skapa morgondagens djursjukvård.”

www.evidensia.se

2016-03-15

Lärorikt att vara lärlingselev

Ebba Graversen i årskurs ett på hästutbildningen är lärlingselev hos en av Sveriges främsta dressyrryttare – Jeanna Högberg. Jeanna rider i det svenska landslaget och har en lång meritlista, bland annat från VM i Normandie. Ebba satsar på dressyrsporten och delar här med sig om hur hennes första ter …

IMG_8709

Ebba Graversen i årskurs ett på hästutbildningen är lärlingselev hos en av Sveriges främsta dressyrryttare – Jeanna Högberg. Jeanna rider i det svenska landslaget och har en lång meritlista, bland annat från VM i Normandie. Ebba satsar på dressyrsporten och delar här med sig om hur hennes första termin som lärlingselev varit.

– Att få vara lärling hos en sådan duktig ryttare har gett mig ovärderlig kunskap, jag lär mig massor av nya saker varje dag och är glad att jag fått chansen att lära mig av en av de bästa.

Hur kan en arbetsdag ut?

– En vanlig dag börjar kl. 06.30, vi släpper ut, mockar, fyller på vattenhinkar, sopar stallgången. När morgonsysslorna är klara gör vi i ordning hästar till Jeanna samt skrittar fram och av dem för hand, eventuellt joggar fram. Jag har även fått titta mycket när hon tränar hästarna och lär dem olika rörelser.

– På eftermiddagen kollar vi till hästarna igen och ser till att de mår bra, exempelvis ryktar vi, släpper i skrittmaskin eller promenerar, använder spiktäcke och liknande. Boxarna mockas igen, golvet sopas och allt städas undan.

Hur har din egen ridning utvecklats under hösten?

– Jag har fått rida flera olika typer av hästar, både unga hästar och färdigutbildade hästar. Vi både rider ut, joggar fram hästarna och ibland rider vi dem hela pass. Här har jag fått testa mycket som jag inte kunnat göra på mina egna hästar, vilket har varit otroligt lärorikt för mig. Det har varit en fantastisk chans för mig att få lära mig på så välutbildade hästar.

Hur är det att följa med på tävling som hästskötare?

– Jag har fått följa med på ett antal tävlingar och clinics vilket har gett mig stor tävlingserfarenhet som hästskötare, jag har bland annat följt med till Stockholm International Horseshow på Friends Arena, Breeders på Flyinge, meetings och några endags tävlingar. Att följa med på tävling är väldigt roligt och jag har lärt mig mycket.

Hur skulle du sammanfatta de viktigaste lärdomar denna tid fört med sig?

– Inom tävlingsbiten har jag förstått hur viktigt det är att marknadsföra sig själv och sitt företag, allt hålls på en professionell nivå. Jag har även lärt mig massor inom hanteringen, skötsel och såklart har jag också utvecklats mycket som ryttare.

IMG_4260

 

2016-01-18

Undrar du när du börjar skolan?

Antingen återvänder du till oss nu i augusti eller så slutade du nian precis och har valt att fortsätta ditt äventyr hos oss. Hur som helst är du välkommen till oss efter ett härligt sommarlov. Skolstarten äger rum måndagen 24:e Augusti Åk 1: Upprop kl. 13.00 Åk 2: Upprop kl. 10.30 Åk 3: Upprop kl. …

Antingen återvänder du till oss nu i augusti eller så slutade du nian precis och har valt att fortsätta ditt äventyr hos oss. Hur som helst är du välkommen till oss efter ett härligt sommarlov.

Skolstarten äger rum måndagen 24:e Augusti

Åk 1: Upprop kl. 13.00

Åk 2: Upprop kl. 10.30

Åk 3: Upprop kl. 09.30

Varmt välkommen!

 

2015-08-10

Realgymnasiet i Västerås får alla rätt av Skolinspektionen

Det var en glad och stolt rektor som tog emot beskedet att Realgymnasiet i Västerås fått högsta betyg i Skolinspektionens granskning – noll anmärkningar.   – Det känns fantastiskt att få en bekräftelse på att vi är på helt rätt väg. Självklart har det en stor betydelse för våra elever och att v …

Det var en glad och stolt rektor som tog emot beskedet att Realgymnasiet i Västerås fått högsta betyg i Skolinspektionens granskning – noll anmärkningar.

