Välkommen till Realgymnasiet i Växjö!

Vad kan du läsa i Växjö?

Kommande aktiviteter

Träffa oss på våra aktiviteter!

Alla aktiviteter

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

8 tips inför gymnasievalet

30 oktober 2024

Snart är det dags att ansöka till gymnasiet och för många känns det nervöst och spännande. Här kommer några tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig på traven.

8 tips inför gymnasievalet

Att välja gymnasium är ett stort beslut, och det kan kännas överväldigande eftersom valet kan påverka både framtida studier och karriärvägar. Det är ofta många i ens närhet som kommer med tips och pekpinnar – vänner, föräldrar, släktingar och skolor som vill att du ska börja hos just hos dem. Här är några tips för att göra ett så genomtänkt val som möjligt:

Intressen och framtidsplaner

Fundera på vad du är intresserad av och vad du tycker är kul i skolan just nu. Om du har en aning om vad du vill arbeta med i framtiden kan det hjälpa dig att välja rätt inriktning. Men även om du inte vet exakt vad du vill göra är det bra att välja ett program som du tror att du kan trivas med och som känns meningsfullt för dig.

Gymnasieprogram

Det finns olika program att välja på – både högskoleförberedande och yrkesprogram. Högskoleförberedande program, som samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga, ger en bred behörighet till vidare studier, medan yrkesprogram ger en mer praktisk utbildning och möjligheter att börja jobba direkt efter gymnasiet. Yrkesprogrammen erbjuder samtidigt grundläggande högskolebehörighet om du vill studera vidare efter gymnasiet.

Besök skolor och öppet hus

Många skolor har öppet hus, informationskvällar och prova-på-dagar där du kan träffa lärare och elever och få en känsla för skolans atmosfär. Passa på att ställa frågor om allt du undrar över, till exempel undervisningsmetoder, möjlighet till särskild behörighet, elevhälsa och elevaktiviteter.

Kulturen på skolan

Varje skola har sin egen kultur och atmosfär. Fundera på om du vill gå på en mindre skola med en nära sammanhållning, eller en större skola med fler elever och aktiviteter. Elevernas trivsel och skolans sociala miljö kan spela en stor roll i hur bra du kommer trivas under de kommande tre åren.

Geografi och pendlingstid

Tänk på hur långt det är till skolan och hur mycket tid du är villig att lägga på att resa. En lång pendlingstid kan påverka både din studietid och ditt välmående, så överväg om det är något du vill prioritera eller om du hellre väljer en skola som ligger närmare. Å andra sidan kan en längre pendlingstid med buss eller tåg också användas till studier.

Studieresultat och behörighet

Kontrollera vilka betyg du behöver för att komma in på de program du är intresserad av. Vissa skolor och program kan vara mer konkurrensutsatta, särskilt om de har en särskild profil eller om de är populära. För alla nationella gymnasieprogram krävs att du har minst godkänt (betyg E) i svenska, matematik och engelska + fem andra ämnen.

Studiemiljö och stöd

Tänk på vilken studiemiljö du trivs i. Vissa skolor har en hög akademisk press, medan andra fokuserar mer på praktiskt lärande eller projektbaserat arbete. Om du vet att du behöver extra stöd i vissa ämnen kan det vara bra att kolla om skolan erbjuder läxhjälp, studiehandledning eller annat stöd.

Praktik och nätverk

Många skolor, särskilt de som erbjuder yrkesprogram, har samarbeten med företag där elever kan göra praktik. Detta är en fördel om du vill få erfarenhet och bygga kontakter inom en viss bransch redan under gymnasietiden.

Att väga alla dessa faktorer kan hjälpa dig att göra ett genomtänkt val. Oavsett vad du väljer är det viktigaste att du känner att du gjort ett val som passar dina intressen och mål just nu! Ett gymnasieval är inte avgörande för hela din framtid – det finns alltid möjlighet att byta jobb och bransch.

Har du frågor om Realgymnasiet i Växjö eller vill få stöd i ditt gymnasieval har du möjlighet att vända dig till vår kommunikatör Jacob eller mentor Anna. Se deras kontaktuppgifter nedan.

Jacob Nygren

Kommunikatör