Utvecklas i en av Sveriges snabbast växande branscher

Häst på Realgymnasiet är en bred och djup utbildning för dig som vill jobba i hästbranschen. Du får kvalificerad undervisning i hoppning, dressyr, hästkunskap, ledarskap och mycket annat. Inte minst utvecklas du som entreprenör och får insyn i att driva eget företag inom hästnäringen. Hästbranschen är en av de snabbast växande i landet och självklart samarbetar vi med några av de främsta tränarna, ridanläggningarna och ridsportseventen för att ge dig värdefulla kontakter och kunskaper för att lyckas i framtiden.

yrkesexamen-hogskolebehorighet_rosa-kopia

Finns på följande orter

Se filmen om vår hästutbildning

”Genom att jobba med grunderna och rida välutbildade skolhästar utvecklar du förståelsen för vad som är rätt. På så sätt får du bra verktyg för att utveckla hästarna du möter i framtiden.”

Lotta Björe, A-tränare, före detta landslagsryttare och tränare på Realgymnasiet.

Möjliga certifikat

• Hästskötare, Svenska Ridsportförbundet
  • Tappskokompetens
  • Första hjälpen
  • Förarbevis terränghjuling

Hur ser utbildningen ut?

Ditt första år handlar om att du ska få förståelse för hur djur i allmänhet och hästar i synnerhet fungerar. Att studera beteenden hos olika djurslag och lära sig läsa djur är en viktig grund att ha med sig.

Mycket av din tid spenderas naturligtvis också praktiskt i stallet och i sadeln.  Under en specialvecka på hösten får du testa flera olika moment inom hippologi och ridsport där du lär dig av erfarna ridlärare och tränare.  Efter det första året har du goda grundkunskaper i ridning och djurkunskap, både i teorin och praktiken.

Under ditt andra år utvecklar du din kompetens när det gäller hästkunskap och ridning. Entreprenörskap går som en röd tråd genom hela utbildningen och under tvåan utforskar du hästnäringen på djupet.

Nu börjar du även bygga ut ditt kontaktnät och träffar flera olika profiler i branscher.  Du fördjupar även din teknik på hästryggen.

Under ditt sista år på utbildningen ligger fokus på praktisk hästkunskap och ridning och du har möjlighet att göra delar av din praktik utomlands. Här inspireras du och utvecklar dina kompetenser inom ridsport, event och entreprenörskap. Du får insyn i vad det innebär att planera större evenemang

Fokus ligger även på att du ska utvecklas vidare inom ridsporten, som entreprenör och egen företagare. Du och dina klasskompisar lär er vad det innebär att bedriva företag inom hästnäringen och får nyttiga erfarenheter för framtiden.

Under året vässar du dina kunskaper inför hästskötarexamen och deltar i specialveckor inom entreprenörskap och event.

Efter gymnasiet

Du kan jobba som till exempel:

• Hästskötare
  • Hästutbildare
  • Tävlings- och eventarrangör
  • Foderrådgivare

Efter vidare studier
Du kan jobba som till exempel:

• Hippolog
  • Ridlärare