Det är inte sant, bara för att alla säger det
Det börjar närma sig gymnasieval. I Halmstad öppnar antagningswebben den 7 januari och du kan fram t.om den 15 februari göra dina val. Spännande, eller hur? Men kanske också väldigt svårt. Skolverket har tagit fram de 9 vanligaste myterna om gymnasiet och kanske hjälper det just dig att ta ditt beslut.
Myt 1: Gymnasievalet avgör din framtid.
Nej, det är bara ett val av grundutbildning Många tänker att gymnasievalet avgör vad man ska göra resten av livet.
Men så är det inte, som tur är. Gymnasievalet är ett val av grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på.
Här i Halmstad har vi elever som har som mål att exempelvis arbeta som veterinär, djurskyddsinspektör, ridande polis, väktare, lärare, reseledare och föreståndare på hunddagis. Möjligheterna är oändliga!
Myt 5: På ett yrkesprogram får du ju ingen högskolebehörighet.
Jo, alla kan få högskolebehörighet! Vilket yrkesprogram du än väljer har du alltid rätt att inom ramen för programmets 2500 poäng läsa de kurser som gör att du får grundläggande högskolebehörighet.
Detta betyder att om du just nu är intresserad av till exempel Djurvård, Häst eller Naturturism, men samtidigt vill hålla dörren öppen mot högskolan, är allt förberett för att du ska kunna läsa vidare längre fram – om du vill det.
I Halmstad erbjuder vi även i dagsläget kurser inom matematik, samhällskunskap och historia som ger dig särskild behörighet. Då läser du utökat program som godkänns av vår rektor Viveka
Myt 7: Vill du jobba utomlands, ska du ju inte gå ett yrkesprogram.
Jo, efter ett yrkesprogram kan du jobba överallt. En fördel med yrkesprogrammen är att de direkt efter gymnasiet ger yrkeskunskaper, som är eftertraktade både hemma och utomlands.
Jag har som mål att få göra utlandspraktik i Sydafrika som Realgymnasiet samarbetar med.
Myt 8: Yrkesprogrammen passar för dem som inte vill plugga.
Nej, yrkesprogrammen ställer också krav. Den här fördomen grundas på missuppfattningen att yrkesprogrammen skulle vara kortare, enklare eller inte ha teoretiska kurser. "Slappa" utbildningar.
Men så är det såklart inte. Oavsett vilket program du väljer på gymnasiet så läser du alltid de ämnen du känner igen från grundskolan, till exempel svenska, engelska och matematik.