Lär dig IT direkt från branschen

IT är utbildningen för dig som vill lära dig mer om hur datorer verkligen fungerar och är nyfiken på en framtid inom en spännande bransch. Hos oss får du de certifikat, kunskaper och färdigheter som efterfrågas på marknaden. Du lär dig bland annat att bygga säkra nätverk, installera olika operativsystem, bygga upp och driva egna servrar. Stora delar av utbildningen sker på en praktikplats där du får testa dina kunskaper i verkligheten.

yrkesexamen-hogskolebehorighet_rosa-kopia

Finns på följande orter

Se filmen om vår IT-utbildning

Vi jobbar mycket med praktiska uppgifter som verkligen är kopplade till IT-branschen. Utbildningen känns på riktigt, inte minst när vi jobbar med certifikaten mot Microsoft och Cisco. Vi elever tvingas ligga på gränsen till vad vi klarar av, men man får alltid den hjälp som behövs och till slut får vi till det!

William Sterner, elev

Möjliga certifikat

• Mobility and Device Fundamentals
  • Windows Server Administration Fundamentals
  • Networking fundamentals
  • Security fundamentals
  • Cisco Certified Entry Networking Technician – CCENT
  • Cisco Certified Network Associate – CCNA

Hur ser utbildningen ut?

Ditt första år på IT handlar om att arbeta med grundläggande områden inom datorteknik, exempelvis datorns komponenter och operativsystem. Du lär dig om PC, mikrodatorer och andra typer av datorer. Du jobbar med Internet of Things (IoT) och läser webbutveckling. Du arbetar med datorn som främsta verktyg, både enskilt och i grupp.

Efter det första året har du grundläggande kunskaper inom datorteknik och en förståelse för att arbeta i grupp och har fått lära dig att jobba i projekt på ett proffsigt sätt! Möten med personer som jobbar i IT-branschen är också en del av upptäckandet det första året. Dessa möten sker både genom studiebesök och genom att branschen besöker dig på skolan.

Under ditt andra år utvecklar du dina kunskaper om datorer genom att arbeta med grunderna inom nätverk och servrar. Exempelvis lär du dig hur ett nätverk är uppbyggt. Du genomför certifieringar mot Microsoft och Cisco på engelska. Att använda engelska i certifieringarna gör dig bättre rustad för en framtid inom IT-branschen eftersom engelska många gånger används som arbetsspråk. Att bli certifierad mot Microsoft och Cisco ger dig fördelar då du ska söka jobb och då du ska gå ut på APL.

Utöver studierna inom nätverk lär du dig mer om felsökningar, reparation och säkerhet. Du gör egna prylar inom IoT och till smarta hem. Fler studiebesök och branschdagar på skolan ger dig en utökad kännedom om IT-branschen.

Sista året färgas mycket av vilken profil du väljer: Tekniker eller Sälj och support. Som tekniker fördjupar du dig inom servrar, nätverk och säkerhet där du har möjlighet att ta fler certifikat mot Cisco. Väljer du istället att läsa sälj och support kommer du få goda kunskaper inom multimediasystem, personlig försäljning samt att ge support och service. Dessutom sker stora delar av din utbildning på en praktikplats (Arbetsplatsförlagt lärande) där du får testa dina kunskaper i verkligheten och knyta viktiga kontakter inför framtiden.

Tredje året gör du ett gymnasiearbete. Du kan välja att genomföra det som ett skarpt uppdrag kopplat till din praktikplats. Efter ditt tredje år är du redo att börja jobba som till exempel IT-tekniker, IT-kunnig säljare eller inom IT-support. Du kan förstås även plugga vidare på högskola eller universitet. Fler studiebesök och branschdagar på skolan ger dig en utökad kännedom om IT-branschen och hjälper dig att skapa din egna målbild inför framtiden.

Efter gymnasiet kan du jobba som:

• IT-tekniker
  • PC-tekniker
  • Supporttekniker
  • Systemadministratör

Läs vidare på högskolan till:

• Systemvetare
  • Webbutvecklare