 

– Det känns fantastiskt att få en bekräftelse på att vi är på helt rätt väg. Självklart har det en stor betydelse för våra elever och att vår skola ger dem bra förutsättningar att utvecklas och lyckas är det viktigaste för oss. Det känns skönt att Skolinspektionen bekräftar detta, säger Malin Carnbring rektor på skolan.

Realgymnasiet i Västerås uppfyller därmed alla krav när det gäller undervisning och lärande, trygghet och studiero, åtgärder mot kränkande behandling, samt utveckling av verksamheten.

Hittills är det elva Realgymnasier som fått noll anmärkningar efter Skolinspektionens granskning. Klara sedan tidigare är Realgymnasiet i Borås, Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Linköping, Norrköping, Malmö, Stockholm, Sundsvall och Uppsala.

– Det här är ytterligare ett bevis på att vi har en kvalitativ utbildning med ett koncept som förbereder eleverna både för yrkeslivet och vidare studier. Vi erbjuder alla elever behörighet till högskolan, vilket ger dem stora valmöjligheter och förutsättningar att lyckas i framtiden, säger Per-Erik Lorentzon, gymnasiechef för Realgymnasiet.

2015-05-29

Linnéa drömmer om att få rida OS i fälttävlan

Linnéa Mylläri går tredje året på hästutbildningen på Realgymnasiet i Västerås. Under våren har hon praktiserat tre veckor hos OS och VM-medaljörerna Sara Algotsson Ostholt och Frank Ostholt som gärna vill att hon kommer tillbaka och arbetar hos dem.     – Inför resan och ankomsten till Wa …

Linnéa Mylläri går tredje året på hästutbildningen på Realgymnasiet i Västerås. Under våren har hon praktiserat tre veckor hos OS och VM-medaljörerna Sara Algotsson Ostholt och Frank Ostholt som gärna vill att hon kommer tillbaka och arbetar hos dem.

 

linnea400w

 

– Inför resan och ankomsten till Warendorf kände jag mig nervös, vad skulle de tycka om mig? Frank har både OS- och VM-guld och Sara OS-silver. Det visade sig dock att Sara och Frank var jättetrevliga och ödmjuka och jag kände mig verkligen välkommen, berättar Linnéa.

 

Vilka arbetsuppgifter hade du?

– En vanlig dag började med fodring, mockning, utsläpp i hagar och skrittmaskin. Sedan fick jag rida tre till sju hästar dagligen samt göra i ordning hästar till Sara och Frank. Jag fick också följa med på flera tävlingar. En dag när jag förberett hästarna inför tävling stannade Frank upp och tittade på de knoppar jag gjort, nickade och sa ”nice”. Det var en häftig känsla och jag tänkte: coolt, jag gör knoppar på världsnivå, fortsätter Linnéa.

 

Vad är ditt bästa minne från vistelsen?

– Att jag fick rida OS-silverhästen Wega. Nio dagar i sträck. Och Reality.

 

Vad är den viktigaste lärdom du tar med dig hem?

– Träningsmetoderna, framförallt hur de fystränar sina hästar. Det var väldigt intressant och lärorikt.

 

Hur kändes det att lämna Warendorf?

– Det kändes! Men jag har fått erbjudande om att komma tillbaka och arbeta hos dem, det är en underbar bekräftelse och jag känner mig verkligen stolt, avslutar Linnéa.

 

Fotnot: Linnéa har en egen häst, den åttaårige valacken Nemorensis efter Manhattan – Quite Easy som hon tävlar debutant fälttävlan och 1.10 m hoppning på. Nemo som han kallas är även han välkommen att följa med Linnéa på nya äventyr i Tyskland.

2015-05-07

Djurhuset is for Real

I det nybyggda Djurhuset huserar sedan nyligen de elever som går djurvårdsutbildningen på Realgymnasiet i Västerås.  – Här får vi arbeta mycket praktiskt med djur, vilket är mitt största intresse, säger Linnea som går i årskurs tre. Linnea Hast och Liney Mähl i årskurs 3 på djurvårdsutbildningen del …

I det nybyggda Djurhuset huserar sedan nyligen de elever som går djurvårdsutbildningen på Realgymnasiet i Västerås.

 – Här får vi arbeta mycket praktiskt med djur, vilket är mitt största intresse, säger Linnea som går i årskurs tre.

artikelbild-4

Linnea Hast och Liney Mähl i årskurs 3 på djurvårdsutbildningen delar målsättningen att volontär arbeta med djur i Afrika. Liney drömmer om att arbeta med föräldralösa elefanter och Linnea vill arbeta med lejon.

