På alla våra naturbruksprogram får man chansen att åka på utomlands-APL i år 3. I år var det 5 elever från Norrköping som åkte till Afrika i tre veckor!

Michaela som går djurpark var en av dem som åkte till Afrika och vi passade på att ställa några frågor till henne efter resan.

 

Var någonstans var ni?

Vi var i Welgevonden Game Reseve som ligger i norra Sydafrika, nära gränsen till Botswana. Detta är ett av världens säkraste naturreservat, enligt dem iallafall haha. Vad jag menar med det är att det är väldigt säkert för noshörningarna. Så pass säkert att de tar in noshörningar från andra reservat då de inte kan skydda dem från tjuvjägare lika bra längre.

Vad var er huvuduppgift?

När vi var där så hade vi som vår vanligast uppgift att registrera vad för djurarter vi såg, och då var noshörningen den viktigaste. Det roligaste var dock egentligen när vi gjorde grass surveys. Vad detta är? Jo det gick ut på att ta reda på hur betet för de gräsätande djuren såg ut. Vi använde en slags disk som gav oss en siffra på hur många kg gräs det fanns där och sedan skulle man identifiera vilka arter som fanns inom en radie på 50 cm där disken släpptes. Låter hur tråkigt som helst, men när man satte sig in i det så lärde man sig väldigt mycket och det var oväntat roligt. Det var även väldigt häftigt att få komma nära djur som jag haft praktik med i ett år nu, som gnuer, zebror och såklart noshörningarna.

Vad var det bästa med resan?

Det jag kommer minnas som tydligast är nog när en hjord av elefanter omringade oss, och när vi hade en familj av geparderna max 10 meter från oss. Jag kommer aldrig uppleva något liknade igen, helt sjukt.

– Michaela Bergstedt Hederström, Djurpark år 3.