Hos oss är du i stallet minst två dagar per vecka när du läser Ridning
Med anledning av Malin Lernfelts Ledare i TTELA 2024-04-25 vill jag härmed bemöta de felaktigheter som finns.
Diplomering till hästskötare
Malin skriver att eleverna endast är i stallet en timme i veckan. I Trollhättan samarbetar vi med både Trollhättans Fältrittklubb och Vänersborgs Ryttarförening. På dessa anläggningar har eleverna undervisning en dag per vecka tillsammans med våra yrkeslärare som är hippologer. Utöver detta är de på en arbetsplats en dag per vecka samt i block fördelat på en vecka i årskurs ett, två sammanhängande veckor i årskurs två och tre sammanhängande veckor i årskurs tre. Detta innebär att de tillbringar mycket tid med att sköta hästar och lära sig allt de behöver kunna för att klara Svenska Ridsportsförbundets diplomering till hästskötare. Hittills har 22 av våra elever klarat provet under de två år som vi haft årskurs 3. I år kommer 10 elever att genomföra diplomeringen och samtliga förväntas klara det utifrån de förtester som vi genomfört på skolan. Alla våra elever väljer inte att göra diplomeringen utifrån att deras intresse ändrats under gymnasietiden och de inte önskar arbeta inom branschen.
Arbete i bransch
Flera av våra studenter arbetar idag inom bransch, bland annat på ridskolor, som hästskötare på High Chaparall och som tävlingshästskötare hos framstående tävlingsryttare. Uppdrag som de fått på grund av sina kunskaper, sin diplomering och sina kontakter som de ofta fått via sina apl-platser. Att de inte får den utbildning de ska ha, som Malin skriver, är därmed helt felaktigt.
Gymnasieexamen
Hos oss, liksom hos alla skolor som har inriktning Hästhållning läser eleverna gymnasiegemensamma ämnen så som tex svenska, engelska, matematik, historia och så vidare. Dessa ämnen ligger på de övriga tre dagarna i veckan. Vår uppgift som skola är inte enbart att eleverna ska klara hästskötarexamen utan det är att ge dem en gymnasieexamen som är vår främsta uppgift. Att klara gymnasieexamen är en friskfaktor och en framgångsfaktor för det fortsatta livet efter skolan. Hos oss läser de flesta elever mot högskolebehörighet men man kan också välja att enbart satsa mot en yrkesexamen. Vår gymnasieexamensgrad har under dessa två år varit 96-97% och det är ytterligare ett tecken på kvaliteten på vår utbildning. I år är den förväntade gymnasieexamensgraden 100%. Denna mycket viktiga faktor glöms oftast bort i resonemanget om pengar och egna hästar eller inte men jag välkomnar en granskning av detta för våra resultat talar för sig själva, både gällande antal som klarar diplomeringen till hästskötare och antalet elever som går ut med gymnasieexamen.
Kvalitet
Vi är mycket stolta över vår skola och kan utifrån våra resultat visa att våra elever får en utbildning som efterfrågas inom bransch samtidigt som de klarar gymnasieexamen i väldigt hög grad.
Hälsningar,
Marléne Wendt
Rektor