Lär dig leda genom äventyr och naturupplevelser

Att arbeta med äventyrsturism innebär att du möter, leder och instruerar människor i olika äventyrssporter och guidar i grupper. Allt i skiftande miljöer och utifrån varierande förutsättningar. Du tränar ditt ledarskap, utvecklar dina praktiska och teoretiska kunskaper samt får kännedom om branschen ur ett företagsperspektiv. Du får även möjlighet att fördjupa dig inom olika äventyrssporter och delta i STS reseledarutbildning i Alperna.

yrkesexamen-hogskolebehorighet_rosa-kopia

Finns på följande orter

”Att börja jobba för STS Alpresor i Bad Gastein är ett av de bästa valen jag gjort. Jobbet fick jag efter att ha deltagit i reseledarkursen som ingår i utbildningen.”

Christian Hartmann, tidigare äventyrselev

Möjliga certifikat

• Skidlärarutbildning
  • Klättring, Svenska Klätterförbundet
  • Paddling, Svenska Kanotförbundet
  • Livräddning i fält NOLS WM
  • Dykning PADI
  • STS reseledarutbildning
  • Instruktör Höghöjdsbana IAPA

Hur ser utbildningen ut?

Ditt första år på Natur och äventyr handlar om att du ska få en förståelse för hur grupper fungerar i olika sammanhang och hur ni kommunicerar med varandra. Stort fokus läggs därför på teambildning och hur människor fungerar tillsammans med andra.

Mycket av din tid spenderas utomhus med att utforska naturen. Under en vecka på hösten testar du flera olika äventyrssporter.

Efter det första året har du grundkunskaper i teambildning och en god förståelse inom kommunikation.

Under ditt andra år utvecklar du ditt ledarskap och använder dina kunskaper genom att leda olika aktiviteter. Du utforskar turismnäringen på djupet och samarbetar med skolor, företag och organisationer.

Naturen är även fortsättningsvis ett viktigt inslag i din utbildning och du bättrar på dina kunskaper inom guidning i naturen ytterligare.

I tvåan deltar du i en specialvecka på höstterminen och en på vårterminen. Vid dessa tillfällen har du möjlighet att fördjupa dig inom någon äventyrssport.

Under ditt tredje och sista år på utbildningen ligger fokus på att du ska utvecklas inom ledarskap och som entreprenör. Du och dina klasskompisar ges därför förutsättningarna att genomföra egna specialveckor, events och turer för skolor, organisationer och företag.

Efter det här året har du goda erfarenheter av vad det innebär att driva eget företag inom äventyrsturism. Förutom specialveckorna deltar du även i en reseledarutbildning i Österrikiska alperna med STS Alpresor. Det förbereder dig väl inför vad det innebär att vara en bra reseledare.

Efter gymnasiet

Du kan jobba som till exempel:

• Skidlärare
  • Naturguide
  • Aktivitetsledare
  • Insruktör höghöjdsbana
  • Paddelguide

Efter vidare studier

Du kan jobba som till exempel:

• Viltmästare
  • Idrottslärare