APL-plats hos Polisrytteriet gav en anställning direkt efter Realgymnasiet
Rebecca Larsson och Annelie Larsson läste utbildningen Ridning på Realgymnasiet i Göteborg. Båda två har hittat drömyrket, de jobbar på Polisrytteriet i Region Väst som hästskötare med ansvar för hela stallet.
Vad jobbar ni med idag efter att ni gått ut Realgymnasiet?
Vi jobbar som hästskötare på Polisrytteriet i Region Väst och som ridlärare på Bulycke Ryttarförening. Jobbet som hästskötare innebär att vi tar hand om polishästarna som verkar i Göteborg. Vi får även möjlighet att åka med på kommenderingar när hästarna jobbar på annan ort.
Hur skulle ni beskriva er tid som elever?
Jag trivdes bra på skolan och med stallen som Real samarbetade med. Jag tyckte det var ett bra upplägg i utbildningen och det passade mig bra att det var mycket praktisk undervisning samt APL (Arbetsplatsförlagt Lärande) en dag i veckan. Det var lagom långa skoldagar och jag trivdes väldigt bra i klassen, berättar Annelie.
Vi valde att vidareutbilda oss till Svensk Ridlärare på Strömsholm, nivå 1. Anledningen var att vi båda ville bredda vår kunskap inom hästyrket och utmana oss själva lite mer.
Vad gjorde att ni valde Realgymnasiet?
Möjligheten att läsa utbildningen Ridning utan att behöva flytta hemifrån, upplevde jag som väldigt positivt. Vi båda gillade även upplägget med APL en dag i veckan. Det gav oss en bra variation av både stall och skola, berättar Rebecca.
Hur har utbildning hjälpt er i den nuvarande yrkesrollen?
Vi fick bra grundläggande kunskaper och möjligheten att avlägga hästskötarexamen. Det gjorde det möjligt för oss båda att vidareutbilda oss, vilket vi nu gjort. Men det innebar också att vi kunde söka jobb inom ridsporten, vilket var väldigt bra och viktigt, berättar de.
Vill du veta mer om utbildningen Ridning?
Finns något extra minne från tiden på Realgymnasiet som ni vill dela med er av?
Ta vara på APL-tiden och skapa kontakter. Marknadsför dig själv. I ettan hade jag min APL hos Polisrytteriet, vilket gav mig bra kontakter och en möjlighet att efter gymnasiet påbörja en anställning som hästskötare direkt, förklarar Annelie.
Vad skulle ni vilja skicka med till elever som funderar på att söka till den utbildningen?
En jättebra skola där man kan kombinera gymnasietiden med sitt hästintresse. Då får man en bra grund in till hästskötaryrket, men det finns även möjlighet att plugga vidare inom andra områden om man vill byta inriktning senare, avslutar dem.
Vill du veta mer?
Vill du veta mer om Realgymnasiet och utbildningen Ridning? Klicka på länken och fyll i formulären så kontaktar vi dig!