Utveckla din kreativitet inom mediavärlden

Estet-media är utbildningen för dig som vill utvecklas inom en mångsidig bransch med breda möjligheter samtidigt som du får en bra grund för vidare studier. Här får du skapa och använda din kreativitet, lära dig 3D, VR, design, ljud, fotografera och filma med mera. Du får också testa app- och webbutveckling. Du jobbar med projekt hela vägen från idé till färdig produkt, tillsammans med olika företag.

Finns på följande orter

Möjliga certifikat

• Adobe
  • Autodesk

Hur ser utbildningen ut?

Under ditt första år får du vara kreativ och skapa i olika digitala medier och former. Du påbörjar din resa i den grafiska världen och får grunderna i användandet av Photoshop, Illustrator och Indesign. Du läser exempelvis kurser inom digitalt skapande och fotografering där du lär dig fotografera, göra layouter för trycksaker och du får prova VR, Augmented Reality, 3D och testa på att jobba med speldesign, ljud och film.

Du får lära dig att jobba i projekt på ett proffsigt sätt. Möten med personer som jobbar i mediebranschen är också en del av upptäckandet det första året. Dessa möten sker både genom studiebesök och genom att branschen besöker dig på skolan.

Under ditt andra år jobbar du med medieproduktion och du kan fördjupa dig inom foto, film och filmeffekter. Du utvecklar ditt personliga uttrycksätt och blir mer slipad i att använda de vanliga programmen inom media.
Nu får du även djupare förståelse för mediebranschen och hur den fungerar. Exempelvis får du lära dig mer om mediernas roll i samhället, hur de har förändrats under åren och vilka etiska regler tidningar och andra medier ska följa.

Du utvecklar din förmåga att jobba i projekt med tydligt uppsatta mål, både enskilt och tillsammans med andra. Eftersom många av projekten är knutna till företag får du utveckla de egenskaper som krävs när du kommer ut i arbetslivet.

Du får jobba mer med VR, Augmented Reality och annat som är hett, modernt och på gång i branschen inom det digitala skapandet. Fler studiebesök och branschdagar på skolan ger dig en utökad kännedom om Estet-mediabranschen.

Under ditt sista år på utbildningen får du fördjupa dig inom medieproduktion och digitalt skapande, foto och film. Det handlar bland annat om att du lär dig arbetsgången från idé till färdig produkt, med grafisk formgivning samt bild- och texthantering.

Du får även lära dig att layouta snygga och användarvänliga gränssnitt, staka ut din egen väg inför framtiden, göra ett gymnasiearbete och arbeta med en portfolio att använda dig av för att söka vidare till nya utbildningar. Efter det sista året på din utbildning har du utvecklat samarbetsförmåga, ansvarstagande och självständighet i ditt arbete inom grafisk produktion och design och du är nu riktigt duktig på att arbeta i projekt.

Fler studiebesök och branschdagar på skolan ger dig en utökad kännedom om Estet-mediabranschen och hjälper dig att skapa din egna målbild inför framtiden.

Efter gymnasiet kan du jobba som:

• Originalare
  • Webbutvecklare
  • Fotoassistent

Läs vidare på högskolan till:

• Journalist
  • Kommunikatör