 

Utbildning som leder till uppsatta mål

– Djur har alltid varit mitt största intresse och mitt långsiktiga mål är att arbeta med utrotningshotade djur, berättar Linnea. Liney har däremot inte alltid varit djurintresserad, det var först i högstadiet som tanken att arbeta med djur väcktes. Både Linnea och Liney besökte Realgymnasiet på Öppet hus och Prova på-aktiviteter innan de bestämde sig för att söka.

– Det finns massor i utbildningen som förbereder för att arbeta med djur, till exempel ergonomi, säkerhet, arbetsmiljö och djurhållning berättar Liney. Linnea instämmer och fortsätter:

– Det är mycket praktisk undervisning som gör att jag lär mig mycket, skolan är lagom stor och har bra lärare.

 

Djurhuset satsar på kvalitét

En stor händelse som ägt rum under vårterminen är etablerandet av Djurhuset i samarbete med Arken Zoo.
– I Djurhuset finns på en yta av 600 m2 en enorm fisk och smådjursanläggning med syftet att sälja högkvalitativa djur i zoohandel. Med högkvalitativa djur menas att de alla är hanterade, besiktade av veterinär och fullt friska vid försäljning. I framtiden kommer djuren också att säljas till andra zoobutiker vilket innebär att vi elever får ta del av avelsarbete, berättar Liney och Linnea.
– De största fördelarna med Djurhuset är att vi får en verklighetsbaserad utbildning, det finns ett äkta syfte med arbetet och vi får lära oss att arbeta yrkesmässigt. Här finns dessutom förutom våra lärare Djurhusets egen personal med 40 års erfarenhet inom branschen.
Linnea berättar att hon ska göra sin tre veckor långa praktik på Djurhuset.

– Det känns jätteroligt!

artikelbild-2

2015-04-20

Prova på dag 3 feb

Välkommen att prova på en dag på Realgymnasiet i Västerås! Du får prova på en praktisk del av utbildningen som du är intresserad av. Vi kommer även att informera om hur det att plugga hos oss och visa våra lokaler. Ta chansen att träffa elever och lärare! Djur håller till på Vallby Friluftsmuseum Hä …

Välkommen att prova på en dag på Realgymnasiet i Västerås!

Du får prova på en praktisk del av utbildningen som du är intresserad av. Vi kommer även att informera om hur det att plugga hos oss och visa våra lokaler. Ta chansen att träffa elever och lärare!

Djur håller till på Vallby Friluftsmuseum
Häst och Hund på Stora Ekeby Ridskoln
Natur och friluftsliv på skolan och därefter klättring i Boulderhallen
Stylist på skolan

När: Tisdag 3 februari, kl 9-15

Anmälan sker till Karin på mobil 0766274069 eller på mail karin.olsson@realgymnasiet.se. Vi vill ha din anmälan senast den 30 januari.

Hoppas vi ses!

2015-01-15

Öppet hus 28 jan

Välkommen på öppet hus! Vi informerar om våra utbildningar och visa våra lokaler. Du har chans att prova på en aktivitet relaterad till utbildningen du är intresserad av, samt att träffa blivande lärare och APL-handledare. När: Onsdag 28 januari, kl 17-20 Var: Realgymnasiet i Västerås

Välkommen på öppet hus!

Vi informerar om våra utbildningar och visa våra lokaler. Du har chans att prova på en aktivitet relaterad till utbildningen du är intresserad av, samt att träffa blivande lärare och APL-handledare.

När: Onsdag 28 januari, kl 17-20
Var: Realgymnasiet i Västerås

2015-01-14

Rapport från en SM-vinnare

Under förra helgen genomfördes stil-SM i fälttävlan för ponny i Ljuslingsbacken, Skövde. Efter en spännande tävling slutade realeleven Yohanna Andersson högst upp på prispallen. Missa inte att läsa hennes egna ord om tävlingen en bit ner i artikeln. Yohanna pluggar tredje året på Häst på Realgymnasi …

Under förra helgen genomfördes stil-SM i fälttävlan för ponny i Ljuslingsbacken, Skövde. Efter en spännande tävling slutade realeleven Yohanna Andersson högst upp på prispallen. Missa inte att läsa hennes egna ord om tävlingen en bit ner i artikeln.

