Naturbruksprogrammet

Djurvård - Djursjukvård

Program
Naturbruksprogrammet
Studievägskod
NBDJR
Inriktning
Djurvård
Examen
Yrkesexamen och högskolebehörighet

Inriktningen finns på följande orter

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

Bli djurvårdare och lär dig möta djur och djurägare yrkesmässigt

Vår utbildning sker i nära samarbete med branschen och du får ett försprång ut på arbetsmarknaden genom att du avlägger examen inom Grundkurs för läkemedelshantering för smådjur. Med den blir du djurvårdare på nivå 2 vilket innebär att du är behörig av Jordbruksverket att hantera läkemedel samt ge injektioner, en examen som gör dig efterfrågad hos de flesta kliniker idag.

Poängplan

Det som presenteras nedan är det totala innehållet av Djursjukvård fördelat på 3 års studier. Med reservation för lokala avvikelser.

Sammanfattning

2 800p

Totalt

Erhållna poäng från Djurvård - Djursjukvård

Under utbildningens första år får du grundläggande kunskaper inom naturbruk med fokus på sällskapsdjur och generell djurhållning. Du får lära dig viktiga grunder i arbetet inom hygien, säkerhet, ergonomi, miljö, hållbarhet och lagar.

En stor del av utbildningen kretsar kring baskunskaper i hur du sköter, hanterar och utfordrar djur.

Under utbildningens andra år utvecklar du en förståelse för djurens förutsättningar och behov genom kunskap om biologiska grunder och processer.

Du får en fördjupad förståelse och kunskap om djurvård genom djursjukvård och hundkunskap och du lär dig att förstå vikten av god service och professionellt bemötande.

Under utbildningens sista år är du delaktig i, och tillämpar kunskap och förståelse inom djursjukvård, etik och kattkunskap.

Du utvecklas inom entreprenörskap och kommunikation och kan möta djurägare med kunskap och respekt. Under årskurs tre får du också möjlighet att åka på internationell APL till Sydafrika eller Irland.

  • Grundkurs i läkemedels- hantering(GKLH)
  • Utbildningsintyg, Pälsvård
  • Utbildningsintyg, Djurträning
  • Första hjälpen
  • Förarbevis terränghjuling
  • Personlig utveckling & Externa relationer

Digital kurs med Vetabolaget

Vi har i samarbete med Vetabolaget lanserat en digital utbildning; Grundkurs i Läkemedelshantering. Det är en fantastisk möjlighet för eleverna samt andra i branschen att gå kursen var de än befinner sig och på den tid som passar. I de digitala kurserna finns inspelade föreläsningar, quiz och filmer varvat med text. Den som vill kan få texten uppläst.

Här kan du läsa mer om samarbetet och kursen


Vanliga frågor och svar

Nej, det förutsätts inte utan utbildningen börjar med grundläggande kunskaper.

I vissa situationer kan det förekomma att du får ta med egen hund till skolan för träning, hantering eller skötsel. Vi gör en bedömning av alla djur så att vi vet att de passar för att användas i undervisningssituationer. Ett av de främsta målen med din utbildning är att du ska komma i kontakt med djur av varierande ålder, ras och bakgrund för att du ska erbjudas en så bred och djup utbildning som möjligt. För att uppnå det får du träna med och möta ett stort antal individer under din utbildning, såväl på praktik som på skolan. På så vis får du bästa tänkbara förutsättningar att uppnå en hög kompetens inom djur och en hög anställningsbarhet i branschen. Alla våra skolor har djurrum med de vanligaste sällskapsdjuren.

På alla våra yrkesprogram får du eller lånar du den utrustning som behövs för undervisningen eller vid speciella aktiviteter.

Ja. Genom profildagar och APL spenderar våra elever minst två hela dagar i veckan på sin APL-plats.

Du erbjuds att ta Grundkurs för läkemedelshantering för smådjur. Med den blir du djurvårdare på nivå 2 vilket innebär att du är behörig av Jordbruksverket att hantera läkemedel samt ge injektioner, en examen som gör dig efterfrågad hos de flesta kliniker idag.

Direkt efter gymnasiet kan du arbeta som Djurvårdare på klinik, butikspersonal med flera.

Utbildningen är väl förberedande att studera vidare till Veterinär, Hundmassör, Djursjukvårdare, Djurskyddsinspektör, Zoolog, Etolog med flera. Även branschkurser inom djursjukvård (ex. specialisering inom foder eller röntgen) samt YH-utbildningar inom djursjukvård eller djurrehab.

Det går utmärkt att plugga vidare på universitet, högskola eller yrkeshögskola (YH) inom andra branscher. Vill du efter gymnasiet läsa vidare till ett helt annat yrke än det du läst på gymnasiet så har du många valmöjligheter genom den grundläggande högskolebehörigheten med möjlighet till särskild behörighet. Alla våra skolor erbjuder utökade kurser i matematik och samhällskunskap. Kontakta skolans kommunikatör eller rektor för mer information.

"Min APL plats på Evidensia i Ystad har gett mig möjligheten att få vara en del av mitt drömyrke. Jag har fått vara i kontakt med djur hela dagarna och jag har även fått se på och hjälpa till under veterinärmedicinska behandlingar - allt från röntgen och operation till kloklippning."

Emmie fd. elev