Välkommen till Realgymnasiet i Karlstad!

Vad kan du läsa i Karlstad?

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

Elevambassadörer växer med mod och inspirerar

21 oktober 2024

Vi strävar vi efter att ge våra elever möjligheten att växa och utvecklas – både nu och för framtiden. Genom vår ambassadörsutbildning som genomförs under hösten, får två elever i årskurs 2 från varje skola och inriktning, möjligheten att representera sina skolor vid mässor, öppna hus och prova på-aktiviteter. Samtidigt bygger de upp sin egen självkänsla och sitt mod till att möta både nya och befintliga elever.

Elevambassadörer växer med mod och inspirerar

Ambassadörsutbildningen ger eleverna en unik möjlighet att utveckla sina egna sociala färdigheter på olika sätt. De tar sig an rollen som skolans representanter, där de förväntas leda sig själva och kunna inspirera andra. 

- Personlig utveckling står i centrum, berättar Wilfredo Vigorena, elevrekryterare och en av de ansvariga för ambassadörsutbildningen. De blir både trygga, mer självständiga och bättre på att kommunicera förklarar han. 

- Målet är att ge eleverna rätt verktyg för att växa som individer, berättar Cecilia Larsson, också hon elevrekryterare och ansvarig för utbildningen. De får träna på att kommunicera och guida blivande elever, genom att lyfta fram fördelarna med att gå ett yrkesprogram och svara på frågor om vad de olika programmen kan erbjuda för framtiden till exempel, förklarar hon. 

Elevers egna reflektioner
Utbildningen för ambassadörerna inleds med en heldagsworkshop där fokus ligger på presentationsteknik och självkännedom. Här får de öva både enskilt och i grupp för att kunna växa in i sin nya roll. De får också uppdraget att spela in en film om skolan, som de sedan presenterar inför hela gruppen. Det ger både praktisk erfarenhet, nya insikter och mod hos alla ambassadörerna.  

Övning ger färdighet
Under öppna hus, prova på-dagar och mässor möter ambassadörerna många potentiella elever och deras vårdnadshavare. Det ger dem bra och viktiga möjligheter att öva på sina kommunikationsfärdigheter och att få presentera sin skola på ett tydligt och inspirerande sätt. Utöver utbildningen får de även med sig andra värdefulla kunskaper, som att skapa innehåll för skolans kanaler som webb och sociala medier, vilket utvecklar deras digitala kompetens och ansvarstagande. På så sätt får de värdefull inblick i arbetslivet och de förbereds extra inför framtiden.

- Man fick lära sig hur man talar för en grupp och nå ut till folk som vill gå på ens skola, säger en av ambassadörerna.

Intyg för framtiden vid examen
Vid examen får alla ambassadörer ett intyg från rektorn, som kan användas som referens vid framtida jobbsökande.

Träffa våra ambassadörer under hösten
För ambassadörsgruppen väntar förstås olika roliga aktiviteter som stärker teamet. Nyligen var Karlstads ambassadörsgäng på middag där det också spelades shuffleboard. Nu är gänget laddade och redo för höstens aktiviteter och för att få guida våra besökare inför gymnasievalet.  

På Instagram kan du se mer av kvällsaktiviteten.