Yohanna pluggar tredje året på Häst på Realgymnasiet i Västerås. Hon har tre hästar hemma som hon tränar och tävlar både hoppning, dressyr och fälttävlan på. En av hästarna är den nyblivna guldponnyn Inter. Han är en elvaårig valack efter Orchis Mario. Inter är en ovanlig korsning av islandshäst, russ, fullblod samt Connemara.

Yohanna har ridit i 14 år och först nu har framgångarna börjat komma på allvar, inte minst i och med förra helgens vinst i Stil-SM.

När vi frågar Yohanna om hon har några tips till andra som vill lyckas med sin träning som hon gjort svarar hon:

– Var uppmärksam på idéer från olika håll och använd sedan de delar du tycker är bra och som passar din häst. Våga misslyckas, att ta ett steg fram och två steg tillbaka. Det tar tid!

 

yohanna_andersson_real_vstrs_sept14-4

 

Yohannas egna ord från tävlingen:

Rapport från SM-vinnaren

Under fredag eftermiddag drog jag och John, med Inter i släpet, mot familjen Hammer. Vi hade även familjen Aho till sällskap dit bort. Vi kom fram sent på kvällen och gjorde inte mycket mer än planerade morgondagen lite grann.

Fyra i dressyren
Lördagen började redan klockan 04.00 för vår del. På tävlingen började vi med besiktning, som gick fint. Därefter började vi fixa iordning Inter, se till att allt var rent och fint, och ladda till dressyren. Man har bara en chans att ge ett första intryck.

Dressyren kändes bra, vi fick till mycket bra och lite mindre bra övergångar. Vår ritt tjänade i alla fall in 69 procent och vi gick in på en fjärdeplats av 21 startande. Med de procenten tjänade vi ihop till 27,8 stilpoäng. Han gjorde allt jag bad om, precis som vanligt så jag är himla nöjd nu i efterhand också. Något jag kunde gjort annorlunda var att inte ha för mycket hand.

Bra start i terräng
Efter dressyren var det bangång inför terrängen. Jag gillar P90-banan där, den är lite klurig och backarna går inte att undvika. Banan var likadan som förra gången; då satt det folk i vägen vid vattenhindret…

Vi började terrängmomentet vid oväntad tid, vi visste alltså inte när vi skulle starta då det var lite kaos med tider hit och dit för allihop. Vi hade dock en okej framridning, hann hoppa något språng och få igång lungorna ordentligt.

Starten var bra den här gången. Som vanligt kollade Inter till lite på första hindret men därefter super! Inter var så fin, kämpade upp för backen som låg i början av banan och hoppade allt annat så fint. Vattenhindret denna gång hoppades utan någon publik i vägen. Vi gick in på en bra tid, alltså inga tidsfel. Dock ändrades det under natten till söndagen, så fick tydligen ett tidsfel. Inget jag orkar tjafsa om.

Vi tjänade ihop 38,5 stilpoäng i terrängen, alltså näst bäst resultat och gick in på en andraplats.

Nervös söndag
Söndagen började något senare och även här startade dagen med veterinärbesiktning, som gick utan problem. Den här dagen var nervöst, jag visste knappt vad jag höll på med eller sa till omgivningen innan jag startade i hoppningen. Eftersom det blev omvänd ordning på resultatlista (som det oftast blir på såna stora tävlingar) så startade vi näst sist. Jag var nervös upp till halsgropen, men kunde lugna mig lite efter att John och Natacha pratat med mig.

Sedan var det min tur inne på banan och nu skulle jag verkligen ge 110 %. Jag gick in som alla andra med 8 poäng, som det gällde att behålla (man får minuspoäng för varje tids- och hinderfel). Vi var i någon bom i början, men hoppade superfint sen. Felfritt och inom tiden!

Högst på prispallen
Jag var redan färdig och skulle komma 2:a i stil-SM, men inte då… När ettan rev ett hinder (som låg 0,6 poäng ifrån mig) så var det klart. Vi vann stil-SM 2014! Jag föll ihop och grät på Inters hals, såna rysningar som jag fick. Ryser bara när jag tänker på det, när vi fick på vinnartäcket och leddes in till prispallen.

Inter blev bäst svenskuppfödda ponnyn i klassen, vi fick rosett för SM och från mountainhorse som sponsrade klassen. Pokal och medalj får jag inte glömma! Man kan inte veta hur det känns, förrän man står där själv på förstaplatsen.

Jag och Inter red ärevarv och det var verkligen som att sväva på moln. Inters Mario, världens bästa ponny!

skrivet av Yohanna Andersson, SM-vinnaren

2014-09-16