Skapa och utveckla framtidens teknik

Teknik är utbildningen för dig som är nyfiken, vetgirig och gärna studerar vidare efter gymnasiet. Här uppmuntras du till att skapa framtidens teknik. Du jobbar kreativt och digitalt med prototyper och design, i projekt, hela vägen från idé till färdig produkt. Här får du utvecklas inom spel- och webbutveckling, gränssnittsdesign och 3D, samtidigt som du får en riktigt bra grund för vidare studier på teknisk högskola eller universitet.

Finns på följande orter

emma-schoon-maj14-17

”Jag gillar att ekonomi och teknik möts. Till exempel att ett projekt måste kunna genomföras rent tekniskt och även ekonomiskt.”

Emma Schöön

Gymnasieingenjör

På Realgymnasiet i Norrköping erbjuds ett fjärde år för dig som har gått Teknik. När du har avslutat de studierna är du gymnasieingenjör, en titel som näringslivet efterfrågar i mycket stor utsträckning. Läs mer här.

Möjliga certifikat

Hur ser utbildningen ut?

Ditt första år handlar om att du ska lära känna teknikområdet och utveckla kunskaper inom det. Du lär dig att lösa problem som en ingenjör och får lära dig att jobba i projekt på ett proffsigt sätt! Mycket handlar om att du lär dig verktyg som du har nytta av i utbildningen och senare i arbetslivet. Exempel på program du lär dig är Adobe CC, Autodesk, Unity, CAD och andra program för 3D. Du jobbar också med Arduino och sensorer, robotar, VR och Augmented Reality och får prova på att programmera med din laptop.

Matematiken och fysiken lägger grunden för dina kommande år. Du och dina klasskamrater jobbar med olika uppdrag där ni själva uppfinner och tar fram nya spännande produkter. Under processen lär du dig hur det går till när en ny produkt utvecklas, från idé och hela vägen till slutprodukt. Möten med personer som jobbar i teknikbranschen är också en del av upptäckandet det första året. Dessa möten sker både genom studiebesök och genom att branschen besöker dig på skolan.

Under andra året består mycket av din utbildning av IT samt matematik och fysik, kunskaper som är en förutsättning för allt arbete inom teknikområdet. Du går vidare med dina kunskaper inom programmering för att kunna skapa sådant som är användbart och roligt. Nu börjar du även använda verktygen du lärde dig i ettan på ett djupare plan, och breddar därmed dina kunskaper.

Du utvecklar din förmåga att jobba i projekt med tydligt uppsatta mål, både enskilt och tillsammans med andra. Eftersom många av projekten är knutna till företag får du utveckla de egenskaper som krävs när du kommer ut i arbetslivet. Fler studiebesök och branschdagar på skolan ger dig en utökad kännedom om teknikbranschen.

Under ditt sista år färgas din utbildning av vilken profil du väljer. Du kan välja mellan två spår. Antingen att få en gedigen grund inom matematik, fysik och kemi och studera fler teoretiska ämnen. Eller så väljer du ett lite mer praktiskt spår. Då fortsätter du att utveckla dina kompetenser inom digitalt skapande och gränssnittsdesign och du får jobba mer med VR, Augmented Reality och annat som är hett, modernt och på gång i branschen inom det digitala skapandet och dess teknik.

I ditt gymnasiearbete fördjupar du dig ytterligare inom ett område som intresserar dig. Nu får du använda de kunskaper och kompetenser du utvecklat under tre år, i ett skarpt projekt kopplat till exempelvis ett företag. Fler studiebesök och branschdagar på skolan ger dig en utökad kännedom om Estet-mediabranschen och hjälper dig att skapa din egna målbild inför framtiden.

Efter gymnasiet kan du jobba som:

• Spel- och webbutvecklare
  • Programmerare

Efter vidare studier kan du jobba som:

• Apputvecklare
  • Gränssnittsdesigner