Unik utbildning i samarbete med Kolmårdens djurpark

Realgymnasiet har tillsammans med Kolmårdens djurpark skapat en unik djurvårdsutbildning, perfekt för dig med extra stort intresse för djurparksvärlden. Att vara djurvårdare i djurpark handlar om att möta både djur och människa. Hos oss får du lära dig hur du ger besökare på djurparker den bästa upplevelsen och en förståelse för alla fantastiska djur. Du får sköta och vårda djur av alla de slag samt lära dig hur de lever och kommunicerar. Det här är utbildningen för dig som vill uppleva hur det är att jobba nära djuren och lära dig djuparksarbetet på riktigt.

yrkesexamen-hogskolebehorighet_rosa-kopia

Finns på följande orter

”Kolmårdens mission är att inspirera barn och vuxna till ett livslångt engagemang för djur och natur. Detta genomsyrar hela vår verksamhet och ligger till grund för den djurparksutbildning som vi har skapat tillsammans med Realgymnasiet.”

Möjliga certifikat

• Utbildningsintyg, pälsvård
  • Läkemedelshantering, grund
  • Första hjälpen
  • Förarbevis terränghjuling

Hur ser utbildningen ut?

Under ditt första år får du grundläggande kunskap och förståelse för hur djur fungerar. Du lär dig om till exempel djurs beteenden, anatomi, naturliga livsmiljöer och om djurskydd.

Att kunna läsa av och hantera djur och att arbeta med att förbättra djurens miljöer är en viktig bas i ditt kommande yrke. Därför blandas den teoretiska undervisningen med mycket praktiskt arbete inom djurhantering och djurskötsel. Under introveckan i början av läsåret fokuserar du på att lära känna Kolmårdens djurpark och dess verksamhet.

Under ditt andra år breddar du din kompetens när det gäller djurhållning och djurarter i djurpark. Du lär dig vilka lagar och bestämmelser som styr djurhållningen i djurparker, utforskar djurparksbranschen på djupet och fortsätter att utvecklas genom praktik, specialveckor och olika uppgifter.

Under ditt arbete i djuranläggningarna får du knyta samman undervisningen med ditt praktiska arbete, till exempel genom att föra loggbok. Inom etologin får du bland annat lära dig hur du med olika miljöer stimulerar djurens naturliga beteenden.

Under ditt sista år utvecklar du dina kunskaper om kommunikation och ledarskap. Du fortsätter ditt arbete på Kolmården och lär dig bland annat om parkernas arbete med att bevara hotade arter, forskning och om hur djurparkerna utbildar besökare om djurarterna och deras livsmiljöer.

En annan viktig del av sista året är de kunskaper inom djursjukvård du skaffar dig, till exempel hur man hanterar sjuka djur och hur de påverkas av läkemedel. Efter dina tre år är du väl förberedd för en framtid som djurvårdare, antingen direkt efter examen eller efter högre studier.

Efter gymnasiet
Du kan jobba som djurvårdare inom till exempel:

• Djurpark
  • Zoohandel
  • Djursjukvård
  • Djurforskning

Efter vidare studier
Du kan jobba som till exempel:

• Veterinär
  • Djursjukskötare