Välkommen till Realgymnasiet i Nyköping!

Vad kan du läsa i Nyköping?

Kommande aktiviteter

Träffa oss på våra aktiviteter!

Alla aktiviteter

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

Trender i gymnasievalet

22 januari 2025

Jag är ute och träffar enormt många som ska söka till gymnasiet. Många vet inte vad de vill och många söker det kompisarna söker eller det som ”trendar” just nu. Vi behöver få våra ungdomar och VH (vårdnadshavare) att tänka fritt utan fördomar kring programmen nu inför gymnasievalet. Så nu ska jag slå hål på lite sanningar som inte längre är sanningar när det gäller våra gymnasieutbildningar.

Trender i gymnasievalet

Det är inte längre så stor skillnad på våra gymnasieutbildningar oavsett om man läser yrkes eller studieförberedande, inte om vi tänker för framtiden. Eftersom alla har rätt att läsa grundläggande behörighet för högskola/universitet och de flesta yrkesprogram erbjuder ämnen för särskild behörighet så har man inte målat in sig i ett hörn för att man väljer det. I stället kan det bli 3 fantastiska år med gymnasieämnen som blandas med sina intressen genom programfördjupningar. Det kanske till och med är smart!! Tänk att man kan gå ut med toppbetyg för att man tyckt flera av gymnasieämnena man läst är superintressanta vilket ger kraft och ork till de ämnen som kanske är lite tyngre. Det är heller inte så som många tror att yrkesutbildningarna har lättare mål för svenska, engelska, naturkunskap etc. Skolverkets ämnesmål gäller för alla utbildningar! Så glöm den gamla sanningen och yrkesutbildningar och framtid!

Jag läste en rapport från Skolverket som heter ”Jag vet inte vad jag vill bli” Jag vet inte vad jag vill bli – eleverna om sina gymnasieval - Skolverket. Den var mycket intressant så läs den gärna!

Det jag fastnade i var att många elever väljer studieförberedande för att de inte vet vad de vill och då vågar man inte gå en yrkesutbildning för då får man en yrkestitel. Så har jag inte tänkt att man kan tänka men det är ju logiskt på ett sätt. Sanningen är dock att de flesta kommer byta karriär många gånger under sitt yrkesliv så det spelar egentligen ingen roll vad de läser på gymnasiet. Gymnasiet idag handlar mycket mer om att få verktyg för att lära sig att lära, kunna driva processer själv. Att arbeta verklighetsanknutet så att man skapar engagemang hos elever och att lära dem för framtiden. MEN, det de får med sig i en yrkesutbildning är också minst 15 veckors arbetslivserfarenhet genom APL (arbetsplatsförlagt lärande tidigare kallat praktik) som de har nytta av. Eleverna får omdömen från arbetsplatserna, lär sig socialisera med kollegor och kunder och arbeta i team och får ett kontaktnät som är ovärderligt idag på vår tuffa arbetsmarknad.

Det står också i rapporten att 800 fler elever sökte ekonomiprogrammet HT 24 än tidigare år. Det här för det ”trendar” just nu (så det kommer säkert vara ännu fler till HT 25). Det innebär att de kommer vara 800 fler att slåss om jobb inom den sektorn våren 2027 och samtidigt siar man om att ex 200 000 bankjobb kommer försvinna globalt tack vare AI. Hundratusentals bankjobb på väg att försvinna | Tidningen Näringslivet

Jag säger inte att man inte ska läsa studieförberedande om man verkligen vill det men inte för att det är brett. Jag vill att man lyfter blicken och ser möjligheterna i andra utbildningar och inte tror att man är fast i ett fack. Vet inte hur många jag har pratat med som ex ska läsa samhälls- eller ekonomiprogrammet som inte har har en aning om vad utbildningarna innebär och vilka ämnen de ska läsa. När vi pratar om det är det många som ryggar, skrattar och säger. Skämtar du! Det här visar på en okunskap som gör mig väldigt frustrerad.

De flesta elever i vårt upptagningsområde har inte varit på gymnasieskolornas öppna hus i år och det skrämmer mig. De ska tillbringa rätt mycket tid på sin skola och behöver få en känsla av var de ska gå. Som VH borde man också vara intresserad av var ens ungdom ska vara och vad de ska läsa så gör en insats om ni kan. Besök gymnasieskolorna och se vad de har att erbjuda så slipper vi som skolor kanske en del av samtalen om felval i höst.

Har du frågor eller funderingar?

Kontakta vår kommunikatör och SYV, Lisa Olofsson 

Mobilnr: 0733-51 77 26 eller Epost: lisa.olofsson@realgymnasiet.se